Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYR≈N
Expertröster Din ekonomi

”Värderingar avskräcker – börsen står lägre om ett år”

Överraskande starka kvartalsrapporter ligger i korten, men efter det väntar sig investeraren Karl-Mikael Syding att rädslan tar överhanden när dödstalen och karantänåtgärderna ökar.

”Då tror jag att marknaden snabbt faller till nya lägre bottnar”, skriver han i en gästkrönika för Omni Ekonomi och varnar för att trejda bort sig i börsens tvära kast.


Är teknik, olja, guld, kryptovalutor, makroekonomi eller att tjäna riktigt mycket pengar något du skulle kunna vara intresserad av? Jag tänker på både de enskilda tillgångarna och deras relation till varandra nästan dygnet runt. Det är komplext och kräver fantasi och struktur och en förmåga att sätta sig i sina egna och andras framtida kläder, även om man just nu tänker annorlunda.

Energi får världen att snurra och pengar visar riktningen. I den verkliga världen går vi mellan olika möten med ett papper i handen, eller flyttar på något tungt åt någon annan. Och på finansmarknaden gissar vi vad dessa aktiviteter skapar för värde, samt ännu viktigare vad ​andra tror​ att värdet kan vara, eller helt enkelt till vilket pris man kan sälja tillgången för till någon som inte tänkt efter alls. Det kallas att finansmarknaden är reflexiv när en persons beteende påverkar andras beteende och gör att spelreglerna hela tiden förändras.


I en ideal värld skulle den genomsnittliga investeringen ha ett pris som gjorde att den årliga avkastningen blev ungefär 10 procent. Det är den avkastning en aktieinvesterare har fått vid investeringar gjorda till den historiska genomsnittsvärderingen. I den verkliga världen svänger istället priserna mellan extrempunkter som motsvarar framtida decennielånga årsavkastningar på mellan 0 och 20 procent. Marknaden är ineffektiv och drivs av basala instinkter formade i vårt liv i stammar på savannen som inte alls är anpassade för finansmarknaden.

För att inte ryckas med i nyhetsflödet och flockbeteende bygger jag enkla scenarier där jag gissar vad nyhetsflödet och reaktionerna skulle kunna bli i en sekvens av reflexiva vågor. Just nu i början av april 2020, när OMX har fallit med 35 procent och sedan studsat nästan 20 procent, samtidigt som USA på kort tid har rapporterat om 10 miljoner nya arbetslösa, ser jag följande framför mig:
Kvartalsrapporterna överraskar positivt i relation till det senaste nyhetsflödet, särskilt de bolag som inte är direkt påverkade av karantänåtgärderna. Vi har ju redan en bild av katastrofläget för hotell, turism och detaljhandel, och nyheterna om själva pandemin känns gamla trots stigande dödstal. Det gör att banker, vård- och verkstadsföretag kan se förhållandevis stabila ut.

Utsikterna för Q2 kommer visserligen vara mycket negativa för alla företag, men dippköparmentaliteten är fortfarande stark. Det har ju bara gått drygt en månad sedan börsens senaste all time high. Efter några veckors volatil uppgång under rapportperioden räknar jag med att rädslan får överhanden igen när dödstalen och karantänåtgärderna multipliceras. Då tror jag att marknaden snabbt faller till nya lägre bottnar.

Huvudriktningen är dock viktigast så du inte trejdar bort dig i studsarna: den ekonomiska skadan är enorm och kommer utvecklas över en period på flera år. Värderingarna är alldeles för höga i ljuset av detta. Börsen kommer därför stå mycket lägre om ett år, men vägen dit går via en reflexiv växelverkan mellan överdriven pessimism och optimism, samt alltmer omfattande och kreativa stimulanspaket.
Mina skiftande framtidsscenarier kommer därför baseras på att varken positiva eller negativa rörelser varar mer än någon månad i taget, och att varje sådan rörelse ignorerar om nyhetsflödet objektivt sett är positivt eller negativt. Vågorna lever sitt eget liv och förvirrar därför flest möjliga investerare, vilket är marknadens huvudfunktion.

Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET

Bakgrund | Karl-Mikael Syding

• Pensionerad hedgefondförvaltare. Investerare på egen hand i dag. Driver flera poddar.
• Var vd och förvaltare för den framgångsrika hedgefonden Futuris inom Brummer & Partners. Efter 20 år som analytiker och förvaltare lämnade han sitt jobb.
• Skriver om olika bolag och börs och marknad varannan tisdag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Läs mer om och av Karl-Mikael Syding:

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset SAS problem
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset SAS problem

SAS drar igång linjer till Europa – trots UD:s avrådan

SAS drar inom kort i gång flera flyglinjer som legat nere under coronapandemin. Från och med 15 juni kan Stockholmsresenärer flyga till Visby, Östersund, Aten och Palma de Mallorca. Ytterligare elva linjer öppnar från Köpenhamn.

20 juni inleds flygningar till ytterligare åtta destinationer, varav de flesta är vid Medelhavet.

Samtidigt gäller UD:s avrådan från alla icke-nödvändiga utlandsresor, vilket inkluderar turistresor, fram till den 15 juli, noterar TT.

– Vi förutsätter att alla följer de råd som kommer från svenska UD och reglerna i andra länder, säger presschefen Freja Annamatz till nyhetsbyrån.

1 tim
Arkivbild.  JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS har skuld på 6 miljarder kronor till kinesiska bolag

SAS har 6 miljarder kronor i skulder till kinesiska leasingbolag. Det skulle i teorin kunna innebära att även SAS – i likhet med Norwegian – skulle kunna få kinesiska storägare om skulderna omvandlas till nytt kapital, rapporterar SR Ekot.

Just nu pågår förhandlingar mellan SAS och storägarna om flygbolagets framtid. Varken finansminister Magdalena Andersson (S) eller näringsminister Ibrahim Baylan (S) vill kommentera förhandlingarna.

– Vi lägger fram något när vi har något, säger Magdalena Andersson.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Omni Ekonomi

Premiär: Snart kan du läsa det bästa från FT, The Economist och Bloomberg direkt i appen

Under nästa vecka lanseras den nya premiumversionen av Omni Ekonomi. Då tillförs bland annat fördjupande innehåll från flera av världens ledande affärsmedier.

– Det har länge varit efterfrågat av våra affärsläsare att kunna få det bästa betalinnehållet samlat och upplåst på ett ställe. Det börjar vi förverkliga nu, säger chefredaktör Markus Gustafsson.

Omni Ekonomi har ingått samarbeten med såväl Financial Times som The Economist, Bloomberg, Fortune och Nikkei Asian Review.

– Vi kommer att publicera alla deras bästa och mest relevanta fördjupningar och granskningar. De är på engelska och alltid med en sammanfattning på svenska.

Omni Ekonomi börjar också publicera de bästa aktieanalyserna från Börsveckan, Affärsvärlden och Aktiespararen. Samtidigt införs en ny unik satsning med dagliga expertanalyser från ett nätverk av över 150 nischade experter.

– Våra läsare vill ha mer av experter som har djupa och nischade kunskaper. Det är vad vi ger med denna satsning, säger Henrik Danielsson, projektledare och ekonomiredaktör.

Lanseringen innebär att hela Omni Ekonomi blir en premiumprodukt, som kommer att kosta 129 kronor i månaden som årsmedlem. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

Förutom allt det nya, exklusiva innehållet så blir det också en kraftigt förbättrad användarupplevelse.
–  Det som utmärker sig mest är det nya läckra formatet för långläsning. Produktteamet jobbar redan på fler spännande nyheter som vi alla ser fram emot att lansera, säger Djeiran Amini Björklund, produktchef.

Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka.

2 tim
undefined

Nya Omni Ekonomi: Du får testa helt gratis i två månader

Omni Ekonomi har aldrig haft så många läsare som nu. Under ett par veckor i våras mer än fördubblades läsningen, en utveckling driven av coronautbrottet och den ekonomiska krisen.

– Vi har på kort tid blivit en oumbärlig tjänst för Sveriges affärsläsare och vi är marknadsledande i bevakningen av den ekonomiska krisen. Såväl när det gäller snabbhet, som att ge överblick, olika perspektiv och internationell utblick, säger Markus Gustafsson, chefredaktör.

Samtidigt blir det allt tydligare för många medier, även Omni Ekonomi, att annonsintäkter som enda affärsmodell inte håller hela vägen. Bara i år beräknas svensk medieindustri förlora två miljarder kronor drivet av annonstappet under den ekonomiska krisen.

– Vi har absolut en fin annonsaffär och vi har inte minst en unik annonslösning som uppskattas mycket av både läsare och annonsörer. Men även vi har drabbats av krisen och det är tydligt för oss att annonsaffären inte ensamt kan finansiera vår affärsjournalistik framåt.

När satsningarna på nytt premiuminnehåll lanseras blir därför hela Omni Ekonomi en premiumapp som kostar 129 kronor i månaden för årsmedlemskap. Förutom allt du redan gillar med Omni Ekonomi får du som betalande medlem även upplåst innehåll från världens främsta affärsmedier, dagliga expertkommentarer och aktieanalyser. Systerappen Omni kommer att fortsätta vara gratis och där finns precis som nu ett urval av nyheterna från Omni Ekonomi.


Alla användare kommer att meddelas i appen och per mejl när nya Omni Ekonomi finns att ladda ner i App Store och Google Play, vilket beräknas bli under nästa vecka. De första två månaderna får alla nuvarande användare testa helt gratis (en krona i Android och webb).

2 tim
Läs mer om Omni Ekonomi
Illustrationsbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Uppåt i Stockholm – hotell och banker bland vinnarna

Stockholmsbörsen går mot en ökning på veckans sista handelsdag. Vid 11.30-tiden pekar indexen uppåt.
• OMXSPI: +0,6 procent
• OMXS30: +0,5 procent

Bland vinnarna återfinns bland annat storbankerna och H&M. Även hotellaktierna Scandic och Pandox är på uppgång efter gårdagens nyhet om att reserestriktionerna inom Sverige hävs senare i juni.

På torsdagskvällen kom beskedet att Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå lämnar sin post den 4 december. Aktien sjönk i öppningen men återhämtade sig och är upp över 1 procent.

JP Morgan har sänkt Essity från övervikt till undervikt. Hygienbolaget är en av storbolagsindexets största förlorare hittills med ett fall på över 3 procent.

Strax före lunch meddelade SAS att man återöppnar flera linjer till södra Europa från och med 15 juni. Aktien är upp över 2 procent för dagen.

Senare i dag riktas blickarna mot USA när jobbrapporten för maj släpps vid 14.30.

3 tim
H&M:s vd Helena Helmersson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M stiger – är upp 20 procent senaste månaden

Klädjätten H&M steg rejält när fredagens handel på Stockholmsbörsen inleddes. Aktien var upp över 4 procent innan den sjönk tillbaka något till +3 procent vid 11.30.

Bolaget har gått urstarkt den senaste månaden och är upp nästan 20 procent. Tittar man från årsskiftet är dock aktien ner 14 procent.

I maj meddelade man bland annat att flera butiker öppnar igen efter att ha stängts till följd av coronakrisen. Dessutom kom nyheten att man avbryter korttidsarbetet för tusentals medarbetare vid huvudkontoret.

2 tim
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset EU:s framtid
Christine Lagarde och Angela Merkel. Arkivbild. Hannibal Hanschke / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset EU:s framtid

Dubbelbomber från Europas jättar: ”Otroligt signifikant”

ECB är Europas penningpolitiska jätte. Största ekonomin Tyskland är den finanspolitiska motsvarigheten. Att de båda inom loppet av några timmar under torsdagen släppte varsin rejäl stimulans är en kraftuppvisning, skriver Bloomberg.

– ECB agerar mycket mer aggressivt än vad de någonsin gjort tidigare, och det gör även den tyska regeringen. Det politiska svaret har varit mycket snabbare, mer koordinerat och fokuserat än under finanskrisen, säger Nick Kounis vid ABN Amro till nyhetsbyrån.

Utöver Tysklands nya stimulans på 130 miljarder euro och ECB:s utökning av PEPP-programmet med 600 miljarder euro rör sig också EU:s återhämtningsfond på 750 miljarder framåt.

Credit Suisses europeiska chefsekonom Neville Hill menar att det skifte som skett är ”otroligt signifikant”. Förutom att det gör det möjligt för eurozonen att återhämta sig från coronakrisen väcker det också hopp om en bättre och mer balanserad politik i EU i framtiden, säger han till Bloomberg.

1 tim
Arkivbild.  YANN SCHREIBER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekonomens känga: ”Tycker Sverige beter sig egocentriskt”

”Frugala fyran” – Sverige, Danmark, Österrike och Nederländerna – har motsatt sig förslaget om att EU:s medlemsländer gemensamt ska låna pengar, som sedan ska ges som bidrag till krisande medlemmar. Det är nationalekonomen Hubert Fromlet kritisk till.

– Jag tycker att Sverige beter sig egocentriskt faktiskt, säger han i en intervju med SvD Näringsliv.

Han pekar på att både Tyskland och ECB har ökat sina stimulanser rejält, något som han menar sätter press på Sverige att också öppna plånboken.

5 tim
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Största delen av coronafonden ska gå till regionalstöd

Den största delen, 610 miljarder euro, av coronafonden ska gå till ”sammanhållning och värderingar”, det vill säga regionalstöd, skriver Europaportalen.

Budgetposten, som även kallas ”Nästa generations EU” tillkommer till EU-kommissionens nya budgetförslag på 1 100 miljarder euro. EU-kommissionens ambition är att ledarna ska kunna enas om den nya flerårsbudgeten senast i juli.

Coronafonden utgörs av pengar i form av både lån och bidrag. Även ”europeisk offentlig förvaltning” och ”migration och gränsförvaltning” tas med i budgeten men båda med 0 euro.

2 jun
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Dagens bolagsnyheter
Pressbild.
Coronaviruset Dagens bolagsnyheter

Försäljningen rasar vidare för Bufab – men ser vändning

Logistik- och distributionsföretaget Bufab flaggar för att coronaviruset slår mot omsättningen i andra kvartalet. Det framgår av en uppdatering kring pandemins påverkan.

I maj var organiska försäljningstillväxten rejält negativ – på minus cirka 25 procent. Total omsättningstillväxt var samtidigt −10 procent.

Under samma månad märkte man av en gradvis återhämtning i efterfrågan från kunder i Europa och Nordamerika.

Vi förväntar oss att denna återhämtning fortsätter i juni. Utvecklingen under resten av året går inte att förutsäga”, skriver bolaget.

2 tim
Pressbild
undefined

Solenergibolaget tecknar mångmiljonavtal i Kina

Advanced Soltech Sweden AB, ASAB, har via ett dotterbolag tecknat ett samarbetsavtal i Kina som fullt utbyggt beräknas ge 31 miljoner kronor i årliga intäkter. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det gäller byggnation av solenergikapacitet med 35 megawatt i kinesiska Fengxian, enligt avtalet med ett bolag som ägs av lokalregeringen i staden.

– Vi är mycket nöjda med att marknaden i Kina åter är öppen för stora affärer efter coronapandemins värsta period, säger ASAB:s styrelseordförande Stefan Ölander i en kommentar.

Det handlar om Advanced Soltech Renewable Energy Hangzhou som är ett helägt dotterbolag till ASAB som i sin tur ägs till 51 procent av First North-noterade Soltech.

3 tim
Green Cargo och Lars Hjälmered TT
undefined

Moderaterna ställer krav för ett miljardstöd till Green Cargo

Flera partier är öppna för att stötta krisande Green Cargo med ett miljardtillskott. Men inte utan att affärsmodellen görs ekonomisk hållbar, skriver Dagens Industri.

– Vi kan inte ha en öppen kran av skattepengar som rinner rakt in, säger Lars Hjälmered (M), ordförande i näringsutskottet, till tidningen.

Hjälmered menar samtidigt att Moderaterna gärna tar en diskussion och att man kan vara öppen för olika lösningar, både hällande ägartillskott och andra åtgärder.

Igår 20:35
Läs mer om Coronaviruset
Riksgäldens Hans Lindblad och Sveriges finansminister Magdalena Andersson Ali Lorstani/TT och Joakim Goksör/TT
Svenska tillväxten

Statens miljardöverskott i maj förvånar Riksgälden

Den svenska statens betalningar i maj landade i ett överskott på 10,2 miljarder kronor, jämfört med Riksgäldens prognos som pekade mot ett underskott på 17,4 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Riksgälden har ännu inte tillräckligt med information för att kunna analysera vad avvikelsen beror på. Men troligen rör det sig åtminstone delvis om en överskattning av effekten av anstånd på skattekontot”, skriver Riksgälden.

2 tim
Emporia i Malmö. Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO spår trög återhämtning och tilltagande arbetslöshet

Sveriges BNP rasar med 14 procent i årstakt andra kvartalet och för 2020 som helhet blir fallet 5,5 procent, skriver LO-ekonomerna i en färsk konjunkturprognos.

Återhämtningen under 2021 spås bli trög med en BNP-tillväxt på 2,8 procent. Arbetslösheten spås fortsätta stiga successivt och nå 8,5 procent i år och 10,6 procent nästa år.

LO skriver att det är omöjligt och inte heller önskvärt att stimulera ekonomin tillräckligt. I stället är målet för de akuta finanspolitiska åtgärderna ”ekonomisk överlevnad” och att förhindra att ett stort antal företag går i konkurs.

”De åtgärder som staten hittills vidtagit kommer dock inte att räcka”, står det i prognosen.

Igår 08:23
Läs mer om Svenska tillväxten