Ola Winqvist, vd på ISR.  ISR
ISR

Svenskt företag arbetar för ett hiv-botemedel

Studier på två katter sjuka i FIV (motsvarigheten till hiv) visade att hormonsystemet kan få det egna immunsystemet att själv bekämpa viruset. Med den insikten arbetar det svenska läkemedelsbolaget ISR för att försöka ta fram en ny behandlingsmetod för hiv.

– Vi har gjort en lyckad studie i Sydafrika där 26 hivsmittade personer behandlades under en månad. Virusmängden i blodet gick ner väsentligt när immunsystemet stimulerades och fortsatte att gå ner även när testet var avslutat. Detta är helt unikt, säger Ola Winqvist, vd på ISR.

Genom att tillföra GnRH, ett läkemedel som används mot prostatacancer, exponeras viruset för immunförsvaret som då kan agera mot infektionen. Just nu pågår studier på tre svenska sjukhus för att se om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska virusmängden i kroppen.

Testar vaccin mot covid-19

Med utgångspunkten att stimulera immunförsvaret utvecklar ISR också behandlingar mot hepatit b och cancer. I samarbete med forskningsbolaget TCER testar ISR nu även ett vaccin mot covid-19. Målet är att genomföra tester på patienter efter nyår.

– Vi har svininfluensavaccinet friskt i minnet där vissa fick narkolepsi som biverkning, så det är viktigt att processen får ta tid, säger Ola Winqvist.

Fakta: ISR Immune System Regulation Holding AB

ISR Immune System Regulation Holding AB är ett forskningsbolag med Karolinska Institutet som forskningsbas. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel mot kroniska infektionssjukdomar och cancer.

Företrädesemission 2020

ISR IMMUNE SYSTEM REGULATION HOLDING AB (PUBL) GENOMFÖR EN FULLT GARANTERAD FÖRETRÄDESEMISSION AV UNITS FÖR VIDARE UTVECKLING AV BOLAGETS LÄKEMEDELSKANDIDATER.

Företrädesemissionen i sammandrag:

  • Företrädesemissionen avser högst 8 239 377 units, och tillför vid fullteckning Bolaget cirka 71,7 MSEK före emissionskostnader.
  • En unit består av tre (3) aktier, en (1) teckningsoption av serie TO1 och en (1) teckningsoption av serie TO2.
  • Teckningskursen i emissionen är 8,70 SEK per unit, motsvarande 2,90 SEK per aktie.
  • Företrädesemissionen är garanterad till 100 procent genom teckningsförbindelser och garantiåtaganden.
  • Prospekt, anmälningssedlar, villkor för teckningsoptioner samt övrig information återfinns nedan.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

ISR Partner

Toppnyheter

Wall Street TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Wall Street öppnar uppåt – dras inte ner av oroligheter

Wall Street öppnar försiktigt uppåt trots oroligheter i landet kopplat till protesterna efter George Floyds död. I stället lyfts börsen av den ekonomiska återöppningen, skriver CNBC. Efter en kvarts handel står indexen på:
• S&P 500: +0,1%
• Nasdaq: -0,1%
• Dow Jones: +0,3%
Flera av de europeiska börserna har gått starkt i dag där tyska DAX sticker ut med att ligga plus 3,5 procent strax efter 15-tiden. Brittiska FTSE 100 går också uppåt med 0,9 procent.

Valutatjänstbolaget Western Union rusar i öppningen och ligger efter en kvarts handel plus 14 procent. Detta efter uppgifter om att bolaget är ute efter att köpa upp Moneygram, skriver Market Watch.

Videotjänsten Zoom stiger också i öppningen och ligger plus över 3 procent inför bolagets rapport som släpps senare i dag.

Bland de bolag som rört på sig mest i förhandeln finns bland annat Apple som har sänkt Iphone-priset i Kina då bolaget vill förlänga sitt momentum i samband med att den kinesiska ekonomin gradvis återöppnas, skriver CNBC. Efter en kvarts handel stod dock bolaget plusminus noll.

2 tim
Sven Kanz/Geisler-Fotopress / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsvärdet har stigit med 500 miljarder – nu visar de korten

Videokonferensbolaget Zoom och meddelandetjänsten Slack har tillsammans sett sina börsvärden öka med nära 500 miljarder kronor under coronakrisen. I veckan avslöjas det hur mycket de haussade bolagen verkligen har tjänat på trenden med ökat distansarbete, skriver Market Watch.

Zoom släpper sin delårsrapport på tisdagen och har redan uppgett att man nått över 200 miljoner dagliga användare – 20 gånger fler än i fjol. Slack rapporterar på torsdag och säger sig ha haft en användartillväxt på 25 procent.

Men eftersom båda bolagen erbjuder gratistjänster är det oklart hur mycket de har kunnat kapitalisera på digitaliseringen. Dessutom har de tvingats utöka datakapaciteten vilket medför högre kostnader.

5 tim
CARLOS COSTA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Biljättar vinnare på europeiska börserna

De stora tyska biltillverkarna bidrog på tisdagsförmiddagen till en europeisk börsuppgång och till att det breda aktieindexet Stoxx Europe 600 toppades av underindexet "Automobiles & Parts" med en uppgång på nästan 5 procent.

DAX-indexet leddes vid 10.30-tiden, efter att Frankfurtbörsen varit stängd på måndagen, av Daimler som steg närmare 10 procent mot bakgrund av en tilltagande optimism kring öppnandet av de europeiska ekonomierna efter pandeminedstängningen.

Rejält upp var det även för BMW och Volkswagen, båda plus cirka 6 procent. I samma härad steg underleverantören Continental.

Även i Paris intog biltillverkarna en framträdande position, med Peugeot upp drygt 4 procent och Renault upp över 3 procent.

I Stockholm noterades bolag med koppling till fordonssektorn något starkare än index. Volvo steg 2,5 procent, Concentric nästan 3 procent och Bulten 4,5 procent.

Idag 09:05
Läs mer om Börsen internationellt
Frihandelns framtid Supermakternas kamp
Nordeas makro- och räntestrateg Andreas Steno Larsen, Swedbanks ekonom Maija Kaartinen och Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.  Bilder från Nordea, Swedbank och Carnegie.
Frihandelns framtid Supermakternas kamp

Experter: Tydlig varning – Kina höjer insatserna

Rapporterna om att Kina pausat inköpen av amerikanska sojabönor är en tydlig upptrappning av spänningarna mellan USA och Kina, säger Nordeas makro- och räntestrateg Andreas Steno Larsen till Omni Ekonomi.

Utvecklingen är också ett tecken på att Kina är redo att dra in fas ett-avtalet i maktkampen om Hongkong och därmed höja sina insatser, säger Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking. Han tror att det nu är 50 procents risk för att vapenvilan i handelskonflikten mellan de två länderna spricker innan presidentvalet i USA i höst.

Men Swedbanks ekonom Maija Kaartinen tror inte på en fortsatt eskalering i närtid, eftersom det skulle vara riskabelt för båda länderna mitt i coronakrisen.

Läs mer om de tre experternas syn på frågan nedan.

2 tim
Xi Jinping/sojabönor. TT
undefined

Expert: Kina använder svag efterfrågan som påtryckning

Uppgifterna om att Kina stoppar import av amerikanska sojabönor gav börsen skrämselhicka på måndagen. Men importstoppet beror inte bara på att Kina vill markera mot USA i den pågående Hongkong-konflkten, säger analytiker till CNBC.

Virusutbrottet har lett till att handelskedjorna mellan USA och Kina försvagats och dessutom till ett tapp i efterfrågan på sojabönor, säger Hao Hong, analytiker på Bank of Communications.

Analytikern Alan Suderman säger att importstoppet troligen är temporärt.

– Nuvarande transporter gör att utbudet är tillfredsställt, vilket ger Kina möjlighet att hota, säger han.

Idag 06:49
Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Donald Trump fast med fas 1 – vare sig han vill eller inte

Donald Trump har inte så många val förutom att hålla fast vid det framförhandlade fas 1-avtalet med Kina, oavsett hur arg han är på Peking för hur de hanterat coronaviruset eller de nya reglerna i Hongkong. Det säger personer med insyn i presidentens administration till Reuters.

Även om mycket tyder på att det blir svårt för Kina att öka köpen av amerikanska varor med så mycket som de lovat, så skulle ett brutet avtal riskera att blåsa nytt liv i handelskriget just när den amerikanska arbetslösheten är på nivåer som inte setts sedan depressionen.

– Han får en tom överenskommelse om han håller fast vid det, och han får fler åtgärder som sätter käppar i hjulet för ekonomin och ökad volatilitet om han överger det, säger en källa till Reuters.

Igår 19:28
Läs mer om Frihandelns framtid
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna
Jimmie Åkesson och Anders W Jonsson. TT
undefined

”Viktigt att misslyckandet i äldrevården blir belyst”

Regeringens beslut att tillsätta en coronakommission välkomnas av Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson. På Facebook skriver han att det är viktigt att ”kommissionen bedömer helheten och djupdyker i de delar där det är tydligt att Sverige har misslyckats”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skriver att han vill att kommissionens arbete startar ”snarast”.

– Nu handlar det om att komma överens om syftet och formerna för kommissionen, där det för oss är särskilt viktigt att bland annat belysa misslyckandet med att skydda våra äldre, säger Åkesson i ett pressmeddelande.

Igår 15:25
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Skräcken på marknaden
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Goldman Sachs: Det oälskade rallyt har nått vägs ände

Wall Street-indexet S&P 500 har rusat över 35 procent sedan bottennivån i slutet av mars – men nu har det ”oälskade rallyt” nått vägs ände. Det säger Goldman Sachs analytiker David Kostin till Market Watch.

Kostin menar att rallyt har varit ouppskattat då en stor del av investerarkollektivet inte varit exponerade för att kunna dra full nytta av det.

Analytikern säger att en optimistisk normalisering av ekonomin endast skulle försvara de nuvarande börsnivåerna, snarare än att trycka upp dem ytterligare.

4 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Citis råd till bolag: Utnyttja överdrivna optimismen

Storbanken Citigroup anser att aktiemarknaden är verklighetsfrånvänd och att företag bör utnyttja tillfället till att ta in mer kapital. Det säger Manolo Falco, chef för Citigroups investmentbank, till Financial Times.

– Vi säger verkligen till alla våra företagskunder att de bör ta in mer pengar från marknaden om de kan, för vi tror inte att prissättningen kan bli mer gynnsam än så här, säger han.

Falco varnar för att riskaptiten bland investerare riskerar att dämpas avsevärt när coronapandemins skadeverkningar visar sig fullt ut i det andra kvartalet.

4 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Historiskt stora stridskassor kan elda på börsen

Över tio tusen miljarder kronor har flödat in i penningsmarknadsfonder i år och globala fondförvaltare sitter på historiskt höga nivåer av likvida medel. Det innebär att det fortfarande finns gott om ammunition vid sidlinjen som skulle kunna driva upp börserna ytterligare, skriver Bloomberg.

Storbanken JP Morgan spår att vi kommer att få se en betydande omallokering mot aktier de närmaste åren, givet de låga räntorna och de stora kassor som byggts upp.

”Investerare är underviktade mot aktier och det finns fortfarande gott om utrymme för ökad exponering mot börsen”, skriver bankens strateger.

Idag 06:26
Läs mer om Coronaviruset