Bevaka
Hövding

Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Bankerna drog på rekordbörs – Garo rusade på fordonsavtal

Stockholmsbörsen handlades upp över 1 procent och nådde nya rekordnivåer på onsdagen. Storbolagsindexet OMXS30 var för första gången upp över 1 900 punkter. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXS30: +1,1 %
• OMXSPI: +1,2 %

Tre av de fyra storbankerna, SEB, Swedbank och Handelsbanken, var tillsammans med SCA draglok på OMXS30-listan efter att KPIF-inflationen i januari kom in på 1,2 procent – klart lägre än väntat.

SEB gick bäst och handlades upp över 3 procent. Sämre gick det för verkstadsbolagen där Alfa Laval och Volvo stängde på minus. Sämst av storbolagen gick Electrolux som gick ner 1,2 procent.

Mid cap-bolaget Garo har tecknat ett ramavtal gällande leverans av laddinfrastruktur för den europeiska marknaden. Aktien rusade på nyheten och stängde upp 10 procent.

Spelbolaget Stillfront har rapporterat ökad omsättning och vinst i det fjärde kvartalet jämfört med samma period föregående år. Detsamma gäller för sektorkollegan Embracer, som också meddelat ett miljardförvärv av ett amerikanskt bolag. Embracer rusade cirka 20 procent och Stillfront vände till plus 4,5 procent efter att aktien fallit inledningsvis.

Förvärvsmaskinen SBB lyfter hyresintäkterna och förvaltningsresultatet i det fjärde kvartalet, enligt färska rapporten. Fastighetsbolaget ska presentera nya tillväxtmål i maj. B-aktien stängde upp närmare 6 procent.

Hövding ökar omsättningen i kvartalet och antalet sålda Hövdingar ökade med 50 procent. Förre Trelleborg-vd:n Fredrik Arp föreslås ta över ordförandeklubban. Aktien lyfte över 10 procent.

19 feb
Pressbild Hövding. cc 3.0
Näringsliv

Hövdings tillväxt mattas – ställer om till ny generation

(Direkt) Hövding, som tillverkar krockkuddehjälmen med samma namn som bolaget och som är listat på First North, redovisade ett nettoresultat på -18,4 miljoner kronor (-12,0) för det andra kvartalet 2019.

Omsättningen ökade med 12 procent till 28,2 miljoner kronor (25,2).

Antalet sålda enheter av Hövding ökade med 8 procent till 18.435 stycken under kvartalet.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -15,2 miljoner kronor (0,6).

"Både omsättning och antal sålda är bättre än vår plan för kvartalet. Vi budgeterade, planerade och producerade konservativt och fokuserade på en kvalitativ utfasning av 2.0 och en stark lansering av Hövding 3", skriver bolagets vd Fredrik Carling.

Han skriver att andra kvartalet reflekterar övergången till den tredje versionen av Hövding.

"Det finansiella resultatet var budgeterad och del av planen både gällande omsättning och övriga externa kostnader. Hälften av de externa kostnaderna i kvartalet är engångskostnader relaterade till slutförandet av Hövding 3 och utveckling av marknads-, butiks- och säljmaterial för den stundande lanseringen", skriver Hövdings vd i rapporten.

"Övergången kommer fortsätta till viss del in i tredje kvartalet. Vi kommer kontrollerat bygga upp produktionskapaciteten under andra hälften av året för att nå planerade nivåer som möjliggör vår 2020-målsättning", heter det vidare.

Han skriver även att bolaget kommer kunna "avsluta" Hövding 2.0 utan några betydande nedskrivningar.

20 aug 2019