Melanie Burton / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Värsta coronakraschen: Index ner 99,95 procent

Coronaviruset har pressat börser, flygbolag och andra marknader som kan väntas påverkas. Men ingenstans lär fallen har varit lika djupa som för Baltic Exchange Capesize Index – ett prismått för transporter med torrlastade fartyg. På torsdagen var januari månads ras hela 99,95 procent, skriver Bloomberg.

Bredare och mer välbevakade Baltic Dry Index har halverats i januari och är på den lägsta nivån sedan 2016.

Svagheten lär fortsätta, säger Ralph Leszczynski, analyschef vid skeppsmäklaren Banchero Costa & Co. Viruset, det kinesiska nyåret och dåligt väder i Brasilien är alla faktorer som tynger efterfrågan på frakt, säger han till Bloomberg.

Läs mer

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska krisåtgärder
Magdalena Andersson/illustrationsbild. TT
Coronaviruset Svenska krisåtgärder

Uppgifter: Kommuner och regioner får 15 miljarder till

Regeringen och samarbetspartierna är överens om att ge kommuner och regioner 15 miljarder kronor i extra medel för att täcka kostnader som kopplas till coronakrisen, erfar SR Ekot.

Enligt uppgifter till Ekot kommer januaripartierna att presentera satsningen under en pressträff på torsdagen.

Uppgifterna är inte bekräftade men Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger:

– Det är rimliga nivåer. Kommuner och regioner kommer att behöva väldigt mycket pengar, men exakt var vi landar kommer vi att återkomma till inom kort.

40 min
Virusuppmaning på SL-buss.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SL efter nya råden: Res inte med oss – om ni inte måste

Res inte kollektivt om ni inte absolut måste. Den uppmaningen skickar Storstockholms Lokaltrafik, SL, till sina resenärer, skriver SVT Nyheter. Detta efter att nya riktlinjer kommit från Folkhälsomyndigheten i dag.

Riktlinjerna innebär att de som sköter kollektivtrafiken runt om i landet måste se till att passagerarna inte behöver trängas för att undvika risken för smittspridning av coronaviruset.

SL har dragits med stort personalbortfall och har fått kraftig kritik för att resenärer upplevt trängsel på tåg och bussar.

Igår 22:38
Stefan Löfven.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven ser inget slutdatum: Tänk månader, inte veckor

Coronakrisen kommer att pågå längre tid än vad många vill. Det säger statsminister Stefan Löfven i en intervju med SVT:s Aktuellt.

– Vi ska inte tänka veckor, tänk månader bort i tiden.

Exakt hur lång tid det kommer att ta kan inte ens experterna svara på, säger han.

Inte heller när det gäller uppmaningarna om att inte resa och att hålla social distans går det i nuläget att sätta en tidsram, enligt statsministern.

– Alla måste göra sitt nu.

Igår 18:29
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild: En oljetanker utanför hamnen Ras al-Khair i Saudiarabien i december 2019.  GIUSEPPE CACACE / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Brentpriset stiger efter Trumps utspel om oljeavtal

Priset på brentolja stiger rejält på torsdagsmorgonen och handlas vid 06-tiden svensk tid för över 26,10 dollar fatet, upp 2,4 procent sedan handelsstart.

Reuters kopplar prisökningen till uttalanden från USA:s president Donald Trump om att han väntar sig att ett avtal mellan Saudiarabien och Ryssland ska slutas de närmaste dagarna – och därmed avsluta det pågående priskriget mellan producentjättarna.

– [Priskriget] är väldigt dåligt för Ryssland, det är väldigt dåligt för Saudiarabien, det är väldigt dåligt för båda två. Jag tror att de kommer att ingå ett avtal, sa Trump enligt Reuters.

11 min
Illustration. Matthew Brown / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Whiting begär konkursskydd – priskrigets första stora offer

Den amerikanska skifferolje-producenten Whiting Petroleum har lämnat in en ansökan om rekonstruktion och konkursskydd. Bolaget är det första stora offret i den senaste månadens prisras, rapporterar Reuters och Direkt.

Whiting skriver i ett pressmeddelande att en finansiell omstrukturering är ”den bästa vägen framåt” för att hantera den kris som uppstått för hela branschen i spåren av coronakrisen och Saudiarabiens och Rysslands priskrig.

WTI-olja är ner över 65 procent sedan årsskiftet vilket har medfört att Whitings utvinningsteknik blivit olönsam. Bolagets aktie har rasat 90 procent i år.

Igår 18:20
Arkivbild: Rysslands energiminister Alexander Novak.  ALEX HALADA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryssland och USA i sällsynt energisamtal efter oljekrasch

USA:s energiminister Dan Brouillette uppges ha talat med sin ryske motpart Alexander Novak i vad som beskrivs som ett ”sällsynt” samtal efter den senaste tidens oljeprisras. Det rapporterar Reuters.

De två ministrarna ska ha kommit överens om att tala fler gånger och även involvera andra stora globala oljeproducenter, enligt nyhetsbyrån.

Samtalet ägde rum dagen efter att USA:s president Donald Trump öppnat för att samarbeta med Saudiarabien och Ryssland för att stoppa oljeprisfallet, som i dagsläget riskerar att tränga ut bland annat den amerikanska skifferoljan.

– Det finns så mycket olja och i vissa fall är den troligen mindre värdefull än vatten, sa Trump i går enligt nyhetsbyrån.

Igår 12:39
Läs mer om Oljeraset
Coronaviruset Smittspridningen
Coronasjukhus i Wuhan, i Hubeiprovinsen i Kina. CHINA DAILY / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Amerikansk rapport: Kina mörkade utbrottets storlek

Kina kan ha hållit hemligt hur pass stort coronautbrottet var genom att inte rapportera det korrekta antalet sjuka och döda. Det misstänker amerikansk underrättelsetjänst som i förra veckan överlämnade en rapport till Vita huset, rapporterar Bloomberg.

Hittills har Kina rapporterat omkring 82 000 fall av virussmitta och 3 300 döda, vilket flera andra länder nu överstigit. En anledning till att man fattade misstanke om att statistiken var falsk var antalet urnor utanför krematorierna i Hubei-provinsen, smittans epicentrum.

Vita huset har inte kommenterat rapporten specifikt men vicepresident Mike Pence sa till CNN under onsdagen att det är tydligt att utbrottet i Kina började tidigare än vad landet officiellt kommunicerat.

– Sanningen är att vi hade varit i ett bättre läge om Kina hade varit mer tillmötesgående, sa Pence.

27 min
Stockholm under onsdagen. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SVT/Sifo: Var tredje vill sätta Stockholm i karantän

Mer än var tredje tycker att Stockholm bör sättas i karantän för att minska smittspridningen. Det framgår av en undersökning som Sifo gjort för SVT:s program Sverige möts: Direkt.

Totalt har drygt 1 100 personer runt om i landet svarat på frågan. 36 procent av de tillfrågade ansåg att huvudstaden ska placeras i karantän. Bland de som bor i Stockholm är det däremot endast 18 procent som är av den uppfattningen. Av svarande utanför Stockholm vill hela 41 procent se huvudstaden i karantän.

Igår 19:01
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Christopher Black/WHO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO-prognosen: En miljon smittade – 50 000 döda

Världshälsoorganisationen WHO räknar med att en miljon människor kommer vara smittade av coronaviruset de kommande dagarna och att 50 000 personer kommer att dö.

– Under de senaste veckorna har vi sett en nära explosionsartad ökning av antalet nya fall, som nått nästan varje land, region och territorium, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus under onsdagens presskonferens.

Tidigare i veckan sa WHO att världens länders metoder att sätta sin befolkning i karantän inte är tillräckliga för att stoppa virusspridningen men utan dessa åtgärder skulle mycket många fler personer dö.

Under onsdagkvällen passerade antalet smittade personer globalt 900 000.

Igår 19:03
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Tokyobörsen sjunker vidare – Shenzhen och Kospi på plus

Ledande Asienbörser inledde torsdagens handel med nedåtgående index, men Kina vände upp över nollstrecket igen. Vid 05-tiden svensk tid såg läget ut som följer:
• Nikkei: −0,9%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +0,7%
• Hang Seng: −0,3%
• Kospi: +1,3%

I den inledande handeln var nedgångarna breda och bland annat Hongkongs Hang Seng-index och Seouls Kospiindex var ner runt 1 procent, men båda lyckades återhämta sig.

I går backade Wall Street rejält igen, sedan Vita huset flaggat för att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i coronapandemin. President Donald Trump varnade för att några ”väldigt, väldigt smärtsamma” veckor väntar.

Masayuki Kubota vid Rakuten Securities menar att oron nu är stor för att smittan ska ta ny fart och drabba ännu fler i Japan, som hittills anses ha lyckats begränsa smittspridningen någorlunda.

– De senaste dagarnas siffror har orsakat stor oro, säger han enligt TT.

1 tim
MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftiga fall på Wall Street efter Trumps coronavarning

New York-börserna backade kraftigt på onsdagen efter dystra uttalanden från president Donald Trump. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –4,4 procent
• Nasdaq: –4,4 procent
• Dow Jones: –4,4 procent


Trump sa i går kväll att USA måste förbereda sig på ”två väldigt, väldigt smärtsamma” veckor till följd av virusspridningen. Vita huset spår att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i pandemin. Det pessimistiska budskapet satte tonen för onsdagens handel på Wall Street.

Doubleline Capitals vd Jeffrey Gundlac tror att börsen kommer att nå nya bottennivåer under april efter att ha studsat upp rejält förra veckan.

– Marknaden har verkligen tagit sig tillbaka till en motståndszon. Men om vi faller under mars lägstanivå så kommer vi att få en mer utdragen nedgångsperiod, säger han till CNBC.

I går avslutade New York-börserna sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. S&P 500 backade 20 procent under årets första tre månader.

På bolagsfronten föll Xerox och HP 7 respektive 15 procent. Flera medier rapporterade i går att Xerox drar tillbaka sitt fientliga bud på HP till följd av coronakrisen.

Varuhusjätten Macy’s tappade 10 procent. Aktiekursen har kollapsat den senaste månaden till följd av corona-relaterade butiksstängningar. På grund av det låga börsvärdet kommer aktien nästa vecka att plockas bort från S&P 500-indexet.

Igår 20:00
Illustrationsbild: Ridande polis patrullerar utanför Bank of England i London. JOHN SIBLEY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Europabörser rasade på nytt efter historiskt uselt kvartal

Europeiska aktieindexet Stoxx 600 avslutade i går sitt sämsta kvartal sedan 2002, enligt CNBC. Nya kvartalet börjar inte bättre – här är noteringarna vid stängning på onsdagen:
• Frankfurt (Dax30): −3,9 procent
• Paris (Cac40): −4,3 procent
• London (FTSE100): −4,2 procent
Investerare oroar sig bland annat över att bekräftade coronafall och dödstal fortsätter att stiga i Europa, noterar Reuters.

Londonbörsen pressas av att Storbritanniens största banker gått med på att slopa utdelningar efter krav från Bank of England.

Kasper Elmgreen på irländska förvaltarjätten Amundi säger till Financial Times att han är skeptisk till den senaste tidens återhämtning.

– Vi ser på det så här: Det är för sent att sälja och för tidigt att köpa, säger han.

Igår 11:57
Läs mer om Börsen internationellt
Coronaviruset Samhällseffekterna
Illustrationsbilder: Svenska verkstadsjättarna SKF, Volvo och Atlas Copco.
Coronaviruset Samhällseffekterna

Analyser: Raset i ekonomin är värre än det ser ut

Det kommer att bli sämre innan det blir bättre i svensk ekonomi, skriver Placeras Pekka Kääntä efter dagens historiska ras i inköpschefsindex för industrin.

Än är vi inte på finanskrisens nivåer, men redan nästa månad kan vi vara nära den nivån, menar han.

En ljusglimt kan vara att svensk industri var på uppgång i början av 2020 och att det förhoppningsvis finns kvar något av den efterfrågan när coronapandemin avtar.

”Det skulle i så fall kunna innebära en rejäl rivstart för industrikonjunkturen”, skriver Kääntä.

DI:s Felicia Åkerman skriver att det dramatiska raset i inköpschefsindex faktiskt är ännu värre än det ser ut. Och dessutom kan inköpschefsindex för tjänstesektorn i slutet av veckan ”visa den verkliga vidden i inbromsningen”, skriver hon.

Igår 20:39
XI Jinping, Putin, Illustrationsbilder TT
undefined

”Risk att andra stater tar över svenska företag”

Med fallande aktiekurser finns det en risk att auktoritära stater som Kina och Ryssland köper in sig i svenska storföretag. Det menar förre finansministern Erik Åsbrink (S) och Olle Wästberg (L), tidigare bland annat statssekreterare på finansdepartementet. På DN Debatt skriver de att främmande makter skulle kunna köpa upp företagen för att öka sitt inflytande över Sverige. För att förhindra detta skriver de att regeringen skulle kunna lagstifta om att förvärv av svenska företag endast får göras från andra EU-länder eller att staten inrättar en fond som kan köpa aktieposter i företag som annars skulle hamna i utländsk ägo.

”På sikt kan staten, när konjunkturen vänt och börsen går upp, sälja sina aktieposter, vilket i bästa fall kan ge större ekonomiska resurser att betala igen de lån staten nu tvingas ta för att bekämpa den ekonomiska krisen” skriver de.

Igår 19:41
Arkivbild. A.M. Ahad / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klädjättar avbokar ordrar – dråpslag mot Bangladesh

Bangladesh väntas gå miste om 60 miljarder kronor i exportintäkter på grund av avbokade ordrar från några av världens största klädkedjor. Det uppger två stora branschorganisationer, enligt Reuters.

Bangladesh är världens nästa största textilproducent och enligt organisationerna är miljontals jobb i farozonen på grund av coronakrisen.

Gap, Zara, och Primark uppges vara några av de varumärken som dragit tillbaka sina beställningar.

Igår 13:23
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Skräcken på marknaden
TT
Coronaviruset Skräcken på marknaden

Analys: Investerare har bara två val – båda är dåliga

Den enorma osäkerheten kring coronaviruset och dess konsekvenser har fått investerare att bli amatör-epidemiologer. Men det finns bara två möjliga strategier i denna börsmiljö, enligt Wall Street Journals James Mackintosh.

Ett förhållningssätt är att lyssna på virusexperter som Wall Streets storbanker nu gör, men problemet är att även de mest kunniga på området inte kan säga något med säkerhet.

Den andra strategin är att följa de legendariska investerarna Benjamin Grahams och David Dodds käpphäst om att använda säkerhetsmarginaler. Med andra ord: Köp aktier så pass billigt att en mycket svag utveckling redan är inprisad i kursen så att fallhöjden är begränsad.

Problemet med denna strategi är att dagens nivåer på S&P 500 sannolikt inte erbjuder någon säkerhetsmarginal mot en fortsatt svag ekonomi som krossar företagens vinster, skriver Mackintosh.

Igår 20:18
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Den värsta björnmarknaden under min livstid väntar”

Coronakrisens efterverkningar kommer inte att blåsa över i första taget då en stor skada redan är skedd på världens ekonomier. Det säger investeraren Jim Rogers, som grundade legendariska Quantum Fund tillsammans med George Soros på 1970-talet.

– Jag förväntar mig att vi kommer att få den värsta björnmarknaden under min livstid de närmaste åren, säger han till Bloomberg.

Rogers varnar för en trippelsmäll i form av coronakrisens ekonomiska skador, höga skuldnivåer och låga räntor som kommer att bli smärtsamma när de stiger.

Trots sin pessimistiska syn står han redo att köpa aktier i de sektorer som har tagit mest stryk under krisen, såsom turism, transport, flyg och jordbruk.

Igår 17:39
TT
undefined

Analytiker: Raset knappast över – mer smärta kommer

Att förvänta sig en snabb återhämtning på börserna efter virusfrossan är som att förvänta sig ett mirakel. Det menar Bank of Americas analyschef Benjamin Bowler, skriver Business Insider.

Bowler har gått igenom varje recession sedan 1929 och identifierat flera mönster på aktiemarknaderna. Bland annat menar att storleken på börsrasen är nära sammankopplade med hur utdragen den ekonomiska nedgången är.

Därför menar han att det värsta knappast är över då USA:s BNP väntas sjunka med 12 procent under det andra kvartalet.

”Den 34-procentiga nedgången i S&P 500 är sannolikt inte tillräcklig, eftersom de djupaste recessionerna också är de mest smärtsamma för aktier”, skriver han.

31 mar
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska tillväxten
Hedén Westerdahl.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska tillväxten

”Vi går in i en synnerligen djup lågkonjunktur nu – och det kan bli ännu värre”

Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl jämför coronakrisen med finanskrisen 2008: Företag kommer att gå i konkurs, många kommer att bli arbetslösa. Det sa hon i SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen.

– Nu går det fort, det är en kraftig inbromsning, vi ser att vi går in i en synnerligen djup lågkonjunktur nu, sa hon.

Hedén Westerdahl tillade att hon hoppas att regeringen ska gå in med ”starka åtgärder” så att arbetslösheten inte stiger för fort.

I KI:s prognos som presenterades i morse faller BNP med 6 procent i det andra kvartalet. På programledarens fråga svarade Ylva Hedén Westerdahl att läget kan bli ännu värre.

Igår 19:38
Arkivbilder. TT
undefined

Corona ger SCB huvudvärk – vet inte hur de ska räkna KPI

Coronapandemin ställer till det för SCB – som inte vet riktigt hur de nu ska räkna på inflationen i april, skriver Direkt. Orsaken är att vissa varor som paketresor, bio, teater och sportevenemang inte säljs längre.

Enligt Peter Nilsson, chef för enheten för prisstatistik på SCB, hade inte pandemins effekter börjat slå igenom när marssiffrorna samlades in.

– Sedan dess har försäljningen av många tjänster minskat kraftigt och är i vissa fall obefintlig, säger han till Direkt.

SCB har i dag haft ett extramöte för att diskutera situationen och räknar med att presentera en lösning nästa vecka.

Igår 16:17
Läs mer om Coronaviruset