Illustrationsbild.  Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Huawei

Tyskland tvekar kring Huaweis medverkan i 5G-bygge

Kinesiska Huawei kanske inte kommer att få delta i Tyskland utbyggnad av 5G-nätverket. Det säger utrikesminister Heiko Maas, enligt Reuters.

Enligt Maas kan Tyskland komma att kräva ett trovärdighetstest av de bolag som har anmält intresse för att delta i utbyggnaden, där den tyska regeringen ska granska huruvida bolagen är tvungna att lämna över skyddad information till sina hemlands regeringar.

– Så är fallet med Huawei, säger han och hänvisar därmed till den amerikanska uppfattningen att bolaget enligt kinesisk lagstiftning kan tvingas lämna över känslig information till Peking.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

TT
Börsåret 2019

Lista: Börsens bästa sektorer i år – fastigheter dominerar

Fastighetsmiljardären Erik Selin är med och tar K-Fastigheter till börsen, enligt flera medier.

Just nu är fastighetssektorn glödhet på börsen och faktum är att sektorn är den som gått bäst på börsen i år, visar Omni Ekonomis sammanställning av statistik i Infront.

Fastighetsbolagen som grupp har gått upp knappt 44,3 procent i år. Det kan jämföras med börsens breda index, OMXSPI, som är upp drygt 25 procent.

SBB är den fastighetsaktie som gått bäst i år – upp 120 procent. Corem Property och Sagax skuggar med uppgångar på 96 respektive 92 procent.

Noterbart är att fastighetsaktierna också ingår i sektorn Finans i Infronts databas.

Igår 23:45
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Domedagsprofeterna har haft fel om kraschen – de ska inte få komma undan”

Det finns famösa domedagsprofeter som sedan 2011 förutspått att marknaden ska krascha, säger Ålandsbankens investeringschef Lars Söderfjell i EFN Börslunch.

Att lyssna på dessa personer har blivit kostsamt. Den som flyttat en dollar från S&P500 och flyttat summan till ett obligationsindex när dessa uttalanden har kommit, har fått en riktigt dålig avkastning, säger Söderfjell.

– Det är inget bra facit. De ska inte komma undan med sådana här saker. Även i media dyker det upp att marknaden ska krascha. Man skrämmer ut folk ur marknaden. Det har varit fel de senaste tio åren, säger Söderfjell.

Igår 15:46
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Teknik-sektorn på väg mot bästa året på ett decennium

Tech-aktier ser ut att gå mot sitt bästa år sedan 2009, rapporterar Wall Street Journal. Tekniksektorn på S&P 500 har ökat med 41 procent under året, en bra bit över det totala S&P 500-indexet på 25 procent.

Tillväxten har skett trots viss snålblåst kring bolagen som brottats med kontroverser rörande datainsamling, konkurrensutredningar och handelstariffer riktade mot konsumentteknik, skriver tidningen.

Att aktierna ändå ökar i värde beror enligt förvaltare på att teknikbolagen lyckats leverera stadig försäljning och resultattillväxt trots mer generella tecken på ekonomisk inbromsning.

– Det är här tillväxten finns på lång sikt, säger Katie Nixon, investeringschef vid Northern Trust Wealth Management.

Tillverkare av chip och halvledare tillhör de verkliga vinnarna bland teknikbolagen. Applied Materials har stigit 90 procent, Tokyo Electron är upp 85 procent och ASML Holding 81 procent.

Igår 14:30
Läs mer om Börsåret 2019
Boris Johnson och Keremy Corbyn under tisdagskvällens tv-debatt. ITV / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska EU-utträdet

Analys: Johnson starkast när det debatterades brexit

Kvällens tv-sända valdebatt mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och oppositionsledaren Jeremy Corbyn var rätt så tråkig, utan några politiska utspel och bara enkla oneliners som vi alla hört tidigare. Det menar Sebastian Payne på Financial Times, som tycker att Johnson var som starkast när det debatterades brexit och Corbyn när sjukvården kom upp i debatten.

DN:s Erik de la Reguera tycker att debatten var jämn – och mest till Jeremy Corbyns fördel, efter en dålig start. Oppositionsledaren pressade premiärministern i frågor om sjukvården, samt anklagade Johnson för att ljuga om att det inte kommer bli något handelshinder med Nordirland.

Men Jeremy Corbyn såg själv pressad ut när han skulle försökte förklara Labours brexitlinje – och duckade för hur han själv skulle rösta vid en eventuell folkomröstning om ett nytt avtal, skriver Erik de la Reguera.

Igår 22:19
Boris Johnson möter supportrar. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Torys ledning över Labour har skjutit i höjden

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans Toryparty leder med 18 procentenheter mot oppositionsledaren Jeremy Corbyn och hans Labour. Detta enligt en opinionsmätning från Kantar, skriver Reuters.

Stödet för Torypartiet ligger nu på 45 procent, en ökning med 8 procentenheter på en knapp vecka. Labour ligger kvar på 27 procent.

Enligt Kantar är det Nigel Farage och hans Brexitpartis förtjänst att Boris Johnsons ledning ökat så mycket, efter att man tidigare lovat att inte utmana Torypartiet i dess starkaste fästen.

Igår 20:04
Boris Johnson/Jeremy Corbyn. TT
undefined

Historisk tv-debatt i kväll mellan Johnson och Corbyn

Kvällens livesända valdebatt mellan Toryledaren Boris Johnson och Labourledaren Jeremy Corbyn är den första i landets historia mellan en sittande premiärminister och oppositionsledaren, skriver AFP. Tv-kanalen ITV kommer heller inte låta Liberaldemokraternas och Scottish National Partys respektive partiledare delta.

Corbyn har nu sin chans att försöka ta igen stöd i opinionen, där Labour sedan nyvalet utannonserades legat efter Tories. Men regeringspartiets kampanjande har skakats av partimedlemmar som tvingats avgå och jävanklagelser mot Johnson under hans tid som Londons borgmästare.

Igår 16:43
Läs mer om Brittiska EU-utträdet
Erik Selin. Pressbild, TT
Dagens bolagsnyheter

Miljardären Selin tar nytt fastighetsbolag till börsen

K-Fastigheter är redo för börsnoteringen och kommer via en emission att ta in 788 miljoner kronor i samband med noteringen, skriver Fastighetsvärlden.

Vd:n och grundaren Jacob Karlsson har lovat att inte sälja några aktier under en treårsperiod, från och med att bolaget tagit sig in på Stockholmsbörsen. Ett liknande löfte har fastighetsmiljardären Erik Selin gjort.

Bland ankarinvesterarna som lovat att teckna sig för aktier finns bland andra och fjärde AP-fonden och Swedbank Robur Fonder, enligt Fastighetsvärlden.

– Bolaget har en stark affärsmodell, en lovande affärsplan och goda framtidsutsikter, säger Erik Selin i en kommentar.

Selin är också vd för fastighetsbolaget Balder och värdet på hans innehav i svenska aktier uppgår till drygt 29 miljarder, enligt Holdings.

Igår 21:41
Illustrationsbild.  NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

E-sportbolaget G-Loot vill ta in över en miljard kronor

G-Loot vill ta in över en miljard kronor i riskkapital innan sommaren. För att lyckas med det har det svenska e-sportbolaget tagit hjälp av Goldman Sachs och Carnegie, skriver DI Digital och hänvisar till en källa.

Bolagets vd Patrik Nybladh bekräftar att de ska ta hjälp av de två investmentbankerna.

G-Loot grundades för fyra år sedan och deras plattform gör det möjligt för de som ägnar sig åt e-sport att satsa pengar på sig själva.

Tidigare har miljardärerna Fredrik Wester och Lars Wingefors, som är verksamma i Paradox respektive Embracer, investerat i G-Loot.

Igår 19:19
Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mediamarkt ska spara – ställer in julfesten

Mediamarkt ställer in sin sin årliga julfest – trots att firandet redan var inbokat, skriver Aftonbladet.

Personalen skulle ha bowlat och ätit julbord, men de planerna ställs in på grund av att elektronikkedjan behöver dra ner på kostnaderna.

– Jag antar att de sparar in pengar eftersom de sa att vi ska fokusera på försäljning i stället, säger en anställd till Aftonbladet.

De anställda kommer i stället att få en julfrukost, säger presstalespersonen Jenny Pedersén.

Igår 18:54
Läs mer om Dagens bolagsnyheter
Frihandelns framtid Supermakternas kamp
Donald Trump, USA:s president.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Supermakternas kamp

Trump: Ge mig ett avtal jag gillar – annars höjs tullarna

”Om vi inte når ett avtal med Kina så höjer jag bara tullarna ännu mer”. Det säger USA:s president Donald Trump på tisdagen, skriver CNBC.

Finansmarknaden har tidigare reagerat kraftigt på den handelskrigande presidentens utspel men den här gången blev reaktionen en axelryckning, enligt CNBC.

Trump sa också att han har en bra relation med Kina men att den asiatiska supermakten måste få till ett avtal som ”han gillar”.

Igår 19:44
Illustrationsbild. TT.
undefined

Goldman Sachs: Vi har sett toppen av handelskriget

Handelskrigets hämsko på världens två största ekonomier kommer gradvis att släppa under 2020. Det skriver investmentbanken Goldman Sachs i en analys, enligt Bloomberg.

Banken menar att den senaste tidens framsteg i riktning mot ett partiellt avtal och förväntningar om en utdragen vapenvila innebär att de negativa effekterna av handelskriget gradvis kommer att mildras, vilket inte bara gynnar Kina och USA utan hela världsekonomin.

Goldmans analys bygger på att det inte blir några ytterligare tullhöjningar.

Igår 05:48
Läs mer om Frihandelns framtid
Boeings försäljningschef Stanley Deal med kazakiska Air Astana-chefen Alma Aliguzhinova.  Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Glädjen kom av sig på Wall Street – Home Depot föll tungt

Wall Street nådde nya rekordnivåer i tisdagens inledande handel. Men vid stängning hade två av indexen vänt till minus:
• S&P 500: –0,1%
• Nasdaq: +0,2 %
• Dow Jones: –0,4%
Både Kohl’s och Home Depot levererade rapportbesvikelser under dagen. Den sistnämnda varuhuskedjan föll 5,4 procent och tyngde Dow Jones enligt CNBC. Kohl’s föll närmare 20 procent.

Hälsosektorn gick bäst på Wall Street under tisdagen och steg med 0,7 procent. Sämst gick energibolagen – den sektorn backade 1,5 procent.

Wall Streets huvudindex har gått starkt i år och S&P försöker fortfarande hitta nya sätt att stiga, säger investeringschefen Mark Newton vid Newton Advisors.

– Tills trenden visar tecken på försvagning kommer tjurarna verkligen att hålla sig på den uppåtgående stigen, säger Newton och syftar på att det är bull market.

Igår 21:01
Illustrationsbild. TT.
undefined

Stigande index i Kina trots handelsoro – Japan backade

Utvecklingen var blandad på Asienbörserna under tisdagen med stigande index i Kina och ett tapp i Japan. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: −0,5%
• Shanghai: +0,9%
• Shenzhen: +1,8%
• Hongkong: +1,6%
• Kospi: –0,3%

Enligt CNBC följer investerarna i Asien utvecklingen i handelssamtalen noga. Signalerna som kommit angående överenskommelsen inför signeringen av fas 1-avtalet har varit minst sagt motsägelsefulla.

Valutaexperten Rodrigo Catril vid National Australia Bank skriver till CNBC att banken lägger mer vikt vid uttalanden från tjänstemän som är direkt involverade i förhandlingarna (än vid Trumps twittrande).

”Från det hållet finns det inget som motsäger synen om att USA och Kina fortfarande arbetar mot att nå ett avtal”, skriver Cartiol.

Igår 11:03
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börserna i USA vände – avtal med Huawei lyfte till noll

Wall Street vände upp från minus mot nya rekordnivåer. Vid stängning var utvecklingen:
• S&P 500: +-0%
• Nasdaq: +0,1%
• Dow Jones: +0,1%
Fokus låg framför allt på handelskriget mellan Kina och USA, där uppgifter cirkulerat om att det råder stor pessimism i Kina – något som pressade börserna inledningsvis. Anledningen ska vara Trumps nej till slopade tullar.

Men sedan vände indexen upp när Vita Huset förlängt sina försäljningslicenser för amerikanska underleverantörer till Huawei.

Marknaderna följde även protesterna i Hongkong.

Kraft- och fastighetsbolag var den sektor som går bäst. Energisektorn gick sämst och tyngdes av ett sjunkande oljepris.

Electroluxkonkurrenten Whirlpool backade något efter branschstatistik, skriver Dagens Industri.

HP och Xerox sjönk efter att styrelsen i HP enhälligt röstade för att avfärda ett uppköpsbud från skrivarkonkurrenten Xerox.

18 nov
Läs mer om Dagens börs internationellt
Lucy Nicholson / TT NYHETSBYRÅN
Ostadiga oljemarknaden

Oljepriserna backar klart – tack vare norsk produktion

Oljepriserna backar på tisdagskvällen – vid 21.30-tiden är både WTI-oljan och brentoljan klart ner. Den förstnämnda råvaran backar närmare 2,9 procent medan nergången för brentoljan är 2,2 procent.

Det är bland annat det faktum att produktion i Norge varit högre än väntat som ligger bakom nergången, skriver Reuters.

– Dessutom har Ryssland misslyckats med att sänka produktionen hittills i november, säger Carsten Fritsch, analytiker vid Commerzbank.

Produktionen vid Johan Sverdrup-fältet i Nordsjön, som ägs av bland andra Lundin Petroleum, uppgår nu till över 300 000 fat per dag, skriver Direkt och hänvisar till ett uttalande från Equinor.

Igår 20:38
Carina Johansen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Equinor: ”Produceras över 300 000 fat per dag”

(Direkt) Produktionen vid Johan Sverdrup-fältet i Nordsjön, som Lundin Petroleum är delägare i, uppgår nu till över 300.000 fat per dag.

Det sade Equinors talesperson Morten Eek på tisdagen, enligt Bloomberg News. Equinor är operatör vid fältet.

I samband med delårsrapporten i slutet av oktober uppgav det norska oljebolaget att produktionen skulle vara "klart över 300.000 fat per dag" i slutet av november.

Tidigare i november sade finanschefen Christian Bacher i en intervju med Bloomberg tv att målet kunde nås tidigare än väntat.

Produktionen vid Johan Sverdrup inleddes i början av oktober.

Igår 18:15
Charlie Riedel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljeprisernas svit bruten – priserna vänder neråt

Oljepriserna såg ut att förlänga en svit med stigande priser på måndagsmorgonen. Men så blev inte fallet. Strax innan klockan 10.00 hade priset på brentoljan sjunkit med 0,5 procent till 63,14 dollar fatet. WTI-oljan var ner 0,1 procent till 57,70 dollar fatet.

Förre veckan steg priserna 1,3 procent respektive 0,8 procent bland annat tack vare handelsoptimism.

– Kortsiktigt är handelssamtalen mellan USA och Kina samt Opec-mötet tidigt i december två stora händelser som investerare håller ögonen på, säger Margaret Yang, analytiker vid CMC Markets.

18 nov
Läs mer om Ostadiga oljemarknaden
Illustrationsbild.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Storbankerna är överens om att bopriserna ska uppåt: ”Riksbanken kan ge bränsle”

En minskad tillväxt och sysselsättning kommer att göra fastighetsprisernas uppgång avtar under både 2020 och 2021, spår Handelsbankens seniora ekonom Johan Löf i ett marknadsbrev efter Valueguard släppt sin statistik för bopriserna i oktober.

Chefsekonomen Christina Nyman skriver i Handelsbankens färska Fastighetsrapport att en svagare konjunktur och stigande arbetslöshet kommer dämpa prisutvecklingen på bopriser framöver. Hon och banken räknar dock med ”svagt stigande priser”.

Lägenhetspriserna har stigit något under det senaste halvåret, skriver Nordeas senioranalytiker Susanne Spector i en uppdatering. Hon och banken tror på måttligt stigande bostadspriser på kort sikt.

”Riksbankens räntehöjning kan ge bopriserna ytterligare bränsle om hushållen tolkar låga räntor som ett permanent tillstånd”, skriver Spector.

De kommande två åren spås bopriserna stiga med fem procent, skriver Swedbank i ett marknadsbrev på tisdagen.

”Låga räntor, sänkta skatter, ok arbetsmarknad gör att hushållen piggnar till”, skriver Swedbanks ekonom Knut Hallberg på Twitter.

Igår 18:45
Illustrationsbild.  ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordea: Det kommer byggas 40 000 färre bostäder i år

Det kommer byggas 40 000 färre bostäder i Sverige i år jämfört med 2018, spår Nordea enligt TT.

Därefter kommer bostadsbyggandet att plana ut, spår Nordea. Chefsanalytikern Torbjörn Isaksson säger att det är viktigt att det kommer ”lite mer positiva tongångar på bostadsmarknaden”. Han tolkar Valueguards siffror som just positiva.

– I dag kom till exempel siffror för bostadspriserna i oktober som visar på stigande priser. Det talar för att vi inte är så långt bort ifrån botten när det gäller bostadsbyggandet, säger Isaksson.

I det tredje kvartalet i år byggstartades 9 750 lägenheter i Sverige – en minskning med 12 procent jämfört med samma period i fjol.

Igår 17:08
Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Handelsbanken: Stabilisering på bomarknaden är hotad

Stabiliseringen på bostadsmarknaden efter prisfallet 2017 är hotad, enligt Handelsbanken. Framåt blir konjunkturen svagare än väntat med dämpade bostadspriser som följd, skriver banken i sin färska fastighetsrapport.

Orsaken till inbromsningen är stigande arbetslöshet. Avtagande inkomstökningar från hushållen dämpar prisutvecklingen framåt, enligt SHB:s prognos.

Banken räknar samtidigt med fortsatt låga räntor och stark befolkningsökning vilket upprätthåller en lägre prisökning på bostadsmarknaden.

Igår 10:55
Läs mer om Bopriserna
Svenska investmentbolagen

Latour: Vi kan ha hittat en diamant vid köpet av Caljan

Latour kan ha hittat en diamant i och med köpet av det danska automationsbolaget Caljan, säger investmentbolagets vd Johan Hjertonsson i en intervju med Dagens Industri.

Latours aktie handlas med en substanspremie om 0,97 procent, enligt Ibindex. Det betyder att aktien är dyrare än de underliggande tillgångarna.

Hjertonsson säger att han tolkar det som ett förtroende från marknaden att aktien inte handlas med en allt för stor rabatt.

– Vi är fokuserade på att göra rätt saker. Gör vi det blir konsekvensen att det brukar bli bra långsiktigt, säger han till DI.

Latour har stigit knappt 21 procent på Stockholmsbörsen i år.

Igår 22:10
undefined

Lista: Bure och Creades klart bäst i år – Öresund sämst av de stora investmentbolagen

62,36 procent. Så mycket har investmentbolaget Bure rusat på Stockholmsbörsen i år.

Det kan jämföras med storbolagsindexet OMXS30 som är upp 23,88 procent sedan årsskiftet.

Även flera av Bures sektorkollegor utklassar börsen i år – däribland Sven Hagströmers Creades, Fredrik Lundbergs investmentbolag Lundbergs och Investor.

Mats Qvibergs Öresund är det enda av de större investmentbolagen som backat i år.

Här nedanför framgår det hur de största investmentbolagens aktier gått i år.

18 nov
Fredrik Lundberg.  Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lundberg ger 25 miljoner till Karolinska Institutet

Finansmannen Fredrik Lundberg skänker 25 miljoner kronor till Karolinska Institutet, meddelar KI i ett pressmeddelande.

Pengarna går till ett forskningsprojekt om sjukdomar i stora kroppspulsådern.

– Det är mycket glädjande och en betydelsefull donation för kunskapsutvecklingen inom en stor och viktig sjukdomsgrupp, säger professorn Anders Franco-Cereceda, som leder projektet.

Det är fjärde gången Lundberg donerar pengar till forskargruppen – tidigare har han bidragit med totalt drygt 42 miljoner kronor.

Fredrik Lundberg är storägare i investmentbolagen Lundbergs och Industrivärden.

12 nov
Läs mer om Svenska investmentbolagen
Dagens aktierekar

Swedbank satsar på cykliska bolag – här är favoritaktierna

Rädslan för recession har minskat ordentligt och handelssamtalen verkar röra sig åt rätt håll, skriver Swedbank i en uppdatering kring sin allokeringsstrategi.

Swedbank är neutrala till aktier i sin allokering och sänkte nyss vikten från övervikt. Men de behåller sin ”fokusering till de konjunkturkänsliga sektorerna”.

De tar också ut 16 mer eller mindre konjunkturkänsliga aktier till sin ’Fokusportfölj’, där bland annat ABB, Volvo, Sandvik och Investor ingår. Hela portföljen syns här nedanför.

Igår 19:31
undefined

Kepler Cheuvreux: Konstig reaktion i Catena Media

(Direkt) Gårdagens kursfall på 13 procent i kundanskaffningsbolaget Catena Media var en konstig reaktion mot bakgrund av att rapporten indikerade att tillväxten är tillbaka.

Det skriver Kepler Cheuvreux i en analys och upprepar sin köprekommendation, samtidigt som riktkursen trimmas något till 81 kronor (84).

Efter ett antal kvartal med negativ tillväxt visade rapporten på en "stark förbättring" jämfört med det andra kvartalet.

Tillväxt i USA, tidigare problemmarknader som börjar "bottna ur" och visa tillväxt, i kombination med goda utsikter för ett hyggligt fjärde kvartal, bekräftar analyshusets förväntningar om fortsatt tillväxt för Catena Media.

"Vi bedömer att den nuvarande värderingen inte återspeglar detta och upprepar köp", skriver Kepler Cheuvreux.

Igår 08:47
Illustration. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Morgonens rekar: Recipharm splittrar analytikerna

Här är ett urval av tisdagens aktierekommendationer från Direkts och Finwires nyhetsflöden:

Handelsbanken sänker Recipharm till behåll från köp. Riktkursen dras ner till 155 kronor (170). Pareto Securities höjer i sin tur riktkursen för aktien till 165 kronor (155), och upprepar köp.

Recipharm backade 4,6 procent till 143,50 kronor i går efter att ha presenterat nya finansiella mål och offentliggjort ett bud på Consort Medical värt 6,3 miljarder kronor.

ABG Sundal Collier sänker riktkursen för Catena Media till 92 kronor (95) och upprepar köp. Aktien föll 13 procent till cirka 43 kronor igår efter att bolaget rapporterat ett något lägre resultat än väntat.

Igår 06:58
Läs mer om Dagens aktierekar