Dagens bolagsnyheter

Styrelseledamot Maris Hartmanis avböjer omval i Xbrane Biopharma

(Finwire) Bioteknikbolaget Xbrane Biopharmas styrelseledamot Maris Hartmanis kommer inte att ställa upp för omval vid årsstämman.

"Jag vill ta tillfället i akt och rikta ett stort tack till Maris Hartmanis för hans arbete i styrelsen från 2015 fram tills nu. Hans engagemang och expertis har varit betydande för den resa som Xbrane har gjort från ett litet onoterat bolag till en notering på Nasdaq Stockholm", säger styrelseordförande Anders Tullgren.

Valberedningen kommer att föreslå en ersättare i samband med kallelsen till stämman, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Smittspridningen
Mike Ryan/illustrationsbild. TT
Coronaviruset Smittspridningen

WHO varnar för omedelbar andra topp av coronaviruset

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att länder med minskad smittspridning av coronaviruset kan vänta sig en ”omedelbar andra virustopp” om de släpper på restriktionerna för snabbt, rapporterar flera medier.

Organisationens krischef Mike Ryan säger att smittan kan blossa upp när som helst igen och att man inte ska förvänta sig att få månader av förberedelser inför en andra omgång.

– Vi kan få en andra topp på den här vågen.

USA och flera länder i Europa har de senaste veckorna börjat lätta på sina restriktioner.

1 tim
Allt fler reser till andra delar av landet igen. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskarna reser allt mer igen: ”En massiv ökning”

Trots coronapandemin rör sig svenskarna sedan ett par veckor allt mer ute i samhället igen – och trenden är ökande, rapporterar TT.

Mellan vecka 20 och 21 syntes en tydlig förändring.

– Vi kan se att det helt klart är en massiv ökning jämfört med veckan innan, vilket man kan tänka sig sannolikt är på grund av att det var långhelg, säger Kristofer Ågren, chef för Data Insights på Telia.

Under onsdagen vecka 21 ökade resandet mellan Stockholm och Skåne exempelvis med 387 procent jämfört med veckan före. Mellan Stockholm och Gotland var ökningen 182 procent.

Igår 17:59
Kevin P. Coughlin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: USA behöver 184 000 smittspårare

USA behöver anställa minst 184 000 personer till att arbeta med smittspårning om ekonomin ska kunna återstartas på ett säkert sätt. Det menar forskare på George Washington-universitetet, skriver Wall Street Journal.

Jobbet går bland annat ut på att kartlägga vilka personer en coronasmittad person har varit i kontakt med under sjukdomstiden, och försöka att isolera potentiella smittspridare.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo har redan flaggat för att 17 000 smittspårare kommer att anställas i delstaten under de närmaste månaderna. 150 000 personer anmälde sig till en onlineutbildning som startade i mitten av maj, varav 20 000 tog sig igenom den och certifierades.

Igår 04:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Illustration. Luisa Gonzalez / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Resebranschens kris

Flygjätte söker konkursskydd: ”Branschen är förändrad”

Latinamerikas största flygbolag Latam Airlines ansöker om konkursskydd efter att ha tvingats ställa in 95 procent av flygningarna under coronakrisen, skriver Bloomberg.

– Extraordinära omständigheter har lett till en kollaps i den globala efterfrågan. Flygtrafiken har inte bara avstannat utan branschen har också förändrats under överskådlig framtid, säger vd:n Roberto Alvo.

Situationen förvärrades ytterligare när Donald Trump förra veckan införde inreseförbud från Brasilien.

Konkursskyddet ger flygbolaget andrum att försöka nå en överenskommelse med sina kredit- och långivare. Bolaget uppges ha 7 miljarder dollar i skulder och för nu även diskussioner med regeringarna i Chile, Brasilien, Colombia och Peru om eventuellt krisstöd.

25 min
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Dröjer flera år innan flyget återhämtar sig

Flygtrafiken kan halveras i år jämfört med 2019, och det kan dröja två–fem år innan vi är tillbaka på samma nivåer som före pandemin. Det säger Jean-Marie Skoglund, analytiker på Transportstyrelsen, till TT.

Hans Jørgen Elnæs, flyganalytiker på Winair, gör en liknande bedömning och spår en minskning i antalet flyglinjer och destinationer när bolagen måste lägga all fokus på lönsamheten.

– Det kommer att märkas av på alla typer av rutter och det kommer pågå i två till fyra år framåt, säger Elnæs.

Han tror också att vi kommer att få se en mängd konkurser de närmaste månaderna.

1 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konsumentverket efter uteblivna återbetalningar: ”Ska inte behöva agera bank”

Tusentals flygresenärer har fått sina resor inställda sedan coronapandemin bröt ut. Nu ska konsumentverket utreda flygbolagens uteblivna återbetalningar, skriver DN.

Efter en inställd flygresa har konsumenter rätt till ersättning inom sju dagar. För paketresor säger regeln att pengarna ska återbetalas inom 14 dagar. Konsumentverket kommer bland annat titta närmare på SAS, Tui, Ving och Norwegian.

– Vi har haft viss förståelse för att det varit svårt att hålla sjudagarsgränsen, men konsumenterna ska inte behöva agera bank för flygbolagen, säger Maja Lindstrand, jurist inom resefrågor på Konsumentverket.

Igår 19:17
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Läget i världsekonomin
Arkivbild. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Läget i världsekonomin

Citi: Svenska utvecklingen tyder på utdragen global kris

Utvecklingen i Sverige visar att världsekonomins återhämtning riskerar att bli långsam och utdragen. Det menar Catherine Mann, chefsekonom på den amerikanska storbanken Citi, skriver DI.

Mann pekar på att svenskar i stor utsträckning har minskat besöken till offentliga platser och restauranger trots att de hållits öppna. Ett liknande mönster syns i Asien efter att ekonomierna öppnat upp.

– Det är lärdomen – konsumenterna kommer att vara försiktiga, säger hon.

Mann varnar för att tjänsteföretag i en sådan miljö inte kommer att återanställa lika många personer som de hade i januari.

1 min
graf CPB världshandel, momentum
undefined

Ny mars-statistik: Minskad världshandel med 1,4 procent

(Direkt) Världshandeln minskade 1,4 procent i volym i mars jämfört med februari.

Det visar statistik från CPB World Trade Monitor.

I februari sjönk världshandeln med reviderade 0,7 procent jämfört med föregående månad (-1,5).

På grund av stor volatilitet i månadsutfallen menar CPB att ett rullande tremånaderssnitt i kvartalstakt är ett bättre mått på momentum i världshandeln.

Detta handelsmomentum sjönk 2,5 procent i mars, efter att ha sjunkit 1,3 procent i februari.

Den globala industriproduktionen minskade 0,2 procent i mars, efter att ha stigit 0,1 procent i februari.

Momentum i industriproduktionen sjönk 4,2 procent, efter -2,4 procent i februari.

Dataserien tas fram av CPB Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis.

CPB världshandel, momentum mar feb jan
==============================================================
Världshandel -2,6% -1,4% -1,1%
==============================================================

Igår 13:54
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Jakten på botemedel
Gravplats i Brasilien.  Andre Penner / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Jakten på botemedel

Brasilien går emot WHO – fortsätter med malariakur

Brasilien ändrar inte sina rekommendationer om att använda malariamedicinen hydroxiklorokin vid coronasmitta trots WHO:s nya råd, rapporterar AFP.

Under måndagen meddelade Världshälsoorganisationen att man stoppar sin studie med hydroxiklorokin efter att tester visat att dödligheten ser ut att öka hos patienter som fått medicinen. Men Brasiliens hälsominister Mayra Pinheiro säger att landet inte kommer byta linje.

– Vi håller oss lugna.

President Jair Bolsonaro har också talat sig varm för de positiva effekterna av malariamedicinen.

23 min
En ask med hydroxiklorokin. Illustrationsbild. GEORGE FREY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO stoppar försök med Trumps malariamedicin

WHO stoppar sin studie med malariamedicinen hydroxiklorokin efter att tester visat att dödligheten ser ut att öka bland patienter som fått den.

– Vi stoppar detta som en säkerhetsåtgärd, säger Michael J. Ryan, Världshälsoorganisationens ansvarige för WHO:s krisberedskap, vid en presskonferens enligt flera medier.

Medicinen har förespråkats av Donald Trump som själv uppgett att han tar den ”varje dag”. På söndagen sa Trump att han avslutat en ”två veckors kur”.

Igår 16:31
Sanofi Christophe Ena / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sanofi planerar sälja största delen av Regeneron-innehavet

Läkemedelsbolaget Sanofi planerar att sälja majoriteten av sina aktier i biotech-bolaget Regeneron, skriver Financial Times.

Bolagen kommer att fortsätta att arbeta tillsammans gällande vissa läkemedel. Till exempel Kevzara, reumatoid artrit-läkemedlet som testas för att eventuellt kunna användas som covid-19-behandling.

Efter affären kommer Sanofi ha minskat sitt innehav från 23,2 miljoner aktier till omkring 400 000.

Igår 20:41
Läs mer om Coronaviruset
Tommy Wreeth och Lise-Lotte Argulander. SVT
Januariavtalet

Fackförbundet: Företag ges nästan fri sparkningsrätt

De läckta förslagen till en ny arbetsmarknadslagstiftning är ett slag mot tryggheten på den svenska arbetsmarknaden. Det sa Tommy Wreeth, ordförande för Transportarbetarförbundet, i gårdagskvällens Aktuellt.

Wreeth säger att företag nästan ges ”fri sparkningsrätt”, det vill säga stor frihet att göra sig av med vem man vill, när man vill.

– Det är ett angrepp på hela arbetarrörelsen och det är ett angrepp på tryggheten för svenska arbetstagare.

Lise-Lotte Argulander, jurist på Företagarna, säger att förslagen innebär nödvändiga förändringar av las, lagen om anställningsskydd.

– Den är fyrkantig. Den leder till att de (småföretagare, reds. anm.) inte vågar anställa, säger hon.

1 tim
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).  Ali Lorestani/TT
undefined

Hård debatt väntar om las: ”Inget jag tar lättvindigt på”

Fack och arbetsgivare bör komma överens om förändringar i arbetsrätten – annars väntar en hård debatt med samarbetspartierna. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

1 juni ska Nordmark ta emot den utredning som regeringen och Centerpartiet och Liberalerna har tillsatt. Turordningsreglerna väntas ändras och arbetsgivare ska lättare kunna välja vem som sägs upp vid arbetsbrist.

– Att ändra i arbetsrätten är inget som jag tar lättvindigt på, säger Eva Nordmark.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att förslaget bör gå ”direkt i papperskorgen” och hotar med misstroendeförklaring.

Igår 11:18
Kristersson, Busch och Sjöstedt TT
undefined

Analys: ”Svårt för M och KD – gäller en lag de gillar”

SR Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg konstaterar att Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen på grund av de nya föreslagna las-reglerna är svåra att hantera för Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Om förslaget dras tillbaka eller omarbetas och regeringen sedan kommer tillbaks igen med V:s hjälp så har M bara medverkat i V:s projekt att stoppa en lag som Moderaternas väljare egentligen gillar, säger Ramberg.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson beskriver förslaget som en ”krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen”. Samtidigt konstaterar han att förslaget kanske aldrig kommer att läggas fram för riksdagen.

”Parallellt med utredningen har förhandlingar nämligen inletts mellan fack och arbetsgivare. Lyckas de träffa ett avtal med bland annat utvidgade undantag från turordningsreglerna kommer dessa regler att gälla”, skriver Knutson.

Igår 09:30
Läs mer om Januariavtalet
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Asien lyfter brett – Tokyo på högsta nivån sedan mars

Asienbörserna stiger brett på tisdagsmorgonen och japanska Nikkei noteras på sin högsta nivå sedan början av mars. Vid 05.10–tiden står indexen som följer:
• Nikkei: +2,2 %
• Shanghai: +0.6 %
• Shenzhen: +1.3 %
• Hang Seng: +1,5 %
• Kospi: +1,2 %
Enligt Reuters stärktes de kinesiska börserna efter att centralbanken flaggat för ytterligare stimulanser och räntesänkningar på lån. Japan har dessutom avslutat sitt nationella nödläge och slopat vissa virusrestriktioner.

– Spänningarna mellan USA och Kina finns kvar i bakgrunden men investerare tycks ta större intryck av att många länder nu öppnar upp sina ekonomier igen, säger Rodrigo Catril, strateg på NAB, till Reuters.

2 tim
JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amerikanska terminer öppnar uppåt efter förlängda helgen

Terminerna på Wall Street öppnade klart uppåt när handeln i USA drog igång igen efter den förlängda helgen som höll de amerikanska börserna stängda under måndagen.

Strax efter midnatt natten till tisdagen svensk tid var både Nasdaq- och S&P500-terminen upp över 1 procent.

Därmed tar Wall Street rygg på Europabörserna som steg brant under måndagen. Frankfurt-börsens DAX-index var upp hela 2,9 procent.

Det amerikanska bioteknikföretaget Novavax uppgav på måndagen att man startat den första mänskliga studien av coronavirusvaccin och företaget förväntar sig första resultatet i juli. Nyheten bidrar till uppgången, skriver CNBC.

Igår 22:29
Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bayers aktie rusar på uppgift om massförlikning

Kemi- och läkemedelsbolaget Bayers aktie steg runt 8 procent på Frankfurtbörsen i förmiddagshandeln efter att bolaget uppgett att "framsteg" gjorts i fråga om de stora skadeståndsanspråk som riktats mot bolagets bekämpningsmedel Roundup, som vissa menar orsakar lymfcancer.

Hundratusentals insjuknade i så kallat non-Hodgkins lymfom har stämt Bayer och andra bolag som saluför bekämpningsmedel med glyfosat. I Bayers fall rör stämningarna Roundup, som föll in i portföljen efter förvärvet av det amerikanska jordbruksbolaget Monsanto. Bayer meddelade i april att antalet stämningar som tagits upp i rätten växt till 52 500.

Nu har ett muntligt avtal nåtts med 50 000-85 000 av dem som menar att Roundup orsakat sjukdom, enligt Bloomberg News, avtal som enligt nyhetsbyrån kommer offentliggöras i juni.

Igår 09:42
Läs mer om Börsen internationellt