ANDREAS APELL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Konkurserna

Svenska Hertz: Vi påverkas inte av utvecklingen i USA

Hertz i Sverige påverkas inte av att biluthyrningsföretaget ansökt om rekonstruktion i USA, eftersom verksamheten bedrivs som en franchise. Det rapporterar TT.

”Vårt fokus är precis som tidigare att parera coronapandemin och ta hand om våra kunder och medarbetare på ett bra och säkert sätt” sade Hertz Sveriges vd Mattias Wäne i ett pressmeddelande från 5 maj.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Frihandelns framtid Supermakternas kamp
Nordeas makro- och räntestrateg Andreas Steno Larsen, Swedbanks ekonom Maija Kaartinen och Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.  Bilder från Nordea, Swedbank och Carnegie.
Frihandelns framtid Supermakternas kamp

Experter: Tydlig varning – Kina höjer insatserna

Rapporterna om att Kina pausat inköpen av amerikanska sojabönor är en tydlig upptrappning av spänningarna mellan USA och Kina, säger Nordeas makro- och räntestrateg Andreas Steno Larsen till Omni Ekonomi.

Utvecklingen är också ett tecken på att Kina är redo att dra in fas ett-avtalet i maktkampen om Hongkong och därmed höja sina insatser, säger Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking. Han tror att det nu är 50 procents risk för att vapenvilan i handelskonflikten mellan de två länderna spricker innan presidentvalet i USA i höst.

Men Swedbanks ekonom Maija Kaartinen tror inte på en fortsatt eskalering i närtid, eftersom det skulle vara riskabelt för båda länderna mitt i coronakrisen.

Läs mer om de tre experternas syn på frågan nedan.

30 min
Xi Jinping/sojabönor. TT
undefined

Expert: Kina använder svag efterfrågan som påtryckning

Uppgifterna om att Kina stoppar import av amerikanska sojabönor gav börsen skrämselhicka på måndagen. Men importstoppet beror inte bara på att Kina vill markera mot USA i den pågående Hongkong-konflkten, säger analytiker till CNBC.

Virusutbrottet har lett till att handelskedjorna mellan USA och Kina försvagats och dessutom till ett tapp i efterfrågan på sojabönor, säger Hao Hong, analytiker på Bank of Communications.

Analytikern Alan Suderman säger att importstoppet troligen är temporärt.

– Nuvarande transporter gör att utbudet är tillfredsställt, vilket ger Kina möjlighet att hota, säger han.

Idag 06:49
Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Donald Trump fast med fas 1 – vare sig han vill eller inte

Donald Trump har inte så många val förutom att hålla fast vid det framförhandlade fas 1-avtalet med Kina, oavsett hur arg han är på Peking för hur de hanterat coronaviruset eller de nya reglerna i Hongkong. Det säger personer med insyn i presidentens administration till Reuters.

Även om mycket tyder på att det blir svårt för Kina att öka köpen av amerikanska varor med så mycket som de lovat, så skulle ett brutet avtal riskera att blåsa nytt liv i handelskriget just när den amerikanska arbetslösheten är på nivåer som inte setts sedan depressionen.

– Han får en tom överenskommelse om han håller fast vid det, och han får fler åtgärder som sätter käppar i hjulet för ekonomin och ökad volatilitet om han överger det, säger en källa till Reuters.

Igår 19:28
Läs mer om Frihandelns framtid
Coronaviruset Skräcken på marknaden
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Goldman Sachs: Det oälskade rallyt har nått vägs ände

Wall Street-indexet S&P 500 har rusat över 35 procent sedan bottennivån i slutet av mars – men nu har det ”oälskade rallyt” nått vägs ände. Det säger Goldman Sachs analytiker David Kostin till Market Watch.

Kostin menar att rallyt har varit ouppskattat då en stor del av investerarkollektivet inte varit exponerade för att kunna dra full nytta av det.

Analytikern säger att en optimistisk normalisering av ekonomin endast skulle försvara de nuvarande börsnivåerna, snarare än att trycka upp dem ytterligare.

3 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Citis råd till bolag: Utnyttja överdrivna optimismen

Storbanken Citigroup anser att aktiemarknaden är verklighetsfrånvänd och att företag bör utnyttja tillfället till att ta in mer kapital. Det säger Manolo Falco, chef för Citigroups investmentbank, till Financial Times.

– Vi säger verkligen till alla våra företagskunder att de bör ta in mer pengar från marknaden om de kan, för vi tror inte att prissättningen kan bli mer gynnsam än så här, säger han.

Falco varnar för att riskaptiten bland investerare riskerar att dämpas avsevärt när coronapandemins skadeverkningar visar sig fullt ut i det andra kvartalet.

3 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Historiskt stora stridskassor kan elda på börsen

Över tio tusen miljarder kronor har flödat in i penningsmarknadsfonder i år och globala fondförvaltare sitter på historiskt höga nivåer av likvida medel. Det innebär att det fortfarande finns gott om ammunition vid sidlinjen som skulle kunna driva upp börserna ytterligare, skriver Bloomberg.

Storbanken JP Morgan spår att vi kommer att få se en betydande omallokering mot aktier de närmaste åren, givet de låga räntorna och de stora kassor som byggts upp.

”Investerare är underviktade mot aktier och det finns fortfarande gott om utrymme för ökad exponering mot börsen”, skriver bankens strateger.

Idag 06:26
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittspridningen
Bild från ett sjukhus i Cambridge, Storbritannien. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittiskt ”värsta scenario” nästan nått – 49 646 döda

49 646 har dött i covid-19 i Storbritannien enligt Reuters statistik.

Statistiken är en sammanställning av dödsattester för England och Wales, tidigare tal från Skottland och Nordirland samt aktuella dödssiffror från sjukhusen. Siffror från landets statistikmyndighet bekräftar nyhetsbyråns uppgifter om att dödsfallen i covid-19 snart når 50 000, rapporterar The Guardian.

I april sa brittiska regeringen att 50 000 döda var ett värsta scenario.

2 tim
Michael Ryan i mitten. Martial Trezzini / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Är helt felaktigt att viruset har tappat i styrka

WHO förnekar kraftfullt att coronaviruset har tappat i styrka, skriver AFP. Uttalandena kommer efter att en framstående italiensk läkare i helgen hävdat att viruset ”kliniskt sett inte längre existerar i Italien”.

– Det stämmer inte alls, säger WHO:s chef för krisberedskap Michael Ryan på en pressträff.

– Det kanske inte är så att viruset i sig blir mindre potent; det kan vara så att vi som samhälle lyckas minska siffrorna, intensiteten och frekvensen, fortsätter han.

En italiensk studie pekade mot att viruset förlorat ”enormt” mycket av sin styrka mellan mars och maj. Ytterligare en läkare höll med, och efter det har en het debatt rasat i det hårt virusdrabbade landet.

Igår 18:23
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fordonsindustrins kris
Illustrationsbild. BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Fordonsindustrins kris

Volvo ser vändning: Viktig indikator går mot normalläge

Lastbilstillverkaren Volvo ser en positiv signal i att kundernas fordon används allt mer på de flesta marknader. Den rullande fordonsflottan är en viktig indikator eftersom det i nästa led driver affärer för tillverkare, uppger presschefen Claes Eliasson för Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger att fordonsutnyttjandet i Norden är tillbaka på nivån som var före coronakrisen. Gradvis förbättring märks även i Väst- och Sydeuropa, Asien, Australien, Mellanöstern och Afrika.

– Japan är hyfsat medan Kina ser en riktig boom i efterfrågan och växer rejält, säger han till nyhetsbyrån.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SCB: Antalet nyregistrerade bilar ner 25 procent i år

16 899 bilar nyregistrerades i maj, en minskning med drygt 49 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Det visar färsk statistik från SCB.

Myndigheten skriver att minskningen med stor sannolikhet beror på den pågående coronapandemin, samt att maj 2020 hade två färre registreringsdagar än året före.

Under årets första fem månader har antalet nyregistreringar minkat med 25 procent. En särskilt stor nedgång syns för dieselbilar som tappat 52 procent.

Idag 07:42
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tvärnit på bilmarknaden – registreringarna halverades

Fordonsindustrins kräftgång fortsätter – i maj halverades antalet nyregistreringar av personbilar jämfört med året före. Det visar färsk statistik från Bil Sweden.

Under årets första fem månader har nybilsförsäljningen sjunkit med 26 procent jämfört med samma period i fjol.

Samtidigt uppgick andelen laddbara bilar till 21,6 procent i maj, vilket är mer än en fördubbling jämfört med för ett år sedan.

Igår 07:36
Läs mer om Coronaviruset