I fredags lyfte Kina tullar på viss mikroelektronik. TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Supermakternas kamp

USA: Framgång för fas 1 – Kina släpper in potatis

Enligt amerikanska jordbruksdepartementet har Kina börjat implementera fas ett i handelsavtalet mellan länderna, rapporterar Direkt.

Bland annat ska Kina enligt USA ha hävt förbud mot import av amerikansk kyckling, hönsprodukter och djurfoder. Kina ska också ha tagit bort hinder för import av amerikansk potatis för produktion av chips och pommes frites.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Varslen i näringslivet
Arkivbilder: Drottninggatan i Stockholm / Carl Bennet. TT
Coronaviruset Varslen i näringslivet

Bennet till regeringen: Inför moratorium för lokalhyror

Regeringen måste gräva djupare i verktygslådan och ta i mer om det svenska näringslivet ska gå att rädda. Det säger industriprofilen Carl Bennet i en intervju med SvD Näringsliv.

Ett förslag han har är att företag ska slippa betala hyran för sina lokaler i tre månaders tid, för att krisande verksamheter ska slippa en del av bördan.

Förslaget har han även dryftat för finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det skulle ge andrum och en möjlighet för bolag som går på knäna att hitta en lösning, säger han.

2 tim
Arkivbild: Svensk Handels vd Karin Johansson. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sätter fingret på att vi behöver akuta stödåtgärder”

Företagen inom sällanköpshandeln behöver fler riktade insatser för att undvika den stundande konkursvågen. Det menar arbetsgivarorganisationen Svensk Handels vd Karin Johansson.

Insatser för att minska trycket från hyres- och personalkostnader är någonting som sektorn är i skriande behov av, menar hon.

Enligt en ny studie som organisationen har gjort uppger tre av tio handlare att de bara klarar sig två månader till om läget inte förbättras.

– Det sätter fingret på att vi behöver akuta stödåtgärder, säger Karin Johansson till SR Ekot.

3 tim
Illustrationsbild. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rapport: Var tredje butik kan tvingas stänga före sommaren

Likviditetskrisen blir allt svårare för Sveriges sällanköpshandlare. Om nuvarande situation fortsätter riskerar tre av tio butiker att tvingas stänga sin verksamhet inom de närmaste två månaderna. Den skriver branschorganisationen Svensk Handel i en ny rapport.

Enligt Svensk Handels undersökning uppger varannan butik i sällanköpsvaruhandeln att de har tappat minst 40 procent av sin försäljning. Var tionde butik har tappat 80 procent.

– Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Warren Buffett. TT
Börsen internationellt

Buffett tvärvänder – dumpar flygaktier för 388 miljoner

Investerargurun Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway har under veckan sålt sammanlagt över 15 miljoner aktier i Delta Air Lines och Southwest Airlines, skriver flera amerikanska affärsmedier.

DI noterar att det är en tvärvändning från Buffett, som för knappt en månad sedan sa till Yahoo Finances att han inte kommer att sälja några flygbolagsaktier.

Enligt Reuters gav aktieförsäljningarna Berkshire Hathaway sammanlagt 388 miljoner dollar, motsvarande över 3,9 miljarder kronor.

Varken Berkshire Hathaway eller Buffett har kommenterat saken.

1 tim
undefined

Wall Street stängde ner – Tesla mot strömmen

Efter en volatil handelsdag avslutade Wall Street veckan på rött och vid stängning stod ledande index som följer:

 • S&P 500: -1,5 procent
 • Nasdaq: -1,5 procent
 • Dow Jones: -1,7 procent

Strax innan öppning kom dystra jobbsiffror. Sysselsättningen föll i USA för första gången sedan 2010 – antalet sysselsatta minskade med 701 000 personer i mars, enligt statistiken. Analytikerna väntade sig ett tapp på 100 000. Börserna pressades också att det kom nya siffror över dödstal i New York, som visade att antalet döda dubblerats på tre dygn.

– Vi kan inte se ljuset framför oss, kommenterade Brian Nick, investeringsstrateg på Nuveen till CNBC.

Samtidigt hoppades investerare att oljepriskriget är på väg mot ett slut och priset på olja fortsatte upp då det kom indikationer på att Ryssland är redo att begränsa produktionen. På fredagen träffade Trump amerikanska oljejättars vd:ar och på måndag kommer Opec+ att hålla ett extrainsatt krismöte.

På bolagsfronten rusade Tesla efter att ha släppt leveransstatistik som var över förväntan. Aktien stängde upp 6 procent.

Igår 20:00
Illustrationsbild. Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mestadels minus när Asiens börser avslutade veckan

Det var relativt stillsamma rörelser på Asienbörserna i fredagens handel, efter gårdagens rally i oljepriserna och rekordusla arbetslöshetssiffror i USA. Vid stängning såg läget ut som följer:
• Nikkei: +/-0,0%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: −0,7%
• Hang Seng: −0,2%
• Kospi: +/-0,0%

TT noterar att det var en billigare yen som ligger bakom handlarnas relativa optimism i morgonhandeln.

Tidigt på morgonen släpptes inköpschefsindex för Kinas tjänstesektor, som kom in på 43,0 i mars. I februari var samma siffra 26,5. Det sammanvägda indexet steg samtidigt till 46,7, upp från 27,5. Ett värde under 50 indikerar kontraktion.

Under morgonhandeln backade oljepriserna något igen, efter gårdagens prisspik på närmare 25 procent för WTI-oljan. WTI-oljan handlades vid 10-tiden för runt 25,30 dollar per fat, upp 2,3 procent sedan handelsstarten. Brentoljan var samtidigt upp ungefär 4 procent och handlades för strax under 31 dollar per fat.

Igår 08:32
Läs mer om Börsen internationellt
Saudiarabiens utrikesminister prins Faisal bin Farhan. Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riyad och Moskva i ordfejd om oljebråket: ”Helt falskt”

Den senaste tidens ras i oljepriserna beror på att Saudiarabien drog sig ur en överenskommelse inom Opec att minska sitt oljeutbud, menar Ryssland. Lögn, anser Saudiarabien, som i två separata uttalanden på lördagen kritiserar Moskva och energiminister Alexander Novak.

”Ryssland var den som vägrade att godkänna överenskommelsen, medan kungadömet och 22 andra länder försökte övertala Ryssland att minska sin produktion”, uppger den saudiske utrikesministern prins Faisal bin Farhan enligt AP.

Enligt nyhetsbyrån har Ryssland också anklagat Saudiarabien för att vilja ”svälta ut skifferproducenterna”, som till stor del utgör USA:s oljeproduktion.

”[Det] är helt falskt, vilket våra ryska vänner också vet”, heter det i uttalandet från Farhan.

4 tim
Trump har sagt sig vilja medla mellan Ryssland och Saudiarabien. På bild Vladimir Putin och Donald Trump. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kudlow: USA:s oljejättar tvingas inte kapa produktion

Donald Trump kommer inte att tvinga amerikanska oljejättar att minska sin produktion, säger Vita Husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow, rapporterar Reuters. Uttalandet kommer inför att Trump på fredagen träffar ledare för flera oljeföretag, och inför att Trump sagt sig vilja medla i priskriget mellan Ryssland och Saudiarabien.

Samtidigt sa Kudlow att det är sunt förnuft att minska produktionen och att han tror att bolagen inser det.

Igår 19:11
Läs mer om Oljeraset
Coronaviruset Penningstinna idrotten
AIK-spelare/IFK Göteborgs Robin Söder. Bildbyrån
Coronaviruset Penningstinna idrotten

Analyser: Tre klubbar blir extra drabbade av krisen

IFK Göteborg, Hammarby och AIK är ”fruktansvärt illa ute” om herrallsvenskan 2020 skulle spelas utan publik. Det skriver Sportbladets reporter Robert Laul i en analys.

I Hammarbys och AIK:s fall kommer en eventuellt publiklös säsong, som ser mer och mer troligt ut, att slå hårt mot ekonomin. IFK Göteborg har budgeterat för spelarförsäljningar, något som kommer att bli svårare under 2020, skriver Laul.

Skälet till att försäljningar blir svårare är att spekulationsekonomin i fotobollsvärlden har spruckit i och med coronakrisen, skriver ekonomen Kristof Vogel i ett blogginlägg på Fotboll Sthlm.

”Bubblan spricker nu med en smäll. Fotbollen står inför sin egensnickrade finanskris”, skriver han.

2 tim
Illustrationsbild. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sveriges rikaste fotbollsklubb MFF permitterar personal

Allsvenska premiären är uppskjuten och nu väljer Sveriges rikaste fotbollsklubb MFF att korttidspermittera personal. Det meddelar klubben på sin hemsida.

Syftet är att skydda MFF:s ekonomi, som omsatte 372 miljoner förra året, mot negativ påverkan av coronakrisen.

Beslutet innebär att berörd personal går ner i arbetstid med upp till 60 procent från och med 1 april. Spelarna i herr- och damelitlagen påverkas inte.

– Händelserna i omvärlden har gjort att stora delar av vår verksamhet står helt stilla, säger Anders Pålsson, ordförande för Malmö FF:s styrelse.

31 mar
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska jobben
Arkivbild: Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska jobben

SN: 350 000 fler arbetslösa – bara genom konkurser

Antalet arbetslösa i Sverige kan öka med 350 000 personer till hösten – och det bara genom konkurser. Det skriver Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke på DN Debatt.

Enligt organisationens beräkningar finns det i dag omkring 30 000 företag som skulle ha svårt att undvika en konkurs vid en månadslång nedstängning, trots de statliga räddningspaket som hittills har presenterats.

Han menar att regeringens krisåtgärder har en ”bra huvudinriktning”, men att de behöver skruvas upp till storleksordningen 200 miljarder kronor för att kunna stötta näringslivet på ett effektivt sätt.

”Regeringen måste agera nu och den måste agera kraftfullt. Kostnaden för att inte göra det och därmed administrera de ekonomiska och sociala konsekvenserna av företagsdöd och massarbetslöshet kommer att bli mycket större”, skriver han.

3 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Bredda a-kassan på rätt sätt

Just nu behöver politikerna sträcka ut räckvidden i ersättningssystemen, skriver Oskar Norström-Skans, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, på bloggen Ekonomistas.

Han menar att fler kan ta del av a-kassan är vitalt och att nya regler bör implementeras månad för månad i stället för ”en generell marginell uppluckring av reglerna för att få tillträde till årslånga ersättningsperioder”. Detta för att kunna skala tillbaka utvidgningarna snabbt.

”På så sätt kan man både tillhandahålla en nödvändig tillfällig ersättning för väldigt många och hålla sökviljan uppe”‚ skriver han.

Igår 14:02
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Tesla / Bolagsnyheter
Arkivbild: En anställd arbetar på Teslas Model S i fabriken i Fremont. Paul Sakuma / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Tesla / Bolagsnyheter

Källor: Hundratals får gå från Teslas fabriker i USA

Tesla river kontrakten med hundratals tillfälligt anställda vid fabrikerna i Kalifornien och Nevada, sedan det beslutats att fabrikerna ska hålla stängt ytterligare en tid på grund av virusutbrottet. Det rapporterar CNBC och hänvisar till källuppgifter och intern dokumentation.

Nedskärningarna kommer bara dagarna efter att elbilstillverkaren rapporterat fler levererade fordon än analytikerna hade räknat med i första kvartalet, vilket fick aktien att stiga på ett i övrigt sjunkande Wall Street på fredagskvällen.

Varken Tesla eller de berörda bemanningsföretagen har kommenterat uppgifterna.

2 tim
BRENDAN SMIALOWSKI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Teslas respiratorer är mot sömnapné – kan sprida corona

På något sätt satt elbilstillverkaren Tesla på över 1 000 respiratorer som de kunde skänka till sjukhus mitt i den globala bristen. Men det var inget mirakel. Vd:n Elon Musk hade köpt in andningshjälpmedel för sömnapné och satt Tesla-klistermärken på lådorna, rapporterar Financial Times.

Sjukhus världen över jagar nu desperat efter andningshjälpmedel till patienter som insjuknat i covid-19. Det kan ändå finnas skäl till att Musk lyckades komma över sitt parti med andningshjälpmedel.

Organisationen för USA:s anestesiläkare har redan avrått från att använda maskiner av Musks typ vid covid-19, skriver FT. Andningshjälpmedel av den typen kan sprida coronaviruset genom att blåsa ut virussmittad aerosol i rummet som patienten vistas i.

Igår 10:03
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Läget i världsekonomin
Porträtt av Kinas president Xi Jinping i Shanghai. Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Läget i världsekonomin

Världsbanken vill få Kina att frysa skuldkrav på u-länder

Över 90 länder har sökt krisstöd från Internationella valutafonden, IMF, för att bekämpa de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. Det är nästan hälften av fondens 189 medlemsländer, konstaterar Reuters.

I ett blogginlägg skriver Världsbankens ordförande David Malpass att man står redo att slussa ut sammanlagt 160 miljarder amerikanska dollar de närmaste åren för att hjälpa världens länder i kampen mot pandemin.

Dessutom arbetar man tillsammans med IMF för att få stora långivare som Kina att skjuta upp sina betalningskrav på de fattigaste länderna från och med den 1 maj, och minst ett år framåt. Förslaget ska behandlas på vårmötet i mitten av april.

5 tim
IMF-chefen Kristalina Georgieva. NICHOLAS KAMM / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF: Coronakrisen en kris som inte liknar något annat

Coronapandemin har lett till en tvärnit för den globala ekonomiska aktiviteten och knuffat världsekonomin in i en recession som kommer att bli ”mycket värre” än finanskrisen i slutet av 2000-talet. Den dystra prognosen ger Internationella valutafonden (IMF), enligt Reuters.

– Det här är en kris som inte liknar någon annan, konstaterade IMF-chefen Kristalina Georgieva under en gemensam presskonferens med Världshälsoorganisationen WHO.

– Det här är, under min livstid, den mörkaste stunden för mänskligheten – ett stort hot mot hela världen – och det kräver att vi står raka i ryggen, enade och skyddar de mest sårbara, sa hon.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Helg | Långläsning
Illustrationsbild: I slutet av mars packade mäklarna från New York-börsens handelsgolv ihop sina datorer för att jobba hemifrån. LUCAS JACKSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experten tveksam: Ska vi någonsin återgå till kontoret?

När coronapandemin nu tvingat en betydande del av världens sysselsatta arbetskraft att jobba hemifrån i ett par veckor, väcks frågan om vad som händer när virusutbrottet slutligen har falnat – återgår hemmajobbarna till sina kontor och tar vid där de var när de blev hemskickade? Nej, troligtvis inte. Det säger affärskonsulten Steve King till Newsweek, som försöker sia om arbetslivet post-corona.

King pekar på att det redan före virusutbrottet fanns en trend som gick mot mer hemmaarbete.

– Om det redan finns en trend eller ett skifte som växer sig starkare tenderar en chock som coronapandemin att stötta den förändringen, och snabba på den, säger han.

Läs reportaget via länken nedan.

3 tim
Sjöko. Reid, Jim P, U.S. Fish and Wildlife Service, Creative Commons
undefined

Stängning av kolkraftverk hotar havets hippies

Sjökor är havets veganhippies – utan naturliga fiender har evolutionen gjort dem till tjocka, närsynta och nästan döva flytande matsmältningsmaskiner.

Men i stället för gräs gillar de kolkraftverk. En utsatt population i Florida står nu inför ett nytt hot när hela kolindustrin stängs ner steg för steg. Och ingen vet hur de ska vänja av sjökorna från kolkraftverk, skriver Bloomberg Businessweek.

Läs reportaget via länken nedan.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset