Scania-fabriken i Oskarshamn.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Traton / Bolagsnyheter

Traton: Scanias lansering är slutpunkt för äldre fordon

Tratons resultat lyftes tack vare förbättrad marknadssammansättning, enligt rapporten som avslutar det tredje kvartalet.

Scanias lansering av den nya lastbilsgenerationen i Latinamerika och Asien utgör slutpunkten på tidigare parallellproduktion av den gamla och nya serien fordon.

Den svenska lastbilstillverkaren tappade i orderingång från 2018 och fortsätter att arbeta med att optimera sina logistik- och produktionsprocesser, heter det. Åtgärderna förbättrar kostnaderna och normaliserar produktionskapaciteten efter lanseringen av den nya generationen.

Traton är Volkswagens lastbilsenhet, där bland annat Scania och MAN ingår.

Tredje kvartalet

Omsättning: 19 863 meur
2018: 18 623 meur

Rörelseresultat: 1 482 meur
2018: 1 108 meur

Rörelsemarginal: 7,5 %
2018: 5,9 %

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Snöfall i Stockholm. Arkivbild. Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Blytungt på Stockholmsbörsen – OMXSPI faller 4 procent

Nedgångarna på Stockholmsbörsen tilltar under torsdagseftermiddagen och strax efter klockan 15 har det breda OMXSPI-indexet rasta hela 4 procent – på väg mot ny lägstanotering för 2020. Även Europas storbörser backar kraftigt om än marginellt mindre.
• OMXSPI: –4 procent
• OMXS30: –3,8 procent
Att nya stimulansåtgärder utlovats av Kinas centralbank gav bara tillfällig respit i nedgångarna.

Alla storbolag i OMXS30 står på minus. Defensiva aktier som Swedish Match, Essity och Telia klarar sig bättre än mer cykliska som SSAB, Sandvik och Assa Abloy som alla faller över 4 procent. H&M är ett av storbolagen som det går ”minst dåligt” för med en nedgång på 2,6 procent. Aktien har uppgraderats av JP Morgan till övervikt, från tidigare undervikt, och riktkursen nära nog dubblas.

Bland morgonens rapportbolag fortsätter de senaste dagarnas fall för Powercell och aktien är ner drygt 18 procent.

5 min
undefined

Medivirs coronarusning tvärstoppad av vd:n

Efter en initial rusning på som mest 23 procent faller läkemedelsbolaget Medivirs aktie tillbaka till strax över noll vid 10.30-tiden på torsdagen.

Uppgifter om en studie som listar ett antal läkemedel, däribland Medivirs simeprevir, som bör övervägas när coronaviruset covid-19 ska behandlas har cirkulerat på sociala medier och vissa aktieforum, enligt Direkt.

Uppgången fick ett tvärt stopp efter att Direkt talat med vd:n Uli Hacksell.

– Vi har inga egna försök som vi kör med simeprevir. Men det är fritt för alla att testa simeprevir för dess förmåga att hämma corona-viruset och det pågår sådana studier överallt skulle jag tro, sa han till nyhetsbyrån.

5 tim
Illustrationsbild.  MARY ALTAFFER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tjurrusning på börsen – ras på 3,5 procent vändes till plus

Efter fyra raka nedgångsdagar startade Stockholmsbörsen onsdagens handel med ett ras. Strax efter klockan 10 noterades breda OMXSPI hela 3,8 procent lägre och OMXS30 var ner 3,5 procent.

Men efter en osannolik återhämtning vände Stockholmsbörsen till plus och de ledande indexen stängde så här:
• OMXSPI: 0,6 procent
• OMXS30: 0,7 procent
Coronaoron har fortsatt grepp om världens börser. I USA föll indexen ordentligt under tisdagskvällen men rekylerar upp i dag.

Tyska Berenberg anser det vara köpläge i svenska verkstadsjättarna Sandvik, Atlas Copco och SKF efter de senaste dagarnas kursfall. Rekommendationen verkar ge visst stöd då det var just verkstadsbolagen som drog upp OMXS30-indexet.

Bäst gick Atlas Copco B som stängde upp 3,9 procent. I botten av storbolagsindexet hamnade Swedish Match som föll 2,4 procent.

SAS rapporterade som väntat en nästintill fördubblad förlust i bolagets första kvartal. Framåt är ledningen optimistisk men höjer också en varningsflagga för att virusutbrottet ökar osäkerheten. Aktien föll 11 procent.

Bambuser rusade över 11 procent efter livevideobolaget meddelat att man har tecknat ett avtal med Showfields om ”Live Video Shopping”.

Igår 16:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Infektionsklinik i Göteborg.  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Smittad i Göteborg kan ha exponerat 40-tal personer för det nya coronaviruset

Den man som konstaterades smittad av coronaviruset i Göteborg i går tros ha exponerats för ett 40-tal personer, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg till TT. Samtidigt fortsätter arbetet med att identifiera de som haft närkontakt med mannen.

Personerna kommer att ha kontakt med vården via telefon varje dag i två veckor framöver. Chefsläkaren Per Karlsson säger att det mest sannolika framöver är att det kan dyka upp ”några fler ströfall”.

Sjukhuset rustar för fler fall men säger också att risken för samhällsspridning bedöms som låg.

19 min
Illustrationsbild. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Även Paypal varnar för att viruset slår mot intäkterna

Amerikanska betalningsjätten Paypal flaggar för att det nya coronaviruset sänker bolagets intäkter. Intäktstillväxten för första kvartalet väntas bli ungefär 1 procent lägre som en följd av försvagad internationell e-handel, heter det i ett pressmeddelande.

Stark prestation hittills under kvartalet för andra delar av koncernen motverkar delvis den negativa effekten, uppger bolaget.

Aktien tappar 1 procent i förhandeln.

3 min
Yom Kippur-kriget 1973, flygplatskontroll i Shanghai. TT
undefined

Rädsla för en utbudschock: ”Inte möjligt att göra något”

Det nya coronaviruset utgör ett ovanligt hot mot världsekonomin och det kan vara därför investerare blivit så oroliga, skriver Market Watch.

En ekonomi består av utbud – tillverkade varor och utförda tjänster – och efterfrågan – att någon konsumerar varorna och tjänsterna. Investerare vet att centralbankirer och politiker är vana vid och kan hantera negativa chocker mot efterfrågan.

Chocker mot utbudet är mycket ovanligare och i stor skala har det inte skett sådana sedan 1970-talets oljechocker. Och det är ”mycket mer komplicerat, om ens möjligt” att göra något åt en utbudschock, skriver Unicredits chefsekonom Erik Nielsen enligt Market Watch. Mer stimulerande penningpolitik eller ytterligare finanspolitiska stimulanser gör nämligen inget åt utbudet.

Idag 06:05
Läs mer om Nya coronaviruset
Illustrationsbild.  Lefteris Karagiannopoulos / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Norwegians aktie störtdyker – är ner 23 procent i Oslo

Flygbolaget Norwegians aktie rasar över 23,8 procent på Oslobörsen på torsdagseftermiddagen.

Tidigare under dagen meddelade bolaget att man behåller sin guidning och utsikterna för 2020, vilket är ett överskott för helåret.

Strax efter klockan 13 handlas aktien för runt 17,90 norska kronor, den lägsta nivån sedan mars 2009, enligt E24.

Aktien har halverats i värde den gångna veckan, på grund av oro för coronaviruset.

2 tim
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt motvind på Asiens börser – Tokyo rasade 2 procent

Tokyobörsen fortsatte att ta täten för nedgångarna på Asienbörserna under torsdagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: −2,1%
• Shanghai: +0,1%
• Shenzhen: +0,2%
• Hang Seng: +0,3%
• Kospi: −1,1%
Under natten meddelade USA:s president Donald Trump att vicepresident Mike Pence leder Vita husets insatser mot coronaviruset, men att risken för att smittan ska spridas i USA är fortsatt låg. Det motsäger den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, som snarare anser att ett utbrott i USA är en tidsfråga.

Under natten bekräftades också ett nytt virusfall i Kalifornien, hos en person som inte har varit utomlands. Därmed kan fallet vara det första av inhemsk smitta i USA, rapporterar New York Times.

Tisdagen var den första dagen då fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Hälften av de nya fallen rapporterades från Sydkorea, vars centralbank på torsdagsmorgonen något oväntat valde att lämna styrräntan oförändrad med motiveringen att det är för tidigt att bedöma den totala inverkan som viruset kommer att få på ekonomin.

Idag 04:52
undefined

Wall Street tappade efter den inledande kraftiga rekylen

Huvudindexen steg klart i den inledande handeln men efter 18 mattades uppgångarna på Wall Street av och en dryg timme senare var S&P under noll. Vid stängning var utvecklingen:
• S&P 500: -0,4%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: -0,4%
Bakom vändningen och nedgången stod ytterligare virusoro. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömer att coronaviruset är på väg att utvecklas till en pandemi, enligt Bloomberg.

Sämst av Dow-bolagen gick Disney. Aktien tappade över 3 procent sedan Bob Iger meddelat att han av går som vd för underhållningsjätten.

Oljepriserna backade över 2 procent vilket fick jättarna Exxon och Chevron att tappa.

Räntan på tioåriga amerikanska statsobligationer föll till en ny bottennotering strax över 1,30 procent men återhämtade sig något mot stängning.

Igår 21:01
Läs mer om Dagens börs internationellt
STR / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på coronautbrottet

Analyser: Coronaviruset kan leda till något bra på sikt

Coronavirusets spridning har hittills haft begränsade effekter på ekonomin och faktum är att utbrottet på lite längre sikt kan leda till något bra för tillväxten, skriver DI:s Viktor Munkhammar i en analys.

Munkhammar lyfter flera potentiella följder som virusutbrottet kan få: bland annat att det kan leda till att länder som Kina skärper reglerna kring livsmedelshantering och att färre resor betyder lägre kostnader för bolagen samtidigt som utsläppen blir mindre än vad de annars skulle varit.

Placeras Pekka Kääntä skriver i en analys att svensk ekonomi visat på förnyad konjunkturstyrka i inledningen av året men att inkommande makrostatistik för svensk och europeisk ekonomi kommer vara svårtolkad sett till virusspridningen och den senaste veckans reaktioner på finansmarknaden.

33 min
Bild från Venedig i Italien. TT
undefined

Osäkert om virusrisk räcker för att få resan återbetald

Om risken för smitta gör att du avbokar en paketresa finns chans att få tillbaka pengar, men det är långtifrån säkert, skriver TT.

– Ibland måste man betala hela resan, säger Maja Lindstrand på Konsumentverket till nyhetsbyrån.

En förutsättning är att det inte var allmänt känt att området var virusdrabbat när resan bokades. Det krävs troligen även att läkare avråder från att åka till resmålet. Hur det verkligen ligger till med det är svårt att säga eftersom det saknas domstolsprejudikat.

Idag 08:12
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet