Syding: Anmärkningsvärt prisfall i olja – kan vara sunt

Mail redaktion Gästkrönikör, Omni Ekonomi
Publicerad 07 maj 2019, 12.32 Uppdaterad 07 maj 2019, 16.00

De senaste veckornas prisfall i olja är anmärkningsvärt och kan vara ett tecken på att världen har tillväxtproblem. Men det finns samtidigt flera faktorer som talar för att det rör sig om en sund rekyl, och inte ett förebådande av en nattsvart ekonomi. Det skriver Karl-Mikael Syding, investerare och pensionerad hedgefondförvaltare.

Din ekonomi

Priset på världens viktigaste ekonomiska resurs, olja, har fallit med 10 procent på två veckor. Prisnedgången inleddes för två veckor sedan och har sedan dess hela tiden legat ett steg före börsen. Det är ett tecken på att världen har tillväxtproblem. Olja ska nämligen inte främst ses som vilken råvara som helst, utan som priset på att tillverka och flytta på saker som lastbilar, fraktbåtar och bilar. Vid svagare efterfrågan produceras mindre, handlas mindre och följaktligen går det både åt mindre energi och transporteras lägre volymer.

Prisfallet är särskilt anmärkningsvärt i ljuset av oljeleveransproblem för både Venezuela och Ryssland. Venezuela är ett land i accelererande ekonomisk och politisk kris där invånarna hotas av både toalettpappersbrist och inbördeskrig, så där kan man knappast hoppas på en snar förbättring och ökade oljeproduktion.

Vidare har Ryssland nyligen drabbats av sabotage i form av medvetet förorenad olja och därför den senaste veckan tvingats minska sin oljeexport kraftigt. Båda dessa skeenden talar egentligen allt annat lika för stigande priser.

De amerikanska oljelagren har visserligen stigit på sistone, vilket skulle kunna förklara en del av oljeprisnedgången, men inte mer än normalt vid den här tiden på året då raffinaderierna ställer om produktionen inför sommarsäsongen med ökat bilkörande. Den mest närliggande tolkningen blir då att den ekonomiska aktiviteten i världen är svagare än t.ex. amerikansk BNP-statistik för första kvartalet antyder.

Det behöver emellertid ändå inte vara så att det svarta guldets priskorrektion förebådar vare sig en nattsvart ekonomi eller fortsatta oljeprisfall. Till exempel uppvisar oljeterminspriserna en relativt kraftig backwardation, vilket i motsats till contango alltså indikerar högre efterfrågan än utbud och därmed stigande oljepriser framöver. Även efter den senaste nedgången står juniterminen 40 procent högre än i julas, så man ska nog tills vidare trots allt se fallet som en naturlig och i grunden sund rekyl efter en stark uppgång.

En pusselbit kan ges av den förändring oljehandelsmarknaden i tilltagande takt går igenom, där så kallade NOCs (nationella oljeföretag) ökar sin makt över oljehandeln på bekostnad av oljemäklare som Glencore och Trafigura. NOCsen vill internalisera en större del av vinsten från mäklarna. Utvecklingen skulle kunna förklara ett lägre marknadspris, utan att signalera en svagare ekonomi.

Sammanfattningsvis kan således priskorrektionen sannolikt vara över nu, särskilt om man tror att handelskriget mellan USA och Kina precis nådde sitt maximum, i och med Trumps förnyade hot om ökade tullar häromdagen.

Bakgrund | Karl-Mikael Syding • Pensionerad hedgefondförvaltare. Investerare på egen hand i dag. Driver flera poddar. • Var vd och förvaltare för den framgångsrika hedgefonden Futuris inom Brummer & Partners. Efter 20 år som analytiker och förvaltare lämnade han sitt jobb. • Skriver om olika bolag och börs och marknad varannan tisdag. Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Läs mer om och av Karl-Mikael Syding: