Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Kampen om klädköparna

Uniqlos ägare skruvar ner sin vinstprognos med 11 procent

Uniqlos ägare Fast Retailing sänker sin vinstprognos för året med 11 procent, rapporterar Bloomberg.

Koncernens försäljning har minskat till följd av protesterna i Hongkong och bojkotten i Sydkorea, skriver Reuters.

Krisen i Hongkong blev särskilt kännbar eftersom Uniqlos försäljning blivit allt mer beroende av den växande kinesiska marknaden när hemmamarknaden är mättad samtidigt som den japanska ekonomin bromasr in.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Experter: Skrällsiffran ökar pressen på Riksbanken

Den oväntat svaga inflationssiffran för januari ökar pressen på Riksbanken. Så går resonemangen bland experter efter dagens SCB-statistik.

Handelsbankens seniorekonom Anders Bergvall utesluter inte att minusräntan gör comeback. I ett marknadsbrev skriver han att siffran ökar trycket på Riksbanken att byta fot och sänka räntan även om det inte är bankens huvudscenario.

”Tröskeln är VÄÄÄÄÄÄÄÄLDIGT hög för att återgå till minusränta vilket avspeglas i relativt måttlig reaktion (svaghet) i kronan”, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter.

Swedbanks seniorekonom Cathrine Danin skriver i en tweet att statistiken inte är någon trevlig läsning för Riksbanken och noterar att prisutvecklingen för flera kategorier av varor är svag.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson noterar på Twitter att fallet i inflation på månadsbasis är det brantaste på åtminstone 40 år.

34 min
Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inflationen steg 1,2 procent i januari – klart lägre än väntat

KPIF-inflationen blev 1,2 procent i januari, enligt SCB. Förhandstipset bland analytiker var att siffran skulle vara 1,6 procent, enligt Infronts prognosenkät rapporterar Direkt.

Inflationen bromsar in markant jämfört med december, då inflationstakten var 1,7 procent. Framförallt är det lägre priser för kläder och skor samt el och resor som ligger bakom, noterar SCB.

Tidigare under månaden sänkte Riksbanken sin inflationsprognos rejält, till stor del till följd av fallande elpriser. Riksbanken räknade då med KPIF-inflation på 1,5 procent i januari.

3 tim
Riksbankschefen Stefan Ingves, till höger.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Inflationen blir högre än Ingves prognos

De fallande energipriserna gör att analytikerna räknar med att KPIF-inflationen i januari landar på 1,6 procent. Om de får rätt kommer inflationen bli högre än Riksbankens prognoser, skriver Direkt.

Även när det gäller KPI-inflationen är analytikerna marginellt mer positiva än Riksbanken – 1,7 procent jämfört med centralbankens prognos om 1,6 procent.

– Det stora nu i januari är fallande elpriser, som drar ned inflationen, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Direkt.

Swedbanks makroekonomer konstaterade i ett veckobrev nyligen att ”januariinflationen blir ett viktigt första test för Riksbankens färska prognos”.

Inflationssiffrorna släpps 09.30 i dag.

Idag 05:00
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
Rapportsäsongen Embracer Group
Metro Exodus THQ Nordic
Rapportsäsongen Embracer Group

Embracer rusar 20 procent – miljardlyft för bolagets vd

Ett miljardförvärv och en rapport med starkare resultat än väntat lyfter Embracer Group på Stockholmsbörsen på onsdagen. Vid 11.35-tiden är b-aktien upp drygt 20 procent.

Vd:n Lars Wingerfors är en av vinnarna på aktiens rusning. Han äger 88,6 miljoner b-aktier och innehavet har därmed ökat drygt 1,6 miljarder kronor i värde under dagen. Han äger dessutom 19,5 miljoner a-aktier enligt Holdings.

Sedan årsskiftet är b-aktien upp drygt 51 procent och under tisdagen är aktien den klart mest omsatta på Stockholmsbörsen.

Handelsbanken anser att spelbolagets rapport för tredje kvartalet var bättre än väntat, skriver Finwire.

34 min
INA FASSBENDER / AFP
undefined

Embracer miljardköper bolag i USA: ”Funnits på radarn”

Embracer Group köper det amerikanska bolaget Saber Interactive för knappt 1 030 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

Summan kan växa ytterligare och Embracer skriver att det finns en tilläggsköpeskilling på maximalt 375 miljoner dollar, motsvarande 3,7 miljarder kronor.

Det uppköpta bolaget har mer än 600 anställda.

– Saber har funnits på vår radar länge på grund av deras långa historia med konsekvent högkvalitativt arbete, säger Embracers vd Lars Wingefors.

5 tim
Illustrationsbild.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Embracer ökar sitt resultat med över 50 procent

Spelutvecklingsbolaget Embracer ökar sitt resultat med över 50 procent, visar bolaget i sin rapport över tredje kvartalet i sitt brutna räkenskapsår.

Det kraftigt ökade resultatet förklaras främst av ökad försäljning inom affärsområdet Games samt en ökad andel intäkter från digital försäljning och ägda titlar inom området, skriver bolaget.

”Redan i dag har vi den starkaste pipelinen någonsin med 96 titlar under utveckling runt om i koncernen, av vilka 52 ännu inte är utannonserade”, skriver vd Lars Wingefors i rapporten.

Idag 05:07
Läs mer om Rapportsäsongen
CHRISTOF STACHE / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Puma vinstvarnar – men prognos för helåret ligger fast

Utbrottet av coronoaviruset i Kina får tyska sportklädesföretaget Puma att varna för att försäljningen och vinsten inte kommer att nå den prognos som satts upp för första kvartalet, rapporterar Reuters. Samtidigt står Puma fast vid sin helårsprognos.

På helåret vill bolaget se en försäljningsökning på 10 procent, justerat för valutaeffekter, och ett rörelseresultat på 500–520 miljoner euro.

Hälften av Pumas affärer i Kina är tillfälligt stängda.

2 tim
Arkivbild. Nora Lorek/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska verkstadsbolag hotas av produktionsstopp

Det nya coronavirusets härjningar riskerar att lamslå produktionen hos svenska verkstadsbolag, skriver TT. Underleverantörer till fordonsindustrin drabbas hårt om bandet stannar hos någon av deras stora kunder.

– Det räcker med att en komponent fattas så stannar allt, säger Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen, till nyhetsbyrån.

Efter att ha pejlat av bland medlemsföretag bedömer han att lagren kommer börja eka tomma om några veckor ifall tillverkningsproblemen i Kina fortsätter.

4 tim
Sara Liljedal, presschef vid Atlas Copco.  Atlas Copco och TT
undefined

Atlas Copco och Kappahl: Vi påverkas ännu av viruset

SKF och Alfa Laval har fått igång verksamheten i Kina igen efter coronavirusets utbrott, skriver TT.

Atlas Copco har dock inte fått ”full fart” på produktionen i landet, uppger presschefen Sara Liljedal och lägger till att vissa av verkstadsjättens anställda jobbar hemifrån.

Även Kappahl, som har 40 procent av sin produktion i Kina, har problem och kommunikationschefen Charlotte Högberg uppger att vissa ordrar försenats med 2–3 veckor.

"Men i och med att flertalet leverantörer fortsatt är stängda så vet vi inte hur länge våra ordrar kommer att påverkas", skriver hon i ett mejl till TT.

5 tim
Läs mer om Nya coronaviruset
Olof Swahnberg / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

Nent-chef lämnar vd-uppdrag efter fyra månader på posten

Jakob Mejlhede Andersen lämnar uppdraget som vd för Nent Studios UK – ett jobb han tillträdde så sent som i oktober, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Han har också ett förflutet som chef för Nents streamingtjänst Viaplay.

– Vi har skapat något alldeles unikt med Viaplay och jag är stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit. Nu har jag tagit beslutet att ta nästa steg i min karriär och jag ser fram emot vad som ligger framför mig, säger Mejlhede Andersen.

Nents vd och koncernchef Anders Jensen säger att den avgående chefen ”varit en viktig drivkraft i att etablera Viaplay som den ledande nordiska streamingtjänsten”.

5 min
ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Peab ändrar redovisningen efter myndighetens krav

Peab ändrar sina redovisningsprinciper för projekt med svenska bostadsrättsföreingar, meddelar byggbolaget i ett pressmeddelande.

Det är en direkt följd av påtryckningar från Finansinspektionen.

Peab anser fortfarande att de inte har rejält inflytande över föreningarna när parterna skrivit på avtal för bland annat marköverlåtelse, men skriver att de gör bedömningen att det ”inte finns några utsikter att ändra Finansinspektionens uppfattning”.

Besqab har tidigare uppgett för DI att Finansinspektionen anser att föreningarnas skulder ska konsolideras in i företagens balansräkning, då FI anser att föreningarna inte är så självständiga.

4 tim
Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bombardiers försäljning är en del i större avyttring

Bombardiers försäljning av tågverksamhet till franska Alstom är bara en del i hur bolaget tvingas skala ner, skriver Wall Street Journal.

Bombardier har också nu sålt av sista delen i sin verksamhet med kommersiella flyg till Airbus och även om samtal med Textron strandat har man försökt sälja av även sin business jet-verksamhet – allt för att minska sina skulder.

– Vi var tvungna, kommenterar vd Alain Bellemare utvecklingen i en intervju.

5 tim
Läs mer om Dagens bolagsnyheter
Rapportsäsongen Fastighetssektorn
SBB:s vd Ilija Batljan.  Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Fastighetssektorn

Kraftigt ökat resultat för SBB – ska sätta nya tillväxtmål

Fastighetsbolaget SBB redovisar hyresintäkter som stigit med över 30 procent jämfört med samma period 2018, i bolagets rapport över det fjärde kvartalet. Bolaget uppger nu att man kommer att presentera nya tillväxtmål på kapitalmarknadsdagen i maj.

Förvärvet av Hemfosa som genomfördes i november har bidragit till tillväxten, skriver bolaget i rapporten. SBB värderar nu sin fastighetsportfölj till närmare 80 miljarder kronor. ”Bolaget är därmed ett av de största noterade fastighetsbolagen”, enligt SBB.

4 tim
Illustrationsbild över Manhattan.  J. David Ake / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klöverns nya miljardköp: En skyskrapa på Manhattan

Klövern har köpt en bostadsrättsförening på Manhattan, New York. Föreningen består av en 14 våningar hög byggnad på totalt 8 300 kvadratmeter, enligt ett pressmeddelande.

Köpet görs ihop med den lokala fastighetsutvecklaren GDSNY och Klövern får betala knappt 1,8 miljarder kronor.

– Vi är exalterade över att kunna fortsätta addera premiumtillgångar i New York med våra partners GDSNY, säger Klöverns vd Rutger Arnhult.

5 tim
Läs mer om Rapportsäsongen
Jonas Sjöstedt/Anders Ygeman TT
undefined

Energiministern säger nej till Vänsterpartiets krav

Energiminister Anders Ygeman (S) är inte beredd att gå Vänsterpartiet till mötes om energiöverenskommelsen.

– Det går ju inte att ha en lång lista med krav för att man ska gå in, för då är det helt enkelt en ny överenskommelse, säger Ygeman till TT.

Kravlistan presenterades tidigare under tisdagen av Jonas Sjöstedt, som meddelade att V är redo att bli en del av energiöverenskommelsen om januaripartierna går med på att expandera vindkraften och sätta ett definitivt stopp för kärkraften.

Igår 14:47
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och partiets energipolitiske talesperson Birger Lahti under pressträffen i riksdagen. Jonas Ekströmer/TT
undefined

Vänsterpartiet pressar S om energipolitiken

Vänsterpartiet vill bli en del av energiöverenskommelsen, meddelar Jonas Sjöstedt på en pressträff i riksdagen.

– Den överenskommelse som slöts för några år sedan saknar nu majoritet i riksdagen, säger Sjöstedt och hänvisar till att M och KD drog sig ur samarbetet med januaripartierna sent förra året.

V-ledaren säger att partiet kommer att ställa ett antal krav för att medverka, däribland en utbyggnad av vindkraften och en snabbare avveckling av kärnkraften.

Igår 11:54
Läs mer om Energiomställningen
TT
Stockholmsbörsen i dag

Uppgångarna på börsen tilltar – SBB och Embracer rusar

Stockholmsbörsen inleder onsdagens handel på plus. Vid 11.25-tiden ligger båda huvudindexen klart på plus:
• OMXS30: +0,8 %
• OMXSPI: +0,8 %
Uppgången gör att börsen tar rygg på de ledande indexen i Asien som handlats upp brett under morgonen.

Astra Zeneca toppar storbolagsindexet med en uppgång på 2,4 procent, följt av Swedish Match och Tele2 som stiger runt 1,5 procent.

Spelbolaget Stillfront har rapporterat ökad omsättning och vinst i det fjärde kvartalet jämfört med samma period föregående år. Detsamma gäller för sektorkollegan Embracer, som också meddelat ett miljardförvärv av ett amerikanskt bolag. Embracer rusar drygt 19,5 procent medan Stillfront handlas ner 0,7 procent.

Förvärvsmaskinen SBB lyfter hyresintäkterna och förvaltningsresultatet i det fjärde kvartalet, enligt färska rapporten. Fastighetsbolaget ska presentera nya tillväxtmål i maj. B-aktien är upp 6,2 procent.

Hövding ökar omsättningen i kvartalet och antalet sålda Hövdingar ökade med 50 procent. Förre Trelleborg-vd:n Fredrik Asp föreslås ta över ordförandeklubban. Aktien lyfter 11,3 procent.

KPIF-inflationen i januari kom in på 1,2 procent – klart lägre än väntat.

3 tim
undefined

Investeringsbolag säljer allt i Lime – aktien stiger

Lime Technologies stiger 1,8 procent under hög omsättning – aktien är den näst mest omsatta på Stockholmsbörsen vid 11-tiden.

Det Stockholmsbaserade investeringsbolaget Monterro har sålt hela sitt innehav, skriver Direkt.

Monterro-grundaren Peter Larsson är också ordförande i Lime och säger att försäljningen varit planerad sedan länge. De var med vid börsntoeringen för 15 månader sedan och har successivt minskat sitt innehav.

Lime-aktien har rusat drygt 150 procent sedan börsnoteringen i december 2018.

1 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag