Stockholmsbörsen i dag

Veoneer fortsatte stiga

Veoneer fortsatte sin klättring på Stockholmsbörsen efter tisdagens nyhet om att en ”global biltillverkare” ska förse bilar i Europa med bolagets monokamerasystem.

Under tisdagen var aktien upp 6 procent och på onsdagen stängde den på plus 2,0 procent.

Vilken den globala biltillverkaren är har bolaget inte gått ut med. Systemet ska kunna aktivera exempelvis nödbroms och farthållning.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Kina-relationerna

Linde om hotet från Kina: Har inte fått någon information

Kinas ambassadör Gui Congyou meddelade under torsdagen att handelsutbytet med Sverige är på väg att begränsas, som en reaktion på regeringens hantering av Gui Minhai-fallet. Det sa han i en intervju med GP.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger i en kommentar till SR Ekot att även hon nåtts av utspelet men att hon inte fått någon konkret information från kinesiskt håll.

”Därför vill vi inte spekulera i vad det eventuellt kan innebära”, skriver Linde.

Igår 23:10
Kinas ambassadör Gui Congyou TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ambassadör: Vi ska införa sanktioner mot Sverige

Den diplomatiska krisen mellan Kina och Sverige trappas upp. Nu ska Kina begränsa handelsutbytet med Sverige som en reaktion på regeringens hantering av Gui Minhai, säger ambassadör Gui Congyou till Göteborgsposten.

– Den svenska regeringens kulturutbyte med Kina kommer förstås att påverkas. Våra ekonomiska relationer och handelsrelationer kommer också att påverkas, säger han.

När och i vilken omfattning det kommer att gälla vill ambassadören inte specificera.

Igår 15:10
Läs mer om Svenska Kina-relationerna
Frihandelns framtid Supermakternas kamp
Illustrationsbild: Sockerbruk i Florida.  Robert F. Bukaty / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid Supermakternas kamp

Källor: USA och Kina är ännu inte överens om jordbruksköp

USA och Kina uppges fortfarande inte vara överens om det amerikanska jordbruket. Donald Trump och hans förhandlare vill att Kina ska öka sin import till mellan 40 och 50 miljarder dollar om året, inom två år. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Det är en kraftig ökning från fjolårets kinesiska jordbruksköp på 8,6 miljarder och en fördubbling jämfört med den summa landet importerade för innan handelskriget började.

Vidare uppges USA kräva ett offentligt och tydligt åtagande från Kinas sida, något landet sägs vara motvilligt till på grund av relationen till andra handelspartners.

Igår 23:34
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Handelsrekylerna överraskar: ”Som att vi är Pavlovs hundar”

Nya mediauppgifter om att handelskonflikten mellan USA och Kina närmar sig en lösning bidrog till att lyfta Wall Street under onsdagen.

Det får Allianz Global Investors strateg Neil Dwane att höja på ögonbrynen, skriver CNBC.

– Det överraskar mig att marknaden reagerar på dessa rubriker. Det är som att vi alla har blivit Pavlovs hundar. Varje gång någon säger ”handelsavtal” så handlar vi antingen upp eller ner, säger han.

4 dec
Arkivbild: Kinas vice premiärminister Liu He på besök i Vita huset tidigare i oktober.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina justerar krav på USA: Avtal kräver sänkta tullar

Tullarna mellan Kina och USA måste sänkas för att ett fas ett-avtal mellan länderna ska kunna ros i hamn. Det säger en talesperson för det kinesiska handelsdepartementet, enligt TT.

Kravet är något justerat jämfört med tidigare, noterar nyhetsbyrån. För drygt en månad sedan talade Kina om att en del tullar måste slopas helt.

Källor uppger för Bloomberg att de två länderna faktiskt börjar närma sig en överenskommelse, trots fortsatta spänningar i specifika människorättsfrågor. Enligt nyhetsbyråns uppgifter förväntar sig de amerikanska förhandlarna att ett avtal finns på plats före 15 december, då USA sagt att en del tullar på kinesiska varor ska höjas.

Igår 08:44
Läs mer om Frihandelns framtid
Hannah Mckay / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska nyvalet

SEB: Johnson har en plan – därför stiger GBP med Tories

Frågan när britterna går till valurnorna om en vecka är om Konservativa partiet får egen majoritet eller inte. Opinionsläget ser i nuläget gynnsamt ut för partiledare Boris Johnson men erfarenheterna från tidigare omröstningar visar att inget kan tas ut i förskott, skriver SEB:s makroekonom Elisabet Kopelman.

Att pundet stigit i takt med Torypartiets opinionssiffror hänger samman med den minskade sannolikheten att Labour får inflytande och med den större klarhet i brexitfrågan som en egen majoritet skulle medföra, resonerar hon och skriver:

”Till skillnad från det förra valet har det konservativa partiet idag en tydlig linje i Brexitfrågan där avsikten är att lämna EU den 31 januari baserat på det framförhandlade utträdesavtalet”.

Igår 21:36
Brittiska underhuset/montage.  TT
undefined

Flera medier vägrar välja sida: ”Vi förtjänar bättre”

Flera tunga brittiska medier har publicerat sin politiska linje inför nyvalet om en vecka. Men det är inte med entusiasm som de går till valurnorna.

”Storbritanniens mardröm före jul”, skriver The Economist och noterar att Boris Johnsons regering är den mest impopulära i historien samtidigt som Jeremy Corbyn är den mest impopulära oppositionsledaren någonsin. Tidningen ställer sig bakom Liberaldemokraterna, men gör det utan förhoppningar.

”De kommer inte vinna. Så varför stötta dem? Det praktiska skälet är att de kan lägga band på den som hamnar på Downing Street.”

Financial Times skriver att alla alternativ är dåliga och väljer att inte stödja något parti.

”De konservativa och Labour har koloniserats av populister och lämnat mitten”, skriver man.

Magasinet New Statesman väljer också att inte stödja något parti men uppmanar väljarna att rösta taktiskt emot Torypartiet för att motarbeta Johnsons brexitlinje.

Igår 20:29
Storbritanniens finansminister Sajid Javid.  PHIL NOBLE / POOL
undefined

Ministern skeptisk: ”Kan inte klippa banden utan avtal”

Ett frihandelsavtal med EU måste troligtvis finnas på plats innan Storbritannien kan ”klippa banden” till unionen i slutet av nästa år. Det säger den brittiske finansministern Sajid Javid i en intervju med BBC Radio, enligt Reuters.

– Jag är säker på att vi kommer att kunna sluta ett avtal. Jag tror att det är extremt långsökt att lämna utan ett avtal, säger han.

Torypartiet har lovat att baxa igenom sitt utträdesavtal genom parlamentet så att Storbritannien kan lämna EU i slutet av januari om man vinner nyvalet nästa vecka. Därefter följer en övergångsperiod som tar slut i slutet av 2020, skriver nyhetsbyrån.

Igår 11:27
Läs mer om Brittiska nyvalet
FAYEZ NURELDINE / AFP
Noteringen av Saudi Aramco

Klart: Aramcos börsnotering blir tidernas största

Den statliga saudiska oljejätten Saudi Aramco bekräftar på torsdagskvällen att teckningskursen blir 32 riyal, motsvarande 81 kronor, vilket är i topp av det intervall som tidigare har presenterats. Det rapporterar Reuters.

Prissättningen innebär att listningen av 1,5-procent av bolaget blir världens genom tiderna största börsnotering. 25,6 miljarder dollar kommer att tas in. Den hittills största börsnoteringen var Alibabas som uppgick till 25 miljarder dollar.

Kursen ger samtidigt Aramco ett marknadsvärde på 1 700 miljarder dollar vilket gör bolaget till världens överlägset högst värderade.

Aktien börjar handlas på inhemska börsen Tadawul senare i december.

Igår 19:38
Arkivbild.  Maxim Shemetov / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Institutioner har tecknat 5,9 miljarder Aramco-aktier

En rad institutionella ägare har sammanlagt tecknat 5,9 miljarder aktier inför oljejätten Saudi Aramcos börsnotering, uppger Aramcos rådgivare i noteringsprocessen. Det innebär en överteckning 2,95 gånger, skriver Reuters.

Det sammanlagda värdet av ordrarna uppgår till strax över 189 miljarder riyal, motsvarande drygt 480 miljarder kronor eller 50,4 miljarder dollar.

Intressenter har fram till i eftermiddag lokal tid på sig att teckna aktier. Det slutgiltiga introduktionspriset ska enligt uppgift presenteras i morgon.

4 dec
Hamad I Mohammed / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kuwait investerar 1 miljard i världens största notering

Den kuwaitiska regeringen kommer att investera upp till 1 miljard dollar, cirka 9,6 miljarder kronor, i noteringen av Saudiarabiens statliga oljejätte Saudi Aramco. Det skriver Bloomberg och hänvisar till källor med insyn.

Nyheten kommer en vecka efter att Abu Dhabis meddelat att de går in med 1,5 miljarder dollar i något som lär bli världens största börsnotering – någonsin.

Kuwait eller Saudi Aramco har inte kommenterat uppgifterna.

2 dec
Läs mer om Noteringen av Saudi Aramco
TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Wall Street klättrade svagt – juvelkedja lyfte på rapport

Wall Streets huvudindex rörde sig försiktigt kring nollan under torsdagen och hade vid stängning klättrat till grönt:
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,1%
• Dow Jones: +0,1%
På bolagsfronten har bland andra Tiffany & Co rapporterat delår. Bolagets resultat kom in lägre än väntat och aktien sjönk något.

Konkurrenten Signet slog däremot analytikernas förväntningar och juvelbutikskedjans aktie lyfte över 7 procent.

Slack, som rapporterade i går efter börsens stängning, slog analytikernas förväntningar – förlusten per aktie blev betydligt lägre än väntat och aktien tappade initialt men vände upp och stängde 5 procent högre.

Samtidigt är det nu bara tio dagar kvar tills Trumps nästa tullsalva sätts in mot Kina. Parterna jobbar nu mot klockan för att nå ett partiellt handelsavtal (fas ett-avtalet) innan den 15 december.

På makrofronten visar färska siffror att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk med 10 000 personer förra veckan.

Färsk data visar även att USA:s handelsunderskott minskade mer än väntat i november. Analytiker hade räknat med ett underskott på 48,6 miljarder dollar men det landad på 47,2 miljarder dollar.

Igår 21:01
Illustrationsbild: Valutahandlare på KEB Hana Bank i Sydkorea.  Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Handelsförvirring” präglar humöret på Asiens börser

De flesta av Asiens ledande börser handlades uppåt på torsdagen, återigen stärkta av förhoppningar och medieuppgifter om att ett handelsavtal mellan USA och Kina är nära förestående, skriver CNBC.

Vid 05.10-tiden såg utvecklingen ut så här:


• Nikkei: +0,7%
• Shanghai: +0,3%
• Shenzhen: +0,6%
• Hongkong: +0,3%
• Kospi: −0,5%

I går kom medieuppgifter som gjorde gällande att Kina och USA – den hårda retoriken till trots – har kommit allt närmare en överenskommelse. Detta efter att Donald Trump dagen innan sagt att han ”gillar idén” att vänta med att sluta ett avtal med Kina till efter det amerikanska presidentvalet nästa höst, vilket fick världens börser att dyka.

William Reinsch, seniorrådgivare och ordförande för tankesmedjan CSIS internationella ekonomiska enhet, säger till CNBC att de tvetydiga uppgifterna förmodligen är en förhandlingstaktik där den nya omgången av tullar mot Kina aviserats till den 15 december.

– Trump gillar att se till att alla är i obalans. […] Jag tror att han vill göra saker som håller Kina i obalans, se till att de är förvirrade och behålla pressen, säger han.

Igår 04:48
Läs mer om Dagens börs internationellt