Macron och Trump under dagens möte i London. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Digitalskatten

Trump tonar ner konflikten: Vi ska nog hitta en lösning

Efter att USA hotat att införa 100-procentiga tullar på fransk champagne och andra varor för 2,4 miljarder dollar tonade Donald Trump ner konflikten när han mötte sin franske kollega Emmanuel Macron i London på tisdagen.

– Jag tror nog att vi ska kunna hitta en lösning, sa den amerikanske presidenten enligt AFP.

Trump underströk också att USA bedriver mycket handel med Frankrike och att det inte handlar om någon större konflikt.

Även från franskt håll tonades konflikten ner, skriver AFP.

USA har rasat mot att Frankrike infört en digitalskatt på pengar som amerikanska techjättar tjänar i landet.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Tokyo den 21 maj. PHILIP FONG / TT NYHETSBYRÅN
Kinas tillväxt

Trögt i Japan och Sydkorea – trots positiva Kinasiffror

Den kinesiska industrin visade upp oväntat starka siffror i maj men i de två övriga motorerna i Asiens ekonomi, Japan och Sydkorea, går det fortfarande trögt. Det visar makrodata som presenterades i natt enligt Reuters.

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin sjönk till den lägsta nivån sedan maj 2009. Även aktiviteten i den sydkoreanska industrin går brant neråt.

”Produktionen kommer troligen att ligga långt under normala nivåer i många månader framöver eftersom både den inhemska och globala efterfrågan är fortsatt väldigt nedtryckt”, skriver analysfirman Capital Economics.

1 tim
Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina vänder till tillväxt – högsta nivån sedan januari

Kinas industrisektor klättrade överraskande över tillväxtstrecket i ett färskt inköpschefsindex från Caixin/Markit, skriver Reuters.

Indexet steg till 50,7 i maj, jämfört med 49,4 i april. Det var högre än väntat och den högsta nivån sedan januari. 50-strecket markerar gränsen för tillväxt och nedgång i företagens aktivitet.

Uppgången drevs av ett kraftigt lyft i produktionen samtidigt som efterfrågan från utlandet fortsatt är svag.

2 tim
Läs mer om Kinas tillväxt
Coronaviruset Smittspridningen
TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Wuhans masstester kan ha stoppat dold smittspridning

Myndigheterna i kinesiska Wuhan har för första gången på två månader inte upptäckt några nya fall av dolda smittbärare. Enligt Bloomberg är det ett tecken på att stadens aggressiva masstestprogram har lyckats bryta den dolda smittspridningen.

Av de 60 000 personer som testades på söndagen var ingen smittad med covid-19. Wuhan är i färd med att testa alla sina 11 miljoner invånare och de senaste två veckorna har 200 dolda smittbärare identifierats, det vill säga personer som är infekterade utan att uppleva några symptom.

20 min
Illustrationsbild: Människor spelar basket i Port Aransas, Texas (23 maj 2020).  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mindre bunkring och mer trafik – USA sakta mot vardag

Amerikanerna närmar sig i allt högre utsträckning en normalisering av sin vardag. Det syns bland annat i statistik över antalet fordon på vägarna samt i data över livsmedelshandling, skriver Financial Times.

Enligt tidningens statistik minskade till exempel försäljningen av toalettpapper och desinfektionsmedel med 63 respektive 83 procent under maj, jämfört med tidigare under året. Även försäljningen av torrvaror – som soppa, pasta och fryspizza – har sjunkit tillbaka till nivåerna före krisen. Handsprit säljer dock fortsättningsvis mer.

Samtidigt ökar lastbilstrafiken jämfört med tidigare under våren, och bilförsäljningen ökade med i snitt 24 procent mellan den andra och tredje veckan i maj.

Igår 11:19
Passagerare med och utan munskydd på Terminal 3 Kastrups flygplats.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska turister tillåts göra transitstopp i Danmark

Danmark tillåter svenskar att resa in i landet för att fortsätta vidare till ett tredje land på semester, skriver Sydsvenskan.

Enligt den danska gränspolisen tillämpar man reglerna för svenskar som tar sig in i landet via Öresundsbron, Helsingör eller flygplatsen Kastrup.

– Om du är bosatt i Sverige och reser som turist måste du ha dokument med dig som visar att du bokat hotell på destinationsorten, säger Ida Sørensen vid danska gränspolisen till tidningen.

Svenska UD avråder fortfarande från icke-nödvändiga utlandsresor.

Igår 15:54
Läs mer om Coronaviruset
Polisvåldet i USA

Våldet fortsätter – lastbil körde rätt in i folksamling

Tusentals demonstranter på gatorna i Minneapolis i USA tvingades ta skydd när en lastbil körde in på en avstängd väg bland människor som samlats för att protestera mot rasism och polisens övervåld, rapporterar amerikanska medier.

Demonstrationen var till en början fredlig, men ilska väcktes över chaufförens agerande och mannen slets ut ur förarsätet och misshandlades.

Våldsamheterna utlöstes av att en svart man dog i samband med ett polisingripande och flera amerikanska storstäder har tvingats införa utegångsförbud.

1 tim
Charles Rex Arbogast / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amazon och Target tvingas stänga delar av verksamheten

E-handelsjätten Amazon minskar delar av sin verksamhet i några amerikanska städer till följd av de massiva protesterna mot polisvåld som blossat upp i USA den senaste veckan, skriver Bloomberg.

Amazons verksamhet i bland annat Chicago, Los Angeles och Portland påverkas och företaget har bland annat lagt om vissa rutter och dragit ner på viss verksamhet för att försäkra sig om sin personals säkerhet.

Även Target utökar sina butiksnedstängningar till följd av protesterna, skriver sajten.

Igår 16:38
En fotgängare kollar in i en vandaliserad affär tidigt på söndagsmorgonen. Charles Rex Arbogast / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Protesterna fortsätter trots förbud: ”Skickar budskap”

Trots utegångsförbudet i Minneapolis har många fortsatt att högljutt protestera mot polisvåldet i USA, skriver NBC News. En av dem är 18-åriga Hoonday Ahmed.

– Vi är fortfarande ute för att de uppmärksammar oss. Det är därför vi är här. Vi försöker skicka ett budskap, säger Ahmed.

Polisen i delstaten har svarat allt mer aggressivt. Nyhetssajten skriver att ”tårgas och spänning” har fyllt luften under helgen. Protesterna mot polisvåldet, som började efter att den svarte mannen George Floyd dog i ett våldsamt polisingripande, har spridit sig till andra amerikanska städer och vidare ut i världen.

Igår 16:50
Läs mer om Polisvåldet i USA
Bill Ingalls / TT NYHETSBYRÅN
Privata rymdkapplöpningen

Ryssland om Trumps utspel: ”Svårt att förstå hysterin”

”Hysterin” efter den lyckade uppskjutningen av rymdkapseln Crew Dragon är svår att förstå. Det skriver den ryska rymdmyndigheten Roscosmos på Twitter, som ett direkt svar på lyriska kommentarer från Donald Trump, enligt Reuters.

Den amerikanske presidenten sa bland annat att uppskjutningen innebär att USA har återtagit sin plats som världens ledande rymdnation och att man snart kommer att ha ”världshistoriens bästa vapen”.

Roscosmos skriver på Twitter att det som nu inträffade borde ha skett för längesedan:

”Nu är det inte bara ryssar som flyger till ISS utan även amerikaner. Och det är väl underbart!”

1 tim
Rymdkapseln Crew Dragon och Stas Barabash.  Nasa / IRF
undefined

Professor imponerad av Space X-kapseln: ”Fantastiskt”

”Ett stort steg för teknologin”. Så kommenterar Stas Barabash, föreståndare för det svenska institutet för rymdfysik, helgens rymdresa regisserad av Nasa och Elon Musks rymdföretag Space X, skriver TT.

Rymdkapseln Crew Dragon genomförde på söndagskvällen en lyckad dockning med den internationella rymdstationen, ISS, efter cirka 19 timmars resa genom rymden. Barabash är särskilt imponerad av kapselns design.

– Det ser helt fantastiskt ut. Jag tror att idéer som Elon Musk använder i sin design kommer att användas överallt, säger han till nyhetsbyrån.

Igår 20:21
Bild på när farkosten når rymdstationen. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Raketen har dockat vid ISS under historiska rymdresan

Space X rymdraket har dockat vid den Internationella rymdstationen, ISS. Nasas livesändning visade hur farkosten mycket sakta närmade sig stationen för dockning, och vid 16.16 svensk tid nådde farkosten slutligen stationen efter 19 timmars resa.

I farkosten fanns de två astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley. De ska nu tillbringa cirka 110 dagar i rymden.

Falcon 9-raketen var den första bemannade farkosten som lämnade amerikansk mark på nio år. Det är också första gången ett privat företag – och inte en nation – har skickat en bemannad farkost till rymdstationen. Projektet är ett samarbete med den amerikanska rymdmyndigheten Nasa.

Igår 14:18
Läs mer om Privata rymdkapplöpningen
Donald Trump inför att han skrev under en presidentorder om skyddet av sociala medier i veckan. Till höger: Jack Dorsey. TT
undefined

Uppgift: Twitter hade länge förberett Trumpflaggning

Twitterchefen Jack Dorsey befann sig i ett jobbsamtal med några av sina medarbetare på torsdagskvällen när Donald Trump plötsligt twittrade om protesterna i Minneapolis. ”När plundrandet börjar så börjar skjutandet”, skrev presidenten. Snabbt samlades en grupp bestående av tio chefer på Twitter, och via verktyg som Slack och Google docs diskuterade de om presidentens inlägg uppmanade till våld. Det skriver The New York Times i ett reportage om hur det gick till inne på det sociala nätverket när motsättningarna med president Trump nådde kokpunkten i veckan.

Cheferna landade snart i sin slutsats, och när Dorsey gett sitt godkännande så doldes Trumps tweet bakom en varningstext.

Enligt New York Times granskning så har det länge funnits två läger inom Twitterledningen. En falang som velat att Dorsey skulle agera mot Trumps ibland hetsande inlägg, och en annan falang som ville att bolaget skulle hålla distansen.

Bloombergs krönikör Tae Kim funderar på om Dorseys val kommer att skada bolaget. Aktien har fallit de senaste dagarna, men det har den gjort förr. Och Twitter har kritiserats från både höger och vänster tidigare utan att förlora användare och annonsörer. Nu när presidentvalet närmar sig så har bolaget tagit en kalkylerad risk. ”Det kommer att bli svårt att ta ett steg tillbaka nu.”

30 maj
Läs mer om Trump vs Twitter