Bolsonaro och Trump  BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Frihandelns framtid USA vs Latinamerika

Sydamerika söker dialog med Donald Trump över tullar

Argentina och Brasilien kommer att försöka ta kontakt med Donald Trump efter att han i dag meddelat att USA inför tullar på stål och aluminium för länderna.

Brasiliens taktik är att försöka få Trump att ändra sig.

– Jag ska ringa honom så att han inte straffar oss (...) Vår ekonomi kommer i grund och botten från råvaror, det är det vi har. Jag hoppas att han förstår (...) och jag är nästan säker på att han kommer att lyssna på oss, säger Bolsonaro tilll brasilianska Radio Itatiaia.

Argentinas produktionsminister Dante Sica meddelar att han kommer att söka dialog med Washington, samt att beskedet var ”oväntat”.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Stephen Lam / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Stark återhämtning på börsen men tungt kronfall

Coronavirusets ekonomiska skadeverkningar sprider oro på de globala börserna. Men i Stockholm har det skett en rejäl återhämtning från morgonens fall och de ledande indexen noteras precis under nollstrecket strax före klockan 12.
• OMXSPI: +/–0,0 procent
• OMXS30: +/–0,0 procent
Svenska investerare kan dock hålla in med jublet – börsstyrkan jämfört med resten av Europa ser mest ut att vara en värderingseffekt. Svenska kronan har nämligen fallit ordentligt mot ledande valutor och är ner 6 öre mot både dollarn och euron.

Annars fortsätter rapportsäsongen för fullt. Stockholmsbörsens stora bjässar är avverkade men tisdagen bjöd på rapporter från flera småspararpopulära bolag. Bland annat rapporterade Paradox vad vd:n Ebba Ljungerud beskriver lite som ett mellankvartal inför detta årets stora spellanseringar. Aktien stiger trots det 6 procent efter en ännu skarpare uppgångar i de tidiga avsluten.

Catena Media vinstvarnade under morgonen och meddelade att bolaget tar stora nedskrivningar. Aktien rasar 18 procent.

13 min
undefined

Powercell börsens mest handlade aktie – är det tyskar?

Trots att Stockholmsbörsen har ett tjok med bolag som har börsvärden som är tiotals gånger större än First North-noterade Powercell är det bränslecellsbolagets aktie som är den mest omsatta i den tidiga tisdagshandeln. Efter två timmars handel har aktier för 202 miljoner kronor bytt händer – 35 procent mer än i tvåan Volvo.

Sajten Nyemissioner uppmärksammade under gårdagen att Powercell var en av de absolut mest omsatta aktierna bland tyska nätmäklaren Flatex kunder. Powercell tog sig då in på samma topplista som jättar som Daimler och BASF. Norska vätgasbolaget Nel är också vilt omsatt bland de tyska näthandlarna.

Nu på förmiddagen är Powercell-aktien upp runt 5 procent till en ny rekordnivå på en bit över 300 kronor. Sedan noteringen 2014 har aktien stigit 4 600 procent.

2 tim
Arkivbild. Stefan Persson under H&M:s årsstämma i Aula Medica på Karolinska Institutet i maj 2018. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Persson handlar vidare i H&M – köper för 637 miljoner

H&M:s storägare Stefan Persson har köpt ytterligare aktier i klädjätten. Under torsdagen och fredagen förra veckan inhandlade han 3,15 miljoner aktier till ett värde av 637 miljoner kronor, visar Finansinspektionens insynslista.

Köpen gjordes som vanligt via Ramsbury Invest.

Mellan måndagen och onsdagen samma vecka köpte Persson 5 miljoner H&M-aktier till ett värde på drygt 1 miljard kronor, vilket har rapporterats tidigare.

2 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Rapportsäsongen Nya spelbolagsmarknaden
Per Hellberg, vd för Catena Media.  Linus Morales
Rapportsäsongen Nya spelbolagsmarknaden

Kvartalet var ”lovande” enligt vd:n – sedan vinstvarning

Halvvägs in i det fjärde kvartalet när förra rapporten släpptes skrev Catena Medias vd Per Hellberg att det med nuvarande ”momentum” såg ”lovande ut”.

I morse vinstvarnade bolaget för samma kvartal och aktieraset skrivs till 18 procent vid 11.30-tiden på tisdagsförmiddagen.

Utöver börsen verkar även flera analytiker ha blivit tagna på sängen. Carnegie gillade rapporten för tredje kvartalet så mycket att det blev en köpstämpel. Aktien rasade även då men det tyckte Kepler Cheuvreuxs analytiker var ”konstigt” och upprepade köprekommendation.

Sedan dess har dock aktieutvecklingen varit bedrövlig. Från rapportraset fram till i dag har aktien tappat ytterligare en tredjedel av sitt värde.

32 min
undefined

Catena Media vinstvarnar – tunga nedskrivningar tynger

Affiliatebolaget Catena Media vinstvarnar. Bolaget visar ingen tillväxt i försäljning och resultat och gör nedskrivningar på totalt 32 miljoner euro i fjärde kvartalet.

Nedskrivningar görs över hela linjen i bolaget men delarna för finansiella tjänster och kasino står för den stora merparten.

De ”operativa” intäkterna landar preliminärt på 27,1 miljoner euro, mot 27,3 miljoner samma kvartal året före. Justerat rörelseresultat (ebitda) väntas landa på 11,8 miljoner euro mot 12,0 och rapporterat ebitda på 8,5 miljoner mot 12.

Hela rapporten släpps på torsdag.

4 tim
undefined

Norrmän storköper i Kindred: ”Aktien kan dubblas”

Robur Fonder vräkte ut 9,5 miljoner aktier i Kindred strax före vinstvarningen och kursraset i januari. Vilka köpte? Dimmorna har börjats skingras även om flera tillkännagivna köparna uppger för DI att de köpte på sig aktier först efter raset.

Unionen har köpt på sig 930 000 aktier men placeringschefen Kalle Björklund uppger för DI att bara en del var i Roburs blockförsäljning.

DNB Fonder har samtidigt seglat upp som tredje största ägare i Kindred efter köp av 10 miljoner aktier. Bakom köpen står teknikfonden. Förvaltaren Anders Tandberg-Johansen uppger för DI att det mesta köptes in efter vinstvarningen och att de ”kortsiktiga utmaningarna” har gett möjligheter att köpa in sig billigt i en bransch med ”solid underliggande tillväxt”.

”Kindred är en av aktierna vi tror kan dubblas”, skriver norrmannen i ett mejl till tidningen.

Igår 12:57
Läs mer om Rapportsäsongen
Rapportsäsongen Mid Cap
Bahnhofs kontor i Kista.  Kristina Sahlén
undefined

Bahnhof: Vårt bästa kvartal någonsin

Internetleverantören Bahnhof delar ut 0,60 kronor per aktie, framkommer när bolaget släpper rapport för fjärde kvartalet. Bolaget skriver i rapporten att det fjärde kvartalet 2019 är bolagets bästa någonsin.

”Mot bakgrund av den stabilt positiva utvecklingen anger vi den nya prognosen för år 2020, till en procentuell omsättningsökning på 15 procent, och en rörelsemarginal på 12 procent”, skriver bolaget.

Den nya prognosen innebär ett mål på helåret på 1,5 miljarder kronor i omsättning och ett rörelseresultat på 180 miljoner kronor.

2 tim
Illustrationsbild Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Bästa kvartalet någonsin” för BTS Group – höjer utdelning

Konsultbolaget BTS Group bättrade på resultatet på sista raden med 17 procent i fjärde kvartalet jämfört med samma period 2018. Omsättningen lyfte samtidigt med 12 procent, framgår av nya rapporten.

Vd Henrik Ekelund skriver i rapporten att det är bolagets högsta intäkter och resultat någonsin.

”Det är särskilt glädjande att vi lyckas överträffa det mycket starka fjärde kvartalet från året före; som var något i hästväg, och ledde till en så kallad omvänd vinstvarning”, skriver han i rapporten.

Aktieägarna går inte lottlösa då utdelningen föreslås höjas till 4,20 kronor, som ska betalas ut vid två tillfällen.

3 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringens budget

Riksrevisionen: Rutavdraget finansierar inte sig självt – ”ändra de nya reglerna”

Rutavdraget påverkar statens finanser negativt, enligt en granskning från Riksrevisionen. Nu föreslår myndigheten att regeringen ska ändra utformningen på de nya reglerna, rapporterar SVT. Regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om att tredubbla avdraget och inkludera fler tjänster.

– Det är en offentligfinansiell kostnad för staten och det här belastar andra skattebetalare som inte köper tjänsten, säger Anna Brink, som lett granskningen av rutavdraget, till SVT Nyheter.

När reformen infördes hävdade den borgerliga regeringen att den skulle betala sig själv.

4 tim
Illlustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rikaste tiondelen i Sverige använder rutavdraget mest

Det är den rikaste tiondelen i Sverige som gynnas av rutavdraget, enligt Riksrevisionens rapport. Ett hushåll som köper städning behöver bara betala halva arbetskostnaden – resten betalar av staten och skattebetalarna.

Nu konstaterar Riksrevisionen i en granskning att avdraget, som kostade staten 5,4 miljarder under 2019, inte är självfinansierat som den borgerliga regeringen hävdade.

När avdraget infördes var tanken att barnfamiljer skulle gynnas av det, men nu visar det sig att endast tre av tio av de som använder rut har barn hemma.

3 tim
Läs mer om Regeringens budget
Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Mäklare: ”Säljarna har kraftig medvind i Stockholm”

I Stockholm är det ”kraftig medvind” för säljarna säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm i en kommentar till Valueguards senaste statistik som visar stigande priser.

”Övertaget har blivit ännu mer tydligt efter Riksbankens lugnande besked om fortsatt låga räntor och bankernas prognoser om ljusningar i ekonomin. Den comeback för svensk bostadsmarknad som vi såg under 2019 kan mycket väl bara ha varit början på en längre tid av uppgångar”, skriver Kullman.

Bjurfors uppger också att man ser ökat tryck även i Göteborg och Malmö.

1 tim
Villor i närheten av Enskede Gård. HASSE HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stark inledning på året för bopriser – villorna ökade mest

Priserna på bostadsrätter steg med 1,8 procent i Sverige under januari månad. Motsvarande siffra för villor är 3,6 procent. Det visar ny statistik från Valuegard.

Prisutvecklingen var positiv i samtliga storstadsregioner om än mindre än genomsnittet för landet. Bland storstäderna hade Göteborg den största prisuppgången för bostadsrätter med 1,6 procent. På villamarknaden var Stockholm hetast med 3,4 procents prisuppgång.

Idag 05:00
Arkivbilder. TT
undefined

Färre tvingas ta ner annonser: ”Marknaden är het just nu”

Bostäderna går åt som smör och i januari var det bara 15 procent av säljarna som fick plocka bort sin annons på sajten på grund av att lägenheten inte såldes. Det visar ny statistik från Hemnet enligt TT. För ett år sedan var siffran 25 procent.

– Vi har sett en väldigt stor aktivitet på bostadsrättsmarknaden i inledningen av året. Marknaden är het just nu och då får säljarna i större utsträckning bud som de är nöjda med, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg till TT.

Tidigare har Direkt rapporterat att ompubliceringarna av Hemnetannonser minskade med 10 procent i januari jämfört med för ett år sedan – i Stockholm halverades de.

15 feb
Läs mer om Bopriserna