Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pensionsklyftan

Studie: Kommer fattas 16 000 miljarder dollar till pensioner

Utan drastiska förändringar i världens nuvarande pensionssystem kommer det att uppstå ett gigantiskt hål på 16 000 miljarder dollar om några decennier. Det visar en rapport från oberoende experter i Group of Thirty, skriver DI.

– Om regler och beteenden kring pensioner inte förändras blir krisen mycket allvarlig, säger gruppens ordförande Lord Adair Turner.

Ökad livslängd, fallande födelsetal och rekordlåga räntor är några av faktorerna som uppges ligga bakom.

Enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije står dock Sverige bra rustat eftersom vi redan genomfört en pensionsreform, skriver DI.

Läs också

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Resebranschens kris
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Resebranschens kris

Jättetapp för SAS – 60 procent färre resenärer i mars: ”Aldrig sett en sådan här situation”

Antalet passagerare som flög med SAS i mars minskade med närmare 60 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt ett pressmeddelande.

I april kommer dessutom nästan alla SAS-flygningar att ställas in.

Vd:n Rickard Gustafsson säger att det krisande flygbolaget befinner sig i en situation som de ”aldrig tidigare upplevt”. SAS har också permitterat nästan 11 000 anställda i Skandinavien.

41 min
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS vd: Vi måste minska våra kostnader

För första gången någonsin erbjuder SAS nu inga internationella reguljära flygningar, säger vd:n Rickard Gustafsson i en kommentar i samband med att flygbolaget släppt trafiksiffrorna för mars.

I Norge och Sverige genomförs endast ett fåtal inrikesflygningar.

– Mot bakgrund av den kraftiga minskningen av intäkterna måste vi fortsätta att minska våra kostnader så långt det är möjligt, säger Gustafsson vars bolag varslat 120 personer i Sverige och permitterat närmare 11 000 anställda i Skandinavien.

32 min
Peter Andrews / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finnairs passagerartrafik minskade med 56 procent

(Direkt) Det finländska flygbolaget Finnair minskade trafiken i mars, när viruspandemin stoppade flygefterfrågan, med 56,4 procent jämfört med samma månad i fjol enligt månadsstatistik.

Kapacitetsminskningen (ASK) i mars var 39,4 procent och intäkten per passagerarkilometer (RPK) minskade 55,2 procent.

Kabinfaktorn (PLF) var ned med 20,3 procentenheter till 58 procent.

Även på fraktsidan har pandemin orsakat kraftigt minskade volymer. Antalet schemalagda transporter minskade med 38,4 procent och omsättningen för schemalagd frakt var ned med 47 procent.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
TT
Stockholmsbörsen i dag

Börsen lyfter på nytt: ”Anar ett slut på pandemin”

Stockholmsbörsen fortsätter upp på tisdagen efter gårdagens kraftiga uppgång. Vid 10.30-tiden står indexen på tydliga plus, i linje med Europabörserna.
• OMXSPI: +3,1%
• OMXS30: +2,3%


Wall Streets ledande index rusade 7 procent i går kväll och även Asienbörserna har handlats upp under morgonen på förhoppningar om att coronavirusets spridning har avtagit.

– Positiva nyheter om virusspridningen och antalet döda har gett oss en bortre parantes på den här krisen. Vi anar ett slut på pandemin, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

På hemmaplan rapporterar Storytel en intäktsökning på 45 procent i det första kvartalet. Ljudboksbolaget flaggar även för att coronakrisen gett kundtillväxten en ”flygande start i andra kvartalet”. Aktien handlas ner 2 procent efter ett inledande lyft.

Hårt pressade Nilörngruppen rusar 12 procent trots en dyster kvartalsrapport. Etikettbolaget varnar för en kraftigt negativ coronapåverkan och bedömer att flertalet ordrar kommer att makuleras.

Tobii ser också en negativ effekt på omsättningen och varslar 50 anställda om uppsägning. Aktien backar 3 procent.

Autoliv och H&M toppar OMXS30 för andra dagen i rad med en uppgångar på 8–9 procent. Defensiva Astra Zeneca, Essity och Getinge är de enda storbolagsaktierna på minus.

Scandic Hotels rekylerar upp 19 procent efter de senaste veckornas kraftiga nedgångar.

Texten uppdateras.

2 tim
undefined

Fitchs uppdaterade kreditbetyg lyfter SBB

Fastighetsbolaget SBB lyfter 8 procent på Stockholmsbörsen i tisdagens inledande handel.

I går kväll meddelade kreditvärderingsinstitutet Fitch att SBB:s kreditbetyg ”BBB- med stabila utsikter” upprepas, rapporterar Direkt.

Fitch skriver att Nyfosas beslut förra veckan att dra sig ur en miljardaffär med SBB inte är representativt för marknaden i stort och speciellt inte för samhällsfastigheter, som är mindre påverkade av virusutbrottet.

För att behålla sitt kreditbetyg kommer SBB att behöva avyttra tillgångar för 10 miljarder kronor, av vilka 2 miljarder har genomförts.

2 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Bergqvist och Malmqvist. TT
Börsåret 2020

Experter: Ljusning på börsen – men nya smockor hotar

Investerare har skäl att vara lättade över att virusspridingen ser ut att ha dämpats. Men de närmaste veckorna kan nya smockor komma i form av becksvart konjunkturstatistik. Det säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist och oberoende analytikern Peter Malmqvist till TT.

– Det ska inte uteslutas att placerare tappar greppet en gång till, när man ser exempelvis börsbolagens kvartalsrapporter, säger Malmqvist.

Robert Bergqvist lutar samtidigt mot att det värsta kan vara över och att vi börjar se ljuset i tunneln när flera länder pratar om att lätta på restriktionerna.

19 min
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Strateg: Tekniska analyser missar elefanten i rummet

Investerare som tar fasta på tekniska signaler om att aktiemarknaden är översåld missar elefanten i rummet – att vi står inför den första nedgångscykeln på konsumtions- och arbetsmarknaden på elva år. Det skriver JP Morgans chefsstrateg Mislav Matejka i ett marknadsbrev, enligt Market Watch.

Matejka varnar för att det finns en betydande risk att ekonomin gått in i en ond spiral där lägre konsumtion leder till lägre företagsvinster och investeringar, vilket i sin tur leder till ökad arbetslöshet och ännu mindre konsumtion.

Hans råd till investerare är att vänta in justeringar av företagens vinstestimat och en rejäl korrektion på Wall Street.

4 tim
Läs mer om Börsåret 2020
Coronaviruset Svenska krisåtgärder
 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och ekonomiske politiske talesperson Elisabeth Svantesson (M).  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärder

M vill satsa 100 miljarder per månad för att stötta svenskt näringsliv i krisen

Moderaterna vill att staten satsar 100 miljarder kronor per månad under den akuta fasen april och maj för att stötta näringsliv och arbetsmarknad.

Det säger partiledaren Ulf Kristersson och den ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson på en pressträff där man presenterar nya förslag kopplat till coronakrisen.

Partiet vill att företagen ska slippa 100 procent av arbetsgivaravgifterna och kunna få upp till 100 procent stöd för korttidspermitteringar. Moderaterna vill också att staten tillfälligt ska täcka fasta kostnader för företag som tappar stora delar av sin omsättning.

– Det här är något helt nytt som vi nu är med om och vi måste våga låta de här företagen övervintra, säger Elisabeth Svantesson.

3 tim
Finansminister Magdalena Andersson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljardär: Regeringen måste agera med ett rejält paket

Regeringens åtgärder för att hantera coronakrisens inverkan på ekonomin är för små och för krångliga, säger miljardären och it-entreprenören Dan Olofsson till Reatlid.

Han vill att politikerna tar fram ”ett mycket mer substantiellt paket”.

– I dag är de väldigt reaktiva. Förmodligen förstår inte politikerna vad som kommer att hända om några veckor.

Stockholms Handelskammare vill att staten ska satsa 1 miljon kronor per förlorat jobb i coronakrisens spår, skriver DI.

– Det är en kostnad vi måste ta. De verkliga kostnaderna för ekonomin och samhället blir annars högre, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för organisationen, till DI.

4 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

KD: Staten ska ersätta bolag som lånar ut personal

Företag vars personal sadlar om till vården ska få ersättning från staten. Det anser Kristdemokraterna, rapporterat Ekot.

Enligt förslaget ska arbetstagaren få den lön hen får inom vården plus 80 procent av sin vanliga lön av staten. De nya reglerna ska gälla till tidigast 31 augusti.

– I vårat förslag delas kostnaderna lika av staten och vårdgivarna, dessa regler vi vill ha på plats så fort som möjligt, säger partiledaren Ebba Busch.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Senterpartiets ledare Trygve Slagsvold. Hommedal, Marit / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

Norges nya krispaket: 50 miljarder till företagen

Stortinget i Norge har beslutat om 50 miljarder norska kronor, nästan 49 miljarder svenska kronor, i finanspolitiska stimulanser för att stötta näringslivet, rapporterar norska medier.

Företag ska kunna få kontantstöd om de under april och maj tappar minst 30 procent i omsättning som en följd av coronaviruset, skriver Dagbladet. För mars är motsvarande siffra 20 procent.

– Detta är det största beslutet stortinget någonsin har tagit. Orsaken är att vi ska rädda arbetsplatser och företag, och trygga vardagen för folk i hela landet, sa Trygve Slagsvold Vedum, partiledare för Senterpartiet, vid en pressträff enligt NRK.

2 tim
Matt Rourke / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Teorin säger att samhället ska stänga ner

Det är motiverat att snabbt och aggressivt införa karantänsregler och ge företagsstöd även om viruset inte skulle vara särskilt dödligt. Det skriver Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, på bloggen Ekonomistas.

Han illustrerar sin poäng med några enkla räkneexempel från options- och beslutssteori där ett maximerande av utfallet inte alltid är det bästa. Ett karantänbeslut och företagsstöd köper staten tid för att sedan kunna luckra upp besluten under händelseförloppets gång om det visar sig vara mindre skadligt – tvärtom är dock inte lika lätt.

”Den strategiska beslutssituationen verkar alltså såväl ur en epidemiologisk som ur en nationalekonomisk synpunkt vara av den typen att det lönar sig att snabbt ta stora kostnader för att vinna tid och för att utnyttja det optionsvärde som finns i att inte fastna i ett oåterkalleligt händelseförlopp”, skriver Bergman.

2 tim
undefined

Svenskarnas köp i krisen: Böcker på nätet och tapeter

Butiker som säljer brädor, skruvar, färg och andra produkter till hemmet har fått ett uppsving den senaste månaden, rapporterar Sveriges Radio.

Ann-Charlotte Svanberg är delägare i ett företag som säljer bland annat tapeter. Hon säger att årets tredje månad var den bästa marsmånaden på ”i alla fall tio år”.

– Vi har fått ett uppsving, säger hon.

Även den digitala bokhandeln Adlibris har noterat en ökad försäljning med 40 procent i Sverige, säger vd:n Jonas Karlén till DN.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset