Bevaka
Efterspelet till finanskrisen

Fed-chefen Jerome Powell. TT
Coronaviruset Efterspelet till finanskrisen

Analyser: Bazookan räcker inte – ny finanskris lurar

Federal Reserve tacklar coronapandemin på samma sätt som finanskrisen 2008 – men det är långtifrån säkert att det fungerar. Det skriver Wall Street Journal i en osignerad analys efter centralbankens historiska besked om nollränta och massiva stödköp.

Den större frågan är om det löser likviditetskrisen bland amerikanska företag som är en följd av sämre ekonomiska utsikter, enligt tidningen.

”Marknaden är skeptisk”, skriver WSJ och hänvisar till raset i amerikanska terminshandeln.

Patrick Jenkins skriver för Financial Times att centralbankernas respons mot coronakrisen riskerar att bidra till en ny skuldkris.

”’Skuld och mer skuld’-policyn från senaste årtiondet ser allt mer ut som en del av problemet, inte lösningen”, skriver han.

Daniel Moss på Bloomberg gör i sin tur analysen att pandemin skapat en ny doktrin bland centralbanker. Det viktigaste är numera att agera snabbt, medan transparens och prognoser prioriteras bort.

Motiveringen till beslutet var fåordig och Fed-chefen Jerome Powell gav inget tillfälle att svara på frågor, noterar Moss.

”När Powell höll talet kändes det som han bläddrade bland foton i ett släktalbum”, skriver han.

Andreas Cervenka skriver för DI att marknaderna för amerikanska statspapper och amerikanska bostadsobligationer håller på att torka upp.

Det är betydligt värre än rasande börskurser, lyder analysen.

16 mar