Arkivbild: Michael Bloomberg.  Rick Scuteri / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA 2020

Trump stoppar nyhetsbyrån Bloomberg: ”Är partiska”

Donald Trumps kampanj har beslutat att inte ge pressackreditering till journalister från Bloomberg News. Detta eftersom nyhetsbyrån till största delen ägs av Michael Bloomberg, som förra veckan meddelade att han vill bli Demokraternas presidentkandidat 2020.

Kampanjchefen Brad Parscale uppger att beslutet togs efter att nyhetsbyrån meddelat att man inte kommer att granska vare sig Michael Bloomberg eller hans demokratiska medkandidater.

– Eftersom vi jobbar för president Trumps kampanj är vi vana med orättvis rapportering, men de flesta nyhetsorganisationer är inte så öppna med sin partiskhet, säger han i ett uttalande enligt AFP.

Läs tidigare

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

ERIC BARADAT / AFP
Fed vs inflationen

Powell: Behovet av höjningar lägre nu än på 90-talet

Behovet av räntehöjningar är lägre i dag än under 1990-talet eftersom inflationen knappt rör sig uppåt trots att arbetsmarknaden utvecklas starkt. Det säger Fedchefen Jerome Powell på en presskonferens efter räntebeskedet, enligt flera medier.

Powell säger även att det bara är aktuellt att höja räntan om centralbanken ser en ”signifikant och ihållande” uppgång i inflationen.

Han betonar samtidigt att Fed är beredd att agera om de ekonomiska utsikterna förändras påtagligt.

34 min
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fed lämnar räntan orörd – nästa höjning väntas 2021

Efter tre raka sänkningar lämnar Federal Reserve som väntat styrräntan oförändrad på intervallet 1,50-1,75 procent. Beslutet var enhälligt.

Enligt Market Watch lämnar centralbanken även räntebanan oförändrad, vilket innebär noll planerade höjningar under nästa år och endast en höjning under 2021.

Nya data sedan förra räntemötet i oktober indikerar att arbetsmarknaden fortsätter att vara stark och att den ekonomiska aktiviteten har stigit något, skriver Fed och fortsätter:

“Kommittén bedömer att den nuvarande penningpolitiska linjen är lämplig för att stödja en fortsatt expansion av den ekonomiska aktiviteten.”

Fed har samtidigt slopat den tidigare formuleringen om osäkerhet runt utsikterna, skriver Direkt.

New York-börserna stärktes något på beskedet.

2 tim
Chris Wattie / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA-inflationen trummar på – ligger över Feds mål

USA:s inflation var över centralbanken Federal Reserves mål i november, enligt färska siffror från amerikanska statistikmyndigheten.

Konsumentpriserna ökade med 2,1 procent i årstakt. Kärn-KPI, som exkluderar mer rörliga livsmedels- och energipriser, steg 2,3 procent. Fed har som mål att hålla inflationen på 2 procent årligen.

Efter den senaste sänkningen väntas Federal Reserve sitta still i båten och meddela att styrräntan hålls oförändrad vid beskedet i kväll.

Idag 13:45
Läs mer om Fed vs inflationen
Arkivbilder. TT
Telia / Bonnier-köpet

Bråket trappas upp: TV4 stoppar Tele2:s reklam

Efter att Com Hem släckt TV4:s kanaler och C More trappar nu TV4 upp bråket genom att stoppa all reklam från Com Hems ägare Tele2. Beslutet bekräftas av TV4:s presschef Charlie Forsberg, rapporterar TT.

I ett sms skriver presschefen att Tele2 är en av många annonsörer som drabbas av Com Hems beslut att släcka ner TV4. ”Då Tele2/Com Hem inte längre sänder TV4:s linjära kanaler försvinner stora delar av vårt annonsutrymme. Därför måste vi göra allt vi kan för att andra annonsörer ska drabbas i så begränsad utsträckning som möjligt”, fortsätter han.

3 tim
Arkivbild, TV4. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingen öppning i tv-kriget: ”De vill fortsätta förhala”

Inga framsteg har gjorts i förhandlingarna mellan Tele2, TV4 och Telia. Ett möte hölls på tisdagskvällen för att nå en lösning som skulle förhindra nedsläckningen av TV4 för Com Hem-kunder som trädde i kraft i natt.

– Jag träffade Christian Luiga och Casten Almquist (vd för Telia respektive vd för TV4, reds anm) i går kväll och erbjöd mig att sitta kvar och förhandla tills vi har hittat en uppgörelse. Det ville de inte, de ville i stället ha en ytterligare tidsfrist, och helt enkelt fortsätta förhala, säger Tele 2:s vd Anders Nilsson till TT.

Enligt Tele2 har bolaget velat förhandla om nya rättigheter med TV4 och den nya ägaren Telia i ett halvår.

6 tim
Illustrationsbild.  Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ilska mot tv-bolagen efter nedsläckningen: ”Bedrövligt”

Com Hems supportsidor på sociala medier fylldes snabbt av inlägg från upprörda kunder efter att TV4 vid midnatt släcktes för en tredjedel av Sveriges hushåll. Flera uttrycker besvikelse över situationen.

”Finner inte ord för ert sätt att behandla era kunder!”, skriver en person som ifrågasätter varför Com Hem valde att inte nappa på Telias erbjudande om fortsatt kostnadsfri distribution fram till januari: ”Bedrövligt är ordet!”

– Vi har full förståelse för att kunderna är besvikna. Det är även vi, säger Com Hems kommunikationsdirektör Viktor Wallström till Aftonbladet.

Samtidigt är det flera som uttrycker stöd för Com Hem. ”Stå på er, Telia/staten ska inte ha monopol på TV4”, skriver en kund.

Idag 05:23
Läs mer om Telia / Bonnier-köpet
Frihandelns framtid Trumps USA
Företrädare för Kanada, Mexiko och USA undertecknar avtalet. Carlos Jasso / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Trumps USA

Ekonomer: USMCA positivt – men ger ingen boom

Det nya nordamerikanska handelsavtalet USMCA kommer inte att leda till en ekonomisk boom, men det kan ge USA en krockkudde mot den vikande globala konjunkturen. Det säger flera ekonomer till WSJ.

Gregory Daco på Oxford Economics säger att avtalets förtjänster är vad det förhindrar, snarare än vad det skapar. Han uppskattar att USA:s BNP hade minskat med 0,5 procent om landet hade dragit sig ur Nafta utan att ha ersättaren USMCA på plats.

Myndigheten International Trade Commission bedömer att det nya avtalet kommer att lyfta USA:s BNP med 0,35 procent och skapa 176 000 nya amerikanska jobb under de första sex åren.

8 min
Nancy Pelosi på tisdagens presskonferens. SAUL LOEB / AFP
undefined

Pelosi: Demokraterna och Vita huset eniga om USMCA

Demokraterna och Vita huset är överens om handelsavtalet USMCA. Det uppger representanthusets talman Nancy Pelosi, skriver flera medier.

Enligt Pelosi är USMCA ett mycket bättre avtal än föregångaren Nafta, och ett steg framåt jämfört med den ursprungliga versionen som Vita huset lade fram.

–Det är en seger för USA:s arbetare, säger Pelosi på en presskonferens.

Hon säger sig också var säker på att avtalet kommer att godkännas i den amerikanska kongressen.

New York-börserna stärktes något på beskedet.

Igår 15:26
Läs mer om Frihandelns framtid
Anhöriga till offren vid dagens utfrågning. JIM WATSON / AFP
Boeing / Bolagsnyheter

FAA såg stora risker i 737 Max – gav ändå klartecken

FAA gav klartecken till Boeing att fortsätta flyga med 737 Max efter den första dödsolyckan – trots att myndighetens egna analys indikerade att modellen skulle kunna bli en av de mest olycksdrabbade utan ändringar i konstruktionen. Det visar en intern rapport från FAA som offentliggjordes på onsdagen i samband med en utfrågning i representanthuset, skriver WSJ.

– Trots sina egna beräkningar bestämde sig FAA för att rulla tärningen och låta 737 Max fortsätta att flyga, sa Peter DeFazio, ordförande för representanthusets transportkommitté.

2 tim
Lindsey Wasson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tui kräver kompensation från Boeing efter miljardsmäll

Resejätten Tui för diskussioner med Boeing om kompensation för de 737 Max-plan som är belagda med flygförbud. Det sa vd:n Fritz Joussen i samband med presentationen av kvartalsrapporten på onsdagen, skriver E24.

Joussen betonade att företaget tar frågan om kompensation på stort allvar och utreder hur den skulle kunna utformas.

Tidigare på onsdagen uppgav Tui att Max-modellernas flygförbud hittills har kostat företaget 293 miljoner euro, drygt 3 miljarder kronor.

Resejätten har även tagit höjd för ytterligare kostnader på 130 miljoner euro, utifrån prognosen att planen kan användas i slutet av april.

4 tim
Boeing-fabriken i Renton, Washington. Anhöriga till offer ombord Boeing 737 Max 8-planet som störtade i Etiopien i mars i år. Arkivbilder. TT
undefined

Chef varnade för ”en fabrik i kaos” före olyckorna

Bara månader före de uppmärksammade dödsolyckorna med Boeings modell 737 Max slog en tidigare mellanchef larm om problem vid fabriken i delstaten Washington, rapporterar NBC News.

I en intervju med kanalen säger Ed Pierson att företaget pressade på så hårt för att öka produktionen av 737 Max att man skapade ”en fabrik i kaos”.

Mejl som Pierson skickade först till högre chefer på fabriken och senare till amerikanska luftfartsmyndigheter från sommaren 2018 till våren 2019 visar att han försökte få dem att undersöka förhållandena vid fabriken.

”För första gången i mitt liv, jag är ledsen att säga det, är jag tveksam till att låta min familj åka i ett Boeing-plan”, skrev han bland annat.

9 dec
Läs mer om Boeing / Bolagsnyheter
Corbyn och Johnson. Jeff Overs / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska nyvalet

Miljardrullning på agendan oavsett vem som vinner valet

Storbritannien ser ut att gå mot en ny epok där stram finanspolitik ersätts av stora offentliga utgifter, oavsett vem som blir premiärminister efter nyvalet. Det skriver Wall Street Journal.

Torypartiets Boris Johnson går till val på löften om att investera över 1 200 miljarder kronor i infrastruktur och ytterligare miljarder i polisväsendet och sjukvården.

Labourledaren Jeremy Corbyn har ännu mer högtflygande planer och vill omvandla Storbritannien till en modern statsledd ekonomi med bland annat gratis bredband i varje hushåll.

1 tim
POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnsons försprång krymper: ”Kan inte utesluta dödläge”

Torypartiets försprång ser ut att ha krympt avsevärt inför morgondagens nyval. Yougovs högt ansedda opinionsundersökning förutspår att Boris Johnsons parti säkrar en majoritet med 28 mandats marginal – för två veckor sedan var siffran 68, skriver Reuters.

Yougov betonar att valet fortfarande är en öppen historia då taktikröstning kan fälla avgörandet i flera valkretsar där ställningen är jämn.

– Vi kan absolut inte utesluta att valet resulterar i ett parlamentariskt dödläge, inte heller kan vi utesluta en större konservativ majoritet, säger Yougovchefen Anthony Wells.

Pundet föll skarpt på onsdagen efter att undersökningen offentliggjorts, skriver Reuters.

6 tim
Jeremy Corbyn, partiledare för Labour och Boris Johnson, premiärminister och partiledare för Tories. TT.
undefined

Analyser: Så ser britternas ekonomiska val ut

Vilket parti som än tar hem segern i Storbritanniens nyval i morgon väntar stora förändringar för både näringslivet och marknaden – och dessa handlar inte bara om brexit. Det skriver Julia Horowitz i en analys för CNN Business.

Medan brexit, som är orsaken till nyvalet, skulle upphäva 46 år av ekonomisk integration med EU, handlar det inrikespolitiska valet om hur mycket man anser att staten kan öka sina utgifter, skriver Horowitz.

Bollen är redan i rullning då Johnson i september beslutade om den största statliga utgiftshöjningen på daglig basis på 15 år, enligt William Schomberg på Reuters.

Men att döma av Torypartiets valmanifest kommer de ytterligare utgiftsökningarna att bli modesta, skriver Schomberg med hänvisning till tankesmedjan the Institute for Fiscal Studies (IFS).

Labours ekonomiska politik med förstatligande, personaldelägande, 32-timmarsvecka och och stärkta fackliga rättigheter etcetera, skulle däremot innebära en dramatisk omställning, menar Julia Horowitz.

Enligt tankesmedjan IFS är Labours planer helt enkelt för stora för att införa, noterar Schomberg.

Idag 12:34
Läs mer om Brittiska nyvalet
BRYAN R. SMITH / AFP
Dagens börs internationellt

New York-börserna stärks på Feds besked – Gamestop rasar

New York-börserna stärktes något efter Federal Reserves besked om att styrräntan och räntebanan lämnas oförändrad. Vid 20.20-tiden ser det ut som följer:
• S&P 500: +0,3 %
• Nasdaq: +0,4 %
• Dow Jones: +/-0 %

Samtliga 97 analytiker i Bloombergs enkät förutspådde att Fed skulle lämna såväl styrräntan som räntebanan oförändrad. Det blev också beskedet från centralbanken vid 20-tiden, vilket innebär att nästa räntehöjning väntas först 2021.

I sitt beslut skriver Fed att ny data sedan förra räntemötet i oktober indikerar att arbetsmarknaden fortsätter att vara stark och att den ekonomiska aktiviteten har stigit något.

På bolagsfronten backar Boeing marginellt efter att luftfartsmyndigheten FAA meddelat att det dröjer till 2020 innan flygförbudet kan hävas för olycksmodellen 737 Max.

Spelkedjan Gamestop rasar 17 procent efter en vinstvarning på tisdagen. Oljebolaget Chevron kommer att ta nedskrivningar på 10-11 miljarder dollar i fjärde kvartalet. Aktien backar 1 procent.

Byggvaruhuskedjan Home Depot backar 2 procent efter att ha sänkt sina försäljningsprognoser för nästa år.

1 tim
Arkivbild: Spotify gjorde debut på New York-börsen genom en direktnotering.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

USA-börser vill tillåta nytt kapital vid direktnotering

De amerikanska börserna Nasdaq och New York Stock Exchange (NYSE) vill att företag ska få ta in nytt kapital genom nyemissioner vid direktnoteringar, i stället för att bara lägga ut befintliga aktier till försäljning. Det rapporterar Direkt med hänvisning till Financial Times.

Tidningen rapporterade förra veckan att den amerikanska finansinspektionen SEC hade gett tummen ner för ett liknande förslag från NYSE, där idén var att tillåta företag ta in maximalt 250 miljoner dollar vid en direktnotering.

Idag 07:11
Illustrationsbild.  Brendan McDermid / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asienbörserna stängde åt olika håll inför Fed-besked

Asienbörserna bjöd på blandad kompott i onsdagens handel. Vid stängning såg utvecklingen ut som följer:
• Nikkei: −0,1%
• Shanghai: +0,2%
• Shenzhen: −0,6 %
• Hongkong: +0,8%
• Kospi: +0,4%

CNBC kopplar samman den yviga handeln med den amerikanska centralbanken Federal Reserves sista räntebesked för året som kommer i kväll, svenskt tid. Bedömarna är i stort sett överens om att Fed troligen lämnar räntan oförändrad.

Samtidigt håller investerarna ögonen på utvecklingen i handelssamtalen mellan Kina och USA, vartefter söndagen – då USA enligt tidigare deadline ska höja en rad tullar på kinesiska varor – kryper närmare. Wall Street Journal rapporterade på tisdagen att USA planerar att skjuta upp höjningen i syfte att försöka nå en överenskommelse, men enligt Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow kan tullhöjningen fortfarande bli aktuell.

– Varje dag får man en ny liten knuff i någon riktning. Man vet helt enkelt inte vem man ska tro, om dessa kommentarer har någon grund i verkligheten eller om de är en förhandlingstaktik, säger ING Singapores chefsekonom Rob Carnell till Reuters.

Idag 08:28
Läs mer om Dagens börs internationellt
Rapportsäsongen Kampen om klädköparna
Inditex-butik i Barcelona. Albert Gea / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Kampen om klädköparna

Bloomberg: Inditex läxar upp H&M i lagerhantering

Samtidigt som H&M brottas med att minska sitt stora varulager har konkurrenten Inditex lyckats slimma sina redan låga nivåer ytterligare, skriver Bloomberg.

Under årets första nio månader minskade Zara-ägarens varulager med 5 procent samtidigt som försäljningen ökade med 7,5 procent. Enligt Bloomberg skedde det bland annat med hjälp av en ny teknologi där Inditex låtit sy in taggar så att kläderna blir spårbara.

Den spanska modejätten har dessutom öppnat nya flaggskepsbutiker som ersatt flera mindre, vilket bidragit till effektiviseringen.

2 tim
Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inditex redovisar ökad vinst

Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjorna Zara och Massimo Dutti, ökade vinsten med 12 procent under de första nio månaderna i koncernens brutna räkenskapsår 2019/2020.

Omsättningen ökade med 7,5 procent under samma period. Bruttomarginalen uppgår till 58,2 procent.

Vd Pablo Isla säger i en kommentar att företagets strategi ännu en gång levererade stabil tillväxt tack vare bästa kunderfarenheten i såväl butiker som online.

Idag 07:39
Illustrationsbild. Stockholms modevecka.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klädhandeln fortsätter backa – större minus för e-handeln

Klädhandelns försäljning sjönk med 3,2 procent i november, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad föregående år. Detta trots Black Friday-fenomenet, visar Svensk Handel Stils Stilindex.

Skoförsäljningen sjönk med 0,5 procent i månaden.

– Klädföretagens e-handel visade ovanligt nog ett större minus än den fysiska handeln i november. För skor gäller det omvända då näthandeln förbättrade siffrorna något, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.

Ackumulerat under perioden januari till november sjönk klädhandelns försäljning med 1,7 procent, medan skohandeln sjönk med 3,6 procent.

Igår 06:58
Läs mer om Rapportsäsongen
Stockholmsbörsen i dag

Stockholm vände upp – SHB och Hexagon bland vinnarna

Stockholmsbörsen handlades under stora delar av onsdagen i negativt territorium, men indexen återhämtade sig under eftermiddagen och stängde på plus:
• OMXSPI: +0,3%
• OMXS30: +0,4%
Under morgonen kom SCB en inflationsrapport som visade att inflationen uppgick till 1,7 procent i oktober, i linje med Riksbankens prognos. Utfallet stärker sannolikheten att Riksbanken genomför sin planerade räntehöjning vid nästa veckas möte. Kronan stärktes tydligt efter beskedet.

Byggjätten Skanska har sålt sin andel i en fastighet i Houston för motsvarande 3,5 miljarder kronor. Aktien steg 1,3 procent.

Vid lunchtid var det bara tre bolag på OMXS30-listan som handlades på grönt men vid stängning låg mer än halva storbolagslistan på plus. Mest steg Boliden, Handelsbanken och Getinge som alla lyfte minst 1,5 procent.

Även Hexagon steg 1,3 procent efter att vd:n Ola Rollén under mätteknikbolagets kapitalmarknadsdag sagt att företaget räknar med att nå nettoomsättningsmålen till 2021.

I botten handlades Electrolux, Ericsson, Securitas och Kinnevik. Electrolux fick under morgonen en säljrek från Citi och föll runt 1,5 procent.

I går rapporterades att Ericsson betalat över 670 miljoner kronor i mutor i Asien, genom vad som beskrivs som ett nät av slaskkonton. Enligt telekomjätten var det ”vissa medarbetare i några marknader, varav vissa högre chefer” som agerat ”otillbörligt”. Aktien tappade 1 procent.

Vid midnatt släcktes TV4 för Sveriges alla Com Hem- och Boxerkunder, sedan förhandlingarna mellan ägarbolagen Telia och Tele2 strandat. Både Telia och Tele2 tillbringade onsdagen mot botten av OMXS30-listan och stängde något ner.

I kväll svensk tid kommer amerikanska Federal Reserve med sitt sista räntebesked för året. Bedömarna är i princip ense om att räntan kommer att lämnas oförändrad.

4 tim
undefined

Stockholmsbörsen repade sig på nytt handelshopp

Efter kraftiga minus med en botten vid lunchtid hämtade sig Stockholmsbörsens ledande index under tisdagseftermiddagen och vid stängning såg det ut så här:
• OMXSPI: –0,3 procent
• OMXS30: –0,5 procent
Som mest var OMXS30 ner 1,6 procent före vändningen. Det brittiska valet och de stundande tullarna spädde på börsoron.

– Helvetet kan braka loss om tullarna inte skjuts på framtiden, sa en analytiker till Bloomberg under morgonen.

Drivande för återhämtningen under eftermiddagen var bland annat uppgifter om att USA och Kina planerar att skjuta upp de nya tullarna som ska träda i kraft på söndag.

Ett storbolag som började bra var ABB som fick positiva rekommendationer från Barclays, UBS och Kepler Cheuvreux. Aktien stängde på plus 0,6 procent.

Storbankerna SEB och Handelsbanken fanns bland dagens vinnare på OMXS30. SEB lyfte 1 procent och SHB nästan lika mycket.

Bland förlorarna fanns H&M som fick en sänkt rekommendation av Exane BNP Paribas, samtidigt som ABG Sundal Collier varnade för svag avslutning på det fjärde kvartalet. Aktien föll 1,2 procent.

I botten av storbolagslistan parkerade Essity, SCA och Assa Abloy. Investerarna hyvlade av runt 1,6 procent av skogsbolagen och nästan 2 procent av låsjättens börsvärde.

Nent meddelade personalbesparingar på 250 miljoner kronor samt vissa nedskrivningar. Aktien tappade först kring 3 procent men stängde en bit över nollan.

Starbreezes utbombade aktie rasade 20,6 procent efter att vd:n Mikael Nermark varnat spelare för att konsolversionerna av Payday 2 inte kommer att vara i nivå med pc-versionen.

Byggkomponentbolaget Lindabs aktie steg 2,8 procent efter nyheten att utdelningen framöver ska motsvara minst 40 procent av bolagets nettoresultat, mot tidigare 30 procent.

Igår 16:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag