Illustrationsbild. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Penningstinna idrotten

Sveriges rikaste fotbollsklubb MFF permitterar personal

Allsvenska premiären är uppskjuten och nu väljer Sveriges rikaste fotbollsklubb MFF att korttidspermittera personal. Det meddelar klubben på sin hemsida.

Syftet är att skydda MFF:s ekonomi, som omsatte 372 miljoner förra året, mot negativ påverkan av coronakrisen.

Beslutet innebär att berörd personal går ner i arbetstid med upp till 60 procent från och med 1 april. Spelarna i herr- och damelitlagen påverkas inte.

– Händelserna i omvärlden har gjort att stora delar av vår verksamhet står helt stilla, säger Anders Pålsson, ordförande för Malmö FF:s styrelse.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset SAS problem
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset SAS problem

SAS drar igång linjer till Europa – trots UD:s avrådan

SAS drar inom kort i gång flera flyglinjer som legat nere under coronapandemin. Från och med 15 juni kan Stockholmsresenärer flyga till Visby, Östersund, Aten och Palma de Mallorca. Ytterligare elva linjer öppnar från Köpenhamn.

20 juni inleds flygningar till ytterligare åtta destinationer, varav de flesta är vid Medelhavet.

Samtidigt gäller UD:s avrådan från alla icke-nödvändiga utlandsresor, vilket inkluderar turistresor, fram till den 15 juli, noterar TT.

– Vi förutsätter att alla följer de råd som kommer från svenska UD och reglerna i andra länder, säger presschefen Freja Annamatz till nyhetsbyrån.

1 tim
Arkivbild.  JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS har skuld på 6 miljarder kronor till kinesiska bolag

SAS har 6 miljarder kronor i skulder till kinesiska leasingbolag. Det skulle i teorin kunna innebära att även SAS – i likhet med Norwegian – skulle kunna få kinesiska storägare om skulderna omvandlas till nytt kapital, rapporterar SR Ekot.

Just nu pågår förhandlingar mellan SAS och storägarna om flygbolagets framtid. Varken finansminister Magdalena Andersson (S) eller näringsminister Ibrahim Baylan (S) vill kommentera förhandlingarna.

– Vi lägger fram något när vi har något, säger Magdalena Andersson.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Omni Ekonomi

Premiär: Snart kan du läsa det bästa från FT, The Economist och Bloomberg direkt i appen

Under nästa vecka lanseras den nya premiumversionen av Omni Ekonomi. Då tillförs bland annat fördjupande innehåll från flera av världens ledande affärsmedier.

– Det har länge varit efterfrågat av våra affärsläsare att kunna få det bästa betalinnehållet samlat och upplåst på ett ställe. Det börjar vi förverkliga nu, säger chefredaktör Markus Gustafsson.

Omni Ekonomi har ingått samarbeten med såväl Financial Times som The Economist, Bloomberg, Fortune och Nikkei Asian Review.

– Vi kommer att publicera alla deras bästa och mest relevanta fördjupningar och granskningar. De är på engelska och alltid med en sammanfattning på svenska.

Omni Ekonomi börjar också publicera de bästa aktieanalyserna från Börsveckan, Affärsvärlden och Aktiespararen. Samtidigt införs en ny unik satsning med dagliga expertanalyser från ett nätverk av över 150 nischade experter.

– Våra läsare vill ha mer av experter som har djupa och nischade kunskaper. Det är vad vi ger med denna satsning, säger Henrik Danielsson, projektledare och ekonomiredaktör.

Lanseringen innebär att hela Omni Ekonomi blir en premiumprodukt, som kommer att kosta 129 kronor i månaden som årsmedlem. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

Förutom allt det nya, exklusiva innehållet så blir det också en kraftigt förbättrad användarupplevelse.
–  Det som utmärker sig mest är det nya läckra formatet för långläsning. Produktteamet jobbar redan på fler spännande nyheter som vi alla ser fram emot att lansera, säger Djeiran Amini Björklund, produktchef.

Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka.

2 tim
undefined

Nya Omni Ekonomi: Du får testa helt gratis i två månader

Omni Ekonomi har aldrig haft så många läsare som nu. Under ett par veckor i våras mer än fördubblades läsningen, en utveckling driven av coronautbrottet och den ekonomiska krisen.

– Vi har på kort tid blivit en oumbärlig tjänst för Sveriges affärsläsare och vi är marknadsledande i bevakningen av den ekonomiska krisen. Såväl när det gäller snabbhet, som att ge överblick, olika perspektiv och internationell utblick, säger Markus Gustafsson, chefredaktör.

Samtidigt blir det allt tydligare för många medier, även Omni Ekonomi, att annonsintäkter som enda affärsmodell inte håller hela vägen. Bara i år beräknas svensk medieindustri förlora två miljarder kronor drivet av annonstappet under den ekonomiska krisen.

– Vi har absolut en fin annonsaffär och vi har inte minst en unik annonslösning som uppskattas mycket av både läsare och annonsörer. Men även vi har drabbats av krisen och det är tydligt för oss att annonsaffären inte ensamt kan finansiera vår affärsjournalistik framåt.

När satsningarna på nytt premiuminnehåll lanseras blir därför hela Omni Ekonomi en premiumapp som kostar 129 kronor i månaden för årsmedlemskap. Förutom allt du redan gillar med Omni Ekonomi får du som betalande medlem även upplåst innehåll från världens främsta affärsmedier, dagliga expertkommentarer och aktieanalyser. Systerappen Omni kommer att fortsätta vara gratis och där finns precis som nu ett urval av nyheterna från Omni Ekonomi.


Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

2 tim
Läs mer om Omni Ekonomi
Coronaviruset Resebranschens kris
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pandemin tvingar SJ till halvfulla tåg

I dag träffar SJ och Folkhälsomyndigheten varandra för att diskutera reselättnaderna som börjar gälla den 13 juni. Den stora utmaningen är att få ekonomi i att köra halvfulla tåg, skriver TT.

– Det är såklart en ekonomisk fråga. Att ett slutsålt tåg innebär en 50-procentig beläggning är naturligtvis ohållbart i längden som affärsmodell. Vi behöver titta på om det går att justera på något sätt. Man skulle kunna tänka sig att blockera ett antal säten i varje vagn, men vi behöver Folkhälsomyndighetens expertis för att göra den bedömningen, säger Stephan Ray, pressansvarig på SJ.

I samband med de uppluckrade reserestriktionerna har SJ minskat antalet korttidspermitterade. Ray meddelar att omfattningen av permitteringar är klar nästa vecka.

2 tim
Incheckning hos Finnair. MARKKU ULANDER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

73 000 åkte med Norwegian – Finnair ner 97,9 procent

Minus 97,8 procent. Det var fallet i Norwegians majtrafik jämfört med året före, visar färska trafikssiffror.

Trafiken fortsatte att gå på sparlåga med ett fåtal inrikesrutter. Det resulterade i 73 401 passagerare under månaden, att jämföra med nära 3,4 miljoner året före.

Liknande siffror rapporteras från Finnair. 26 700 personer åkte med flygbolaget, ett fall med 97,9 procent. På de fåtal flyg som gick var beläggningen strax under 30 procent.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Uppåt i Stockholm – hotell och banker bland vinnarna

Stockholmsbörsen går mot en ökning på veckans sista handelsdag. Vid 11.30-tiden pekar indexen uppåt.
• OMXSPI: +0,6 procent
• OMXS30: +0,5 procent

Bland vinnarna återfinns bland annat storbankerna och H&M. Även hotellaktierna Scandic och Pandox är på uppgång efter gårdagens nyhet om att reserestriktionerna inom Sverige hävs senare i juni.

På torsdagskvällen kom beskedet att Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå lämnar sin post den 4 december. Aktien sjönk i öppningen men återhämtade sig och är upp över 1 procent.

JP Morgan har sänkt Essity från övervikt till undervikt. Hygienbolaget är en av storbolagsindexets största förlorare hittills med ett fall på över 3 procent.

Strax före lunch meddelade SAS att man återöppnar flera linjer till södra Europa från och med 15 juni. Aktien är upp över 2 procent för dagen.

Senare i dag riktas blickarna mot USA när jobbrapporten för maj släpps vid 14.30.

3 tim
H&M:s vd Helena Helmersson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M stiger – är upp 20 procent senaste månaden

Klädjätten H&M steg rejält när fredagens handel på Stockholmsbörsen inleddes. Aktien var upp över 4 procent innan den sjönk tillbaka något till +3 procent vid 11.30.

Bolaget har gått urstarkt den senaste månaden och är upp nästan 20 procent. Tittar man från årsskiftet är dock aktien ner 14 procent.

I maj meddelade man bland annat att flera butiker öppnar igen efter att ha stängts till följd av coronakrisen. Dessutom kom nyheten att man avbryter korttidsarbetet för tusentals medarbetare vid huvudkontoret.

2 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset EU:s framtid
Christine Lagarde och Angela Merkel. Arkivbild. Hannibal Hanschke / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset EU:s framtid

Dubbelbomber från Europas jättar: ”Otroligt signifikant”

ECB är Europas penningpolitiska jätte. Största ekonomin Tyskland är den finanspolitiska motsvarigheten. Att de båda inom loppet av några timmar under torsdagen släppte varsin rejäl stimulans är en kraftuppvisning, skriver Bloomberg.

– ECB agerar mycket mer aggressivt än vad de någonsin gjort tidigare, och det gör även den tyska regeringen. Det politiska svaret har varit mycket snabbare, mer koordinerat och fokuserat än under finanskrisen, säger Nick Kounis vid ABN Amro till nyhetsbyrån.

Utöver Tysklands nya stimulans på 130 miljarder euro och ECB:s utökning av PEPP-programmet med 600 miljarder euro rör sig också EU:s återhämtningsfond på 750 miljarder framåt.

Credit Suisses europeiska chefsekonom Neville Hill menar att det skifte som skett är ”otroligt signifikant”. Förutom att det gör det möjligt för eurozonen att återhämta sig från coronakrisen väcker det också hopp om en bättre och mer balanserad politik i EU i framtiden, säger han till Bloomberg.

2 tim
Arkivbild.  YANN SCHREIBER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonomens känga: ”Tycker Sverige beter sig egocentriskt”

”Frugala fyran” – Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna – har motsatt sig förslaget om att EU:s medlemsländer gemensamt ska låna pengar, som sedan ska ges som bidrag till krisande medlemmar. Det är nationalekonomen Hubert Fromlet kritisk till.

– Jag tycker att Sverige beter sig egocentriskt faktiskt, säger han i en intervju med SvD Näringsliv.

Han pekar på att både Tyskland och ECB har ökat sina stimulanser rejält, något som han menar sätter press på Sverige att också öppna plånboken.

5 tim
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Största delen av coronafonden ska gå till regionalstöd

Den största delen, 610 miljarder euro, av coronafonden ska gå till ”sammanhållning och värderingar”, det vill säga regionalstöd, skriver Europaportalen.

Budgetposten, som även kallas ”Nästa generations EU” tillkommer till EU-kommissionens nya budgetförslag på 1 100 miljarder euro. EU-kommissionens ambition är att ledarna ska kunna enas om den nya flerårsbudgeten senast i juli.

Coronafonden utgörs av pengar i form av både lån och bidrag. Även ”europeisk offentlig förvaltning” och ”migration och gränsförvaltning” tas med i budgeten men båda med 0 euro.

2 jun
Läs mer om Coronaviruset