YURI GRIPAS / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Supermakternas kamp

Trump: Wall Street Journal har fel – fake news

President Donald Trump twittrar på fredagen att Wall Street Journal har fel i sin rapportering om tullarna.

”Fake news. De borde hitta bättre läckor”, skriver han.

På torsdagen rapporterade Wall Street Journal att USA erbjudit Kina att dra tillbaka hotet om nya tullar den 15 december samt sänka befintliga tullar, i utbyte mot köp av amerikanska jordbruksvaror.

Utspelet tyngde utvecklingen på världens börser.

Läs mer

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Kina beordrar resebolag att sluta sälja paketresor

Inga fler paketresor inom landet såväl som utomlands. Så lyder Pekings order till resebolagen under fredagen, enligt Bloomberg.

Syftet med beskedet är att hindra smittspridningen av det nya coronaviruset, som hittills dödat 26 personer.

Kunskapen om det nya coronavirus som började spridas från Wuhan i Kina är fortfarande liten men flera städer har isolerats.

Rent ekonomiskt kan sjukdomen innebära en rejäl smäll. Direkt skriver att kinesiska turister antas ha spenderat 130 miljarder dollar utomlands 2018.

1 tim
Illustrationsbild.  REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två misstänkta fall av coronaviruset i Finland

Två kinesiska turister har sökt vård i Ivalo i norra Finland efter att ha fått influensaliknande symtom som kan vara coronaviruset, rapporterar Svenska Yle.

Proverna ska nu skickas på analys och ett preliminärt resultat väntas under fredagseftermiddagen.

– Den kinesiska familjen turistar i Lappland sedan några dagar. De har kommit dit från Wuhan i Kina via Norge, säger infektionsöverläkaren Markku Broas till Svenska Yle.

4 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Rapportsäsongen Ericsson
Mellander till höger. Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Ericsson

Flera motvindar för Ericsson: ”Är extremt fast beslutsamma”

Ericssons finanschef Carl Mellander pekar på en rad olika omständigheter som kommer att pressa marginalerna nedåt under 2020.

Lönsamheten är lägre i vad bolaget anser vara strategiska kontrakt, utbyggnaden av 5G i Kina kostar på och höstens förvärv av Kathrein spås pressa marginalen nedåt. Dessutom kommer investeringarna i digitalisering, regelefterlevnad och säkerhet att fortsätta.

Före rapporten spådde analytikerna att Ericsson når en rörelsemarginal på 11,5 procent under 2020. Är det då kanske lite för högt?

– Vi har ju vårt mål på 10 procent eller över. Vi är extremt fast beslutsamma för att nå våra mål, men vi vill ändå tala om de faktorer som vi tror kommer påverka marginalen, säger Mellander som svar till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland annat spår Mellander att underliggande lönsamhetsförbättringar kan fortsätta att kompensera för de negativa effekterna.

1 tim
Börje Ekholm.  HENRIK SÄLL/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson lyfter vinsten rejält och höjer utdelningen

Ericsson lyfter vinsten i det fjärde kvartalet till drygt 6 miljarder kronor. Det är något lägre än analytikernas förväntningar. Det justerade resultatet kommer in klart lägre än väntat.

Telekomjättens styrelse föreslår samtidigt att utdelningen till aktieägarna ska öka med 50 procent.

Den jämförbara omsättningen ökade med 1 procent, enligt den färska rapporten. Försäljningen minskade i Nordamerika, men det kompenserades av tillväxt i bland annat Mellanöstern och Nordostasien. Den totala omsättningen i kvartalet steg 4 procent jämfört med samma period 2018.

”Våra prestationer under 2019 visar att vi följer planen för att nå våra mål för 2020 och 2022”, skriver vd:n Börje Ekholm i rapporten.

5 tim
undefined

Justerade resultatet en miljard lägre än väntat

Ericssons justerade resultat i det fjärde kvartalet kommer in runt en miljard kronor lägre än väntat. Det framgår av den färska kvartalsrapporten som släpptes på fredagsmorgonen.

Rörelseresultatet blev runt 300 miljoner lägre än väntat, men ändå klart högre än samma period föregående år.

Av rapporten framgår det också att försäljningen i Nordamerika försämrades i kvartalet jämfört med samma period 2018.

4 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Kraftigt ras för Ericsson – börsen stiger rejält

Stockholmsbörsen inledde fredagen klart på plus – och fortsatte sedan uppåt. Vid 10-tiden ligger indexen som följer:
• OMXS30: +1,3 %
• OMXSPI: +1,1 %
Uppgången kommer efter två dagar av nedgångar.

Ericssons färska rapport visar att rörelseresultatet lyfte rejält i det fjärde kvartalet och att styrelsen föreslår att utdelningen ska höjas. Men det justerade resultatet kom in 1 miljard lägre än analytikernas förväntningar. Aktien rasar 6,9.

Alla OMXS30-bolag utom just Ericsson handlas på plus. Sandvik och Hexagon stiger mest med uppgångar på 2,8 procent.

Castellum har rapporterat och föreslår en höjd utdelning för 22:a året i rad. Fastighetsbolaget redovisade ett förvaltningsresultat under analytikernas förväntningar. Aktien är ner 0,6 procent.

Öresund föreslår en höjd utdelning i samband med en rapport som visar att investmentbolaget fick storstryk av börsen i fjol. Aktien stiger 2,6 procent.

Kabe rasar drygt 8 procent efter en vinstvarning för fjärde kvartalet.

Texten uppdateras.

3 tim
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utländska ägandet minskar – för femte kvartalet i rad

Det genomsnittliga utländska ägandet på Stockholmsbörsen minskar för femte kvartalet i rad – och är nu nere på den lägsta nivån sedan början av 2017. Det skriver DI.

I slutet av det fjärde kvartalet uppgick det utländska ägandet i svenska börsbolag till 27,4 procent i snitt.

Två möjliga förklaringar till minskningen är den försvagade kronan och att värderingarna på Stockholmsbörsen dragit iväg jämfört med Europa och USA, enligt DI.

– För utländska investerare är det förmodligen mindre intressant med svenska alternativ om det finns mer lockande värderingar i andra länder, säger SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall.

Igår 21:37
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Rapportsäsongen Reaktioner på Ericssons rapport
Bild från Ericssons huvudkontor i Kista.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Reaktioner på Ericssons rapport

Analyser: Krisen är över – men det blir en tung börsdag

Ericsson snubblade på mållinjen och nådde inte målet om att ha en rörelsemarginal på 10 procent, skriver Dagens Industris Richard Bråse.

”Räkna med att det kan bli en tung börsdag för Ericsson”, skriver Bråse.

Telekomjätten har lämnat den interna krisen bakom sig och levererade en relativt stark rapport för det fjärde kvartalet, skriver Mikael Törnwall för SvD Näringsliv.

Ericsson har nyss fått miljardböter och Törnwall skriver att det alltid väcker kritik när krisande storbolag höjer sin utdelning, vilket Ericsson nu gör.

”Om man hävdar att ett bolag som precis dömts för mutbrott inte ska betala utdelning bör man också ställa sig frågan varför ägarna ska drabbas av att ledningen gjort bort sig”, skriver han.

Ericsson når eller slår de flesta förväntningar som fanns hos analytikerkåren inför Q4-rapporten, skriver Hans Strandberg för DN.

Han tar också upp att Ericsson nu för första gången visar upp en vinst över ett helår sedan Börje Ekholm tog över som vd.

Strandberg skriver också att Ekholm nu har ”papper på att det vänt”.

3 tim
Christer Gardell.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Christer Gardell kan se fram emot 420 miljoner i utdelning

Ericssons styrelse föreslår att utdelningen ska höjas till 1,50 kronor per aktie. Det är klart högre än analytikernas förväntningar.

Om aktieägarna klubbar igenom detta på årsstämman kommer Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital att få en rejäl utdelning. Detsamma gäller för Investor.

Cevian äger 280,7 miljoner b-aktier och ytterligare drygt 339 000 a-aktier, enligt Holdings. Det innebär att han enligt Ericsson-styrelsens förslag kommer få drygt 421 miljoner kronor i utdelning.

Investor äger knappt 124,3 miljoner b-aktier och 115,8 miljoner b-aktier. De förväntas få drygt 360 miljoner i utdelning.

5 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
RALPH ORLOWSKI / TT NYHETSBYRÅN
Toppmötet i Davos

Lagarde: Penningpolitiken går inte på autopilot

Den globala ekonomin står i centrum på Världsekonomiskt forum avslutningsdag i Davos.

ECB-chefen Christine Lagarde, USA:s finansminister Steve Mnuchin, Japans centralbankschef Haruhiko Kuroda och Tyskland finansminister Olaf Sholz kommer bland annat ingå i en diskussionspanel om de makroekonomiska framtidsutsikterna.

Inför dagen har Lagarde bland annat sagt att analytiker inte bör vänta sig att den Europeiska centralbanken kommer att gå på autopilot de närmaste två åren.

– Till de som säger att det handlar om autopilot, jag tycker att det är löjligt, har hon sagt till Bloomberg.

2 tim
Kevin Wolf / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Soros: Xi Jinping utnyttjar Donald Trumps svagheter

Investeraren George Soros gick till angrepp mot USA och Kina under sin årliga middag i samband med Världsekonomiskt forum i Davos, skriver CNBC.

89-åringen sa att Xi Jinping försöker utnyttja motparten Donald Trumps svagheter och anklagade även den kinesiske ledaren för att kontrollera sitt folk med hjälp av AI.

Det stundande presidentvalet i USA kommer inte bara avgöra duons framtida relation utan även ”världens öde”, resonerade Soros vidare.

Igår 21:54
Torgeby. TT
undefined

SEB-chefen: Finanstopparna så lugna att det gör mig orolig

En ”klar brist på oro” genomsyrar finanssnacket på toppmötet i Davos, enligt SEB:s vd Johan Torgeby. Därmed skiljer sig stämningen markant från fjolåret då det bara pratades om recession mot bakgrund av börsfallen, säger han till DI.

– Alla verkar hur lugna som helst. Det säger mig att man nog bör vara lite orolig, säger Torgeby.

Han pekar på den undersökning som gjordes vid toppmötet i fjol då 98 procent hade fel i sina prognoser om den förestående börsutvecklingen.

Enligt Torgeby är det också läge att vara försiktig i ett skede då börserna har stigit betydligt mer än företagens vinster.

Igår 18:00
Läs mer om Toppmötet i Davos