Världen

Strejk för klimatet i Sydney, Australien.  AP/TT
Klimatförändringarna

Strejkande: ”Du dör av ålder, jag dör av klimatkrisen”

En världsomspännande klimatstrejk har inletts – och manifestationerna spås bli de största någonsin, skriver flera medier. I flera städer i Australien har hundratusentals gått ut för att uppmana till att ta ansvar för klimatkrisen. Bara i Melbourne uppskattades minst 100 000 människor ha anslutit, skriver BBC.

Australiensiska senatorn Mehreen Faruqi har lagt ut bilder på några Sydneydemonstranters plakat på Twitter. På ett av dem är budskapet: ”Du dör av ålder, jag dör av klimatförändringar”.

Protester pågår även i bland annat Thailand och Filippinerna. Enligt Greta Thunberg kommer det hållas 4 638 protester i 139 länder under strejkveckan som startar i dag.

1 tim
Klimatmanifestationen har inletts i Australien.  Steven Saphore / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljontals väntas ansluta till Thunbergs klimatstrejk i dag

Under fredagen kommer miljontals människor ledda av svenska Greta Thunberg och organisationen Fridays for future strejka för klimatet – från Melbourne till Delhi och New York. Det skriver The Guardian.

Totalt planeras över 3 300 klimatstrejker enligt Fridays for futures. Aktivister strålar samman i 120 länder på samtliga världens sju kontinenter.

– Vi, de unga, är rädda för att vår framtid förstörs av klimatförändringarna. Inspirerade av Greta Thunberg har vi anslutit oss till kampen för klimaträttvisa, säger den sydafrikanska aktivisten Ruby Sampson, vars organisation African climate alliance klimatstrejkar i Kapstaden i dag, enligt TT.

Thunberg befinner sig själv i New York där hon befinner sig för FN:s klimattoppmöte, vilket inleds måndag.

3 tim
undefined

Glass- och skönhetsbolag stöttar globala strejken

En handfull bolag stödjer den globala strejken för klimatet, vilken sker på initiativ av svenska Greta Thunberg och organisationen Fridays for future. Det handlar om glassbolaget Ben & Jerry’s, skönhetsmärket Lush Cosmetics och outdoor-tillverkaren Patagonia, skriver CNN.

– Amerikanska bolag far redan illa av klimatrelaterat extremväder och ändrade vädermönster, säger David Levine som är ordförande för det amerikanska hållbarhetsrådet ASBC.

1 tim
Läs mer om Klimatförändringarna
Jean-Claude Juncker. Arkivbild. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska EU-utträdet

Juncker optimistisk om brexit: ”Vi kan nå ett avtal”

EU:s avgående kommissionsordförande Jean-Claude Juncker tror att det går att få till ett avtal med britterna innan utträdet den 31 oktober.

– Vi kan nå ett avtal, säger han till Sky News.

Han anser att ett avtalslöst utträde skulle få ”katastrofala konsekvenser” och berättar att han gör allt i sin makt för att få till en överenskommelse.

Juncker säger även att han kan tänka sig ett alternativ till backstop-planen som britterna försöker att förhandla bort.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har nu tolv dagar på sig att presentera sina brexit-planer för unionen.

Igår 17:58
Finlands Antti Rinne och Storbritanniens Boris Johnson. TT
undefined

Johnson har tolv dagar på sig att visa brexit-lösning

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har tolv dagar på sig att presentera sina brexit-planer. Det sa Finlands statsminister Antti Rinne i samband med ett besök i Frankrike under onsdagen, rapporterar brittiska medier.

Rinne, som just nu sitter på den roterande posten som ordförande i EU:s ministerråd, säger att både han och Frankrikes Emmanuel Macron är överens om att Storbritannien måste komma med skriftliga förslag på en lösning innan månadens slut, annars ”är det över”.

Boris Johnson har hela tiden lovat att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal.

Igår 12:20
Boris Johnson. Yui Mok / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien: Kommer inte stressa fram förslag

EU pressar Storbritannien att lägga fram en ny brexit-plan inom tolv dagar. Men det kommer inte att ske, säger en talesperson för premiärminister Boris Johnson till AFP.

– Vi kommer att visa en skriftlig plan när vi är redo, inte efter någon konstgjord tidsfrist.

Det var efter ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron som Antti Rinne, Finlands statsminister och ordförande i EU:s ministerråd, sa att Storbritannien måste visa en skriftlig plan inom tolv dagar.

Storbritannien har under torsdagen skickat över delar av ett förslag på hur ett utträde skulle kunna gå till.

– Vi har nu delat med oss i skriftlig form ett antal konfidentiella papper som hanterar de idéer som Storbritannien lagt fram, säger en talesperson för regeringen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Igår 12:19
Läs mer om Brittiska EU-utträdet
BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Fed vs inflationen

Fed gör räddningsåtgärd – för tredje dagen i rad

Federal Reserve New York har tillfört likviditet till penningmarknaden för att hålla inlåningsräntan inom centralbankens målintervall – för tredje dagen i rad, rapporterar Dow Jones.

Åtgärderna har tidigare inte använts sedan finanskrisen och vid en presskonferens på onsdagen fick Fed-chefen Jerome Powell frågor om hur tillfälligt sviktande likviditet ska hanteras. Inlåningsräntan är den ränta till vilken banker kan låna pengar hos Fed över natten mot värdepapper och brist på likviditet uppstår normalt när finansmarknaderna skakas.

Federal Reserve New York tillförde runt 75 miljarder dollar på torsdagen och har nu tillfört totalt över 200 miljarder dollar.

Igår 15:22
Illustrationsbild.  BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Strateg: Feds räddningar ser illa ut inför räntebesked

Federal Reserve tvingades på onsdagen tillföra likviditet för att hålla räntorna inom Federal Reserves utstakade intervall. Åtgärden som nu sker för andra gången den här veckan är mycket ovanliga och skedde senast under finanskrisen.

Fed-chefen Jerome Powell väntas få frågor vid sin presskonferens om oroligheterna kring inlåningsräntan till vilken bankerna ”parkerar” tillgångar hos Fed över natten.

– Det här ser inte bra ut. Du sätter ett mål, och du är allsmäktiga Fed. Du ska ha kontroll på räntorna och du har inte kontroll på Feds stora dag. Det ser illa ut, säger Michael Schumacher, räntestrateg på Wells Fargo, och syftar på att Fed lämnar räntebesked på onsdagen.

18 sep
Leah Millis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fed vidtog ovanlig åtgärd för att stabilisera räntan

Natten till onsdag inträffade något mycket ovanligt – Fed var tvungen att tillföra resurser för att stabilisera det systemet där banker ”parkerar” (lånar) pengar hos centralbanken över natten. På onsdagen väntas Fed agera igen.

Federal Reserve New York tillförde 53 miljarder dollar till systemet i en räddningsaktion som inte skett sedan finanskrisen. Enligt Financial Times gick räntan upp över Feds utsatta ränteintervall 2–2,25 procent. Den ska ha stigit till 2,3 vilket tvingat Fed att agera.

Analytiker är överens om att det indikerar oro på marknaden men exakt vad det innebär framåt är mer oklart. ”Ingen vet varför det här händer nu”, skriver Jim Bianco, vd på Bianco Research på Twitter.

”De amerikanska marknaderna var chockade den här veckan vilket fick mängden pengar att tillgå att krympa”, säger Alex Roever, på JP Morgan Securities, en av aktörerna som handlar med Fed.

18 sep
Läs mer om Fed vs inflationen
Anklagelserna mot Huawei

Otydligt om framtiden för Huaweis nya smartphone

Huawei offentliggjorde sina nya flaggskeppsmobiler i Mate 30-serien i samband med ett event i München på torsdagseftermiddagen. Men något tydligt besked om hur man tänkt kring situationen med Android och Googles tjänster kom Huawei inte med under själva presentationen. Att telefonerna ska släppas i Europa har man däremot bekräftat, dock utan att specificera något datum.

Exakt hur den amerikanska svartlistningen av Huawei påverkar lanseringen av de nya telefonmodellerna är med andra ord fortfarande aningen oklart. I nuläget kör telefonerna en olicensierad specialversion av Android och kan inte levereras med Googles tjänster. Men eftersom det ännu inte är bestämt exakt när telefonerna ska lanseras i Europa, så kan förstås situationen med svartlistningen vara löst på ett eller annat sätt när det väl sker.

När det gäller hårdvaran så blev det inga direkta överraskningar, då det mesta läckt ut på förhand. Den mest intressanta av de nya telefonerna – toppmodellen Mate 30 Pro – får en 6,53-tumsskärm, Huaweis nya toppchipp Kirin 990, stöd för 5G-nät och är rustad med en rund kamera-ö på bakstycket som hyser tre kameror med en upplösning på 40+40+8 megapixlar. Telefonen får även mer effektiv snabbladdning än föregångaren Mate 20 Pro.

Igår 14:23
Läs mer om Anklagelserna mot Huawei