Percy Nilsson och Dan Olofsson Drago Prvulovic / TT och Maja Suslin / TT
Budet på Victoria Park

Victoria Park-utredningen klar: ”Är åt helsike”

Ekobrottsutredningen om insiderhandel vid budet på Victoria Park är klar och chefsåklagare Thomas Langrot vill ställa ett femtontal personer inför rätta, rapporterar Sydsvenskan.

Utredning har gällt vilka som känt till de flera buden på Victoria Park i förväg och vilka som handlat aktier med den informationen.

Finansprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson har båda själva bekräftat till Sydsvenskan att de förhörts i härvan. Åklagaren vill varken bekräfta eller dementera till tidningen om de tillhör de som ska åtalas.

Percy Nilsson själv säger till Sydsvenskan att ”alltihopa är åt helsike”.

– Skulle jag bli åtalad så är jag väldigt förvånad, säger han.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Stockholmsbörsen i dag

Börsen vänder till minus – klart rapportfall för Essity

Inledande uppgångar har vänt till små minus på Stockholmsbörsen. Vid tiotiden noteras de ledande indexen strax under nollan.
• OMXSPI: –0,1 procent
• OMXS30: –0,1 procent
Rapportsäsongen har försiktigt trummat igång och hygienjätten Essity släppte under morgonen siffror som var något bättre än förväntat. Den föreslagna utdelningshöjningen för helåret var helt i linje med förhandstipsen. Bolaget varnar samtidigt för prispress inom området ”consumer tissue” under 2020 och börsen är inte nöjd – aktien tappar nästan 6 procent.

Stillfront rusar nära 20 procent efter jätteköpet av ett amerikanskt bolag.

Pressade Moberg Pharma tror sig ha hittat en lösning på den dåliga verkan för MOB-015, där en misslyckad studie fick aktien att falla handlöst i december. Aktien rekylerar upp strax över 25 procent men har fortfarande långt kvar till nivån innan raset.

Nilörngruppen vinstvarnar då fjärde kvartalet enligt bolaget var än mer utmanande än förväntat. Aktien faller 14 procent.

2 tim
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsen rekylerade – Sandvik och Atlas Copco draglok

Stockholmsbörsen återhämtade sig mot slutet av dagen efter att ha fallit skarpt inledningsvis. Vid stängning noterades de ledande indexen som följer:
• OMXSPI: –0,1 procent
• OMXS30: +0,2 procent

Verkstadsjätten Sandviks rapport var dagens stora nummer. Det justerade resultatet kom in högre än väntat men orderingången var något på den svaga sidan. Aktien föll inledningsvis över 3 procent men vände upp till +0,8 procent. Sektorkollegan Atlas Copco, Getinge och Swedish Match toppade storbolagsindexet med uppgångar på 1,2–1,3 procent.

Även Avanza missade förväntningarna, om än marginellt, när nätbankens försäljnings- och vinstlyft inte var fullt så kraftigt som förväntat. Aktien steg ändå 0,6 procent.

Collector rasade drygt 21 procent efter att ha meddelat en nyemission på 1 miljard kronor och en kreditförlustreservering om 800 miljoner kronor.

En annan förlorare var MTG som backade 13,6 procent. MTG och kinesiska Huya har avbrutit förhandlingarna om att bilda ett gemensamt e-sportbolag i Kina.

Spotlightbolaget Consensus rusade 48,7 procent efter en omvänd vinstvarning.

Igår 16:31
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ericsson / Bolagsnyheter

Ericsson-cheferna frias för mutbrott i Grekland

Alla åtta svenskar som stått inför rätta i Grekland åtalade för mutbrott och penningtvätt har nu friats. Det rapporterar DN.

Bland de åtalade fanns bland andra den förre Ericsson-vd:n Kurt Hellström.

– Jag har just fått domen i min hand, alla de åtta svenskarna blir frikända, säger advokat Hans Strandberg till DN.

Korruptionsmisstankarna avslöjades av Ekot 2014 och gäller en affär i slutet av 1990-talet när Ericsson sålde ett radarsystem till den grekiska militären.

Den grekiska lagstiftningen nyligen ändrats, vilket gör att man inte kan fällas för mutbrott som skett för över fem år sedan, rapporterar Ekot.

3 tim
undefined

Trump hyllar Ericsson: ”Gjort ett fantastiskt jobb med 5G”

USA samarbetar med Ericsson för att öppna upp frekvenser för bolaget i 5G-nätet. Det sa Donald Trump på en presskonferens i Davos där även Ericssons vd Börje Ekholm deltog, enligt en video som Fox Business publicerat.

– Ericsson har gjort ett fantastiskt jobb med 5G. Vi arbetar med företaget och öppnar upp vårt spektrum, sa presidenten.

Trump sa även att USA låg efter i 5G-utbyggnaden när han tillträdde som president, men att de nu börjar komma ikapp – tack vare Ericsson.

– Grattis, fantastiskt företag, sa Trump riktad till Ekholm.

Det svenska telekombolagets aktie vände upp i New York på nyheten.

Igår 19:12
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börje Ekholm: Huawei ligger inte ens före oss i 5G-racet

Ericsson ligger före konkurrenterna när det kommer till 5G, säger den svenska telekomjättens vd Börje Ekholm till CNBC. Han pekar bland annat på att Ericssons utrustning var den första som användes i Nordamerika och Europa.

Fitch-analytikern Dexter Thillien avfärdar tanken på att Huawei skulle vara marknadens ”enda spelare”.

– Europa kan klara sig utan Huawei, säger han till CNBC och tillägger att USA, Japan och Sydkorea lyckats bygga 5G-nätverk utan utrustning från det kinesiska bolaget.

Igår 15:23
Läs mer om Ericsson / Bolagsnyheter
Pernilla Winnhed och bild från Ringhals. Energiföretagen/Daniel Löfstedt och TT
Kärnkraftsdebatten

Branschen: Fel av politiker att överpröva företags beslut

Den svenska elbranschen är kritisk till att flera riksdagspartier nu vill att Vattenfall ska fortsätta att driva de Ringhals-reaktorer som enligt plan ska stängas. Det skriver bransch- och intresseorganisationen Energiföretagen Sverige på sin hemsida.

– Att politiskt överpröva företagsekonomiskt fattade beslut är enligt vår mening att välja fel väg och det skulle snedvrida hela energimarknaden på ett olyckligt sätt, säger Pernilla Winnhed, vd för Energiföretagen.

Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill att regeringen ska bromsa avvecklingen av Ringhals. Riksdagen ska rösta om saken i eftermiddag.

2 tim
Ringhals andra reaktor. Bjorn Larsson Rosvall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Partier vill rädda Ringhals i eftermiddagens votering

Riksdagen röstar i eftermiddag om Ringhals avveckling ska bromsas eller inte, skriver TT. Sverigedemokraterna vill att riksdagen ska beordra regeringen att ge ägaren Vattenfall nya direktiv rörande reaktor 1 och 2 – och M, KD och L har alla ställt sig bakom förslaget. Partierna är bara några få röster från majoritet.

Den andra reaktorn stängde vid årsskiftet och när 2020 blir 2021 stängs också reaktor ett. Att återskapa reaktorn som redan har stängt skulle kräva stora investeringar och nya tillstånd, skriver nyhetsbyrån.

Beslutet att stänga reaktorerna fattades av ägarna Vattenfall och Uniper, som inte längre såg någon lönsamhet.

4 tim
Läs mer om Kärnkraftsdebatten
Erik Selin och Lena Apler. Pressbild och TT.
Nyemissionen i Collector

Analyser: Collectors räddare – duktig men ingen bankman

Göteborgs finansdrottning abdikerar i Collector, skriver Torbjörn Isaksson i Realtid, medan DI:s Richard Bråse väljer att se det som en detronisering.

Lena Apler grundade Collector och har haft hög profil som ledande investerare inom fintech, men hon har också fått ett rykte om att mer agera snabbt än helt rätt, skriver Isaksson. Nu får hon maka på sig till förmån för Erik Selin som kontrollerar nästan hälften av aktierna i banken, skriver Bråse.

Att storägaren Erik Selin tar på sig rollen att starta om den krisande nischbanken är naturligt, men kanske inte optimalt, enligt Isaksson: ”Även om Erik Selin varit extremt framgångsrik inom fastighetsbranschen, och gjort flera investeringar i finanssektorn, så är han ingen bankman”.

”Banker som gör nyemissioner av fel anledning kan skicka kalla kårar genom nästan vilken hårdbarkad investerare som helst”, skriver Bråse och påminner om att senast det hände i Collector var det för att fortsätta växa. Nu handlar det om att stärka kapitalbasen för att klara buffertkravet.

6 tim
Pressbild. Collector
undefined

Selin lovar: ”Vi kommer aldrig mer att ta in pengar”

Collectors aktieras på 20 procent överraskar storägaren och nyföreslagna ordföranden Erik Selin: ”Oj, det hade jag inte väntat mig” är kommentaren till Realtid.

Enligt Selin kanske det hela ser dramatiskt ut, men med Collectors kommande nya inriktning blir det högre avkastning och mindre risk. Och det är en ”drömkombination”, säger han till sajten.

Att Collector gör en så stor nyemission – 1 miljard kronor mot ett börsvärde på knappt 4 miljarder – är också en garanti för att det inte sker igen, menar Selin.

– Vi kommer aldrig mer att ta in pengar, säger han till Realtid.

Igår 11:49
Collector-aktien, Erik Selin. Infront
undefined

Collector en usel affär för nya ordföranden Erik Selin

I skuggan av miljarderna i Balder och K-Fast har Erik Selin byggt upp en position i nischbanken Collector, som nu toppas av en ordförandepost efter Lena Aplers avgång.

Men Selins Collector-investeringar har varit allt annat än lyckade, visar en genomgång i Holdings.

Aktien rusade under 2016, året efter att den noterades på börsen. Selin var med från början och har sedan dess köpt på sig allt fler aktier.

Selins dyraste köp skedde just i mitten av 2016, då han köpte aktier för 14 mijoner kronor till kursen 136 kronor. I och med tisdagens nyemissionsras noteras Collector-aktien kring 37 kronor, vilket ger ett fall på 70 procent för aktierna i Selins toppköp.

Igår 08:38
Läs mer om Nyemissionen i Collector
Rapportsäsongen Essity
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportsäsongen Essity

Essity rapporterar något över förväntan

Essity rapporterar ett fjärde kvartal strax över förväntan. Nettoomsättningen ökade med 8,3 procent jämfört med samma period föregående år. Justerat rörelseresultat före avskrivningar på förvärvsrelaterade immateriella tillgångar (justerad EBITA) ökade med 37 procent medan resultatet minskade med 16 procent.

”Resultatet påverkades positivt av högre priser, bättre produktmix, högre volymer, lägre råvaru- och energikostnader samt kostnadsbesparingar uppgående till 206 miljoner kronor, varav 202 miljoner var relaterade till besparingsprogrammet”, skriver företaget i rapporten.

Utdelningen per aktie blir som väntat bli 50 öre högre än förra året.

5 tim
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Lägre råvarupriser bör lyfta Essitys kvartal

På onsdag redovisar Essity sitt fjärde kvartal och analytiker spår starka siffror främst tack vare sjunkande råvarupriser. Det skriver Direkt som sammanställt flera analyshus bedömningar.

Analytikerna lutar sig även mot kinesiska Vindas rapport från den 13 januari när de spår en positiv råvarueffekt. Vinda levererade då en omvänd vinstvarning och hänvisade till ”gynnsamma råvarumaterialkostnader”.

Priserna på både pappersmassa och returpapper är betydligt lägre jämfört med toppen i den senare delen av 2018, skriver Handelsbanken enligt Direkt.

Lägre råvarupriser påverkar samtidigt bolagets möjlighet att höja priserna på sin produkter, skriver Crédit Suisse i sin analys.

Igår 10:20
Läs mer om Rapportsäsongen