Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET
Expertröster Din ekonomi

Syding: Koks i lasten räcker inte för att rädda bankerna

Hur kommer det gå när storbankerna visar upp sina kvartalsresultat? Är den senaste tidens börsuppgång bara ”en dödsryckning” i en djupare nedgång?

Karl-Mikael Syding som är krönikör på Omni Ekonomi och tidigare uppmärksammad hedgefond-förvaltare, är kritisk: Är storbankerna dopade? Hur kommer de att klara en bred nedgång i industrin? Vilken bank, om någon alls, ska man satsa på?

Ett fartyg som ägs av en JP Morgan-fond avslöjades nyligen med kokain för 1,3 miljarder dollar i lasten. Finns det en koppling mellan vakenpulvret och den höga aktiekursen, vilken ligger knappt fem procent från sitt all time high trots en i övrigt svag amerikansk banksektor?

Vad är det egentligen marknaden har sniffat sig till inför tisdagens rapport från JPM? Blir rapporten så bra, och vad betyder det för banker i till exempel Norden, för att inte tala om resten av aktiemarknaden?

I Sverige motsvaras JPM närmast av SEB. Den svenska affärsbanken släppte en överraskande stark rapport i fredags och aktiekursen ligger inte så långt från sin rekordnivå. Det står i kontrast till aktiekurserna för resten av de Sverigerelaterade bankerna, i synnerhet Swedbank, som har ett tungt halvår bakom sig. Har SEB också tillgång till trollpulver? Och kommer den dra med sig de andra upp eller blir det tvärtom?
De övriga nordiska storbankerna, SHB, Swedbank, Nordea och Danske, publicerar sina rapporter nu på onsdag och torsdag. Vid första anblick ser det ut att vara ett bra läge att ta rygg på SEB. Swedbank, SHB och Nordea ser nämligen alla tekniskt ut att ha bottnat, och ligger nära nyckelnivåer för att bryta upp.

Dessutom är bankerna billiga om man ser till publika källor för vanliga bok- och vinstmultiplar samt direktavkastning. Frågan är dock hur mycket man ska lita på siffrorna i Swedbank och Danske, men kanske är allt fiffel redan diskonterat. Kanske.

SEB och DNB som redan har rapporterat sina resultat för andra kvartalet ligger däremot nära sina gamla toppar, samt har uppvisat viss negativ tendens efter det. Det talar för att bankerna har gett sitt för den här rapportperioden. Den senaste månadens uppgång för nordiska banker kan mycket väl bara ha varit en dödsryckning på en längre resa nedåt, oavsett om de går bättre eller sämre än OMX-index.
När räntekurvan är negativ och banker har gått svagt i sex till tolv månader signalerar det nämligen att en recession och större generell börsnedgång är på gång. Samtidigt betyder det att banker redan har fallit nu när det är dags för verkstad och teknik att gå ned. ​Relativt​ index kan bankerna alltså gå bra – så länge det inte blir finanskris, för då finns ingen botten.
Med kvadrupeltoppar i OMX-index och JPM, samt ett halvår med svaga bankindex, skulle jag hålla mig så långt det går från såväl bank som verkstad och teknik. Men ​om​ jag skulle köpa något så är det en redan utbombad “billig” bankaktie som är systemkritisk och har potential att hjälpa sig själv med interna besparingsprogram.

Japp, Nordea, jag pratar om dig. Du är sämst i klassen, men just det betyder att det finns mycket mer att göra i dig än i dina strömlinjeformade likar. Äntligen dags för rapportvecka!

Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET

Bakgrund | Karl-Mikael Syding

• Pensionerad hedgefondförvaltare. Investerare på egen hand i dag. Driver flera poddar.
• Var vd och förvaltare för den framgångsrika hedgefonden Futuris inom Brummer & Partners. Efter 20 år som analytiker och förvaltare lämnade han sitt jobb.
• Skriver om olika bolag och börs och marknad varannan tisdag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Läs mer om och av Karl-Mikael Syding:

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Rapportsäsongen Apple
Arkivbild. Mike Segar / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Apple

Apples delår bättre än väntat – stark efterfrågan på Iphone 11 bakom rekordrapport

Apples vinst och omsättning kommer in klart över förväntan i det första kvartalet 2020 i techjättens brutna räkenskapsår. Omsättningen steg nära 9 procent jämfört med samma kvartal förra året till 91,8 miljarder dollar, vilket är rekord.

– Vi är glada att kunna rapportera Apples högsta kvartalsintäkter någonsin, vilka drevs upp av stark efterfrågan på våra Iphone 11- och Iphone 11 Pro-modeller, säger vd:n Tim Cook i kvartalsrapporten.

Vinsten per aktie steg drygt 19 procent till 4,99 dollar. Väntat var en ökning på knappt 9 procent.

– Kvartalet var en dundersuccé hela vägen, säger Cook till CNBC.

Under ordinarie handel steg aktien 2,8 procent inför kvällens rapportsläpp – i efterhandeln steg aktien ett par procent till.

1 tim
Arkivbilder: Apple-logga, Johanna Kull. TT
undefined

Sparekonomen: Apple kan ha världens bästa varumärke

Apples delårsrapport på tisdagskvällen var mycket stark och man slog både sina egna och analytikernas förväntningar på nästan alla punkter, konstaterar Avanzas sparekonom Johanna Kull.

– Apple visar att man förmodligen har världens starkaste varumärke, säger hon till TT.

Däremot hotar coronaviruset att påverka utvecklingen negativt, vilket techjätten även tar upp i rapporten. Johanna Kull ser smittan som ett orosmoment, och noterar att Apple var vagare än man brukar i guidningen framåt, skriver TT.

4 min
Illustrationsbild. Dado Ruvic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Apple spår fortsatt intäktslyft

Även Apples intäktsprognos för räkenskapsårets andra kvartal slår analytikernas förväntningar. I nästa kvartal spår Apple intäkter på 63-67 miljarder dollar mot väntade 62,3 miljarder dollar i Bloombergs snittprognos, skriver Direkt.

Bruttomarginalen spås öka till mellan 38 och 39 procent.

Enligt Tim Cook ökade antalet aktiva enheter i Apples alla fyra regioner till totalt 1,5 miljarder – och han väntar sig fortsatt tillväxt.

– Vi ser detta som ett kraftfullt vittnesmål om nöjdheten, engagemanget och lojaliteten hos våra kunder – och en stark drivkraft för vår tillväxt över hela fältet, säger Cook i rapporten.

35 min
Läs mer om Rapportsäsongen
Rapportsäsongen Reaktioner på utbrottet
Tim Cook. Arkivbild. MANDEL NGAN / AFP
Rapportsäsongen Reaktioner på utbrottet

Cook om utbrottet: Har stängt en butik och minskar resor

Apple begränsar medarbetarnas resor till Kina på grund av coronavirusets utbrott, sa koncernchefen Tim Cook till CNBC i samband med techjättens delårsrapport redovisades sent på tisdagskvällen.

– Vi delar ut vårdkit till anställda i Wuhan-området, sa Cook och tillade att man även hjälper andra anställda i landet.

Cook uppgav också att Apple har stängt en butik i Kina och dragit ner på öppettiderna i andra.

Aktiens uppgång i efterhandeln dämpades något efter uttalandet.

1 tim
Arkivbild från 2003.  PETER PARKS / AFP
undefined

Dömer ut jämförelse med sars och 2003: ”Kina viktigare nu”

Marknaden underskattar coronaviruset och utbrottet kan orsaka en ”Lehman-liknande” vändning, enligt Patrick Perret-Green på analysfirman Admacro.

Många analytiker har jämfört med sars-utbrottet 2003 för att uppskatta de möjliga ekonomiska riskerna. Då smittades omkring 8 000 människor vilket orsakade 800 dödsfall. Den ekonomiska konsekvensen bedöms vara att Kinas tillväxt krympte med 1 procentenhet.

Perret-Green menar dock att en aspekt som gör att jämförelsen haltar är att 60 procent av Kinas befolkning bor i städer i dag. En lika stor andel bodde då på landsbygden. En annan faktor att väga in är att Kinas BNP:s andel av hela världens dito har stigit från 4 procent mot slutet av 2002 till 16 procent under slutet av fjolåret.

– Många kinesiska företag kommer behöva åberopa force majeure och stänga ner ordrar, säger han till CNBC.

Andra bedömare är mer nedtonade, konstaterar Bloomberg som sammanställt olika strategers slutsatser.

”En dödssiffra på 106 är endast en bråkdel av de hundratusentals som dör globalt varje år av den årliga influensan”, skriver Deutsche Banks Jim Reid.

Idag 15:11
Läs mer om Rapportsäsongen
Arkivbild. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Wall Street hämtade sig efter raset – Whirlpool vinnare

Wall Street vände upp på tisdagen och hämtade igen en del av måndagskvällens kraftiga nedgångar, som var de största sedan i oktober. Vid stängning stod de ledande indexen klart högre:
• S&P 500: +1,0%
• Nasdaq: +1,4%
• Dow Jones: +0,7%
Gårdagens fall var kopplat till oro för coronaviruset som dödat över 100 och smittat tusentals personer.

Bland enskilda aktier steg Electrolux-konkurrenten Whirlpool nästan 6 procent efter måndagskvällens delårsrapport. Juniper Networks backade i stället nästan 5 procent på rapportbesvikelse.

Pfizer och 3M släppte före öppningen delår som inte föll investerarna i smaken. Aktierna backade 5 procent respektive nästan 6 procent.

Investerarna såg också fram emot Apples rapport efter stängning. Analytiker såg spänt fram emot hur den nya modellen Iphone 11 har sålt, skriver CNBC.

Apples aktie steg nästan 3 procent inför delåret.

Microsoft som rapporterar efter Wall Streets stängning i morgon kväll steg också ett par procent, liksom Tesla, som visar korten under morgondagen.

2 tim
Koreanska skolflickor. Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatta börsfall i Asien – flygaktier drabbas hårt

De kraftiga börsnedgångarna från gårdagen, som drabbade marknaderna på alla kontinenter, fortsätter på tisdagsmorgonen i Asien. Börsen i Seoul som var stängd i går pressas över 3 procent. Vid 05.15 svensk tid visade ledande index:
• Nikkei: −0,9%
• Shanghai: stängt
• Shenzhen: stängt
• Hongkong: stängt
• Kospi: −3,2%
Analytiker säger nu att den kinesiska ekonomin utan tvekan kommer att få sig en smäll på grund av viruset. Särskilt resor och turism drabbas, skriver CNBC. Flygbolagens aktier pressas på börserna: South Korean Airlines faller över 7 procent, australiska Qantas pressas över 5 procent och Singapore Airlines backar nära 3 procent.

Idag 04:22
Illustrationsbild.  Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusoro sänkte Wall Street – flygbolag bland förlorare

Wall Street föll på oro för coronavirusets spridning och hade sin värsta dag sedan i oktober, enligt CNBC. Vid stängning stod ledande index som följer:
• S&P 500: -1,6%
• Nasdaq: -1,9%
• Dow Jones: -1,6%
Flygbolag var bland de bolag som drabbades hårdast av oron för virusets utbredning. United Airlines och American Airlines aktier backade över 5 procent. Även nöjesbolag och hotellföretag tappade – kasinoföretaget Las Vegas Sands stängde på drygt minus 6 procent. Även konsumentvarubolag med stor exponering mot Kina backade, som Nike och Estee Lauder.

Andra nyheter under dagen var medieuppgifter om att Alphabet ska träffa justitiedepartementet kring en utredning av Google. På söndagen kom nyheten att delstatsåklagare och justitiedepartementet ska jämföra utredningsmaterial kring Alphabet och kan göra gemensam sak i utredningen av bolaget. Aktien tappade drygt 2 procent.

Det kom också flera nyheter kring Boeing:
Flygplanstillverkarens aktie backade initialt på uppgifter om en flygplanskrasch i Afghanistan, enligt CNBC. Senare visade sig att det var ett Bombardier-plan.
Källor sa till CNBC att Boeing har säkrat finansiering på 12 miljarder dollar, för att hantera bolagets kris efter dödskrascherna. Boeings aktie steg 1 procent på det beskedet, men avslutade ändå dagen på -1,5.

Igår 21:01
Läs mer om Dagens börs internationellt
Rapportsäsongen Internationellt
Illustrationsbild. Ross D. Franklin / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Internationellt

Starbucks resultat bättre än väntat – men aktien föll

Kafékedjan Starbucks redovisar ett justerat resultat per aktie på 0,79 dollar för det första kvartalet 2020. Det var något bättre än väntat, enligt Bloombergs snittprognos, skriver Direkt.

Försäljningen på 7,1 miljarder dollar prickade förväntningarna.

Däremot varnar det amerikanska bolaget för att coronavirusets utbrott kan sätta spår i helåret 2020 eftersom kedjan tvingats stänga mer än hälften av sina kaféer i landet.

Aktien handlades volatilt i efterhandeln efter rapportsläppet och backade något.

2 tim
USA:s försvarsminister Mark Esper.  Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lockheed Martin höjer sin prognos efter Irankonflikten

Pentagons främsta vapenleverantör, amerikanska försvarskoncernen Lockheed Martin, höjer sin prognos för 2020. Geopolitisk oro i Mellanöstern anges som en av anledningarna, framför allt konflikten mellan Iran och USA.

Bolaget lyfter prognosen för omsättningen till mellan 62,75 miljarder dollar och 64,25 miljarder dollar.

I det fjärde kvartalet höjde Lockheed Martin resultatet med 19,6 procent, bland annat på grund av ökad efterfrågan av stridsplanen F-35 .

Idag 14:06
Illustrationsbild. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konkurrens mot storsäljare pressade Pfizers resultat

Läkemedelsjätten Pfizer noterade en försäljningsminskning med 9 procent under fjärde kvartalet. Hårdare konkurrens gentemot den storsäljande smärtmedicinen Lyrica pressade resultatet.

Resultatet efter skatt landade på minus 337 miljoner dollar, motsvarande 3,2 miljarder kronor, jämfört med förlusten på 394 miljoner dollar under fjärde kvartalet 2018.

Det justerade resultatet hamnar dock ordentligt på plus, 3,1 miljarder dollar. Vid samma kvartal 2018 landade det på 3,7 miljarder, skriver TT.

Idag 14:52
Läs mer om Rapportsäsongen
Erik Selin. Arkivbild. Wikimedia.
Nyemissionen i Collector

Selin: Mötet med FI blev jättebra och konstruktivt

Finansinspektionens uppläxningsmöte med pressade Collector Bank blev ett ”positivt”, ”konstruktivt” och ”jättebra” möte, säger tillträdande ordföranden och fastighetskungen Erik Selin till SvD Näringsliv.

– Vi berättade om vår nya inriktning med mindre risk och en starkare kapitalbas. Det är naturligtvis något FI välkomnar, säger Selin till tidningen efter tisdagens möte.

Enligt honom var det inga hårda ord eller tuffa krav från FI:s generaldirektör Erik Thedéen. Förutom att FI kommer att kontrollera att Collector genomför den garanterade nyemissionen och tar in nytt kapital, fortsätter Selin.

5 tim
Collectors grundare Lena Apler.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

FI kräver plan från Collector för att återställa kapitalbas

Finansinspektionen kräver att Collector Bank redogör för bankens plan för att återställa sin kapitalbas. Det framkom under mötet med Collectors ledning under dagen, enligt ett pressmeddelande.

FI bad även bankens företrädare att redogöra mer i detalj för vad som föranlett banken att göra en extra kreditförlustreservering om 800 miljoner kronor i samband med fjärde kvartalet 2019 och hur banken planerar att säkerställa stabiliteten i bankens finansiella ställning över tid.

Finansinspektionen kommer nu ha en tätare uppföljning av banken.

Idag 13:36
Lena Apler, styelseordförande i Collector Bank Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Collector träffar FI – ska gå igenom kapitalplan

I dag ska Collector Bank träffa Finansinspektionen. Ett första steg för nischbanken är att presentera en kapitalkonserveringsplan som ska godkännas av FI, skriver Realtid.

– Skulle vi bedöma att åtgärderna inte skulle återställa kapitalet då ska vi ingripa, säger Karin Lundberg, tillförordnad verksamhetsområdeschef för banker på FI.

Problemet för Collector är att banken understiger det kombinerade kapitalbuffertkravet. Aktien har rasat på börsen och tappat runt en tredjedel av sitt börsvärde sedan i tisdags förra veckan efter besked nyemissionen.

Idag 05:57
Läs mer om Nyemissionen i Collector
Swedavias vd Jonas Abrahamsson. Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kampen om flygresenärerna

Swedavia: Har full respekt för dem som inte vill investera

Swedavias vd Jonas Abrahamsson besvarar nu kritiken mot att de använder pengar från en grön obligation för att öka flygverksamheten på sina flygplatser.

– Det är upp till investerarna om de vill investera eller inte, säger han till TT.

Abrahamsson säger att han har ”full respekt” för dem som inte vill investera, men understryker samtidigt att merparten kommer att gå till investeringar i bland annat energieffektivisering och förnybara energilösningar, skriver TT.

4 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sverige är närmast unikt med vårt minskade flygande”

De mindre flygplatserna i Sverige tappade totalt 275 000 passagerare under 2019, skriver TT. Organisationen Svenska regionala flygplatsers vd Peter Larsson pekar på flygskatt och klimatdebatt som bidragande orsaker till det som sker.

– Internationellt finns framtiden i flyget, Sverige är närmast unikt med vårt minskade flygande. I våra grannländer subventionerar staten mindre flygplatser så att de kan hålla öppet, säger han.

4 tim
SPP–förvaltaren Helena Lindahl.
undefined

Fondbolag nobbar Swedavias gröna obligation av miljöskäl

Statliga Swedavia har tagit in en miljard kronor via en grön obligation. Öhman Fonder har tackat nej till att investera eftersom obligationen kommer att leda till ökad flygkapacitet, säger Fredric Nyström, fondbolagets chef för ansvarsfulla investeringar, till TT.

Det fristående granskningsinstitutet Cicero varnar investerare för att pengarna kan gå till en ny pir på Arlanda. Byggnaderna i sig får gott klimatbetyg, men de byggs för att ge plats åt fler passagerare och ökad flygtrafik, skriver TT.

Även SPP Fonder nobbade investeringen.

– Det jag slet med var att man bidrar till att öka kapaciteten, att man kan flyga fler flygplan på ett enklare sätt, säger förvaltaren Helena Lindahl.

26 jan
Läs mer om Kampen om flygresenärerna
Tunnelbaneåkare i Hongkong på tisdagen. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Viruset drabbar flera länders ekonomier i Asien

Coronavirusets spridning får flera negativa effekter på Kinas ekonomi som redan pressas av nära två års handelskrig med USA, skriver TT. Att konsumtionen hämmas just vid det kinesiska nyåret blir extra kännbart. Även filmindustrin spås få en dipp då många filmer som planerats gå upp på duken vid nyår får skjuta upp sina premiärer.

Wuhan i Hubei-provinsen där utbrottet upptäcktes är dessutom ett viktigt industriområde som står för 1,6 procent av landets BNP, skriver nyhetsbyrån.

Virusets utbredning slår även mot den för Thailand så viktiga turismen och mot industriproduktionen i Japan.

3 tim
Illustrationsbild. Choe Jae-koo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Thailändsk minister: ”Vi kan inte stoppa viruset”

Thailands hälsominister Anutin Charnvirakul förväntar sig att antalet medborgare som smittats av coronaviruset kommer att öka.

– Vi kan inte stoppa spridningen av viruset, säger han till Sky News.

Sex nya fall bekräftades i landet under tisdagen. Samtidigt har gatubilden i Bangkok förändrats. Ansiktsmasker är slutsålda och värmekameror övervakar inte endast resenärer på flygplatser utan även besökare i stadens köpcentrum.

Idag 15:13
undefined

Coronavirusets spridning visualiseras på nätet

Johns Hopkins-universitetet i USA har tagit fram en karta där man kan följa spridningen av Coronaviruset direkt på nätet. Det rapporterar Computer Sweden. Kartan bygger på information från bland annat amerikanska Center of disease and prevention samt från Världshälsoorganisationen. Utbrotten markeras med röda prickar som blir större ju mer intensiv spridningen av viruset är. Kartan har bland annat tagits fram för att motverka spridning av falska uppgifter.

Idag 15:13
Läs mer om Nya coronaviruset