Bevaka
Arjo

Arkivbilder: Vy över Stockholm. Handelsbankens vd Carina Åkerström.  TT
Stockholmsbörsen i dag

Rapporter och viruslättnad gav Stockholm nya rekord

Stockholmsbörsen lyfte till nya rekordnivåer på onsdagen med stöd av starka rapporter och uppgifter om att forskare nått ett genombrott i utvecklingen av ett vaccin mot coronaviruset. Vid stängning stod båda huvudindexen klart högre:
• OMXS30: +1,4%
• OMXSPI: +1,3%


Noteringarna innebar att båda indexen stängde på all time high. För OMXS30 är den nya rekordnivån 1 847,35 punkter och för breda OMXSPI noteras 712,27 punkter.

Under morgonen bekände flera storbolag färg för det fjärde kvartalet och släppte även bokslut för 2019.

Hexagons rapport kom in i linje med förväntningarna, och aktien steg 5 procent.

Handelsbanken gjorde en betydligt större vinst än vad analytikerna hade räknat med för kvartalet och aktien ökade 6,1 procent – bäst på hela OMXS30-listan.

Även ABB visade upp ett högre rörelseresultat än väntat, samtidigt som man flaggade för att tillväxten i Europa och USA ser ut att försvagas och att coronaviruset riskerar att rubba stabiliseringen i Kina. Aktien inledde dagen med en lätt nedgång, men vände upp till plus 4 procent.

Under eftermiddagen redovisade byggbolaget Peab oväntat delår som kom in något under förväntningarna. Aktien rusade dock 7,4 procent efter att styrelsen föreslagit extrautdelning av ett helt nybildat bolag som innehåller Peabs helägda färdigställda kommersiella fastigheter. Syftet är att notera det avknoppade bolaget på Stockholmsbörsen.

Även Loomis rapport fick investerarna på gott humör och ABG att sätta köpstämpel. Aktien steg 6,5 procent.

Under morgonen fick flera bolag ändrade rekommendationer från analyshusen. Bland annat har gårdagens rapportbolag SKF, Arjo, Alfa Laval och Intrum fått höjda riktkurser från flera håll.

Alfa Lavals aktie steg 1,3 procent, SKF fortsatte upp 4,7 procent och Intrum ökade 2,7 procent.

Av storbolagen var det bara Essity, Swedish Match och H&M som tydligt handlades ner, medan Ericsson och Telia landade strax under bollan.

Autoliv-avknoppningen Veoneer rapporterade mindre förluster än väntat i det fjärde kvartalet. Aktien steg 5,3 procent.

Under morgonen kom även Silf/Swedbank med inköpschefsindex för tjänstesektorn, som visade en större ökning än väntat för januari. Däremot höjer banken ett varningens finger för att risken för bakslag fortfarande är hög. Indexet ökade till 52,5 i januari, mot väntade 49,1 enligt Infront.

5 feb
TT
Stockholmsbörsen i dag

Rapporterande SKF och Alfa Laval ledde stark uppgång

Stockholmsbörsen steg rejält på tisdagen i linje med övriga Europa och vid stängning var de ledande indexen klart högre:
• OMXSPI: +2,1%
• OMXS30: +2,1%
Börsen fick ännu mer skjuts efter att Wall Street öppnat starkt och 2,1 procent upp var den bästa handelsdagen hittills i år för storbolagslistan.

Rapportfloden rullade vidare med verkstadsbolagen SKF och Alfa Laval som dagens stora nummer. Alfa Laval rapporterade en stigande vinst och slog estimaten. Aktien handlades upp 7,2 procent och toppade OMXS30 tillsammans med SKF som steg 8,5 procent. Kullagerjätten ökade både försäljningen och det justerade rörelseresultatet jämfört med föregående år.

Råvarubolagen Boliden och SSAB, liksom industrijätten Atlas Copco var tre andra vinnare med uppgångar på 3,5 till 4,9 procent.

På hela OMXS30 var det bara Electrolux och Tele2 som handlades ner.

Köksbolaget Nobia redovisade en något ökad försäljning och överträffade vinstförväntningarna. Aktien steg 3 procent. Husqvarna rapporterade en större förlust än väntat men aktien vände ändå upp 4 procent efter ett inledande fall.

Även Nents resultat sjönk efter uppsägningar och nedskrivningar, men det justerade rörelseresultatet var något bättre än väntat och aktien steg 2,6 procent.

Medicinteknikbolaget Arjo släppte en rapport i linje med estimaten, och med positiva utsikter för 2020. Aktien lyfte 6,5 procent.

Intrum handelsstoppades efter en misstänkt rapportläcka och siffrorna släpptes i förtid. Rapporten var överlag bättre än väntat och aktien steg kring 6,8 procent för dagen efter att handelsstoppet hävts.

Beijer Electronics aktie lyfte 11,5 procent efter helgens köprek i Börsveckan.

4 feb
TT.
Stockholmsbörsen i dag

Storbolagens rapporter lyfte volatil Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen åkte jojo på tisdagen i spåren av delårsrapporter och oro för coronavirusets utbrott. Vid stängning hade de ledande indexen vänt upp igen:


• OMXSPI +0,7%
• OMXS30 +0,8%
Ett par tunga rapporter före öppning gav bränsle åt börsen som rekylerade uppåt efter gårdagens jätteras på över 2 procent. Därmed har vi haft varannandagsbörs sedan i torsdags.

Swedbanks rapport fick klart godkänt av analytikerna och trots att den av penningtvättsanklagelser pressade banken sänker utdelningen med cirka 40 procent steg aktien 8,1 procent – klart bäst på storbolagslistan.

Ståljätten SSAB rapporterade ett svagt kvartal men pekade på goda utsikter för det första kvartalet då orderingången har vänt. Aktien sjönk inledningsvis flera procent men vände sedan upp och stängde 2,6 procent högre.

Vid lunchtid rapporterade Atlas Copco och Autoliv. Fordonsunderleverantören togs emot positivt av marknaden och aktien steg 4,6 procent. Atlas Copcos aktie sjönk däremot rakt ner i botten av storbolagsindexet. Raset – som till slut skrevs till 5,7 procent – fick hela börsen att vända ner på negativt territorium under några timmar.

Börsen vände dock upp igen efter 15.30 då Wall Street öppnade starkt uppåt.

Byggmax fortsatte att göra förluster i det fjärde kvartalet men höjer utdelningen som var noll förra året till 1,16 kronor per aktie. Aktien handlades nästan lika volatilt som börsen, men vände sedan upp 3,2 procent.

Bland morgonens aktierekar stack pressade Collector ut. Nischbanken fick kraftigt sänkt riktkurs av ABG Sundal Collier från 50 till 33 kronor. Under eftermiddagen kom nyheten att Finansinspektionen kräver att Collector redogör för bankens plan för att återställa sin kapitalbas. Aktien tappade 1,9 procent.

Samtidigt fick medecinteknikbolaget Arjo en dubblerad riktkurs av ABG, från 25 till 52 kronor och stämplades med köprek. Aktien var som mest upp nära 6 procent men handlades sedan ner till strax över nollan igen.

28 jan
Dagens aktierekar

Morgonens rekar: Sänkningar för Boliden och Essity

Torsdagen har bjudit på en rad uppdateringar av aktieanalytikernas rekommendationer – med rapportsäsongen för dörren har de fullt upp med att ändra i sina estimatsiffror.

Bland annat har Deutsche Bank sänkt Boliden till behåll från köp och Goldman Sachs sänkt Essity till sälj från neutral.

Här är morgonens övriga analysflöde från Finwire:
• Pareto Securities sänker riktkursen för Veoneer till 240 kronor (250), upprepar köp
• Pareto Securities sänker Dometic till behåll (köp), upprepar riktkurs 100 kronor
• Pareto Securities sänker riktkursen för Mentice till 80 kronor (90), upprepar köp
•Barclays höjer Enquest till övervikt (undervikt), riktkurs 0,40 brittiska pund (0,21)
• Pareto Securities höjer riktkursen för Arjo till 54 kronor (47), upprepar köp
• Barclays sänker IPC till undervikt (jämvikt), riktkurs 43 kronor (48)
• SEB sänker riktkursen för Raketech till 17 kronor (21), upprepar köp
• Morgan Stanley höjer riktkursen för Atlas Copco till 325 kronor (273), upprepar undervikt
• HSBC höjer riktkursen för Epiroc till 125 kronor (120), upprepar köp
• Jefferies sänker riktkursen för Oncopeptides till 220 kronor (225), upprepar köp
• DNB höjer riktkursen för Avanza till 120 kronor (105), upprepar köp
• DNB sänker riktkursen för Boliden till 280 kronor (300), upprepar köp
• DNB höjer riktkursen för HMS Networks till 200 kronor (160), upprepar köp
• ABG Sundal Collier sänker riktkursen för Dustin till 79 kronor (82), upprepar behåll

Bernstein inleder bevakning på Spotify med underperform och riktkurs 127 dollar

9 jan