Bevaka
Kinas tillväxt

Illustrationsbild Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Kinas tillväxt

Stabila räntor i Japan – oväntat stark PMI i Kina

Asiatiska börser stiger på tisdagen efter oväntat stark Kina-data, japanska räntor är stabila och yenen ligger stilla mot dollarn.

Kinas industri-PMI steg oväntat för fjärde månaden i rad i juni och uppgången var den starkaste sedan i mars då fler företag återupptog sin verksamhet efter strikta åtgärder i samband med coronautbrottet.

Industri-PMI steg till steg till 50,9 i juni jämfört med 50,6 i maj, väntat var en liten nedgång till 50,6.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 54,4 i juni jämfört med 53,6 i maj.

Capital Economics skriver i en kommentar att den senaste datan tyder på att den ekonomiska tillväxten accelererade i juni tack vare en snabbare återhämtning i tillverknings- och tjänstesektorn tillsammans med en fortsatt styrka i byggaktiviteten.

"Återhämtningen bör förbli robust de kommande månaderna då stora satsningar på infrastruktur motverkar extern svaghet", skriver de.

Från Japan kom dock svag statistik under natten som visade att arbetslösheten ökade till 2,9 procent i maj, från 2,6 procent i april, och snäppet över väntade 2,8 procent.

Dessutom sjönk industriproduktionen i Japan i maj preliminärt med 8,4 procent från i april och med 25,9 procent jämfört med i maj 2019. Det var klart mer än de väntade nedgångarna på 5,6 respektive 11,3 procent, enligt Trading Economics konsensusprognoser.

Capital Economics räknar dock med att industriproduktionen kommer att återhämta sig under de kommande månaderna.

30 jun