Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Utbudet på bomarknaden lägsta för november på tre år

Utbudet av lägenheter till salu på Hemnet fortsätter sjunka och har nu nått lägsta novembernivå på tre år.

– Särskilt i Stockholm är det en väldigt kraftig nedgång i utbudet jämfört med november 2017, nästan 20 procent i kommunen och 30 procent innanför tullarna, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Direkt.

I november låg 6 procent färre lägenheter ute på bostadssajten än året innan.

Läs även

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Illustrationsbild.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson / Bolagsnyheter

Ekholm: Det kommer alltid finnas rötägg i Ericsson

De fel som begicks och som nu kostar Ericsson över 1 miljard kronor skulle inte kunna inträffa i dag. Det säger bolagets vd Börje Ekholm till TT på lördagen.

När nyhetsbyrån frågar om all korruption kopplad till Ericsson nu är utagerad, svarar han bland annat:

– Vi är ju 100 000 personer i det här och det kommer alltid att finnas rötägg i företaget. Det viktiga för oss är att vi har ett system på plats som gör att vi snabbt kan hitta det och snabbt vidta åtgärder.

1 tim
Börje Ekholm, vd och koncernchef för Ericsson.  Lars Schröder/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter miljardböterna: ”Vi behåller finansiella målen”

Ericsson kommer att behålla sina finansiella mål för 2020 och 2022. Det säger bolagets finanschef Carl Mellander på en telefonkonferens på lördagen.

Bolaget har gått med på en förlikning i utredningen av korruptions- och mutanklagelser. De får betala drygt 1 miljard dollar i böter. Vd:n Börje Ekholm säger att överenskommelserna med amerikanska myndigheter ”är ett viktigt steg” för bolaget.

– Det som hänt är ett helt oacceptabelt och upprörande kapitel i vår historia, säger Ekholm.

Han säger vidare att Ericsson inte kan förändra det som redan skett, men att de nu gjort förändringar som gör att de är ett starkare bolag med ett bättre program för etik och regelefterlevnad.

3 tim
Rafael Marchante / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Observatör ska se till att Ericsson följer reglerna

En oberoende observatör ska övervaka hur Ericsson följer reglerna under de kommande tre åren. Det är en del i bolagets överenskommelse med amerikanska myndigheter. Det är också Ericsson som kommer att anlita observatören.

Totalt gör förlikningen att Ericsson får betala 1,06 miljarder dollar – motsvarande ungefär 10,1 miljarder. Ericsson skriver i ett pressmeddelande att beloppet ”täcks fullt ut av den avsättning om SEK 11,5 miljarder som togs i tredje kvartalet 2019”.

– I slutändan kan vi bara vara framgångsrika om vi befäster en kultur av etik och regelefterlevnad, säger Ericssons ordförande Ronnie Leten.

Idag 05:42
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter
Illustrationsbild. TT
Börsåret 2019

”Lätt trampa snett på börsen när handelskriget dominerar”

Börsen har svängt kraftigt till följd av bland annat nyheter kring handelskriget, konstaterar Aktiespararnas två analytiker Carl-Henrik Söderberg och Christoffer Ahnemark i en portföljuppdatering.

”Det är oerhört lätt att ’trampa snett’ i ett försök att agera på dessa typer av nyheter”, skriver duon.

Handelskriget mellan USA och Kina har kortsiktigt störst avtryck på börshumöret, konstaterar Placeras Pekka Kääntä.

Men på lång sikt är det konjunkturen som är viktigast och just nu sprider det sig en konjunkturoptimism på finansmarknaden efter de starka jobbsiffrorna från USA, skriver Kääntä.

1 tim
Charlotta Faxén, fondförvaltare på Lannebo Fonder.  Lannebo Fonder och TT
undefined

Förvaltare: Vi är positiva – börsen kommer att gå upp

Trots att 2019 varit ett starkt börsår finns det mer att hämta. Det tror åtminstone Lannebo Fonders förvaltarduo Charlotta Faxén och Peter Lagerlöf. I en uppdatering skriver de att de är ”försiktigt positiva till börsen” och att de räknar med en fortsatt uppgång de närmaste månaderna.

Största hotet mot en börsuppgång är om samtalen mellan handelskrigande USA och Kina skulle bryta samman.

Söderberg & Partners är inte lika optimistiska och ”förespråkar en försiktigare hållning till aktiemarknaden genom en svag undervikt”, skriver investeringsstrategen Dick Ingvarsson i senaste veckoanalysen.

Idag 05:07
Illustrationsbild.  TT
undefined

Aktiva investerarna satsar på att börsen backar

60 procent av Nordnets mer aktiva investerare tror att Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 ska gå ner, skriver nätbankens investeringscoach Alexander Gustafsson i ett blogginlägg.

Han har gått igenom hur investerarna positionerat sig i börshandlade produkter och mätt andelen som har en lång respektive kort position.

”Intressant nog har exponeringen mot nedgång haft majoritet över hela året. Det har varit en dålig affär då OMXS30 är upp mer än 20 procent sedan årsskiftet”, skriver Gustafsson.

1 dec
Läs mer om Börsåret 2019
Boris Johnson, till höger.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska nyvalet

Tysk toppekonom: Brexit är bra – skapar jobb i Europa

Det är positivt om Storbritannien lämnar EU. Det säger den tyska ekonomen Folker Hellmeyer till SvD.

Hellmeyer motiverar detta bland annat med att internationella bolag då lämnar de brittiska öarna för Europa. Detta kommer i sin tur skapa arbetstillfällen i Europa, poängterar tysken.

Enligt SvD säger Hellmeyer sarkastiskt och med glimten i ögat att brexit vore ”första gången som britterna har gjort något positivt för den europeiska ekonomin”.

1 tim
TT
undefined

Investerarnas brexit-skydd: Guld för 34 miljarder kronor

Oro inför brexit gör att investerare i London satsar på guld. Under det tredje kvartalet köpte de guld från Australien för 34 miljarder kronor, skriver TT och lägger till att det är en ökning med hela 1 400 procent på årsbasis.

– Det är inte överraskande om britterna köper mer guld inför brexit. Det verkar vettigt, säger Dirk Baur, ekonomiprofessor vid University of Western Australia, till TT.

Han säger vidare att guld kan skydda investerare mot valutaförändringar.

Idag 06:12
Johnson och Corbyn möttes i BBC:s debatt i går kväll – den sista inför valet.  Jeff Overs / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tittarnas dom: Jämnt lopp – Johnson snäppet vassare

Tittarna tyckte att premiärminister Boris Johnson tog hem debatten mot Labourledaren Jeremy Corbyn som utkämpades i går kväll – men bara med nöd och näppe. Det enligt en undersökning som YouGov gjorde direkt efter sändningen. 52 procent av tittarna ansåg att Johnson vann, medan Corbyns siffra landade på 48 procent.

På frågan om vem som uppfattades som mest statsmannamässig fick premiärministern bättre resultat, men Corbyn klarade sig bättre än Johnson gällande pålitlighet och kontakt med väljarna, skriver SVT Nyheter.

Idag 05:33
Läs mer om Brittiska nyvalet
Arkivbild.  Maxim Shemetov / TT NYHETSBYRÅN
Noteringen av Saudi Aramco

”Det har varit väldigt stor turbulens kring noteringen”

Oljepriset och Saudi Aramco är några av ämnena som avhandlas i senaste Ekonomiekot Extra.

Där tas upp att den saudiska oljejättens notering blir den största någonsin och att Saudiarabien får in 26 miljarder dollar i samband med att handeln startar i aktien.

– Det har varit väldigt stor turbulens kring den här noteringen, säger Nordeas energianalytiker Thina Saltvedt i programmet.

Hon lägger till att det är oklart hur mycket olja Saudiarabien faktiskt har och hur mycket de kan producera.

I Ekonomiekot Extra nämns också att bolaget blir det högst värderade börsbolaget i världen.

Det är också det mest lönsamma bolaget. Under årets tre första månader tjänade de runt 700 miljarder kronor.

4 tim
FAYEZ NURELDINE / AFP
undefined

Klart: Aramcos börsnotering blir tidernas största

Den statliga saudiska oljejätten Saudi Aramco bekräftar på torsdagskvällen att teckningskursen blir 32 riyal, motsvarande 81 kronor, vilket är i topp av det intervall som tidigare har presenterats. Det rapporterar Reuters.

Prissättningen innebär att listningen av 1,5-procent av bolaget blir världens genom tiderna största börsnotering. 25,6 miljarder dollar kommer att tas in. Den hittills största börsnoteringen var Alibabas som uppgick till 25 miljarder dollar.

Kursen ger samtidigt Aramco ett marknadsvärde på 1 700 miljarder dollar vilket gör bolaget till världens överlägset högst värderade.

Aktien börjar handlas på inhemska börsen Tadawul senare i december.

5 dec
Läs mer om Noteringen av Saudi Aramco
Illustrationsbild på skolelever.  JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

Börsveckan: Köp Academedia – vänta med kursrusaren

Investerare bör köpa aktier i Academedia – men vänta med Engelska Skolan, anser Börsveckan i sitt senaste nummer.

Tidningen skriver att Academedia kan gynnas av kommunernas svaga ekonomi och att vinsten kan komma att öka under 2020. När det kommer till Engelska Skolan ser Börsveckan däremot ”ingen uppsida” nu när bolaget handlas kring en ev/ebit-multipel på 10–11.

K-Fastigheter handlas nu 59 procent högre än teckningskursen. Börsveckan frågar sig om miljardären Erik Selins nya börsbolag har mer att ge, men landar i rekommendationen avvakta. Tidningen anser att värderingen är skyhög.

2 tim
Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi, i mitten. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jonas Olavi: Hufvudstaden ser klart intressant ut just nu

Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi är återigen lite positiv till börsen. Det säger han i senaste podden av Börssnack med Hansén och Olavi.

Där lyfter Olavi också fram Hufvudstaden som ett intressant case. Fastighetsbolaget handlas med en rabatt mot substansvärdet på 9 procent – snittet för hela sektorn är istället en premie på 16 procent, säger Olavi.

Olavi säger att Hufvudstaden är det fastighetsbolag som har högst hyrestillväxt och hävdar också att det finns spekulationer om att de ska börja köpa tillbaka aktier.

– Det här ser klart intressant ut, säger allokeringschefen.

Investmentbolagen Lundbergs är största ägare i Hufvudstaden och äger aktier värda 27,3 miljarder kronor, enligt Holdings.

5 tim
Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Morgonens rekar: Clas Ohlson sänks efter rusningen

Här är ett urval av fredagens aktieråd från Direkts och Finwires nyhetsflöden:

Kepler Cheuvreux sänker sin rekommendation för Clas Ohlson till behåll från tidigare köp. Riktkursen höjs dock till 115 kronor från 110 kronor.

Aktien rusade drygt 22 procent efter onsdagens kvartalsrapport. I går föll den tillbaka något och stängde på 109,80 kronor.

ABG Sundal Collier sänker riktkursen för Sportamore till 70 från 80 kronor, men upprepar köp. E-handelsbolaget vinstvarnade i går kväll för helåret efter att försäljning i oktober varit svagare än väntat.

DNB Markets sänker sin rekommendation för SAS till behåll från köp. Riktkursen sänks till 18 från 20 kronor. SAS fjärde kvartal var i linje med förväntningarna men utsikterna var en besvikelse, skriver DNB.

Igår 07:52
Läs mer om Dagens aktierekar
Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Långläsning

Venetianare har fått nog av turister och översvämningar

Som om det inte räckte med att turisterna gjorde livet outhärdligt i Venedig. Nu kämpar venetianarna mot återkommande översvämningar i klimatförändringarnas spår, skriver Bloomberg i ett reportage från den ikoniska italienska staden.

– Staden har blivit hemsk. Den har förlorat sin själ, säger maskmakaren Sergio Boldrin till nyhetsbyrån i en tydlig känga mot turisterna.

– De här människorna förstår sig inte på dess verkliga skönhet, tillägger han.

Läs reportaget via länken nedan.

3 tim
Manish Swarup / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Den dödliga luften: Från Stockholm till New Delhi

Stockholm, Kalifornien, New Delhi. Luftföroreningar i stigande ordning, skriver New York Times som tagit fram unik grafik för att visa andelen partiklar i luften för varje berörd region.

2015 så kopplas 4,2 miljoner dödsfall globalt till luftföroreningar, i hög grad orsakade av förbränning. Bara i USA, som på landsnivå ligger i topp när det kommer till ren luft, dog 88 000 människor i förtid av smutsig luft 2015. Mer än influensan och diabetes.

– När det kommer till vissa höga halter med partiklar så kommer du inte längre fungera, du kan inte växa, säger Alexandra Karambelas, klimatforskare vid Columbia University.

Läs reportaget via länken nedan.

3 tim
Mosulbor hedrar offren i färjeolyckan i mars i år. Ali Abdul Hassan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Färjeolyckan som utlöste vrede mot korruptionen

Fyrahundra människor har dött och tusentals skadats i samband med de senaste månadernas demonstrationer på gatorna i Irak – ett land som inte besparats krig och förödelse. Ändå är det den färjeolycka med 128 dödsoffer, som inträffade i våras, som tycks röra upp befolkningens känslor som mest.

– Jag har sett död i den här staden, men ingenting så sorgligt som det här. Människor i festkläder som ligger uppradade i liksäckar, säger bårhuschefen Hassan Watheq till the Guardians reporter.

Olyckan väcker också vrede då den blivit en symbol för korruptionen som förstör landet inifrån.

Läs reportaget via länken nedan.

3 tim
Läs mer om Helg | Långläsning