Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYR≈N
Expertröster Din ekonomi

Syding: Motvind för bankerna – skulle bara våga köpa Nordea

De senaste åren har bankaktierna rasat på börsen, vilket brukar utgöra startskottet på en recession, skriver investeraren Karl-Mikael Syding i en gästkrönika.

Han anser att Nordea fortsatt är sämst i klassen, ”men det också är det som gör att Nordea är den enda bankaktie jag skulle våga köpa inför de kommande åren”, skriver han.

För 55 år sedan släpptes Lennart Nilssons fotobok “Ett barn blir till”. Den skymtade för övrigt i det näst senaste avsnittet av SVT:s fenomenala historiedramatisering “Vår tid är nu”. I dag skulle svenska bankinvesterare ha nytta av motsvarande pedagogiska illustration av konjunkturcykler. De står nämligen i centrum för ekonomins överdrivna svängningar, eftersom de lättar på utlåningskraven i uppgång och stramar åt i nedgång.


Det är flera mekanismer som samverkar i en uppgång, dels att både långivare och låntagare ser mer optimistiskt på sina möjligheter och bedömer risken att förlora pengar som mindre, dels att kreditförlusterna minskar i högkonjunktur och ökar i konjunkturnedgång. Det senare medför förutom förlusterna i sig också att ännu mer kapital måste avsättas som säkerhetsbuffert, vilket minskar låneutrymmet och därmed förutsättningarna för kundernas expansion. I högkonjunktur gäller motsatsen. Uppgång föder alltså uppgång och nedgång föder nedgång. Detta fenomen kallas att banksektorn är procyklisk. 

Ovanpå alltihop tenderar myndigheter ligga ett steg efter och förvärra situationen ytterligare genom att lätta på bankkraven i uppgång och ställa högre krav i nedgång. Förra veckan till exempel föreslog Finansinspektionen höjda riskvikter för fastighetsföretag, det vill säga att vissa lån ska anses mer riskabla än tidigare. Enbart detta förslag kan innebära att storbankerna behöver 5 miljarder vardera extra i eget kapital, vilket i sin tur minskar utrymmet för bankernas utdelningar. Det är nästan som om FI vill accentuera cykeln, så de kan agera hjältar när recessionen de själva varit med om att skapa slår till på allvar.

De senaste tre åren har alla nordiska storbanker, utom DNB och relativt sett i viss mån SEB, rasat på börsen. Det brukar utgöra startskottet på en recession, men än så länge har penningtryckande och negativa räntor hållit resten av ekonomin bakom ryggen.
Penningstvättshärvorna har satt extra press på Swedbank och Danske, medan Nordea helt enkelt bara har varit en allmänt ineffektiv härva av förvärv som aldrig verkar integreras till en hel bank. Ändå blev Nordea i torsdags för tredje året i rad utsedd till bästa företagsbank i Norden.

Jag vill hävda att Nordea är fortsatt sämst, men att det också är det som gör att det är den enda bankaktie jag skulle våga köpa inför de kommande åren. Nordea har helt enkelt internt kontrollerad förbättringspotential, och Prosperas undersökning signalerar att banken är på rätt väg. 

Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET

Bakgrund | Karl-Mikael Syding

• Pensionerad hedgefondförvaltare. Investerare på egen hand i dag. Driver flera poddar.
• Var vd och förvaltare för den framgångsrika hedgefonden Futuris inom Brummer & Partners. Efter 20 år som analytiker och förvaltare lämnade han sitt jobb.
• Skriver om olika bolag och börs och marknad varannan tisdag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Läs mer om och av Karl-Mikael Syding:

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Frihandelns framtid EU vs. USA
POOL / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid EU vs. USA

Efter Nafta och Kina: Trump vänder blicken mot Europa

Efter tre år som president är Donald Trump på god väg att ersätta det nordamerikanska Nafta-avtalet med det nya USMCA-avtalet och han har landat ett ”fas 1-avtal” med Kina. Nu vänder han blicken mot Europa och Indien, konstaterar Reuters.

När det gäller EU så är de stora konfliktlinjerna stödet till flygplanstillverkare, handelsbarriärer och den digitalskatt som flera europeiska länder planerar. Trump har flera gånger hotat att bland annat sätta upp 25 procentiga tullar på europeiska bilar om frågorna inte blir lösta.

I Storbritanniens fall lovade Trump ett ”massivt” handelsavtal efter brexit. Men de senaste dagarna har tonläget mellan de två länderna inte varit så muntert. Även här är det digitalskatten som spökar. Storbritanniens finansminister, Sajid Javid, har dessutom sagt att ett handelsavtal med EU är första prioritet för britterna.

Med Indiens regering hade USA hoppats få fram ett begränsat handelsavtal i september, men där föll förhandlingarna samman över tariffer på amerikanska jordbruksprodukter och procedurer kring indiska läkemedel.

Igår 22:47
Arkivbild: Emily Haber John Amis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU: Lika starka som USA – svarar med samma mynt

EU är en lika stark ekonomi som USA och kommer att svara på eventuella amerikanska skatter med samma mynt. Det säger Tysklands Washingtonambassadör, Emily Haber, rapporterar Reuters.

Vid samma tillställning sa Frankrikes ambassadör Philippe Etienne att EU kommer att sträva efter förhandlingslösningar, och att en öga för öga-upptrappning skulle skada båda ekonomierna.

– Det ligger inte i vårt intresse att ha en eskalering av tarifferna.

Igår 17:56
Bruno Le Maire FABRICE COFFRINI / AFP
undefined

Frankrike och USA ense om skatt på techjättar

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire säger att Frankrike och USA har enats om hur ramarna ska se ut för en digitalskatt av de stora techbolagen, rapporterar internationella nyhetsbyråer.

Frankrike har gått med på att skjuta upp skatten till slutet av det här året, i gengäld lovar USA att inte införa de strafftariffer på franska varor som man hotat med.

– Vi är överens om ett globalt ramverk, säger Le Maire.

I går sa USA:s president Donald Trump till Wall Street Journal att han kommit överens med sin franske kollega Emmanuel Macron om skatten.

– Det är inte så att jag älskar dem, men om någon ska beskatta dessa techbolag så är det USA.

Igår 16:04
Läs mer om Frihandelns framtid
Rapportsäsongen Investor
Arkivbild: Styrelseordförande Jacob Wallenberg på Investors årsstämma. Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Investor

Analytiker: Småsparare gör rätt i att ta rygg på Wallenberg

Antalet Investorägare har ökat med 36 procent hos nätmäklaren Nordnet på bara två år – och enligt flera bedömare är det rätt att välja Wallenbergarnas investmentbolag framför andra, skriver DI.

Johan Sjöberg, investmentbolagsanalytiker på Danske Bank, framhåller att Investor har en bra portfölj, en stabilt stigande utdelning och ett kassaflöde som möjliggör för investeringar.

– Till skillnad från Industrivärden får du också exponering mot onoterade innehav, säger han.

Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold håller också Investor högre än Industrivärden, och pekar på att familjen Wallenberg tillför ett särskilt ”industriellt djup och erfarenhet”.

Igår 19:18
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Investors vd: Halleluja om optimisterna har rätt

Investor hade ett mycket starkt kassaflöde under 2019. Det säger vd:n Johan Forssell på en pressträff i samband med bokslutet, skriver TT.

Men en välfylld kassa ser han möjligheter att trappa upp förvärvstakten i den lugnare konjunkturen.

Däremot vill han inte spekulera i om bedömare har rätt i att fjärde kvartalet kan ha varit botten i den här konjunkturavmattningen.

– Har de rätt – halleluja, har de fel och marknaden går ner, så hoppas och tror jag att vi är förberedda för det, säger Forssell.

Igår 13:42
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svagt kvartal men bra år för Investor – höjer utdelningen

Investor-aktien levererade en totalavkastning på 7 procent under fjärde kvartalet, att jämföra med SIXRX-indexet som avkastade 10 procent.

I den noterade delen av portföljen var avkastningen 9 procent och alltså i stort sett som börsen. Men värdet på innehaven i Patricia Industries, som samlar onoterat ägande, skrevs ner 3 procent. Enligt Investor skedde detta på grund av lägre multiplar.

För helåret blev totalavkastningen däremot 40 procent, att jämföra med 35 procent för SIXRX. Helårsutdelningen föreslås höjas till 14 kronor per aktie, vilket ger en direktavkastning på 2,6 procent på gårdagens stängningskurs för Investoraktien.

Igår 07:24
Läs mer om Rapportsäsongen
Icelandairs Boeing 737 Max-simulator vid TRU:s anläggning på Island GEIRIX / TT NYHETSBYRÅN
Boeing / 737 Max-problemen

Flygbolag på jakt efter simulatorer över hela jorden

I början av januari sa Boeing för första gången att man rekommenderade att piloter som ska flyga 737 Max-planen ska genomgå simulatorträning. I går specificerade flygplanstillverkaren det till att det ska röra sig om just en 737 Max-simulator.

Nu rusar flygbolag världen över för att boka tid i de få sådana simulatorer som finns, rapporterar Reuters.

Totalt uppskattas det finnas 34 stycken 737 Max-simulatorer i drift på jorden, och de finns på så skilda platser som Fiji, Island och Panama.

Gudmundur Örn Gunnarsson vid TRU Flight Training Iceland säger till Reuters att bristen på simulatorer antagligen kommer att leda till att det tar längre tid än flygbolagen skulle önska att få hela Max-flottan i luften igen.

– Från början var det sagt att simulatorträning inte skulle behövas. Det här förändrar det fullständigt.

Igår 20:55
Arkivbild Gary He / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boeing: Räknar med att behålla utdelning

Det har kommit flera nyheter om Boeings 737 Max-flygplan under onsdagen, och aktien handlades en tid före stängning ner drygt 1,5 procent.

Bland de största nyheterna märks att:
• Boeings nytillträdde vd Dave Calhoun säger att företaget kommer att betala utdelningar trots 737 Max-krisen.
• Flygbolaget United går som första stora flygbolag ut och säger att man inte räknar med att kunna använda planen under den intensiva sommarperioden.
• Boeing räknar, enligt vd Calhoun, med att återuppta produktionen av flygplanstypen under våren.
• En talesperson för flygplanstillverkaren säger att man ska inleda en ny marknadsundersökning för att ta reda på vilken typ av flygplan som behövs för framtiden.

Igår 20:53
Icelandair Boeing 737 Max-simulator i Reykjavik GEIRIX / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Notan kan landa på 240 miljarder kronor

Flygstoppet för 737 Max-modellen kan komma att kosta Boeing över 25 miljarder dollar, nära 240 miljarder kronor. Det tror analyshuset Jefferies, rapporterar Reuters.

Jefferies analytiker Sheila Kahyaoglu menar att Boeing nu både kan behöva öka kompensationerna till sina kunder, och öka estimaten för kostnader kopplade till produktionen av flygplanen.

– Våra uppskattningar är att 737 Max-leveranserna återupptas under det tredje kvartalet 2020, säger hon.

Igår 15:34
Läs mer om Boeing / 737 Max-problemen
Erik Selin och Lena Apler. Pressbild och TT.
Nyemissionen i Collector

Collector till krismöte hos FI: ”Visar hur allvarligt läget är”

Finansinspektionen har kallat upp Collectors avgående ordförande Lena Apler och hennes efterträdare Erik Selin till ett möte, med anledning av bankens krisåtgärder tidigare i veckan, skriver SvD Näringsliv.

– På mötet förväntas banken redogöra för vilka åtgärder som planeras med anledning av vinstvarningen och reservering för kreditförluster, säger Peter Svensson, presstalesman på FI.

Mötet kommer att ledas av generaldirektör Erik Thedéen.

Sverre Linton på Aktiespararna säger till SvD att FI:s initiativ visar hur allvarligt läget är i Collector, och att det tyder på att det även finns regulatoriska risker för bolaget.

Igår 17:06
Lena Apler, tidigare styrelseordförande. BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Ofattbart av Collector – likheter med HQ-kraschen

Collectors dikeskörning för tankarna till HQ-kraschen 2010, skriver Realtids Per Agerman i en kommentar.

Enligt Agerman hör det inte till vanligheterna att en bank reserverar 800 miljoner kronor i förväntade kreditförluster.

”Att banken samtidigt meddelar att den inte klarar av att nå upp till det så kallade ’kombinerade kapitalbuffertkravet’ är smått ofattbart”.

Han tillägger att det nu gäller att Collector lyckas lugna Finansinspektionen, vars granskning av HQ för tio år sedan blev förödande.

DI:s Richard Bråse skriver att kreditförlustreserveringen helt klart är anmärkningsvärd, särskilt mot bakgrunden av att bolagets insynspersoner storköpte aktier i november. Även han drar paralleller till HQ-kraschen.

”Banker som gör nyemissioner av fel anledning kan skicka kalla kårar genom nästan vilken hårdbarkad investerare som helst”, skriver han.

Igår 15:53
Pressbild. Collector
undefined

Selin lovar: ”Vi kommer aldrig mer att ta in pengar”

Collectors aktieras på 20 procent överraskar storägaren och nyföreslagna ordföranden Erik Selin: ”Oj, det hade jag inte väntat mig” är kommentaren till Realtid.

Enligt Selin kanske det hela ser dramatiskt ut, men med Collectors kommande nya inriktning blir det högre avkastning och mindre risk. Och det är en ”drömkombination”, säger han till sajten.

Att Collector gör en så stor nyemission – 1 miljard kronor mot ett börsvärde på knappt 4 miljarder – är också en garanti för att det inte sker igen, menar Selin.

– Vi kommer aldrig mer att ta in pengar, säger han till Realtid.

21 jan
Läs mer om Nyemissionen i Collector
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Wall Street runt nollan – Tesla sprängde 100-miljardersvall

New York-börserna följde upp gårdagens nedgångar med att stiga i öppningen, för att sedan falla tillbaka något och avsluta kring nollan. Vid stängning såg de ledande indexen ut enligt nedan:
• S&P 500: +/-0 %
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: +/-0 %
Bland det som bidrog till den inledande optimismen fanns IBM, som rapporterade över förväntan och dessutom kom med oväntat positiv guidning för 2020.

Tesla fortsätter gasa på och stängde drygt 4 procent upp, på nära 570 dollar, efter att under dagen ha varit uppe över 590 dollar. Det innebär att elbilstillverkaren för första gången värderas till över 100 miljarder dollar, vilket är högre än alla världens biltillverkare utom Toyota.

Det sjunkande oljepriset slog mot energisektorn, Exxon Mobil föll 0,6 procent.

Hajpade Beyond Meat föll drygt 5 procent efter rapporter om att Burger King ska sänka priset på sin ”Impossible Whopper” på grund av svaga försäljningssiffror. Men som helhet är aktien fortfarande upp nästan 60 procent i år.

Rapportbolaget Netflix slutade till slut ner 3,6 procent. Detta trots att intäkter och vinst per aktie överträffade förväntningarna. Det som analytikerna oroar sig för här är hur konkurrensen från aktörer som Disney och Apple kommer att påverka den fortsatta tillväxten.

Boeing fortsätter att pressas, efter beskedet att det kommer att dröja åtminstone till sommaren innan 737 Max-planen flyger igen. Aktien stängde på minus 1,3 procent.

När rapportsäsongen nu kommit i gång så har än så länge 58 bolag på S&P 500-listan hunnit rapportera. 67,2 procent av dem har slagit analytikernas förväntningar, skriver Reuters med hänvisning till Refinitiv data.

Igår 21:03
Arkivbild: Finanskvarteren i Frankfurt, Tyskland Kai Pfaffenbach / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amerikanskt tullhot pressade tillbaka Europabörserna

De europeiska börserna backade tillbaka från tidigare rekordnivåer under onsdagen. Reuters pekar ut att USA:s president Donald Trump blåst nytt liv i hoten om tullar mot den europeiska fordonsindustrin som en bidragande faktor.

Samlingsindexet Stoxx 600 stängde 0,1 procent ner, medan tyska Dax backade 0,3 procent och franska CAC40 0,6 procent. Bilindustrin var den sämsta sektorn, och föll över 1 procent till den lägsta nivån sedan oktober.

Rörelserna kommer dagen före torsdagens ECB-möte, något som möjligen kan ha dämpat fallen.

– Det man normalt ser inför en stor händelse, som ECB i morgon, är att marknaderna inte rör sig så mycket, säger Teeuwe Mevissen, senior market economist vid Rabobank i Amsterdam till Reuters.

Igår 18:33
undefined

Börsen ner på virusuppgifter – coronavirus sänkte resebolag

Oron för det nya coronaviruset som tyngde Asienbörserna under natten spred sig till USA och Wall Street under kvällen, sedan myndigheten CDC bekräftat ett första fall i Seattle. Vid stängning var utvecklingen:
• S&P 500: -0,3%
• Dow Jones: -0,5%
• Nasdaq: -0,2%
Nyheten om viruset pressade aktier känsliga för minskat resande, såsom kasino- och hotellbolagen Wynn Resorts och Las Vegas Sands som båda föll tungt.

Föll gjorde även flygbolagen med Boeing i täten. Det krisande bolaget tyngdes av beskedet att man nu väntar att olycksmodellen 737 Max inte kommer att kunna tas i drift förrän i juni eller juli.

Bättre gick det för Tesla som rusade över 7 procent till nya rekordnivåer. Elbilstillverkaren har avfärdat en begäran riktad till amerikanska myndigheter om att återkalla 500 000 bilar, för ett påstått fel där bilar oavsiktligt ska ha accelererat. Enligt Tesla är begäran ”fullständigt felaktig” och dessutom inlämnad av en av aktiens blankare.

Även Beyond Meat gick starkt och rusade över 18 procent på Starbucks besked om att man är på väg att utöka sin meny med fler växtbaserade alternativ.

Fas två i handelssamtalen mellan USA och Kina börjar enligt president Donald Trump inom kort. Samtidigt varnar USA:s finansminister Steven Mnuchin för att att alla tariffer kanske inte försvinner bara för att de båda länderna når ”fas två”.

21 jan
Läs mer om Dagens börs internationellt
En helikopter med USA:s president Donald Trump ovanför Alperna vid Davos, Schweiz. JIM WATSON / AFP
Hållbara investeringar

Krönika: Bankerna skulle kunna göra verklig skillnad

Klimatförändringarna är i fokus när finanseliten möts i Davos och förra veckan gick förvaltarjätten Blackrock ut och sa att man ska investera hållbart. Men det som verkligen skulle kunna göra skillnad är om bankerna börjar se hoten mot vår planet som något som ska vägas in vid beslut om nya lån. Det skriver Peter Thal Larsen i en krönika på Reuters Breaking viewssidor.

”De flesta stora företag har relativt litet behov av riskkapital, men de behöver lägga om sina lån med jämna mellanrum”, skriver han.

Flera bankchefer har gått ut och sagt att det inte är upp till dem att tvinga fram förändring, men den ståndpunkten är allt svårare att försvara, menar Thal Larsen. Och nu har dessutom allt fler tillsynsmyndigheter börjat tala om att banker ska hantera klimathotet för vad det är, skriver han: ”En stor finansiell risk som är svår att kvantifiera.”

Igår 17:46
Arkivbilder: Blackrocks vd Larry Flink TT
undefined

Förvaltare: Blackrocks besked historiskt – pressar andra

Att världens största kapitalförvaltare Blackrock lägger om sin strategi till hållbara investeringar är ”verkligen historiskt”. Det säger Sean George, fondförvaltare på Strukturinvest, till Sveriges Radio.

– Att Blackrock, som har ett riktigt dåligt track record på miljösidan tar det här steget, det sätter verkligen tryck på andra så klart, säger han.

Blackrock äger aktier i cirka 175 svenska börsbolag och förvaltar nästan 300 miljarder kronor bara på Stockholmsbörsen.

Petter Hedborg som driver ägardatatjänsten Holdings påpekar att Blackrock hittills inte har valt att använda sin makt. De sitter till exempel inte i några valberedningar.

18 jan
Läs mer om Hållbara investeringar
Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

Affärsvärlden: Sälj Nibe – vänta med Storytel och Fenix

(Direkt) Vänta med Storytel och Fenix Outdoor och sälj Nibe. De rekommendationerna ger Affärsvärlden i sin senaste utgåva.

Efter en kursuppgång på drygt 20 procent sedan årsskiftet anser tidningen att ljudboksföretaget Storytel inte längre lockar till köp.

"Kanske behöver bolaget ett år på sig att växa in i värderingskostymen?".

Fenix Outdoor har efter en mycket stark utveckling under december rekylerat ned något i januari men Affärsvärlden anser ändå att friluftsföretagets aktie är fullvärderad.

"När bolaget kan visa resultat från omstruktureringsarbetet är aktien intressant igen".

Värmeteknikföretaget Nibe får en säljstämpel trots att Affärsvärldens långsiktigt positiva syn på bolaget består.

"Sammantaget är dock bilden att riskerna kring Nibes uppdrivna värdering nu övertrumfar aktiens möjligheter på ett års sikt".

Igår 20:57
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SEB sänker Avanza till sälj – spår avtagande medvind

(Finwire) SEB sänker rekommendationen för nätmäklaren Avanza Bank till sälj från tidigare behåll efter dagens delårsrapport. Bankens analytiker menar att värderingen är svår att motivera men behåller riktkursen 97 kronor för aktien.

"Avanza Bank är ett välskött bolag med långsiktig potential, men externa faktorer som räntehöjningar gav en signifikant medvind för vinsten förra året."

Banken ser det som osannolikt att den positiva effekten fortsätter och att värderingen inte heller prisar in risker från andra områden. Avanza stängde med en blygsam uppgång på 107,20 kronor under tisdagen.

21 jan
Läs mer om Dagens aktierekar