Dagens börs internationellt

Uppåt på Wall Street inför hektiska rapportveckan

New York-börserna avslutade måndagens handel på plus efter förra veckans dystra avslutning. I vanlig ordning påverkade handelskriget mellan USA och Kina investerarnas humör, men även brexit och den pågående rapportsäsongen stod i fokus, skriver CNBC och Reuters.

Vid stängning såg indexen ut som följer:
• S&P500: +0,7%
• Nasdaq: +0,9%
• Dow Jones: +0,2%
Den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing backade 3,8 procent efter att UBS, Bank of America och Credit Suisse sänkt sina respektive riktkurser för aktien. Aktien dök 6,8 procent i fredags efter att Reuters rapporterat att amerikanska luftfartsmyndigheten FAA utreder interna meddelanden som tycks visa att man kände till säkerhetsproblem med olycksplanen 737 Max redan 2016.

Israeliska läkemedelsbolaget Teva steg 8,7 procent efter att bolaget nått en förlikning i tusentals opioidfall.

Netflix steg 1 procent efter att streamingjätten meddelat planer på att ta in cirka 19 miljarder kronor för att producera nytt innehåll, skriver Market Watch.

Liksom i Sverige står de amerikanska marknaderna inför en rapporttät vecka och 120 av S&P:s 500 bolag ska bekänna färg, skriver CNBC. Bland annat McDonalds, Caterpillar och Ford släpper rapporter på tisdag och onsdag.

New York-börserna i fredags
• S&P 500: -0,4 %
• Nasdaq: -0,8 %
• Dow Jones: -1,0 %

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Flygmässan i Dubai.  Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Boeing och Alibaba åt olika håll i öppningen på Wall Street

Förnyad handelsoro sänker indexen i öppningen på Wall Street, rapporterar CNBC.

Flygplanstillverkaren Boeing stiger något efter att ha slutfört en affär med Förenade arabemiratens flygbolag Emirates om 30 stycken 787 Dreamliner-plan i samband med flygmässan i Dubai. Affären uppges vara värd 9 miljarder dollar.

Båda varuhuskedjorna Home Depot och Kohls bommade förväntningarna när delårsrapporterna presenterades i går. Aktierna dök och hela sektorn tyngdes. Även på onsdagen fortsätter bolagens aktier ner.

I dag överträffade rivalerna Target och Lowes förväntningarna i sina rapporter. Target stiger 8 procent och Lowes är upp 6 procent.

Kinesiska e-handelsjätten Alibabas Hongkong-notering väntas bli den största i år, enligt en källa till CNBC. Aktien faller dock kring en procent i öppningen på Wall Street.

2 min
Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Target och Lowe väntas ge kursrekyl för detaljhandeln

Både Home Depot och Kohl’s dök i tisdagshandeln på Wall Street sedan varuhuskedjorna rapporterat lägre resultat än förväntat. På onsdagen ser det ut att bli rekyl för den amerikanska detaljhandeln, ledd av starka rapporter från Target och Lowes.

Target spår nu en vinst inom intervallet 6,25–6,45 dollar per aktie för helåret, att jämföra med tidigare estimat på 5,90–6,20 dollar. Väntat var en höjning till i snitt 6,18 dollar, skriver Direkt med hänvisning till Bloombergs analytikerenkät.

Varuhuskedjan ökade e-handeln med 31 procent i kvartalet och leveranser av varor samma dag ökade med 80 procent.

För Lowes räkning höjdes prognosen till intervallet 5,63-5,70 dollar. Tidigare var prognosen 5,45-5,65 dollar. Väntat var en höjning till 5,67 dollar.

Target är upp över 9 procent i förhandeln på börsen. Lowe har stigit 3,6 procent.

2 tim
TT.
undefined

Helröda index i Asien efter Trumps förnyade tullhot

Handelsoro och svag makrodata sänkte Asiens ledande börser på onsdagen. Vid stängning visade ledande index:
• Nikkei: −0,6%
• Shanghai: −0,8%
• Shenzhen: −0,7%
• Hongkong: −0,8%
• Kospi: −1,3%
I går kväll upprepade USA:s president Donald Trump sitt hot om en tullhöjning i december ifall de två ekonomiska supermakterna inte lyckas komma överens om en mini-deal eller fas ett-avtal. Deadline för nästa tullsalva är den 15 december, skriver CNBC.

Nyhetskanalen konstaterar samtidigt att kineserna uttryckt pessimism om möjligheten att få till ett avtal just på grund av bristande samsyn kring tidigare uttalanden om ömsesidigt tillbakadragande av tullar eller tullhot.

Gokul Laroia, vd för Morgan Stanleys Stillahavskontor säger till CNBC att såväl penningpolitiska som finanspolitiska åtgärder kommer att bli mer effektiva med ett handelsavtal på plats.

På onsdagsmorgonen sänkte den kinesiska centralbanken räntan 0,05 procent på ettåriga och femåriga lån.

I Japan tyngs index av data från handelsdepartementet som visar att landets export sjönk 9,2 procent i oktober, klart mer än väntade 7,6 procent enligt Reuters enkät.

5 tim
Läs mer om Dagens börs internationellt
Swedbanks vd Jens Henriksson. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på Swedbank-avslöjandet

Jurist: Sanktionsbrott mycket, mycket värre än penningtvätt

Att medverka till brott mot sanktioner ses av amerikanska myndigheter som ”mycket, mycket värre” än att bryta mot penningtvätts- och korruptionslagar. Det säger advokat Peter Utterström, expert på antikorruption och regelefterlevnad, till DN.

Enligt Utterström anser USA att banker lätt kan kontrollera vilka namngivna personer, företag och länder som är uppsatta på sanktionslistan.

– Har man handlat med fel person i sanktionsavseende är man rökt, säger Utterström och spår ”väldigt saftiga böter” för Swedbank.

5 tim
Stefan Ingves. TT.
undefined

Ingves: Penningtvätten en rejäl läxa för bankerna

Riksbankschef Stefan Ingves varnar för att det kommer ta lång tid att reda ut de penningtvättsskandaler som nu håller på att nystas upp och att de naggar bankernas förtroende. Det rapporterar TT.

– Det här blev en rejäl hemläxa, säger han men betonar samtidigt att det är ”komplex materia” och att han inte kan uttala sig om enskilda fall såsom Swedbank.

Ingves fick frågor om den pågående skandalen i anslutning till att Riksbanken presenterade sin senaste finansiella stabilitetsrapport.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Avslöjandet lär inte ge någon effekt på aktien”

Uppdrag gransknings senaste avslöjande om Swedbank lär inte bli en chock för aktiemarknaden. Det säger DI:s analytiker Ulf Petersson.

Han menar att marknaden redan tagit höjd för att det förekommit överföringar av smutsiga pengar i Swedbank och att det nu inte rör sig om några stora belopp.

Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold är inne på samma linje.

– Jag har jag svårt att se att det skulle få någon större effekt på aktiekursen, säger han till SvD Näringsliv.

Danske Banks analytiker Andreas Håkansson skriver på Twitter att Uppdrag gransknings Swedbank-show är över. Han förväntar sig heller inte någon negativ reaktion på börsen eftersom stora böter redan är inprisat i aktiekursen.

Idag 06:57
Läs mer om Reaktioner på Swedbank-avslöjandet
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

”Höga privata skulder största risken i svenska systemet”

Trots ett förbättrat läge kvarstår riskerna med hushållens höga skuldsättning, säger riksbankschef Stefan Ingves på en pressträff efter att Riksbankens stabilitetsrapport publicerats.

Riksbanken ser bekymrat på att skuldsättningen i den privata sektorn har ökat samtidigt som svenska statsskulden har minskat.

Om 75 procent av bankernas utlåning har bostäder eller kommersiella fastigheter som mål är detta den största risken i det svenska systemet, menar man.

– Storleken på skuldstocken kommer inte vändas på något kvartal, och det förblir en risk för svensk ekonomi, säger Ingves.

3 tim
Illustrationsbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksbanken: Riskerna för finansiell stabilitet har ökat

Riskerna för den finansiella stabiliteten har ökat sedan i våras, enligt Riksbankens stabilitetsrapport.

I en miljö med förväntningar på låg ränta och expansiv penningpolitik globalt kan marknadsaktörer öka sitt risktagande, vilket i sin tur leder till att tillgångar blir övervärderade och skuldsättningen ökar på ett ohållbart sätt, skriver centralbanken.

Handelskonflikten mellan USA och Kina samt oklarheterna kring brexit bidrar till att det är osäkert hur konjunkturen kommer att utvecklas framöver, konstaterar man vidare.

Riksbanken noterar även att klimatförändringarna och omställningen till en mindre fossilbaserad ekonomi kan innebära risker för det internationella finansiella systemet.

6 tim
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
Mikael Lindkvist, mobillådan och Marianne Mörck. M3/TT
Julhandeln och ”black friday”

Reaktioner på mobillådan: De är helt ute och cyklar

Årets julklapp mobillådan är ett skämt, enligt Mikael Lindkvist, chefredaktör för M3.

”Allvarligt talat – känner du NÅGON som köpt, eller börjat intressera sig för en mobillåda? Eller som ens tagit ordet i sin mun?”, skriver han i en kommentar och konstaterar att Hui, som utser årets julklapp, är ute och cyklar.

Årets julvärd, skådespelaren Marianne Mörck, tycker att tanken är god men att köpa en låda är onödig.

– Just den yngre generationen kan ju inte andas utan mobiltelefoner och kan inte se varandra i ansiktet, och då är det ingen mening att fira jul, säger hon till Aftonbladet.

14 min
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konsumentverkets varning: Finns sällan ordinarie pris

Nuförtiden inleds julhandeln med det amerikanska rea-påfundet Black friday. Flera undersökningar visar dock att de utlovat kapade priserna de facto inte är lägre, skriver Expressen.

Sedan tidigare har Konsumentverket fällt Sportamore, Intersport, Ur & Penn samt Jollyroom för vilseledande reklam. Bland annat stämde inte det ordinarie pris som företaget hävdade hade sänkts.

Processrådet Pär Magnusson på Konsumentverket råder konsumenter att generellt vara skeptiska till påståenden om ordinarie pris, vilket ofta är ett förlegat koncept. I stället tycker han att kunder ska kolla upp prishistoriken på jämförelsesajter som prisjakt.nu.

– När det finns ett mer eller mindre rörligt pris så finns inget ordinarie pris, säger han.

5 tim
Saga Bowallius/Mobillåda TT
undefined

Mobillådan är årets julklapp 2019 – ska ge lugn och ro

Årets julklapp blir mobillådan. Det meddelar Hui Researchs analytiker Saga Bowallius under en pressträff. En mobillåda är en slags låda där man kan lägga undan mobilen för att få lite lugn och ro.

– Vi tyckte det här var den perfekta julklappen, sa Saga Bowallius, analytiker på Handelns Utredningsinstitut, Hui.

Det finns mobillådor att köpa, men går lika bra med en skokartong eller en låda gjord i slöjden, enligt Hui. Ett av kriterierna är att produkten ska vara en nyhet eller ha väckt nytt intresse under året.

Idag 06:46
Läs mer om Julhandeln och ”black friday”