Världen

Donald Trump. Yuri Gripas / TT NYHETSBYRÅN
Riksrättsprocessen mot Trump

Trump: Jag är för upptagen för att se på ”häxjakten”

Amerikanska medier direktsänder de första offentliga förhören i kongressen gällande riksrättsprocessen mot Donald Trump och vad toppdiplomaterna Bill Taylor och George Kent säger analyseras av experter. Men presidenten själv följer inte de tv-sända utfrågningarna.

– Han har möten i Ovala rummet. Han tittar inte. Han jobbar, säger Stephanie Grisham, talesperson för Vita huset, enligt AFP.

I en kommentar säger Trump att han är ”för upptagen” för att titta på ”häxjakten”.

Under förhöret har Bill Taylor bland annat sagt att enligt hans stabs uppgifter brydde sig presidenten mer om Biden-utredningen än om Ukraina.

I dag tar Trump emot Turkiets president Erdogan i Washington D.C. och väntas hålla en presskonferens under kvällen, svensk tid.

13 nov
Donald Trump och Erdogan. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Trump om uppgifterna: Det är andrahandsinformation

Under pressträffen som Donald Trump höll med anledning av mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fick han frågor om den pågående riksrättsprocessen mot honom. De första offentliga förhören hölls under onsdagen.

– Jag har inte sett en minut av ”häxjakten”, jag har varit med presidenten, det är mycket viktigare, säger Trump.

Gällande uppgifterna om att han ska ha pratat direkt med EU-ambassadören Gordon Sondland om Ukraina och utredningen kring Joe Biden säger han:

– Jag minns inte att jag haft ett sånt samtal. Det är andrahandsinformation.

Han säger också att han vill ha information om vem visselblåsaren är som slog larm om samtalet till Ukrainas president, som ligger till grund för riksrättsprocessen.

13 nov
Bill Taylor och George Kent under förhören i kongressen. OLIVIER DOULIERY / AFP
undefined

Två nya vittnen kallas in – ska höras senare i veckan

Den amerikanska kongressens underrättelseutskott har kallat ytterligare två personer att vittna i den riksrättsprocess som pågår gällande Donald Trumps kontakter med Ukraina, rapporterar CNN.

Förhören kommer att hållas bakom stängda dörrar senare i veckan och kallade är David Holmes, medarbetare till diplomaten Bill Taylor som vittnade under onsdagen, samt Mark Sandy, som jobbar på presidentkansliets förvaltnings- och budgetbyrå.

Bill Taylor berättade i utfrågningen inför kongressen på onsdagen att David Holmes var den som informerade honom om det samtal som EU-ambassadören Gordon Sondland haft med Trump. Efter det samtalet ska Sondland sagt att Trump frågat om Biden-utredningen och att Ukraina var redo att gå vidare med den.

13 nov
Läs mer om Riksrättsprocessen mot Trump
illustrationsbild. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
Isländska fiskeskandalen

Namibiska ministrar avgår – efter isländska skandalen

Två ministrar i den namibiska regeringen avgår efter Wikileaks avslöjande om korruption inom fiskeindustrin, rapporterar AFP. Under onsdagen avslöjades att det multinationella fiskeföretaget Samherji, med bas på Island, mutat namibiska tjänstemän för att få fiska vid landets kust i västra Afrika.

Företaget har nekat till anklagelserna och säger att de inte har något att dölja. Enligt Wikileaks har dock namibiska myndigheter utrett saken i över ett år.

13 nov
DNB. Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skandalföretaget använde DNB för skatteflykt

Wikileaks avslöjande om att namibiska fiskemyndigheter utreder ett isländskt företag som ska ha mutat sig till fiskerättigheter i landet omfattar även Norge.

Fiskeföretaget Samherji, baserat på Island, ska ha använt sig av den norska shippingbanken DNB för att slussa pengar mellan olika skatteparadis, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB.

I avslöjandet har bland annat en före detta anställd trätt fram och vittnar om att mutor är en del av företagets kultur, vilket Samherji tillbakavisar.

13 nov
Illustrationsbild.  Brynjar Gauti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Isländsk fiskejätte anklagas för systematiska mutor i Namibia

Den isländska fiskejätten Samherji ska ha mutat till sig fiskekvoter utanför Namibias kust under en längre period. Det rapporterar SR Ekot med hänvisning till isländska tidningen Stundin och public service-kanalen RÚV.

Enligt Stundin-journalisten Ingi Freyr Vilhjálmsson handlar det om över 10 miljoner dollar under en period på minst sex år. Mutorna ska ha betalats ut till politiker och högt uppsatta tjänstemän i det afrikanska landet. En tidigare anställd har vittnat anonymt om att mutorna är en del av bolagets affärsmetoder.

I ett pressmeddelande tar Samherji avstånd från anklagelserna som kallas ”falska och vilseledande”.

13 nov
Läs mer om Isländska fiskeskandalen
Klimatförändringarna

IEA: Världen törstar efter olja – efterfrågan stiger till 2030

Efterfrågan på olja, för närvarande 97 miljoner fat per dag, kommer att stiga med ungefär 1 miljon fat per dag varje år fram till 2025. Då börjar själva tillväxten att avta i takt med att elbilar och bränsleeffektivare fordon tar över.

Men först under 2030-talet slutar tillväxten när oljeefterfrågan planar ut på en klart högre nivå än i dag. Det är grundscenariot i den internationella energiorganisationen IEA:s senaste årliga energirapport. 85 procent av produktionsökningen väntas ske i USA, skriver CNBC.

Med nuvarande politik väntas den generella efterfrågan på energi öka med 1,3 procent årligen. Fossila bränslen som olja och gas kommer att stå för en stor del av ökningen och utsläppen av växthusgaser kommer att ”fortsätta sin starka uppåtgående marsch” och inte nå en topp förrän efter 2040.

Först därefter börjar de minska, enligt IEA:s prognos.

13 nov
Genrebild. ROMEO GACAD / AFP
undefined

Konstgjort löv ska omvandla koldioxid till träsprit

Forskare vid fyra lärosäten har skapat en substans som med solljus kan omvandla koldioxid till metanol och syre, rapporterar Ny Teknik.

Forskarna har framställt röd kopparoxid som fungerar som katalysator i en fotosyntes och de kallar därför tekniken för ett ”artificiellt löv”. Nästa steg är att försöka få fram mer metanol i processen och att sedan kommersialisera patentet.

– Klimatförändringarna är ett akut problem, och vi kan hjälpa till med att minska koldioxidutsläppen samtidigt som vi skapar ett alternativt bränsle, säger forskaren Yimin Wu till den egna institutionen Waterloo Institute for Nanotechnology.

Forskarna är dock inte först med en konstgjord fotosyntes, tidigare har en annan forskargrupp omvandlat vatten och koldioxid till en syntetgas bestående av väte och kolmonoxid, noterar Ny Teknik.

12 nov
Läs mer om Klimatförändringarna