Illustrationsbild: Maltas huvudstad Valletta.  Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

Svenskt bolag för AI-fond har registrerats på Malta

Det svenska fintechbolaget FX International har registrerat ett nytt fondbolag hos det maltesiska bolagsverket. Fondbolaget ska skapa en ”alternativ investeringsfond” som helt och hållet ska hanteras genom artificiell intelligens, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Vd Ole Helland skriver i pressmeddelandet att registreringsförfarandet drog ut på tiden, varför den ursprungliga planen att öppna fonden före årsskiftet i stället skjuts till januari.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Björn Larsson Rosvall / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Viruset gör att Volvo Cars hotas av produktionsstopp

Volvo Cars fabrik i Torslanda kan komma att drabbas av produktionsstopp på grund av coronaviruset, rapporterar P4 Göteborg.

Virusets utbrott gör att det inte tillverkas tillräckligt mycket bildelar i fabrikerna i Kina.

Fredrik Sidahl, vd för branschorganisationen Fordonskomponenterna, uppger för Sveriges Radio att produktionsstoppet kan inträffa ”inom en till två veckor”.

– Den dagen som fordonstillverkarna stannar så stannar alltihop, säger han.

Volvo Cars säger att de är i kontakt med sina leverantörer för att undvika störningar.

2 tim
CHRISTOF STACHE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Puma vinstvarnar – men prognos för helåret ligger fast

Utbrottet av coronoaviruset i Kina får tyska sportklädesföretaget Puma att varna för att försäljningen och vinsten inte kommer att nå den prognos som satts upp för första kvartalet, rapporterar Reuters. Samtidigt står Puma fast vid sin helårsprognos.

På helåret vill bolaget se en försäljningsökning på 10 procent, justerat för valutaeffekter, och ett rörelseresultat på 500–520 miljoner euro.

Hälften av Pumas affärer i Kina är tillfälligt stängda.

5 tim
Arkivbild. Nora Lorek/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska verkstadsbolag hotas av produktionsstopp

Det nya coronavirusets härjningar riskerar att lamslå produktionen hos svenska verkstadsbolag, skriver TT. Underleverantörer till fordonsindustrin drabbas hårt om bandet stannar hos någon av deras stora kunder.

– Det räcker med att en komponent fattas så stannar allt, säger Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, till nyhetsbyrån.

Efter att ha pejlat av bland medlemsföretag bedömer han att lagren kommer börja eka tomma om några veckor ifall tillverkningsproblemen i Kina fortsätter.

Idag 06:50
Läs mer om Nya coronaviruset
TT
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen slår rekord – SBB och Embracer rusar

Stockholmsbörsen handlas upp ordentligt på onsdagen. Vid 15-tiden ligger båda huvudindexen klart på plus:
• OMXS30: +0,8 %
• OMXSPI: +1,0 %
Uppgången gör att det breda indexet handlas på nya rekordnivåer. Även ute i Europa stiger de ledande börserna.

SCA toppar storbolagsindexet med en uppgång på 2,4 procent, följt av Getinge som stiger runt 2,2 procent.

Spelbolaget Stillfront har rapporterat ökad omsättning och vinst i det fjärde kvartalet jämfört mstillfed samma period föregående år. Detsamma gäller för sektorkollegan Embracer, som också meddelat ett miljardförvärv av ett amerikanskt bolag. Embracer rusar drygt 20 procent medan Stillfront handlas ner 1,9 procent.

Förvärvsmaskinen SBB lyfter hyresintäkterna och förvaltningsresultatet i det fjärde kvartalet, enligt färska rapporten. Fastighetsbolaget ska presentera nya tillväxtmål i maj. B-aktien är upp 5,5 procent.

Hövding ökar omsättningen i kvartalet och antalet sålda Hövdingar ökade med 50 procent. Förre Trelleborg-vd:n Fredrik Asp föreslås ta över ordförandeklubban. Aktien lyfter 8,8 procent.

KPIF-inflationen i januari kom in på 1,2 procent – klart lägre än väntat.

16 min
Minesto
undefined

Minesto handelsstoppas – presenterar nytt avtal

Aktiehandeln i miljöteknikbolaget Minesto stoppades vid 12.40 på onsdagen. Då hade aktien stigit 7,5 procent, rapporterar Direkt.

Strax därpå släppte bolaget nyheten att de tecknat ett elköpsavtal med det färöiska elbolaget SEV. Det handlar om en vidareutveckling av bolagens samarbete för at integrera energi från tidvatten i Färöarna, framgår av ett pressmeddelande.

Handeln med aktien sätter igång igen 13.35 på First North, rapporterar Direkt.

Minesto tar fram teknik som utvinner energi från havsströmmar.

3 tim
undefined

Investeringsbolag säljer allt i Lime – aktien stiger

Lime Technologies stiger 1,8 procent under hög omsättning – aktien är den näst mest omsatta på Stockholmsbörsen vid 11-tiden.

Det Stockholmsbaserade investeringsbolaget Monterro har sålt hela sitt innehav, skriver Direkt.

Monterro-grundaren Peter Larsson är också ordförande i Lime och säger att försäljningen varit planerad sedan länge. De var med vid börsntoeringen för 15 månader sedan och har successivt minskat sitt innehav.

Lime-aktien har rusat drygt 150 procent sedan börsnoteringen i december 2018.

4 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Stefan Ingves. Markko Säävälä/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Stefan Ingves: ”Utfallet blev lägre än vad vi förväntat oss”

”Utfallet blev lägre än vad vi förväntat oss”, säger riksbankschefen Stefan Ingves till DI efter onsdagens svaga inflationssiffror.

Framför allt är det lägre priser för kläder och skor samt el och resor som ligger bakom de 1,2 procent som KPIF-inflationen landade på i januari.

Innan jul höjde Riksbanken räntan till noll procent och Stefan Ingves ser inga hinder för en tillbakagång till minusränta för att stimulera ekonomin.

– Vi visade 2008 att vi har alla verktyg och är beredda att använda dem om det skulle behövas, säger han till DI.

36 min
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Riksbankens kritiker får vatten på sin kvarn

Frågetecknen kring höjningen av reporäntan i december lär växa efter dagens SCB-statistik som visar oväntat svag inflation i januari. Det skriver DI:s Felicia Åkerman i en analys.

Då hördes kritiska röster mot beslutet med hänvisning till inbromsande konjunktur. Nu kan kritikerna även påpeka att Riksbanken höjde precis innan inflationen föll brant.

Pekka Kääntä för ett liknande resonemang i en makrokommentar på Placera:

”För Riksbanken blir det här givetvis ett pedagogiskt problem att hantera”.

Mycket talar för att Riksbanken kommer tvingas till nya nedjusteringar av sina inflationsprognoser, enligt Käänttä.

3 tim
Vice riksbankschef Cecilia Skingsley. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter: Skrällsiffran ökar pressen på Riksbanken

Den oväntat svaga inflationssiffran för januari ökar pressen på Riksbanken. Så går resonemangen bland experter efter dagens SCB-statistik.

Handelsbankens seniorekonom Anders Bergvall utesluter inte att minusräntan gör comeback. I ett marknadsbrev skriver han att siffran ökar trycket på Riksbanken att byta fot och sänka räntan även om det inte är bankens huvudscenario.

”Tröskeln är VÄÄÄÄÄÄÄÄLDIGT hög för att återgå till minusränta vilket avspeglas i relativt måttlig reaktion (svaghet) i kronan”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter.

Swedbanks seniorekonom Cathrine Danin skriver i en tweet att statistiken inte är någon trevlig läsning för Riksbanken och noterar att prisutvecklingen för flera kategorier av varor är svag.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson noterar på Twitter att fallet i inflation på månadsbasis är det brantaste på åtminstone 40 år.

4 tim
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
Rapportsäsongen Embracer Group
Metro Exodus THQ Nordic
Rapportsäsongen Embracer Group

Embracer rusar 20 procent – miljardlyft för bolagets vd

Ett miljardförvärv och en rapport med starkare resultat än väntat lyfter Embracer Group på Stockholmsbörsen på onsdagen. Vid 11.35-tiden är b-aktien upp drygt 20 procent.

Vd:n Lars Wingerfors är en av vinnarna på aktiens rusning. Han äger 88,6 miljoner b-aktier och innehavet har därmed ökat drygt 1,6 miljarder kronor i värde under dagen. Han äger dessutom 19,5 miljoner a-aktier enligt Holdings.

Sedan årsskiftet är b-aktien upp drygt 51 procent och under tisdagen är aktien den klart mest omsatta på Stockholmsbörsen.

Handelsbanken anser att spelbolagets rapport för tredje kvartalet var bättre än väntat, skriver Finwire.

4 tim
INA FASSBENDER / AFP
undefined

Embracer miljardköper bolag i USA: ”Funnits på radarn”

Embracer Group köper det amerikanska bolaget Saber Interactive för knappt 1 030 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

Summan kan växa ytterligare och Embracer skriver att det finns en tilläggsköpeskilling på maximalt 375 miljoner dollar, motsvarande 3,7 miljarder kronor.

Det uppköpta bolaget har mer än 600 anställda.

– Saber har funnits på vår radar länge på grund av deras långa historia med konsekvent högkvalitativt arbete, säger Embracers vd Lars Wingefors.

Idag 06:16
Illustrationsbild.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Embracer ökar sitt resultat med över 50 procent

Spelutvecklingsbolaget Embracer ökar sitt resultat med över 50 procent, visar bolaget i sin rapport över tredje kvartalet i sitt brutna räkenskapsår.

Det kraftigt ökade resultatet förklaras främst av ökad försäljning inom affärsområdet Games samt en ökad andel intäkter från digital försäljning och ägda titlar inom området, skriver bolaget.

”Redan i dag har vi den starkaste pipelinen någonsin med 96 titlar under utveckling runt om i koncernen, av vilka 52 ännu inte är utannonserade”, skriver vd Lars Wingefors i rapporten.

Idag 05:07
Läs mer om Rapportsäsongen
Fastighetssektorn

SBB:s vd efter rapportrökare: ”Värderingarna är för låga”

Den stekheta fastighetssektorn har mer att ge på börsen. Det säger Ilija Batljan, vd på fastighetsbolaget SBB, till DI efter bolagets rapportsläpp på onsdagen.

– Värderingarna är fortfarande för låga. Det finns fortfarande stor potential för vi ser en jättestor efterfrågan, säger han.

Batljan säger sig vara fullständigt nedringd av svenska och utländska bolag som vill köpa fastigheter.

SBB:s aktie handlades upp med drygt 6 procent vid 13.30-tiden på börsen efter rapport. Därmed summeras aktiens starka facit senaste året till 137 procent.

Under samma period har Stockholmsbörsens fastighetsindex stigit med 59 procent, vilket är mer än det dubbla jämfört med index.

1 tim
SBB:s vd Ilija Batljan.  Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftigt ökat resultat för SBB – ska sätta nya tillväxtmål

Fastighetsbolaget SBB redovisar hyresintäkter som stigit med över 30 procent jämfört med samma period 2018, i bolagets rapport över det fjärde kvartalet. Bolaget uppger nu att man kommer att presentera nya tillväxtmål på kapitalmarknadsdagen i maj.

Förvärvet av Hemfosa som genomfördes i november har bidragit till tillväxten, skriver bolaget i rapporten. SBB värderar nu sin fastighetsportfölj till närmare 80 miljarder kronor. ”Bolaget är därmed ett av de största noterade fastighetsbolagen”, enligt SBB.

Idag 07:05
Illustrationsbild över Manhattan.  J. David Ake / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klöverns nya miljardköp: En skyskrapa på Manhattan

Klövern har köpt en bostadsrättsförening på Manhattan, New York. Föreningen består av en 14 våningar hög byggnad på totalt 8 300 kvadratmeter, enligt ett pressmeddelande.

Köpet görs ihop med den lokala fastighetsutvecklaren GDSNY och Klövern får betala knappt 1,8 miljarder kronor.

– Vi är exalterade över att kunna fortsätta addera premiumtillgångar i New York med våra partners GDSNY, säger Klöverns vd Rutger Arnhult.

Idag 05:44
Läs mer om Fastighetssektorn
Pressbild på en Sandvik-anställd i Gävle. Bilden togs 2018. Sandvik
Dagens aktierekar

Analyshus: Köp Sandvik – aktien ska upp 17 procent

Det är köpläge i Sandvik, anser analyshuset Kepler Cheuvreux och sätter verkstadsjättens riktkurs till 214 kronor.

Det är runt 17 procent högre än de 183 kronor som aktien handlas i på onsdagseftermiddagen.

Kepler tror att Sandviks investeringar kommer ta fart i år och nästa år och räknar med att rörelseresultatet ska växa med 7 procent i snitt de kommande tre åren.

Invetmentbolaget Industrivärden är största ägare i Sandvik och äger 12,47 procent av bolaget, enligt Holdings.

2 tim
Läs mer om Dagens aktierekar