Bevaka
USD/SEK

Dado Ruvic / TT NYHETSBYRÅN
Skräcken på marknaden

Analyser: Dollarruset en varning inför global finanspanik

Att dollarn inte rusade var ett lugnande tecken för många investerare – börsutförsäljningarna var kanske inte starten på en global finansiell kris, skrev Economist för en vecka sedan.

Nu har dollarn rusat historiskt snabbt. Om finanskrisen 2008–2009 var en finansiell hjärtattack kan detta vara en total konvulsion för hela kroppen, varnar finanshistorikern Adam Tooze i en kolumn för Foreign Policy.

Economist skiljer på de som vill köpa dollar och de som tvingas. Dåliga lån som måste lösas kan skapa den här typen av tvångsköp och stressade prisrörelser. Alla ”behöver cash” och det snabbt. Då är det dollar (och till viss del euro) som gäller.

USA:s Federal Reserve sitter i princip ensamma på räddningen med sina så kallade swaplinor i dollar. Men än så länge är det bara en liten elit – ECB, Bank of England, Bank of Canada, Bank of Japan samt Schweiz centralbank – som fått tillgång till linorna.

Alla tillväxtmarknader samt länder som Sverige, Norge, Singapore och Sydkorea står utanför och för dessa blir dollarn dyrare, säger Nordeas chefsvalutastrateg Martin Enlund till Direkt. Om swaplinorna expanderas skulle det kunna lugna marknaderna, tror han.

– Men det kan nog finnas politiskt motstånd mot att expandera swap-linorna, säger han.

Även Adam Tooze frågar sig hur mycket ”Make America Great Again” det är att släppa dollar på begäran till utlandet men menar att nationalistiska principer än så länge har fått stå tillbaka i coronakrisen.

”Vi kan bara hoppas att teknokraternas fantasi övertrumfar det tydliga begäret att politisera krisen”, skriver han.

19 mar