Lastbilar från de fyra bolagen.  Volvo, Scania, Daimler och MAN.
Traton / Bolagsnyheter

Sverige utklassar Tyskland i lönsamma i lastbilar

Scania och Volvo utklassar tyska MAN och Daimler när det kommer till lönsamhet.

Under första halvåret var Scanias rörelsemarginal 11,6 procent, enligt morgonens rapport från Traton. MAN nådde upp till 4,6 procent. I båda fallen avser siffrorna försäljning av både lastbilar och bussar.

”Mycket stor skillnad mellan Scanias och MAN:s marginaler”, skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt på Twitter.

För Scania var det en tydlig förbättring jämfört med året innan då marginalen kom in på 9,8 procent. Lastbilsjättens lönsamhetsmål är en marginal på 12 procent.

Jämförelsevis var Volvos rörelsemarginal inom de båda segmenten lastbilar och bussar 11,6 procent under första halvåret. Tittar man bara på lastbilssidan var Volvos rörelsemarginal 12,4 procent under perioden.

”Därmed stod det klart att Volvo under Scanias frånvaro på börsen har gått om ärkerivalen när det gäller lönsamheten”, skriver DI:s Ulf Petersson.

För tyska jätten Daimler var den kombinerade rörelsemarginalen för bussar och lastbilar 6,3 procent under första halvåret. För bara lastbilar var marginalen 6,5 procent.

Hela Tratons första halvår

Omsättning: 13 541 miljoner euro
2018: 12 609 miljoner euro

Rörelsemarginal: 7,9 %
2018: 6,8 %

Läs mer

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Tokyo den 21 maj. PHILIP FONG / TT NYHETSBYRÅN
Kinas tillväxt

Trögt i Japan och Sydkorea – trots positiva Kinasiffror

Den kinesiska industrin visade upp oväntat starka siffror i maj men i de två övriga motorerna i Asiens ekonomi, Japan och Sydkorea, går det fortfarande trögt. Det visar makrodata som presenterades i natt enligt Reuters.

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin sjönk till den lägsta nivån sedan maj 2009. Även aktiviteten i den sydkoreanska industrin går brant neråt.

”Produktionen kommer troligen att ligga långt under normala nivåer i många månader framöver eftersom både den inhemska och globala efterfrågan är fortsatt väldigt nedtryckt”, skriver analysfirman Capital Economics.

2 tim
Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina vänder till tillväxt – högsta nivån sedan januari

Kinas industrisektor klättrade överraskande över tillväxtstrecket i ett färskt inköpschefsindex från Caixin/Markit, skriver Reuters.

Indexet steg till 50,7 i maj, jämfört med 49,4 i april. Det var högre än väntat och den högsta nivån sedan januari. 50-strecket markerar gränsen för tillväxt och nedgång i företagens aktivitet.

Uppgången drevs av ett kraftigt lyft i produktionen samtidigt som efterfrågan från utlandet fortsatt är svag.

3 tim
Läs mer om Kinas tillväxt
Donald Trump/poliser utanför Vita huset.  TT
Polisvåldet i USA

Trump tog skydd i bunker under brinnande protesten

När protesterna mot polisvåldet i USA tilltog såg Secret Service-agenter under fredagen till att sätta landets president Donald Trump i säkerhet i en bunker vid Vita huset, rapporterar flera medier.

Enligt uppgifter till AP ska Trump ha suttit nästan en timme i bunkern, som tagits fram för nödlägen som exempelvis terrorattacker.

Agenternas beslut visar enligt nyhetsbyrån på Vita husets oro över protesterna. Demonstrationerna har spritt sig över landet efter att den svarte George Floyd dödades under ett polisingripande. Bland annat har utegångsförbud utlysts i Washington DC och tårgas har avfyrats mot demonstranter utanför Vita huset.

23 min
undefined

Våldet fortsätter – lastbil körde rätt in i folksamling

Tusentals demonstranter på gatorna i Minneapolis i USA tvingades ta skydd när en lastbil körde in på en avstängd väg bland människor som samlats för att protestera mot rasism och polisens övervåld, rapporterar amerikanska medier.

Demonstrationen var till en början fredlig, men ilska väcktes över chaufförens agerande och mannen slets ut ur förarsätet och misshandlades.

Våldsamheterna utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande och flera amerikanska storstäder har tvingats införa utegångsförbud.

2 tim
Charles Rex Arbogast / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amazon och Target tvingas stänga delar av verksamheten

E-handelsjätten Amazon minskar delar av sin verksamhet i några amerikanska städer till följd av de massiva protesterna mot polisvåld som blossat upp i USA den senaste veckan, skriver Bloomberg.

Amazons verksamhet i bland annat Chicago, Los Angeles och Portland påverkas och företaget har bland annat lagt om vissa rutter och dragit ner på viss verksamhet för att försäkra sig om sin personals säkerhet.

Även Target utökar sina butiksnedstängningar till följd av protesterna, skriver sajten.

Igår 16:38
Läs mer om Polisvåldet i USA