Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

Underleverantörerna: Ännu ingen domedagsstämning

Nästa vecka börjar rapporterna från de svenska verkstadsbjässarna strömma in mot en fond av dyster makrostatistik med svaga inköpschefsindex för industrin, både i Sverige som internationellt. Men det är inte frågan om någon domedagsstämning, skriver Di som tagit tempen på svenska underleverantörer i Gnosjötrakten.

Flera av dem berättar om en nedgång, men den var väntad och är inte drastisk, säger Rolf Skinner på Skandro i Smålandsstenar till DI.

Martin Paland äger och driver maskinagenturen Bromi i Värnamo:

– Den trend som började i slutet av 2018 med minskad investeringsvilja bland våra kunder fortsätter, men deras volymer håller i sig.

Bland hans kunder märks svenska stora exportföretag som Scania, Volvo, ABB, Atlas Copco och Husqvarna.

Verkstadsbolagens rapportsläpp:

18 oktober: Assa Abloy och Volvo (båda före börsöppning) Sandvik (kl 11.30)

21/10: Atlas Copco

22/10: SKF

23/10: ABB, SSAB

24/10: Alfa Laval, Trelleborg

25/10: Autoliv, Electrolux, Epiroc

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Frihandelns framtid Supermakternas kamp
YURI GRIPAS / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Supermakternas kamp

Analytiker: Avtalet är till viss del redan inprisat på börsen

USA och Kinas första överenskommelse om handeln kan i bästa fall betraktas som oviss, menar Morgan Stanley enligt CNBC. Banken bedömer att det än så länge inte tycks finnas någon plan för hur tullarna kan minskas samt att ytterligare upptrappning alltjämt utgör en betydande risk.

”Därför väntar vi oss ännu inte en kännbar återhämtning i företagens agerande som skulle kunna driva de globala tillväxtförväntningarna högre”, skriver Morgan Stanleys analytiker.

JP Morgan ser avtalet som ett steg i rätt riktning efter månader av osäkerhet. Samtidigt bedömer de att fredagkvällens besked i alla fall delvis har prisats in på marknaden.

”Investerare har haft höga förhoppningar på någon typ av mini-avtal de senaste veckorna”, skriver JP Morgans ekonomer.

3 tim
Donald Trump ERIC BARADAT / AFP
undefined

Analyser: Trumps taktik inför valet avgör kriget

Mycket återstår innan handelskriget mellan USA och Kina är över, skriver Mikael Törnwall för SvD Näringsliv.

Men det finns en sak som talar för att Donald Trump vill hitta en lösning – nästa års presidentval, menar SvD-skribenten.

”Det sista en sittande president vill inför ett val, är att behöva förklara varför ytterligare några tusen amerikaner förlorat sina jobb på grund av en handelskonflikt som han själv startat”, skriver Törnwall.

Kortsiktigt var fredagens överenskommelse det bästa som kunde hända, skriver Frida Wallnor för Dagens Industri.

Nu blir det viktiga vad som händer framåt, skriver hon. Hon menar att Donald Trump och det kommande valet får en nyckelroll.

”Eller rättare sagt: hans omvalsstrategers bedömning av huruvida ett handelsavtal gynnar eller missgynnar presidenten i valet nästa år”, skriver hon.

Idag 04:21
Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump är lyrisk – men frågor och skepsis kvarstår alltjämt

Det än så länge muntliga avtalet mellan USA och Kina är det bästa som hänt amerikanska bönder, skriver Donald Trump på Twitter. Men det slutar inte där enligt presidenten. Andra apsekter av överenskommelserna i den första fasen kommer glädja teknik- och finanssektorn – samt Boeing, som Trump menar kan vänta sig ett intäktstillskott i storleksordningen 20 miljarder dollar.

Men det finns sprickor i den skimrande fasad Trump försöker måla upp, konstaterar Bloomberg. Att Kina går med på att öka sin import från amerikanskt jordbruk är tveklöst hans största seger. Men än så länge är det som ligger på bordet långt från den storslagna uppgörelse Trump utlovat, menar nyhetsbyrån. Givet de ekonomiska konsekvenser handelskriget hittills medfört frågar man sig därför om det har varit värt det.

Förra gången USA och Kina tycktes nära ett slut på handelskriget var i våras men då, i maj, föll samtalen samman och nya tullar följde. Skillnaden nu är att avtalet är större, säger Trump till CNBC.

– Det finns helt rättfärdigt skepsis kring om man kommer att ro ens ett mini-avtal i hamn. Det kommer ta tre till fem veckor att hamra ut detaljerna. Tidigare förhandlingar har brakat samman på kortare tid än så, säger Cornell-ekonomen Eswar Prasad till Bloomberg.

Igår 18:42
Läs mer om Frihandelns framtid
KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Brittiska EU-utträdet

Chefsförhandlaren: EU bör ge britterna ”en sista chans”

Helgens förhandlingar om brexit har inte nått fram till något genombrott och Storbritanniens plan är för tillfället inte bra nog. Det var chefsförhandlare Michel Barniers budskap när han gav en lägesuppdatering till representanter för EU-länderna under söndagskvällen, enligt Bloomberg.

Han uppges även ha sagt att det kommer att bli väldigt svårt att komma överens innan toppmötet på torsdag. Följaktligen bedömer allt fler inom EU det nu som omöjligt för Storbritannien att hinna lämna som planerat 31 oktober, med ett avtal. Det skriver The Guardian.

Barner vill dock ge britterna ”en sista chans” att komma med ett förslag till lösning för den omtvistade gränsfrågan på Irland, enligt tidningen.

4 tim
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnson och Barnier tonar ner förväntningar inför ödevecka

Storbritannien och EU har i helgen suttit i intensiva förhandlingar bakom lyckta dörrar i Bryssel, för att på kort tid lyckas med det som man inte har kunnat åstadkomma på tre år. Under söndagskvällen tonar Boris Johnson ner förväntningarna på att hans försök att komma överens om ett avtal med EU i sista minuten kommer att lyckas, skriver AFP.

Både han och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier betonar att mycket arbete alltjämt återstår.

På torsdag inleds ett EU-toppmöte i Bryssel, med exakt två veckor till datumet för brexit. Om parterna till dess kan enas om ett fullständigt förslag kommer de 27 EU-länderna då kunna rösta om det.

Idag 16:44
Angela Merkel och Boris Johnson.  TT.
undefined

Johnson i nya EU-samtal i veckan – har två alternativ

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska under måndagen samtala om brexit med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, uppger en insatt källa för Sunday Times.

Johnson uppges planera att erbjuda ledarna valet att hjälpa honom att få till ett nytt avtal – eller också att enas om ”en snällare version av en brexit utan avtal”, skriver TT.

Enligt källan är de kommande dagarna avgörande för om man ska kunna nå ett avtal.

Idag 06:40
Läs mer om Brittiska EU-utträdet
Partiledardebatten. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Agendas partiledardebatt

Analyser: En ny terräng med partiledarna ”på grönbete”

Svensk politik har fått en ny huvudrollsinnehavare efter kvällens partiledardebatt i SVT:s ”Agenda”: vanligt folk på landet, skriver SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson.

Han menar att majoriteten av partiledarna på ett eller annat sätt i samtliga fyra debattämnen lyckades klämma in hur viktigt det är att ta människor på landsbygden i beaktande, skriver han.

Även DN:s politiske kommentator Ewa Stenberg tycker att partiledardebatten speglar det nya politiska läget, med partiledare ”på grönbete” och fria från samarbeten och allianser. Hon korar en ilsken Jonas Sjöstedt (V) till debattens värsting, tack vare att han hamnade i gräl med Löfven (S), Busch Thor (KD) – och för att ha fått Åkesson (SD) att lämna podiet en stund.

Aftonbladets Lena Mellin kallar debatten tråkig och grå – och tycker att det verkar som att de inblandade inte funnit sig till rätta i det nya politiska landskapet. Enligt henne är man fortfarande fast i bilden av ett blått och ett rött lag, när det i själva verket består av en ny terräng med något slags block i mitten man ännu inte orienterat sig i.

3 tim
Jonas Sjöstedt. SVT
undefined

Sjöstedts attack på Löfven: ”Ser du inte krisen?”

Under partiledardebatten gick Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt till hårt angrepp mot regeringens ekonomiska politik.

– Ser inte du krisen, Stefan Löfven? Du har sprätt iväg pengar till rika. Du sitter och sänker skatten för de som tjänar bäst. Det är ditt fel, det är ditt ansvar, sa han.

Löfven anser tvärtom att det är socialdemokratin som är garanten för att välfärden i landet fungerar. SD:s och M:s politik kommer leda till att köerna till landets socialkontor kommer att öka, menar han.

4 tim
Per Bolund och Ebba Busch Thor.  SVT
undefined

”Kan inte ha en rabatt för de som begår våldtäkter”

Det fjärde och avslutande ämnet som debatterades i partiledardebatten i ”Agenda” var kriminaliteten. KD-ledaren Ebba Busch Thor och MP:s Per Bolund möttes först i en duell.

– Vi kan inte ha rabatt för de som begår våldtäkter och grova brott, säger Busch Thor och kritiserar Miljöpartiet för att vara emot en slopad mängdrabatt.

– MP har tagit stora steg och förändrat vår politik lyssnar på de som kan frågorna bäst, framför allt polisen. Det är oacceptabelt att en mamma med sitt barn i famnen skjuts ned på öppen gata, därför krävs krafttag mot de kriminella gängen och det gör vi, säger Bolund.

När de övriga partiledarna släpptes in i debatten låg fokus fortsatt på straffrabatten. SD-ledaren Jimmie Åkesson anser att man måste sätta ner foten direkt när någon begår ett brott.

– Sitter du inlåst kan du inte utsätta laglydiga människor för brott. För mig är det viktigaste att laglydiga medborgare är trygga, säger han.

Idag 17:34
Läs mer om Agendas partiledardebatt
Rapportsäsongen Large Cap
Peter Malmqvist, Aktiespararna.  TT
undefined

Malmqvist varnar: Vinsterna ökar mindre än vanligt

Stockholmsbörsens storbolag väntas öka vinsten med 4–5 procent i tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol, skriver TT.

Aktiespararnas chefsanalytiker Peter Malmqvist framhåller att det är klart lägre än det historiska snittet på en vinstökningar på 10–12 procent.

Verkstadsjättarnas vinster väntas bli oförändrade medan bankernas vinster väntas minska ett par procent jämfört med tredje kvartalet i fjol, enligt Malmqvist.

– I botten kommer basindustrin: skog, metaller och olja. Där kan man konstatera att nästan alla bolag väntas ha vinstminskningar, säger han.

Den svaga kronan väntas ge en viss hjälp till verkstads- och skogsbolagen som hanterar en vikande konjunktur, enligt TT.

Idag 12:36
Illustrationsbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svaga kronan väntas hjälpa när konjunkturen viker

Den svaga kronan kommer att få ett litet genomslag när rapportfloden drar igång på allvar, enligt TT som skriver att valutan lär hjälpa skogs- och verkstadsbolag att hantera den allt svalare konjunkturen.

TT skriver också att oväntat svaga rapporter och negativa konjunktursignaler från börsbolagens vd:ar kan tynga börsen, som stigit 17 procent i år.

Det framåtblickande p/e-talet, räknat på nästa års vinster, ligger på 18,3 efter börsuppgången.

– Det är nära toppnivåer, säger SEB-strategen Esbjörn Lundevall.

Idag 12:35
Läs mer om Rapportsäsongen
Frihandelns framtid Börsåret 2019
JOHANNES EISELE / AFP
Frihandelns framtid Börsåret 2019

Bedömare om helgen: Pundet upp – exportverkstad likaså

När marknaderna öppnar för veckan kommer det stå klart hur marknaden tolkar helgens utveckling kring brexit och handelskriget.

Goldman Sachs tror att ”tunnelförhandlingarna” mellan Storbritannien och EU kommer att ge ytterligare kraft till pundet, som avslutade veckan starkt. Samtidigt bedömer investmentbanken att handelsavtalet inte kommer stärka yuanen nämnvärt – och siar att det som skulle krävas är att införda strafftullar dras tillbaka.

”Kortlivade uppehåll i handelskriget har tidigare banat väg för förnyad eskalering snarare än en tillbakarullning”, skriver bankens strateger.

För svensk del tror Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, att exporterande verkstadsaktier kommer att gynnas, skriver DI. Hon pekar på Atlas Copco, Alfa Laval, Sandvik och SSAB.

Atlas Copco lyfts även av Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners. Han menar att det framförallt är affärsområdet Vakuum som vinner på utvecklingen.

Idag 16:18
Frida Bratt, Nordnets sparekonom. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bratt: Svårt lita på Trump – han vill inte se en sur börs

Det finns frågetecken kring hur mycket Donald Trumps ord egentligen är värt – han har tidigare brutit överenskommelser, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till SvD Näringsliv.

Uttalandet kommer efter att USA och Kina nått ett första led i ett handelsavtal. Donald Trump säger att handelskriget närmar sig ett slut – och att ett avtal kan vara påskrivet inom fem veckor, enligt TT.

Wall Street handlades upp efter gårdagens nyhet. Bratt betonar att Trump vill vinna nästa års presidentval.

– Trump ser börsen som en viktig mätare av hans presidentskap och vill inte göra sig skyldig till en kraftig nedgång. En sur börs ökar hans incitament att nå ett avtal, säger hon till SvD.

Igår 06:29
Läs mer om Frihandelns framtid
Illustrationsbild.  TT
Skakiga valutahandeln

”Arbetslösheten minskar – men håll er borta från kronan”

Att inflationen i september kom in i linje med prognoserna gör att pressen på Riksbanken att bli mer duvaktig minskar, skriver Nordea-ekonomerna Martin Enlund, Andreas Steno Larsen och Joachim Bernhardsen i ett nyhetsbrev.

Nästa vecka släpper SCB ny statistik kring den svenska arbetslösheten. Nordea-trion tror att den kommer minska till 7,1 procent, jämfört med 7,4 procent i augusti (icke säsongsrensat).

När det kommer till kronan så upprepar de sin negativa syn och rekommenderar ”köp av EUR/SEK på dippen”.

”När tillväxtprognoserna faller är det vanligtvis en bra idé att hålla sig borta från SEK”, skriver de.

Idag 13:22
Illustrationsbild. Riksbankschefen Stefan Ingves till vänster.
undefined

Riksbanken har haft fel om den svaga kronan hela året

”Det är viktigt att kronan inte stärks för snabbt”. Så skrev Riksbanken i en mellanrubrik i sitt penningprotokoll från december 2018.

I det protokollet skrev centralbanken att kronans växelkurs skulle stärkas under kommande år.

Sedan dess, den 20 december i fjol, har dollarn gått från att kosta 8,97 kronor till 9,81 kronor. Euron har gått från 10,27 till 10,83 kronor.

I samtliga protokoll under 2019 har Riksbanken konstaterat att kronan varit svagare än vad centralbanken hade räknat med.

”Kronans växelkurs väntas förstärkas men är något svagare under prognosperioden jämfört med bedömningen i december”, hette det i februari.

”Kronan är svagare än prognosen i februari”, skrev Riksbanken i april.

I juli lät det så här:

”Kronan är något svagare än prognosen i april”.

I september-protokollet stod det bland annat att kronan ”utvecklats svagare än väntat” under sommaren.

Igår 08:51
Läs mer om Skakiga valutahandeln
Orange kuvertet från pensionsmyndigheten. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pensionsklyftan

Höjda pensionsåldern kommer börja gälla nästa år

På onsdag röstar riksdagen om att höja pensionsåldern, ett förslag som ser ut att gå igenom, skriver TT. I så fall höjs åldern nästa år för när svenskar har rätt att börja ta ut sin allmänna pension från 61 till 62 års ålder. Åldersgränsen för hur länge man får ha kvar sin anställning kommer också höjas, från 67 till 68 års ålder.

En grupp som missgynnas av höjd pensionsålder är de med lägst inkomst. Det menar Mats Granér, enhetschef på Inspektionen för socialförsäkringen, eftersom det oftast handlar om personer med fysiskt krävande arbeten och kvinnor som arbetat mycket deltid.

– De tjänar inte på att jobba längre, säger han.

Idag 15:13
Illustrationsbild.  TT
undefined

”De med lägst lön missgynnas av att pensionsåldern höjs”

Förslaget om en höjd pensionsålder kommer att ”gå igenom enkelt” när riksdagen röstar om frågan på onsdag, menar Maria Malmer Stenergard (M), ordförande för socialförsäkringsutskottet, i en intervju med TT.

Förslaget går ut på att rätten för att ta ut allmän pension höjs från 61 till 62 år. Gränsen kommer senare att höjas ytterligare.

De med lägst lön kommer att missgynnas av förslaget, menar Mats Granér, enhetschef på Inspektionen för socialförsäkringen.

– En grupp blir tydligt drabbad – de som enbart har garantipension. De tjänar inte på att jobba längre, säger han och lägger till att det dock är en liten grupp.

Idag 06:34
Läs mer om Pensionsklyftan