Vattenkraft i tyska Bayern. Arkivbild. Wikimedia
Energiomställningen

Uniper höjer prognosen för 2019

Uniper höjer prognosen för 2019 års resultat, uppger bolaget i ett pressmeddelande enligt Direkt. Den tyska energijätten spår nu att det justerade ebit-resultatet landar på 750-950 miljoner euro mot tidigare bedömning på 550-850 miljoner euro.

Samtidigt finns det enligt styrelsen en ”viss” möjlighet till ett höjt utdelningsförslag för 2019, skriver nyhetsbyrån.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Ericssons vd Börje Ekholm.  HENRIK SÄLL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson / Bolagsnyheter

Ekholm efter miljardböterna: ”Nu avslutar vi detta kapitel”

”Dessa tidigare misslyckanden gör mig upprörd”. Så säger Ericssons vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande om att telekomjätten nått en förlikning med amerikanska myndigheter kring korruptions- och mutanklagelser.

Ericsson kommer att betala drygt 1 miljard dollar i böter.

– Att nå en uppgörelse med de amerikanska myndigheterna gör det möjligt att avsluta detta kapitel i vår historia, säger Ekholm.

Han säger också att Ericsson nu kan ”gå vidare och bygga ett starkare bolag”.

Ericsson kommer att hålla en telefonkonferens vid 09.30 på lördagen.

1 tim
Rafael Marchante / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Observatör ska se till att Ericsson följer reglerna

En oberoende observatör ska sköta övervaka hur Ericsson följer reglerna under det kommande tre åren. Det är en del i bolagets överenskommelse med amerikanska myndigheter. Det är också Ericsson som kommer att anlita observatören.

Totalt gör förlikningen att Ericsson får betala 1,06 miljarder dollar – motsvarande ungefär 10,1 miljarder. Ericsson skriver i ett pressmeddelande att beloppet ”täcks fullt ut av den avsättning om SEK 11,5 miljarder som togs i tredje kvartalet 2019”.

– I slutändan kan vi bara vara framgångsrika om vi befäster en kultur av etik och regelefterlevnad, säger Ericssons ordförande Ronnie Leten.

1 tim
Olof Swahnberg / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson får miljardböter i USA efter mutanklagelserna

Ericsson har gått med på en förlikning med amerikanska justitiedepartementet i utredningen av korruptions- och mutanklagelser. Den svenska telekomjätten kommer betala 1 miljard dollar i böter. Det framgår av ett pressmeddelande enligt Direkt.

– I dag har den svenska telekomjätten Ericsson erkänt årslånga kampanjer av korruption i fem länder för att förstärka greppet om telekommunikationsmarknaden, säger åklagaren Geoffrey Berman.

Under torsdagen rapporterade Bloomberg att en förlikning var nära och skrev då att bötesbeloppet skulle hamna i linje med Ericssons tidigare avsättning och uppskattning på 1,2 miljarder dollar.

Igår 21:57
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter
TT
Brittiska nyvalet

Investerarnas brexit-skydd: Guld för 34 miljarder kronor

Oro inför brexit gör att investerare i London satsar på guld. Under det tredje kvartalet köpte de guld från Australien för 34 miljarder kronor, skriver TT och lägger till att det är en ökning med hela 1 400 procent på årsbasis.

– Det är inte överraskande om britterna köper mer guld inför brexit. Det verkar vettigt, säger Dirk Baur, ekonomiprofessor vid University of Western Australia, till TT.

Han säger vidare att guld kan skydda investerare mot valutaförändringar.

21 min
Johnson och Corbyn möttes i BBC:s debatt i går kväll – den sista inför valet.  Jeff Overs / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tittarnas dom: Jämnt lopp – Johnson snäppet vassare

Tittarna tyckte att premiärminister Boris Johnson tog hem debatten mot Labourledaren Jeremy Corbyn som utkämpades i går kväll – men bara med nöd och näppe. Det enligt en undersökning som YouGov gjorde direkt efter sändningen. 52 procent av tittarna ansåg att Johnson vann, medan Corbyns siffra landade på 48 procent.

På frågan om vem som uppfattades som mest statsmannamässig fick premiärministern bättre resultat, men Corbyn klarade sig bättre än Johnson gällande pålitlighet och kontakt med väljarna, skriver SVT Nyheter.

1 tim
Boris Johnson. PETER NICHOLLS / POOL
undefined

Båda partierna tror på storseger för Boris Johnson

Boris Johnson och Torypartiet går mot en klar seger i nyvalet nästa vecka och kommer troligen att få egen majoritet i underhuset. Den bedömningen gör partiföreträdare för både Torypartiet och Labour enligt Bloomberg.

Framför allt ser Johnsons löften om att äntligen få brexit slutfört ut att ha vunnit gehör hos vanligtvis Labourtrogna väljare i norra England.

Partiföreträdarna gör bedömningen att majoriteten kommer att bli mellan 20 och 35 mandat.

Igår 17:32
Läs mer om Brittiska nyvalet
Frihandelns framtid Tillståndet i världsekonomin
Arkivbild. Arnd Wiegmann / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Tillståndet i världsekonomin

UBS tror att världsekonomin återhämtar sig nästa år

Världsekonomin står inför en återhämtning under andra halvan av 2020, spår UBS Global Wealth Management. Bankens investeringschef Adrian Zuercher säger till CNBC att optimismen bygger på att spänningarna mellan USA och Kina kommer att avta samt på fördröjda effekter från återinsatta centralbanksstimulanser.

Han tror vidare att det finns goda möjligheter att få handelsavtalets första del på plats och att bara det kommer att hjälpa ekonomin att återhämta sig.

3 tim
Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Världsbankens femårsplan för Kina väcker kritik i USA

Världsbanken har beslutat att förnya ett femårigt låneprogram till Kina som innebär att världens andra största ekonomi kommer att få låna 1–1,5 miljarder dollar årligen till låga räntor fram till juni 2025.

USA motsätter sig beslutet och finansminister Steven Mnuchin har protesterat mot Världsbankens beslut, som dock inte är underällt veto. Det rapporterar CNBC.

Men det är inte bara Vita huset som är kritiskt mot Världsbanken. Ordföranden i senatens finanskommitté Charles Grassley skräder inte orden:

– Världsbanken ska inte använda amerikanska skattepengar för att ge lån till rika länder som kränker sina medborgares mänskliga rättigheter och försöker dominera svagare länder antingen militärt eller ekonomiskt.

Igår 05:42
Läs mer om Frihandelns framtid
Personer utanför en arbetsförmedling i Stockholm.  HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

Personal fortsätter fly från ovisst Arbetsförmedlingen

Anställda på Arbetsförmedlingen fortsätter att säga upp sig, rapporterar DN. Uppsägningarna sker samtidigt som framtiden är oviss för myndigheten i samband med den planerade reformen. De sista två veckorna i november sa 144 personer upp sig.

Orsaken till att många väljer att lämna Arbetsförmedlingen är de anser att omorganisationen gått för långt för att den ska kunna bromsas. 1 600 personer har sagts upp under året – och nästintill lika många har lämnat myndigheten självmant.

1 tim
Per Bolund  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolund om misstroendehot: Det sista Sverige behöver nu

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att miljöpartiet kommer göra vad de kan för att hitta en lösning när det gäller Vänsterpartiets hot att avsätta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

– Det sista Sverige behöver nu är att kastas in i politisk osäkerhet, säger han, enligt Direkt.

Nu vill han att partierna ska lyckas hitta kompromisser och säger att det är alla partiers ansvar att situationen löser sig.

Igår 14:28
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven om V:s agerande: ”Det är huvudlöst”

Statsminister Stefan Löfven (S) riktar stark kritik mot Vänsterpartiet efter misstroendehotet mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

– Det är huvudlöst, säger han till Aftonbladet.

Löfvens kommentar kom efter ett internt möte på S-högkvarteret på Sveavägen i Stockholm.

Löfven menar att V:s agerande kastar ut Arbetsförmedlingen i total osäkerhet.

Regeringspartierna, C och L arbetar nu med att svara på det bud, som Löfven kallar det, som M och KD kommit med, skriver TT.

Igår 12:31
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Lynne Sladky / TT NYHETSBYRÅN
USA:s tillväxt

Analytiker: Tacka USA för delvis återvunna kronmuskler

Investerare och analytiker jublar över fredagens oväntat starka jobbrapport i USA, skriver Bloomberg.

TD Ameritrades marknadsstrateg JJ Kinahan konstaterar att läget nu tillåter Federal Reserve att göra just det man sagt sig vilja göra, det vill säga luta sig tillbaka och följa utvecklingen.

Bryn Mawr Trusts investeringschef tror att synen på marknaden och den bredare ekonomin är på väg att skifta från ”synkroniserad global inbromsning till global stabilisering”.

En av reaktionerna var en tydlig kronförstärkning mot euron, vilket SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist lyfter.

”Svenska kronan gillar onekligen riskaptit. Tacka USA:s jobbmarknad för delvis återvunna kronmuskler under fredagen”, skriver han på Twitter.

Igår 22:07
Jake May / TT NYHETSBYRÅN
undefined

GM-effekt väntas lyfta USA:s jobbtillväxt i november

Analytiker förutspår att minst 180 00 nya jobb skapades i USA i november månad. Det skriver Reuters och CNBC i analyser inför regeringens månatliga jobbrapport som släpps under fredagen.

Ekonomerna i Dow Jones enkät uppskattar att antalet kan bli så högt som 187 000. Jefferies chefsekonom Ward McCarthy tar i ännu mer:

– Jag tror att det blir 215 000 och den stora grejen kommer vara att den negativa effekten av GM-strejken vänds till en positiv, säger han till CNBC och förutspår att enbart industrijobben kommer att öka med 50 000.

Enligt Reuters kommer Arbetsmarknadsdepartementets rapport även att visa på stabila löneökningar och en arbetslöshet i närheten av 50-årslägsta.

Igår 07:43
Läs mer om USA:s tillväxt
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Kina-relationerna

Kina har ställt in handelsmöte – men hotet alltjämt luddigt

Efter den kinesiska ambassadören Gui Congyous utspel om ekonomiska sanktioner bekräftar nu UD att ett möte om handel och ekonomi ställdes in i ”mitten av november”. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

”UD söker nu nya datum att kunna genomföra nästa möte”, skriver departementet i ett mejl.

Samtidigt försöker regeringen få grepp om vad hotet kan innebära i praktiken, skriver TT. Saken undersöks via kanaler i Peking. Men än så länge har det inte kommit några officiella signaler därifrån.

– Jag hoppas att vi ska klara ut det senast i början på nästa vecka, säger utrikesminister Ann Linde (S) och beskriver handelsrelationen med Kina som viktig:

– Det är stor tillväxt och handlar om massor av jobb.

Bakgrunden till konflikten är kulturminister Amanda Linds deltagande vid utdelningen av PEN:s Tucholskypriset till Gui Minhai den 15 november.

Igår 19:21
Björn Jerdén. Pressbild och TT.
undefined

Kinaexpert: Tydlig eskalering av hotet mot Sverige

Gårdagens uttalande av Kinas ambassadör i Sverige är en tydlig eskalering av hotet mot Sverige. Det anser Björn Jerdén som leder Utrikespolitiska institutets Asienprogram.

Bakgrunden är de kinesiska protesterna mot att kulturminister Amanda Linds deltog vid Pen Internationals prisutdelningen till den fängslade svenskkinesiske bokförläggaren Gui Minhai.

På torsdagen sa Kinas ambassadör till Göteborgsposten att inte bara kulturutbytet utan även handelsrelationerna kommer att påverkas.

– Kultur är en sak, ekonomi en helt annan. Att ambassadören säger det här helt öppet är en tydlig signal, säger Björn Jerdén till Svenska Dagbladet.

Kinesiska investeringar i Sverige har det senaste decenniet landat på över 60 miljarder kronor. Detta samtidigt som den svenska exporten till Kina stadigt ökar, enligt TT.

Igår 09:58
Läs mer om Svenska Kina-relationerna
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

Fitch sänker BNP-prognos för Sverige – bekräftar betyget

(Direkt) Kreditvärderingsinstitutet Fitch bekräftar Sveriges kreditbetyg AAA, med fortsatt stabila utsikter. Det framgår av ett pressmeddelande från Fitch på fredagskvällen.

Fitch tror nu att BNP kommer växa med 1,3 procent för helåret 2019, en nedrevidering med 0,5 procentenheter från prognosen i juli.

En hög inkomst per capita, en historia av sund ekonomisk policy och blygsam samt fallande offentlig skuldsättning lyfts fram som bidragande faktorer till betyget av Fitch.

Kreditvärderingsinstitutet skriver dock att ekonomin dämpats snabbare än vad man tidigare förutspått.

Igår 21:41
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksbanken: Ingen uppgång i industrin förrän 2021

Riksbankens företagsundersökning visar att industrin inte väntar sig någon uppgång i konjunkturen förrän år 2021, skriver centralbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken konstaterar också att företag ser positiva effekter av den låga räntan, men att konjunkturen ändå fortsätter att mattas av och att företagen försöker avgöra om det handlar om en utdragen konjunkturnedgång eller bara en tillfällig svacka.

Likt de SCB-siffror som presenterades på fredagsmorgonen så är byggsektorn något mer positiv än övrig industri.

Igår 08:35
Läs mer om Svenska tillväxten
Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny rapport: Zalandos interna betyg liknar Stasis metoder

E-handelsjätten Zalando liknas vid den östtyska underrättelsen Stasi i en ny rapport från Humboldtuniversitetet i Berlin. Det handlar om sättet som anställda vid huvudkontoret i Tyskland betygsätter varandra fortlöpande.

– Det innebär att kontrollen är överallt, du vet aldrig om någon betygsätter det du säger eller gör just nu, säger rapportförfattaren Sascha-Christopher Geschke enligt SR Ekot.

Zalando, med svenska Kinnevik som storägare, menar att feedbackverktyget är ett sätt att främja medarbetarnas utveckling.

Igår 06:02
Läs mer om Zalando / Arbetsmiljölarmet