Bevaka
Melania Trump

Donald Trump. JIM WATSON / AFP
Trumps USA

”Vita huset försöker städa upp – men Trump är tyst”

Vita huset har under söndagen försökt städa upp efter president Donald Trump, som kritiserats hårt efter sitt uttalande om att han fördömer hatet ”från båda sidor” efter den högerextrema demonstrationen i Charlottesville. Vita huset har poängterat att Trump visst fördömer hatet från vit makt, KKK och nazister – men presidenten själv håller fortfarande tyst, skriver AP:s Julie Pace i en analys.

”Men han har fortfarande en historia av att engagera sig i högprofilierade, rasfyllda strider”.

Pace skriver om flera exempel: när Trump flera gånger felaktigt påstod att landets första svarta president, Barack Obama, inte var född i USA eller hur han retweetat inlägg från konton kopplade till vit makt-grupper. Dessutom gjordes kvällens uttalande från Vita huset av en icke-namngiven talesperson, skriver Pace.

Los Angeles Times David Lauter är inne på samma spår och skriver i en analys att det tog Trump ovanligt länge att kommentera våldshandlingarna i Charlottesville och att han till och med väntade längre än Melania Trump med att göra ett uttalande. Han menar även att Trump som tidigare kritiserat Obama för att inte benämna handlingar som terror, inte heller gjorde det – den här gången.

”Trumps tillvägagångssätt i Charlottesville överensstämmer emellertid med hur han hanterade relationer med vit makt-anhängare och andra från alternativa högern under sin presidentkampanj”.

14 aug 2017