Världen

Frihandelns framtid Supermakternas kamp
Andre Penner / TT / NTB Scanpix
Frihandelns framtid Supermakternas kamp

Kina slopar tullarna på en del jordbruksprodukter från USA

Kina ska slopa tullarna på delar av importen av sojabönor och fläskkött från USA, rapporterar Reuters.

Samtidigt vill USA att Kina lovar att köpa betydligt mer amerikanska jordbruksprodukter. Förra året handlade kineserna amerikanska jordbruksprodukter för 8,6 miljarder dollar.

USA vill att den ekonomiska rivalen i öster åtar sig att köpa jordbruksprodukter för 40–50 miljarder dollar per år, enligt Wall Street Journal.

1 tim
Illustrationsbild: Sockerbruk i Florida.  Robert F. Bukaty / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: USA och Kina är ännu inte överens om jordbruksköp

USA och Kina uppges fortfarande inte vara överens om det amerikanska jordbruket. Donald Trump och hans förhandlare vill att Kina ska öka sin import till mellan 40 och 50 miljarder dollar om året, inom två år. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Det är en kraftig ökning från fjolårets kinesiska jordbruksköp på 8,6 miljarder och en fördubbling jämfört med den summa landet importerade för innan handelskriget började.

Vidare uppges USA kräva ett offentligt och tydligt åtagande från Kinas sida, något landet sägs vara motvilligt till på grund av relationen till andra handelspartners.

Igår 23:34
Arkivbild: Kinas vice premiärminister Liu He på besök i Vita huset tidigare i oktober.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina justerar krav på USA: Avtal kräver sänkta tullar

Tullarna mellan Kina och USA måste sänkas för att ett fas ett-avtal mellan länderna ska kunna ros i hamn. Det säger en talesperson för det kinesiska handelsdepartementet, enligt TT.

Kravet är något justerat jämfört med tidigare, noterar nyhetsbyrån. För drygt en månad sedan talade Kina om att en del tullar måste slopas helt.

Källor uppger för Bloomberg att de två länderna faktiskt börjar närma sig en överenskommelse, trots fortsatta spänningar i specifika människorättsfrågor. Enligt nyhetsbyråns uppgifter förväntar sig de amerikanska förhandlarna att ett avtal finns på plats före 15 december, då USA sagt att en del tullar på kinesiska varor ska höjas.

Igår 08:44
Läs mer om Frihandelns framtid
Donald Tusk och en antibrexit-demonstration.  TT/AP
Brittiska nyvalet

Tusk: Brexit är det värsta misstaget i EU:s historia

Brexit är ett av de värsta misstagen i EU:s historia. Det menar Europeiska rådets tidigare ordförande Donald Tusk enligt The Guardian. Han säger även att Storbritanniens utträde ur unionen är det sorgligaste och mest smärtsamma som skett under hans fem år på toppositionen i rådet.

Tusk anser att det bästa är att landet stannar i EU, även om befolkningen är splittrad i frågan.

– Det är en ren illusion att det skulle vara lättare att bygga bra relationer med Storbritannien när de står utanför.

Samtidigt ger han en känga åt Frankrikes president Emmanuel Macron för att ha kallat Nato hjärndött samt vägrat att öppna upp för medlemssamtal med Nordmakedonien och Albanien.

4 tim
Brittiska underhuset/montage.  TT
undefined

Flera medier vägrar välja sida: ”Vi förtjänar bättre”

Flera tunga brittiska medier har publicerat sin politiska linje inför nyvalet om en vecka. Men det är inte med entusiasm som de går till valurnorna.

”Storbritanniens mardröm före jul”, skriver The Economist och noterar att Boris Johnsons regering är den mest impopulära i historien samtidigt som Jeremy Corbyn är den mest impopulära oppositionsledaren någonsin. Tidningen ställer sig bakom Liberaldemokraterna, men gör det utan förhoppningar.

”De kommer inte vinna. Så varför stötta dem? Det praktiska skälet är att de kan lägga band på den som hamnar på Downing Street.”

Financial Times skriver att alla alternativ är dåliga och väljer att inte stödja något parti.

”De konservativa och Labour har koloniserats av populister och lämnat mitten”, skriver man.

Magasinet New Statesman väljer också att inte stödja något parti men uppmanar väljarna att rösta taktiskt emot Torypartiet för att motarbeta Johnsons brexitlinje.

Igår 20:29
Storbritanniens finansminister Sajid Javid.  PHIL NOBLE / POOL
undefined

Ministern skeptisk: ”Kan inte klippa banden utan avtal”

Ett frihandelsavtal med EU måste troligtvis finnas på plats innan Storbritannien kan ”klippa banden” till unionen i slutet av nästa år. Det säger den brittiske finansministern Sajid Javid i en intervju med BBC Radio, enligt Reuters.

– Jag är säker på att vi kommer att kunna sluta ett avtal. Jag tror att det är extremt långsökt att lämna utan ett avtal, säger han.

Torypartiet har lovat att baxa igenom sitt utträdesavtal genom parlamentet så att Storbritannien kan lämna EU i slutet av januari om man vinner nyvalet nästa vecka. Därefter följer en övergångsperiod som tar slut i slutet av 2020, skriver nyhetsbyrån.

Igår 11:27
Läs mer om Brittiska nyvalet