PHILIP FONG / AFP
Reaktioner på coronautbrottet

Topprådgivare varnar för bubbla efter coronaviruset

Rådgivaren Guggenheims strategichef Scott Minerd, som basar över tillgångar på 275 miljarder dollar, spår att Kinas BNP kan ha tagit ordentligt med stryk av coronaviruset, rapporterar Direkt.

Han tror bland annat att virusutbrottet kan spräcka en gigantisk tillgångsbubbla som dolts av likviditet från världens centralbanker.

”Jag har aldrig i hela min karriär sett något så vansinnigt som det som nu utspelar sig. Det här kommer oavsett vilket att sluta illa”, skriver han bland annat.

Förra våren siade Scott Minerd om att världens aktiemarknader skulle rasa dramatiskt över sommaren, ett scenario som aldrig inträffade.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Yom Kippur-kriget 1973, flygplatskontroll i Shanghai. TT
Nya coronaviruset

Rädsla för en utbudschock: ”Inte möjligt att göra något”

Det nya coronaviruset utgör ett ovanligt hot mot världsekonomin och det kan vara därför investerare blivit så oroliga, skriver Market Watch.

En ekonomi består av utbud – tillverkade varor och utförda tjänster – och efterfrågan – att någon konsumerar varorna och tjänsterna. Investerare vet att centralbankirer och politiker är vana vid och kan hantera negativa chocker mot efterfrågan.

Chocker mot utbudet är mycket ovanligare och i stor skala har det inte skett sådana sedan 1970-talets oljechocker. Och det är ”mycket mer komplicerat, om ens möjligt” att göra något åt en utbudschock, skriver Unicredits chefsekonom Erik Nielsen enligt Market Watch. Mer stimulerande penningpolitik eller ytterligare finanspolitiska stimulanser gör nämligen inget åt utbudet.

2 tim
JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Corona sätter sårbar aktiemarknad i gungning

Investerare bör ta tre scenarier i beaktande när det kommer till corona, skriver Aaron Brown. Det första är att spridningen stoppas och hotet elimineras på sikt – som i fallet med sars. Det andra är att viruset utvecklas till en endemi, i likhet med exempelvis vattkoppor i Sverige. Inget av dessa utfall skulle orsaka långsiktig ekonomisk skada, skriver Brown.

Det sista alternativet är en global pandemi, med potential att orsaka stor skada.

”Den senaste tidens nyheter gör det andra scenariot till det mest troliga”, skriver Brown och tillägger att han inte ser några skäl för långsiktiga investerare att vikta om sina portföljer.

De senaste dagarnas tvära kast visar att oron är stor, skriver SvD Näringslivs Torbjörn Isacson.

”En finansmarknad som drivs av bristen på alternativ och olika former av fruktan är väldigt sårbar”, skriver han i en kommentar.

Wall Street Journals Nathaniel Taplin lyfter samtidigt frågan om hur den globala industrin kommer påverkas. Han menar att spridningen i Kina, Tyskland och USA är helt avgörande. De tre länderna tillverkar en tredjedel av världens specialprodukter och slås tillverkningen ut där lär konsekvenserna bli omfattande.

Igår 23:14
Bild från Thailand.  Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trendbrottet: Fler drabbas av viruset utanför än i Kina

Tisdagen var den första dagen sedan det nya coronavirusets utbrott som fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Det skriver CNN och The Guardian med hänvisning till siffror från världshälsoorganisationen WHO.

Siffrorna för tisdagen visade på 427 nya rapporterade fall från totalt 37 länder utanför Kina, medan kinesiska myndigheter rapporterade 411 fall, skriver The Guardian.

96,5 procent av samtliga bekräftade fall sedan utbrottets start har rapporterats från Kina.

4 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på coronautbrottet

Chefsekonomen: Fem saker som kan vända coronatrenden

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist noterar på Twitter att det är dystert på finansmarknaderna. Men Bergqvist ser också fem saker som kan vända den negativa trenden:
• Att spridningen av viruset utanför Kina bromsas.
• Att Kina höjer produktionstakten från nuvarande 65 till 70 procent av normalläget.
• Att det kommer tydliga besked om en finanspolitisk beredskap.
• Att företagen lämnar lugnande rapporter.
• Att ett virusvaccin blir framtaget.

3 min
Arkivbild: Tågstationen i Wuhan använde värmedetektorer för att hitta resenärer med förhöjd kroppstemperatur i början av virusutbrottet.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

Febermätarbolaget från Wuhan är Kinas bästa aktie

Wuhan Guide Infrared har blivit den aktie på MSCI China Index som presterar absolut bäst med en rusning på 128 procent på Shenzhenbörsen, noterar Bloomberg.

Bolaget, som har sitt huvudkontor i virusutbrottets epicentrum Wuhan, utvecklar utrustning för undersökning av kroppstemperatur, som kan upptäcka människor med feber.

Enligt nyhetsbyrån används utrustningen bland annat på tågstationer och flygplatser runt om Kina. Bolaget har också fått statligt stöd för att möta den hastigt ökande efterfrågan.

3 tim
Trump på nattens pressträff. ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump tonar ner risken och utser Pence till viruschef

USA:s president Donald Trump försökte i natt lugna alla som befarar att Wuhanviruset kommer att spridas i USA.

På en pressträff sa Trump, omgiven av flera ministrar och chefen för USA:s smittskyddsmyndighet CDC, att risken för amerikanska medborgare är fortsatt låg. Han tillade att det fortfarande är möjligt att förhindra spridningen och att Mike Pence ska leda Vita husets insatser mot viruset.

– Vi är redo för allt, vad som än händer, sa Trump.

Under natten meddelade CDC att en person i Kalifornien smittats. Personen hade inte varit utomlands och kan därmed vara det första fallet av inhemsk smitta i USA.

4 tim
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Rapportsäsongen Fastighetssektorn
Storägaren Erik Selin. Pressbild, TT
Rapportsäsongen Fastighetssektorn

K-Fastigheter värt 6 miljarder – drog in 9 miljoner

Nynoterade K-Fastigheter rapporterar en 50-procentig tillväxt i hyresintäkterna i det fjärde kvartalet jämfört med året före. Förvaltningsresultatet steg med mer blygsamma 20 procent. I absoluta siffror landade det på strax under 9 miljoner kronor, vilket även det måhända kan anses blygsamt för ett fastighetsbolag som värderas till nära 6 miljarder kronor på börsen.

K-fastigheter uppger att det långsiktiga substansvärdet uppgick till 2,5 miljarder kronor vid årskiftet.

42 min
Läs mer om Rapportsäsongen
Rapportsäsongen Vätgashajpen
Centerledaren Annie Lööf besöker Powercell. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Vätgashajpen

Negativ tillväxt och växande förluster för Powercell

Den som letar efter en förklaring till bränslecellsbolaget Powercells massiva rusning det senaste året får leta någon annanstans än i siffrorna i det nu släppta bokslutet.

Omsättningen sjönk nämligen något och förlusterna växte skarpt i det fjärde kvartalet jämfört med året före. Vd:n Per Wassén håller fram att helårets försäljning trots allt ökade och uppger att fjärde kvartalets omsättningsminskning ”berodde på lägre försäljning av PowerCell S3 till fordonssegmentet till följd av avtalet med Bosch”.

– Att rörelseresultatet också är lägre hänger samman med våra offensiva och medvetna satsningar på produktutveckling och försäljning, säger Wassén enligt ett pressmeddelande.

Powercells aktie har fallit kraftigt de senaste dagarna men är ändå upp mer än 350 procent de senaste tolv månaderna.

1 tim
undefined

Skarpt upp, skarpt ner – Powercell fortsatte falla

Raset fortsatte för tidigare kursraketen Powercell på onsdagen och nedgången skrevs till 10 procent.

Sedan toppen för exakt en vecka sedan har mer än 25 procent av börsvärdet försvunnit. Men uppgången veckan dessförinnan var lika skarp – trots de senaste dagarnas fall är Powercell-aktien bara tillbaka till kursnivåerna som syntes runt 10 februari.

Norska vätgasbolaget Nel klarade sig inte mycket bättre under onsdagen och tappade 8 procent i Oslo.

Igår 09:36
Läs mer om Rapportsäsongen
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Fortsatt motvind på Asiens börser – Tokyo rasar 2 procent

Tokyobörsen fortsatte att ta täten för nedgångarna på Asienbörserna under torsdagen. Vid 05.30-tiden svensk tid låg indexen som följer:
• Nikkei: −2,1%
• Shanghai: +0,6%
• Shenzhen: +1,0%
• Hang Seng: −0,7%
• Kospi: −0,8%

Under natten meddelade USA:s president Donald Trump att vicepresident Mike Pence leder Vita husets insatser mot coronaviruset, men att risken för att smittan ska spridas i USA är fortsatt låg. Det motsäger den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, som snarare anser att ett utbrott i USA är en tidsfråga.

Under natten bekräftades också ett nytt virusfall i Kalifornien, hos en person som inte har varit utomlands. Därmed kan fallet vara det första av inhemsk smitta i USA, rapporterar New York Times.

Tisdagen var den första dagen då fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Hälften av de nya fallen rapporterades från Sydkorea, vars centralbank på torsdagsmorgonen något oväntat valde att lämna styrräntan oförändrad med motiveringen att det är för tidigt att bedöma den totala inverkan som viruset kommer att få på ekonomin.

3 tim
undefined

Wall Street tappade efter den inledande kraftiga rekylen

Huvudindexen steg klart i den inledande handeln men efter 18 mattades uppgångarna på Wall Street av och en dryg timme senare var S&P under noll. Vid stängning var utvecklingen:
• S&P 500: -0,4%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: -0,4%
Bakom vändningen och nedgången stod ytterligare virusoro. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömer att coronaviruset är på väg att utvecklas till en pandemi, enligt Bloomberg.

Sämst av Dow-bolagen gick Disney. Aktien tappade över 3 procent sedan Bob Iger meddelat att han av går som vd för underhållningsjätten.

Oljepriserna backade över 2 procent vilket fick jättarna Exxon och Chevron att tappa.

Räntan på tioåriga amerikanska statsobligationer föll till en ny bottennotering strax över 1,30 procent men återhämtade sig något mot stängning.

Igår 21:01
Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Leah Millis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Techbjässar har tappat 177 miljarder dollar på två dagar

USA:s största techbolag är långt ifrån immuna mot virusfrossan på börsen. Sammanlagt har 177 miljarder dollar i börsvärde gått upp i rök för de så kallade FAANG-bolagen under måndagen och tisdagen, enligt Markets Insider.

Varje enskild aktie handlades i rött under båda dagarna. På tisdagen tappade Alphabet mest med 24 miljarder dollar, vilket motsvarar 2,5 procent. Netflix tapp på 4 miljarder dollar under samma dag var i jämförelse minst.

Akronymen avser Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Googles moderbolag Alphabet.

Igår 11:39
Läs mer om Dagens börs internationellt