Bevaka
Norge

Arkivbild: Norwegians vd Jacob Schram.  Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Resebranschens kris

Norwegian ber långivare om räntelättnad till sommaren

(Direkt) Norwegian Air har bett sina långivare om lättnad avseende ränteinbetalningar och uppskjutande av amortering fram till och med den 30 juni klockan 18.00, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

Norska Norwegian Air menar att stöttning är nödvändigt för att villkor i den andra delen av det statliga nödpaketet, en del motsvarande 1,2 miljarder norska kronor, ska uppfyllas.

Det var i förra veckan som de norska politikerna enades om en statlig lånegaranti på upp till 6 miljarder norska kronor till flygverksamhet i landet, varav 3 miljarder kronor var helt riktade mot Norwegian Air.

Kriterierna för ett första lån om 300 miljoner norska kronor har uppfyllts, meddelade bolaget i måndags.

De sista 1,5 miljarder kronorna kommer vara beroende av att Norwegian inom loppet av tre månader genomför förbättringar i balansräkningen. Norwegian är förpliktigade att förbättra det egna kapitalet med åtta procent jämfört med senast avlagda kvartalsrapport före coronavirusets utbrott, som är själva kärnan i den akuta krisfas hela den globala flygindustrin nu befinner sig i.

Norwegian är ett mycket skuldsatt flygbolag, med en skuldsättning på 8 gånger fjolårets rörelsevinst, vilket kan jämföras med SAS motsvarighet på 0,5. Det norska bolaget bedrev en kraftig expansionsstrategi under 10-talet och har först det senaste året ändrat fokus mot lönsamhet, varför den nu rådande krisen kan sägas ha anlänt i en särskilt svag period sett till den höga skulden.

26 mar