Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot penningtvätten

UG om Swedbank: Ett av de allvarligaste brotten en bank kan begå

Uppdrag gransknings nya program kommer att sändas i morgon onsdag och innehålla nya avslöjanden om Swedbank, uppger SVT.

Den fortsatta granskningen gäller även den penningtvätt. SVT skriver i ett pressmeddelande att det har gått nio månader sedan de första avslöjandena om Swedbank och penningtvätten. Swedbanks årsstämma beslutade att inte tillsätta en oberoende särskild granskning av penningtvätten, och beslutet uppges vara skälet till att UG bestämde sig för att för att ”göra det jobb den oberoende utredaren skulle ha gjort”.

”Det leder till ett nytt spår som rör ett av de allvarligaste regelbrotten en bank kan begå”, skriver SVT.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

NIKLAS HALLE'N / AFP
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen sätter nya rekord efter tydlig brexitseger

Stockholmsbörsen fortsätter uppåt mot nya rekordnivåer, efter Johnsons tydliga brexitseger i det brittiska nyvalet och uppgifter om att ett första handelsavtal mellan supermakterna snart kan vara påskrivet.

OMXS30 är nära att tangera rekordet från den 7 november medan det breda OMXSPI sätter nytt rekord.

Efter en timmes handel visar ledande index:
• OMXSPI +0,8%
• OMXS30 +1,1%
Styrelsen i forskningsbolaget Immunicum har kommit överens med Carlos de Sousa om att han med omedelbar verkan ska lämna vd-posten. Aktien rasar över 17 procent.

DNB Markets inleder bevakning av Storytel med rekommendationen köp och riktkurs 170 kronor. Aktien stiger över 5 procent.

Precise Biometrics aktie stiger på nyheten om att företaget ska samarbeta med Innovatrics som ska leverera tekniska lösningar för ansiktsigenkänning. Aktien stiger över 2,6 procent.

Fabege har fått en köprek och aktien stiger nära 2 procent. Även Assa Abloy har fått höjd rekommendation medan Getinge får sänkt av Pareto Securities. Getinges aktie ligger i botten av storbolagsindex och backar över 1 procent.

Kambis storägare och medgrundare Anders Ström har sålt 1,3 miljoner aktier i bolaget. Aktien faller nära 6 procent.

Texten uppdateras.

2 tim
undefined

Stockholmsbörsen vände på tweet och handelsuppgifter

Stockholmsbörsen vände till plus under torsdagseftermiddagen efter två handelsrelaterade nyheter. Vid stängning var utvecklingen:
• OMXSPI: +0,7%
• OMXS30: +1,0%
Först skrev Donald Trump på Twitter att USA nu närmar sig ett ”stort avtal” med Kina. Därefter kom uppgifter från WSJ om att USA erbjudit sig att sänka befintliga tullar samt backa från de som ska införas på söndag.

Sandvik-aktien svarade väl på utvecklingen och ligger i topp bland storbolagen med en uppgång på nästan 3 procent.

Nordeas aktie lyfte också närmare 3 procent efter uppgifter om att banken sedan drygt en månad tillbaka infört totalt anställningsstopp i hela världen.

Även Autoliv går starkt med en uppgång på över 2 procent efter att DNB höjt rekommendationen till köp från behåll.

Ericsson tappade sedan Riksenheten mot korruption bekräftat att en förundersökning om misstänkt mutbrott pågår. Men aktien återhämtade sig och stängde på plus.

Storbritannien håller nyval i dag. Kvällens valresultat kommer att bli klart någon gång under natten mot fredagen. I övrigt på makrohimmeln kom amerikanska centralbanken Federal Reserve på onsdagskvällen med besked om oförändrat styrränteintervall, helt i linje med förväntan. Ledamöternas ränteprognoser antyder nu oförändrad ränta nästa år, följt av en höjning under såväl 2021 som 2022.

Igår 16:31
Qleanair pressbild
undefined

Qleanair debuterar på First North – aktien klättrade

Luftrengöringsbolaget Qleanair gjorde på torsdagen handelsdebut på First North och aktien inledde handeln med att klättra 5 procent, skriver Direkt.

Bland annat uppges Handelsbanken Fonder, IKC Fonder, Livförsäkringsbolaget Skandia, Enter Fonder och Skandia Fonder finnas bland de nya ägarna.

Erbjudandekursen var 40 kronor per aktie och transaktioner gjordes i intervallet 41,20–44 kronor, enligt nyhetsbyrån.

Börsplus ansåg tidigare i veckan att erbjudandet var tydligt rabatterat och reste samtidigt frågetecken kring framtiden för bolagets huvudprodukt.

Igår 08:43
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Brittiska nyvalet

Johnsons löfte: Det är slut på nonsens, vi kommer att lämna EU innan januari är över

Boris Johnson tar hem en storseger i det brittiska nyvalet där Torypartiet får egen majoritet. När 648 av 650 valkretsar har räknats får partiet 363 mandat, klart över de 326 som krävs för majoritet.
Resultatet innebär att Storbritannien ser ut att lämna EU före den 31 januari, något som premiärminister Boris Johnson lovat att driva igenom.
Redan när den första vallokalundersökningen publicerades stod det klart att Torypartiet gick mot en storseger.
Labour gör ett katastrofval och har just nu tagit hem 203 mandat. Under natten sa partiledare Jeremy Corbyn att han inte kommer att leda partiet i nästa val men att han gör det i en “tid av reflektion” framöver.

3 tim
undefined

Jordskredsseger för Boris Johnson i det brittiska valet – vinner en egen majoritet

Boris Johnson tar hem en storseger i det brittiska nyvalet där Torypartiet får egen majoritet. När 644 av 650 valkretsar har räknats får partiet 360 mandat, klart över de 326 som krävs för majoritet.

Resultatet innebär att Storbritannien ser ut att lämna EU före den 31 januari, något som premiärminister Boris Johnson lovat att driva igenom.

Redan när den första vallokalundersökningen publicerades stod det klart att Torypartiet gick mot en storseger.

Labour gör ett katastrofval och har just nu tagit hem 203 mandat. Under natten sa partiledare Jeremy Corbyn att han inte kommer att leda partiet i nästa val men att han gör det i en ”tid av reflektion” framöver.

4 tim
LISI NIESNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Brexit blir av under ordnade former

Strax efter klockan 06 på Luciamorgonen stod det klart att Boris Johnson får egen majoritet i det brittiska parlamentet, vilket innebär att han nu kommer att kunna leverera på sitt vallöfte om att få brexit gjort.

Catherine Barnard, professor i EU-rätt , är inte förvånad över valresultatet men över hur massiv Johnsons seger blev.

– Det innebär att brexit kommer att levereras definitivt den 31 januari, jag tror under ordnade former, eftersom regeringen har tillräckligt antal stolar i parlamentet för att driva igenom WAB-lagen.

WAB står för Withdrawal agreement bill och är den lag som handlar om hur Storbritannien ska lämna EU.

Nu återstår, enligt Barnard, att se om Johnson kommer att utnyttja sin starka position för att be om en förlängning av övergångsperioden gentemot EU, trots att han tidigare sagt att det inte kommer att ske.

5 tim
Läs mer om Brittiska nyvalet
Carrie Symonds, flickvän, och Boris Johnson efter segern. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på brittiska nyvalet

Analyser: Brexit blir av men de viktiga frågorna är olösta

Brexit kommer att ske inom de kommande veckorna, skriver Tamara Cohen i en analys för Sky News efter Johnsons överraskande stora seger i det brittiska nyvalet. Med en majoritet av konservativa ledamöter i parlamentet kommer Johnsons utträdesavtal att ”segla” genom parlamentet.

Nästa steg för Johnson blir att återuppta förhandlingarna med EU om hur Storbritanniens framtida relation med unionen ska se ut. Det kommer att uppta mycket av hans tid det kommande året, skriver Cohen.

Anand Menon på The Guardian menar att även om brexit blir av har vi ingen aning om vilken sorts brexit det blir. Han skissar upp två distinkt olika scenarier.

Det ena är en ”mjuk brexit” med minimal ekonomisk påverkan, vilket enligt Menon är Johnsons hemliga önskan. Den andra är en ”hård brexit” utan avtal eller med ett minimalt avtal som går ut på att Storbritanniens framtida relation med EU styrs av WTO-regler.

Vilket scenario Johnson väljer kommer att avgöra den ekonomiska framtiden för Storbritannien, enligt Menon. Ett ”tunt” frihandelsavtal med EU skulle innebära en BNP-förlust på mellan 1,1–2,6 procent medan WTO-scenariot skulle innebär ett avbräck på mellan 3,2–4,5 procent av BNP.

4 tim
Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pundet fortsätter rusa efter Johnsons storseger

Det brittiska pundet fortsätter uppåt efter att Boris Johnson, med större majoritet än väntat, vann det brittiska nyvalet.

Pundet lyfte 2,7 procent och handlas på morgonen runt 1,35 dollar jämfört med 1,31 dollar före vallokalernas stängning. Det är den högsta nivån sedan juni 2018, skriver Financial Times.

– På denna majoritet kan pundet antagligen stärkas upp mot 1,36-1,37 mot dollarn, säger Fritz Louw, strateg på MUFG Bank, till Bloomberg News.

5 tim
Läs mer om Reaktioner på brittiska nyvalet
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Handelsglädje i Asien när Xi och Trump uppges överens

Tokyobörserna tog täten när samtliga ledande index i Asien steg betydligt efter uppgifter på torsdagskvällen om att Kina och USA ska ha enats om ett fas ett-avtal. Även Hongkong steg kraftigt på fredagen.

Vid stängning visade ledande index:
• Nikkei: +2,6%
• Shanghai: +1,8%
• Shenzhen: +1,5%
• Hongkong: +2,5%
• Kospi: +1,5%
Tokyobörsen steg trots att näringslivets förtroende dykt till sin lägsta nivå på över sex år, enligt Bank of Japans rapport på fredagsmorgonen, skriver CNBC.

De breda uppgångarna följer på Wall Streets glädjeskutt efter torsdagskvällens uppgifter om att supermakterna ska ha enats om ett avtal och att USA slopar decembertullarna som skulle trätt i kraft på söndag.

Kathy Lien, på BK Asset Management, varnar dock för att ta ut hela glädjen i förskott. Vi har lärt oss den hårda vägen att Trump kan ändra sig i sista minuten, menar hon.

”Det är viktigt att inse att det fortfarande inte har kommit något officiellt uttalande men av Trumps tweets och medias rapporter att döma finns det skäl att tro att tullarna åtminstone kommer att bli framskjutna”, skriver hon i en kommentar som citeras av CNBC.

1 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Svart svan”-index blinkar varning – Wall Street är lugna

Det optionsbaserade CBOE Skew Index, som till vardags kallas för ”svart svan”-indexet, når sin högsta nivå på fjorton månader, skriver Direkt.

Men på Wall Street har det inte orsakat någon panik, skriver Reuters som gjort en rundringning bland Wall Streets analyschefer.

– Vi övervakar cirka 60 indikatorer som mäter på svängningar i börsmarknaden, volatiliteten, för våra olika hedgefonder. Ingen av dem använder ens svart svan-indexet som en indikator, säger Stuart Barton, rådgivningschef på Invest in Vol.

CBOE Skew Index är en referens till författaren och optionstradern Nassim Nicholas Talebs bok med samma namn som handlar om oväntade händelser med katastrofala effekter.

Igår 13:54
Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asiens börser spretade vid stängning: ”Nedtonad handel”

Asienbörserna stängde för dagen med något blandad utveckling, i vågsvallet av Federal Reserves räntebesked i går och dagens brittiska nyval:
• Nikkei: +0,1%
• Shanghai: −0,3%
• Shenzhen: −0,2%
• Hongkong: +1,3%
• Kospi: +1,5%

I går lämnade den amerikanska centralbanken Federal Reserve som väntat räntan oförändrad, och flaggade för att nästa ränteförändring kan bli först 2021.

Samtidigt kryper söndagens handelsdeadline allt närmare, då Donald Trump har aviserat att han kan komma att höja tullarna på en rad kinesiska varor. JP Morgan Private Banks Asienchef Alex Wolf säger till CNBC att den generella förväntningen på marknaden är att tidsfristen kommer att skjutas upp, men att USA och Kina inte kommer att ha hunnit nå en överenskommelse tills dess.

Marknadsstrategen Michel McCarthy säger till AFP att även dagens nyval i Storbritannien kan komma att dämpa investerarnas goda humör.

– Vi kommer troligtvis att se en nedtonad handel och en del investerare kan komma att låsa in sina vinster vartefter dagen fortskrider.

Igår 09:08
Läs mer om Dagens börs internationellt
Dagens aktierekar

Pareto spår att Getinge slår av på takten – aktien pressas

Getinges aktie har rusat 110 procent sedan årsskiftet, men inför 2020 kommer bolagets framsteg att slå av på takten menar Pareto Securities som tycker att det är dags att sluta köpa Getingeaktier.

I inledningen av 2020 kommer positiva redovisnings- och valutaeffekter att mildras menar analyshuset, enligt Direkt. Det sammanfaller med att bolaget investerar mer i forskning och utveckling,

Getinges aktie sjunker mer än 1 procent i fredagens handel och är därmed ensam om att backa på ett i övrigt grönt storbolagsindex.

1 tim
Arkivbild: Hexagons vd Ola Rollén.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Barclays: Fallrisk för Hexagon – hur ska målen nås?

Hexagon la mycket tid på att prata om nya produkter och inte tillräckligt med tid på att reda ut finansiella frågor. Det menar Barclays i en analys efter mätteknikbolagets kapitalmarknadsdag i London i går, skriver Finwire.

Bolaget upprepade sina tidigare kommunicerade finansiella mål fram till 2021 – med en omsättning på 4,6–5,1 miljarder euro och en ebit-marginal på 27–28 procent. Enligt analyshuset är det dock inte självklart hur målen faktiskt ska nås. Dessutom ser man en fortsatt nedåtrisk för aktien.

Även Morgan Stanley är något skeptisk efter kapitalmarknadsdagen och sänker sin rekommendation för aktien till jämvikt, från tidigare övervikt. Samtidigt höjs riktkursen från 505 till 540 kronor, skriver Direkt.

Aktien stängde på 536,80 kronor i går.

Igår 09:11
Läs mer om Dagens aktierekar
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Svenska företag ska inte få exportkrediter till fossilt

Svenska exportkrediter som går till fossila verksamheter ska fasas ut och 2022 är det stopp, meddelar regeringen.

– Det är ett väldigt viktigt steg vi tar nu för att visa att vi är ett föregångsland. Det här är en oerhört viktig åtgärd för att hantera den akuta klimatkrisen som råder, säger Anna Hallberg, utrikeshandelsminister (S), enligt TT.

Förra året utfärdades tre miljarder kronor i exportkrediter till projekt med fossila verksamheter, skriver TT.

Exportkrediter är garantier eller lån med förmånliga villkor som ges av Exportkreditnämnden eller bolaget Svensk exportkredit.

19 min
Ursula von der Leyen.  TT
undefined

EU:s gröna giv riskerar att skjutas ned vid toppmötet

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens utlovade ”gröna giv” kring EU:s klimatpolitik riskerar att stöta på patrull när unionens stats- och regeringschefer möts i dag, skriver TT.

Den permanente rådsordföranden Charles Michel hoppas att länderna ska kunna enas om att unionen ska vara klimatneutral till år 2050. Han hoppas att länderna ska komma med ett gemensamt uttalande kring detta vid klimatmötet i Madrid, men länder som Ungern, Polen och Tjeckien ser ut att streta emot.

Flera länder uttrycker oro för att det skulle bli svårare att klassificera investeringar i till exempel kärnkraft och kolkraft som gröna i framtiden.

Igår 09:25
undefined

Trump till angrepp mot Greta Thunberg: ”Chill!”

USA:s president Donald Trump kallar den amerikanska tidskriften Times utmärkelse av Greta Thunberg till årets person för ”löjlig”.

I en kommentar på Twitter skriver den amerikanske presidenten att den svenska klimataktivisten måste jobba på sitt humör och att hon borde ”gå på bio” med en vän.

”Chill Greta, Chill!”, skriver han.

Efter tweeten har Thunberg svarat med att ändra sin Twitter-bio, något som hon också gjort vid tidigare utspel från Trump.

”En tonåring som jobbar med sitt aggressionsproblem”, skriver hon.

Igår 13:14
Läs mer om Klimatförändringarna
5G installeras på mobilmast i Utah, USA Arkivbild. GEORGE FREY / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson / Bolagsnyheter

Ericsson ska bygga ut Telenors 5G-nät i Norge

Ericsson har valts ut att bygga ut RAN-delen i Telenors 5G-nät i Norge, meddelar teleoperatören.

– Som den första teleoperatören med 5G i Skandinavien kommer Telenor att öka takten i utrullningen av 5G för våra norska kunder under 2020, skriver Telenor i ett pressmeddelande.

Telenor uppger att bland annat teknisk kvalitet och förmåga till innovation och modernisering var faktorer vid valet av partner. Men även säkerhetsaspekter – något som varit tapeten i och med kontroverserna kring kinesiska Huawei – spelade in, uppger Telenor.

2 tim
JONATHAN NACKSTRAND / AFP
undefined

Svensk förundersökning om misstänkt mutbrott i Ericsson

Riksenheten mot korruption bedriver sedan en tid en förundersökning om misstänkta mutbrott hos Ericsson. Det bekräftar myndigheten för Dagens Industri i spåren av förlikningen mellan telekomjätten och amerikanska myndigheter som blev känd i fredags.

Tidningen konstaterar att Ericsson nu befinner sig i ett liknande läge som Telia befunnit sig i. Efter uppgörelsen med utländska myndigheter om affärerna i Uzbekistan låg Riksenheten mot korruptions förundersökning till grund för åtalet mot tre Teliachefer 2017 – vilka samtliga friades i våras.

Ericssons aktie tappade efter nyheten men den återhämtade sig och stängde på plus.

Igår 15:57
Ericssons tidigare vd Hans Vestberg. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Ericsson-cheferna riskerar att åtalas

Korruptionsexperten Peter Utterström säger att telekomjätten Ericssons tidigare ledning, tidigare styrelseordförande och tidigare landschefer riskerar åtal i Sverige för misstänkta mutor.

– Det kommer inledas en förundersökning, det ser jag som självklart, säger han till SvD Näringsliv.

Enligt Utterström berör den nya skärpta mutlagstiftningen från 2012 den här typen av misstankar, brottsrubriceringen heter grov vårdslös finansiering av mutbrott.

11 dec
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter