Bevaka
Lundinsfären

DAVID MAGNUSSON / SVD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Lundinsfären

Lundin Mining: Samtliga gruvor klarade prognoserna

(Direkt) Lundin Mining nådde sin produktionsprognos för 2019 och det gäller samtliga metaller och samtliga av bolaget gruvor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Bolagets vd Marie Inkster säger att bolagets gruvor gjorde bra ifrån sig under det fjärde kvartalet.

"Under det andra halvåret började vi se nyttan av de betydande investeringar vi har gjort under de senaste åren i vår verksamhet. Den positiva utvecklingen förväntas accelerera under 2020 med återinvesteringsprojekt vid Candelaria och utvecklingen av Eagle East kommer i princip blir klar", säger Marie Inkster.

"Vår årliga produktion av koppar väntas öka med över 20 procent detta året, zinkproduktionen med över 18 procent och nickelproduktionen med över 22 procent. Vi är positionerade att leverera flera år med bra produktion, minskande kostnader och kassaflödesgenerering", fortsätter Marie Inkster.

Hon upprepar därmed tidigare prognos vad gäller den procentuella ökningen av kopparproduktionen, samtidigt som den procentuella bedömningen för zink och nickel ändras något. I november spåddes att zinkproduktionen skulle öka med över 15 procent och ökningen för nickel var över 25 procent.

Bolagets kopparproduktion i det fjärde kvartalet uppgick till 67.131 ton och därmed landade årssiffran på 235.498 ton. Guidningsintervallet för koppar var 227.000-245.000 ton.

Lundin Minings zinkproduktion i det fjärde kvartalet uppgick till 38.925 ton varefter årsproduktionen blev 151.515 ton. Prognosen var 149.000-157.000 ton.

Nickelproduktionen landade på 2.651 ton i det fjärde kvartalet och därmed blev det 13.494 för året. Guidningen var 12.000-14.000 ton.

Morgan Stanley betecknar produktionen i det fjärde kvartalet som "tillfredsställande", enligt ett referat från Bloomberg News. Investmentbanken noterar samtidigt att kopparproduktionen under årets tre sista månader var lägre än bankens estimat, i huvudsak på grund av svagare utveckling vid Candelaria. Nickelproduktionen kom också in lägre än Morgan Stanleys prognos medan motsatsen gällde för zink.

I pressmeddelandet som skickades ut sent på onsdagskvällen upprepas de produktionsprognoser i absoluta tal för 2020 som bolaget kommunicerade i november för respektive gruva och metall.

Igår 07:12