Percy Nilsson och Dan Olofsson Drago Prvulovic / TT och Maja Suslin / TT
Budet på Victoria Park

Victoria Park-utredningen klar: ”Är åt helsike”

Ekobrottsutredningen om insiderhandel vid budet på Victoria Park är klar och chefsåklagare Thomas Langrot vill ställa ett femtontal personer inför rätta, rapporterar Sydsvenskan.

Utredning har gällt vilka som känt till de flera buden på Victoria Park i förväg och vilka som handlat aktier med den informationen.

Finansprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson har båda själva bekräftat till Sydsvenskan att de förhörts i härvan. Åklagaren vill varken bekräfta eller dementera till tidningen om de tillhör de som ska åtalas.

Percy Nilsson själv säger till Sydsvenskan att ”alltihopa är åt helsike”.

– Skulle jag bli åtalad så är jag väldigt förvånad, säger han.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Illustrationsbilder. TT
Protesterna i Hongkong

Oro bland amerikanska företag i Hongkong: ”Har en tuff vecka framför oss”

Att USA ska avveckla Hongkongs särskilda handelsstatus skapar oro och osäkerhet bland de över 1 300 amerikanska företag som har verksamhet i regionen, skriver Wall Street Journal.

– Vi har en tuff vecka framför oss eftersom det inte finns några konkreta detaljer för hur den här speciella ekonomiska relationen ska upplösas, säger Tara Joseph, chef för amerikanska handelskammaren i Hongkong, till tidningen.

Det var i fredags som USA:s president Donald Trump meddelade att Hongkongs handelsstatus kommer att avvecklas. Enligt analytiker kan det bland annat komma att innebära att varor mellan Hongkong och USA tullbeläggs.

Orsaken till avvecklandet är att Kina godkänt nya säkerhetslagar för staden som enligt USA gör att Hongkong inte längre kan ses som självständigt.

Igår 21:25
Folkets befrielsearmé vid ingången till Förbjudna staden i Peking/oroligheter på gatorna i Hongkong. TT
undefined

Kina godkänner nationella säkerhetslagar i Hongkong

Nationella folkkongressen i Kina, landets högsta beslutande organ, godkänner formellt de omdiskuterade nationella säkerhetslagarna i Hongkong, rapporterar internationella medier.

De nya lagarna ska bland annat stoppa separatism, omstörtande verksamhet och terrorism och väntas träda i kraft i september.

Beskedet om Kinas politiska offensiv har vållat stor oro i Hongkong och lett till omfattande protester. Tolkningen är att Kina på ett tydligt sätt tar kontroll över territoriet.

I går meddelade USA att man inte längre betraktar Hongkong som självstyrande i relation till Kina.

28 maj
Läs mer om Protesterna i Hongkong
Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska skulderna

Väntetider hos fogden skapar frustration: ”Alla förlorar”

Sedan Kronofogden införde ett nytt it-system förra året har handläggningstiderna för betalningsförelägganden varit längre än normalt. Det har skapat frustration hos kreditupplysningsföretaget Creditsafe, skriver DI.

Enligt tidningen har inte effekterna av coronakrisen börjat synas än i Kronofogdens ärendemängd. Creditsafes operative chef, Krister Jonsson, frågar sig vad myndigheten har för beredskap att hantera en stor ökning av antalet ärenden ”om de inte har beredskap för ett systembyte”. Han varnar för konsekvenser som växande skuldberg hos både företag och privatpersoner.

– Alla förlorar på förseningarna, säger han till DI.

Igår 19:44
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inkassoföretagen räknar med högtryck men lägre lönsamhet

De svenska inkassoföretagen räknar med att få in betydligt mer ärenden under coronapandemin, samtidigt som intjäningsförmågan väntas påverkas negativt, rapporterar SR.

Branschorganisationen Svensk Inkasso betonar att företagen är beroende av att faktiskt kunna driva in skulderna.

– Finns det en bristande betalningsförmåga och svårigheter för människor att betala, då blir också lönsamheten lägre för inkassoföretagen, säger ordföranden Fredrik Engström.

Svensk Inkasso har inga exakta prognoser, men Kronofogden räknar med att antalet ärenden hos myndigheten ska öka med 100 000 de närmaste två åren.

25 maj
Läs mer om Svenska skulderna
Rymdkapseln Crew Dragon och Stas Barabash. Nasa / IRF
Privata rymdkapplöpningen

Professor imponerad av Space X-kapseln: ”Fantastiskt”

”Ett stort steg för teknologin”. Så kommenterar Stas Barabash, föreståndare för det svenska institutet för rymdfysik, helgens rymdresa regisserad av Nasa och Elon Musks rymdföretag Space X, skriver TT.

Rymdkapseln Crew Dragon genomförde på söndagskvällen en lyckad dockning med den internationella rymdstationen, ISS, efter cirka 19 timmars resa genom rymden. Barabash är särskilt imponerad av kapselns design.

– Det ser helt fantastiskt ut. Jag tror att idéer som Elon Musk använder i sin design kommer att användas överallt, säger han till nyhetsbyrån.

Igår 20:21
Bild på när farkosten når rymdstationen. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Raketen har dockat vid ISS under historiska rymdresan

Space X rymdraket har dockat vid den Internationella rymdstationen, ISS. Nasas livesändning visade hur farkosten mycket sakta närmade sig stationen för dockning, och vid 16.16 svensk tid nådde farkosten slutligen stationen efter 19 timmars resa.

I farkosten fanns de två astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley. De ska nu tillbringa cirka 110 dagar i rymden.

Falcon 9-raketen var den första bemannade farkosten som lämnade amerikansk mark på nio år. Det är också första gången ett privat företag – och inte en nation – har skickat en bemannad farkost till rymdstationen. Projektet är ett samarbete med den amerikanska rymdmyndigheten Nasa.

Igår 14:18
Elon Musk. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Musk efter uppskjutningen: ”Förhoppningsvis första steget mot en civilisation på Mars”

Space X-farkosten håller fortsatt kursen mot Internationella rymdstationen ISS på söndagen. Grundaren Elon Musk var – måhända föga överraskande – mycket nöjd med den lyckade uppskjutningen från Cape Canaveral i Florida i går eftermiddag, lokal tid. Det skriver Business Insider.

– Jag är ganska överväldigad av känslor. Det är lite svårt att prata, faktiskt, sa han till reportrar när rymdfarkosten sköts upp med med Nasa-astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley i kapseln.

– Det här är förhoppningsvis det första steget på en resa mot en civilisation på Mars, mot ett liv på flera planeter, en bas på Månen och att utvidga oss längre än Jorden.

Uppskjutningen skulle egentligen ha skett redan i onsdags, men då tvingades man ställa in i sista stund på grund av dåligt väder. Musk berättar att han då gick från ”100 procent adrenalin” till noll när försöket blåstes av.

Inför lördagens försök var känslorna helt andra, säger han.

– Konstigt nog, […] kändes det som att stjärnorna stod rätt och jag kände mig inte nervös. Det var som att gå till jobbet.

Astronauterna väntas docka ISS klockan 16.29, svensk tid.

Igår 09:09
Läs mer om Privata rymdkapplöpningen
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna

Tillväxtverket börjar med oanmälda besök för att få bukt med permitteringsfusket

Från och med i morgon den 1 juni kommer Tillväxtverket att kunna göra oanmälda besök hos företag som ansökt om korttidspermittering, skriver DN. Syftet är att få bukt med fusket, exempelvis om man misstänker att företaget lämnat in felaktiga uppgifter och att personalen inte alls jobbar mindre.

– [Oanmälda besök] är ett av flera verktyg som vi har – men det är absolut en viktig del, säger Richard Källstrand, chef för avdelningen för kontroll på Tillväxtverket, till tidningen.

Enligt statistik från Tillväxtverket har drygt 71 000 företag ansökt om korttidspermittering hittills och närmare 63 000 ansökningar har godkänts. Enligt DN har Tillväxtverket lämnat in omkring 400 tips till polisen om misstänkt permitteringsfusk.

Igår 18:30
Arkivbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdpersonal kan få 25 000 kronor i veckan i sommar

Vårdspersonal i Region Västernorrland som kan tänka sig att skjuta upp semestern för att arbeta med coronapatienter i sommar får 25 000 kronor i veckan i lön, skriver Aftonbladet.

Lena Carlsson, sjukhusdirektör i Region Västernorrland, säger till tidningen att grundinställningen är att personalen ska få sin semester i sommar, men att man har svårt att rekrytera personal.

– Om vi inte får ihop bemanningen och den befintliga personalen behöver jobba, så ska de ha en extra slant för det helt enkelt, säger hon.

Igår 04:12
Läs mer om Coronaviruset
Centerledaren Annie Lööf och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska jobben

Professor: Undantag från turordning onödigt stora

Las-utredningen ger en bra grund för att effektivisera svensk arbetsmarknad med mer effektivt utformade uppsägningskostnader, skriver professor Oskar Nordström Skans i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Han menar dock att undantagen från turordningen är onödigt stora.

”Trots den självpåtagna tvångströjan som ges av januariavtalet bör slutsatsen vara att utredningens förslag varken ska kastas i soptunnan eller omodifierat göras till lag”, skriver han i debattartikeln.

Igår 21:09
Arkivbild, jordgubbsodling. Grøtt, Vegard / SCANPIX SWEDEN
undefined

Satsning på arbetslösa till svenska jordbruket pausas

Nyligen startade Arbetsförmedlingen en tvåveckors snabbutbildning för att förbereda arbetslösa svenskar för jobb inom jordbruket.

Man har befarat att exempelvis jordgubbsodlingarna ska få det tufft på grund av att pandemin leder till brist på utländsk arbetskraft.

Men efter ett svalt mottagande från branschen har utbildningssatsningen pausats, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Få av eleverna kommer ut på praktik och branschen har varit avvaktande.

Branschorganisationen LRF bedömer att ett EU-beslut om att tillåta resor för arbetskraft gör att arbetare från utlandet kan komma som planerat. Man menar också att utbildningen är för kort.

Igår 08:36
Illustrationsbild: Hemleverans av livsmedel. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Logistikbranschen blomstrar i coronakrisen

När många andra branscher och företag kämpar i motvind under pressen från coronakrisen, går det desto bättre för logistikföretagen. Ett exempel är Stockholmsbaserade Widriksson, som har fått öka personalstyrkan med drygt 20 procent för att möta den ökade efterfrågan för framför allt hemleveranser, skriver TT.

Samma trend ses hos branschkollegor som Budbee, som också sköter hemleveranser från e-handlare.

Enligt Widrikssons vd Johan Nyblom finns det dock vissa osäkerhetsfaktorer att ta ställning till, exempelvis vilka beteendeförändringar hos konsumenterna som kommer att bestå även efter att pandemin klingat av.

– Det är också en utmaning att rekrytera och snabbt lära upp alla. Det ställs ökade krav på leveranser och chaufförsyrket, säger han.

Igår 06:34
Läs mer om Svenska jobben
Coronaviruset Samhällseffekterna
Anna Stellinger. Pressbild / Svenskt Näringsliv
Coronaviruset Samhällseffekterna

SN: ”Dramatiskt läge – viktigast att öppna gränserna”

Coronakrisen har slagit brett – mot både varu- och tjänstehandeln – och lett till ett dramatiskt läge för hela Europas näringsliv, säger Anna Stellinger, chef för internationella frågor på Svenskt Näringsliv, till SvD.

För att kunna återstarta ekonomier är det enligt Stellinger viktigast att öppna gränserna så att transporter och nyckelpersoner kan röra sig fritt. Och för att göra det krävs att EU tar bort hindren för handel, menar hon.

– Den här krisen är djupare, bredare och snabbare än någon tidigare kris. Och den har på många sätt gjort att den gränsöverskridande handeln tvärnitat, säger hon till tidningen.

Igår 17:23
När restaurangerna i Europa gapar tomma har efterfrågan på fryslager för osåld mat ökat. Alessandra Tarantino / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Osåld mat har ingenstans att ta vägen: ”Jakt på frysar”

Den belgiska pommes frites-tillverkaren Agristo börjar få slut på ställen att lagra sina produkter. Bolagets egna frysar är redan fulla, och det finns ont om frysutrymmen att hyra in sig på. Nyligen tvingades bolaget minska sin dagsproduktion med en femtedel. Det skriver Bloomberg i ett reportage om hur efterfrågan på kalla lagerplatser har ökat i takt med att restauranger, barer och andra verksamheter stängt under pandemin. Nu råder en jakt på ledigt frysutrymme.

– När det inte längre går att lagra maten måste vi helt enkelt stoppa produktionen, säger bolagets operative chef.

Grönsaker och kött som normalt säljs färskt konkurrerar nu med fryst mat om samma lagerutrymmen.

– Vi befinner oss vid en kritisk punkt för att kunna hålla i gång transportkedjorna, säger Mike McClendon vid Lineage Logistics, världens största leverantör av temperaturkontrollerad logistik, till Bloomberg.

30 maj
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittspridningen
Illustrationsbild: Människor spelar basket i Port Aransas, Texas (23 maj 2020). Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Mindre bunkring och mer trafik – USA sakta mot vardag

Amerikanerna närmar sig i allt högre utsträckning en normalisering av sin vardag. Det syns bland annat i statistik över antalet fordon på vägarna samt i data över livsmedelshandling, skriver Financial Times.

Enligt tidningens statistik minskade till exempel försäljningen av toalettpapper och desinfektionsmedel med 63 respektive 83 procent under maj, jämfört med tidigare under året. Även försäljningen av torrvaror – som soppa, pasta och fryspizza – har sjunkit tillbaka till nivåerna före krisen. Handsprit säljer dock fortsättningsvis mer.

Samtidigt ökar lastbilstrafiken jämfört med tidigare under våren, och bilförsäljningen ökade med i snitt 24 procent mellan den andra och tredje veckan i maj.

Igår 11:19
Passagerare med och utan munskydd på Terminal 3 Kastrups flygplats. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska turister tillåts göra transitstopp i Danmark

Danmark tillåter svenskar att resa in i landet för att fortsätta vidare till ett tredje land på semester, skriver Sydsvenskan.

Enligt den danska gränspolisen tillämpar man reglerna för svenskar som tar sig in i landet via Öresundsbron, Helsingör eller flygplatsen Kastrup.

– Om du är bosatt i Sverige och reser som turist måste du ha dokument med dig som visar att du bokat hotell på destinationsorten, säger Ida Sørensen vid danska gränspolisen till tidningen.

Svenska UD avråder fortfarande från icke-nödvändiga utlandsresor.

Igår 15:54
Läkare i Sikinos, Grekland. Thanassis Stavrakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grekland ändrar reglerna – även svenskar är välkomna

Grekland ändrar inresereglerna och tillåter resenärer från samtliga EU-länder när utländska turister återigen är välkomna från mitten av juni, rapporterar AFP.

Enligt de nya reglerna blir det krav på karantän om man flyger från en så kallad högriskflygplats – inte ett specifikt land. I Sverige klassas samtliga flygplatser i Stockholmsområdet som högriskflygplatser, skriver Sveriges Radio Ekot.

Tidigare tillät grekiska myndigheter direktflyg från 29 länder från och med 15 juni, där Sverige inte var ett av dem.

Igår 06:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Börsåret 2020
Frida Bratt och Johanna Kull. TT
Coronaviruset Börsåret 2020

Sparekonomernas tips: Satsa på teknik och industri

Teknikbolagen har, till skillnad från många andra branscher, klarat sig hyfsat bra under coronapandemin och vissa har till och med gynnats av krisen. Det säger Avanzas sparekonom Johanna Kull till DN.

– Vill man ta in en krydda i sitt sparande så ligger teknikfonder rätt i tiden.

Nordnets sparekonom Frida Bratt håller med om Kulls prognos. Bratt lyfter samtidigt industrisektorn som hon tror kan ”studsa tillbaka rejält” om ekonomierna runt om i världen klarar att återöppnas.

Johanna Kull varnar samtidigt för verkstadsjättarna som kan få det svårt om återhämtningen tar längre tid än vad marknaden vill.

Igår 13:28
ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker om rallyt: Fomo och barn som vill ha Tesla

Köpa dippen-mentalitet, ”fear of missing out”, och en flodvåg av nya oerfarna privatinvesterare. Analytiker världen över höjer varningsflaggor för det mäktiga börsrallyt sedan botten i mars.

– Min tioåriga son frågade om han kan öppna ett Etrade-konto så att han kan köpa aktier i Tesla, säger John Hancocks chefsanalytiker Emily Roland till Financial Times.

Framåtblickande P/E för S&P 500 är nu 23, den högsta nivån sedan början av 2000-talet.

– Vad vi sett de senaste veckorna är enorma mängder av antaganden. Jag tror marknaden har sprungit iväg från sig själv, säger Rob Almeida, global investeringstrateg för MFS, till tidningen.

Även Jefferies aktieanalytiker Steven DeSanctis säger sig vara nervös – eufori på marknaden brukar sluta dåligt. Men det verkar som att nedgångarna ändå kommer att dröja.

– Jag tror inte att det är mycket som kan få ner marknaden för räkning nuförtiden. Det vi sett är fullständigt förödande, men marknaden verkar vara helt immun, säger han till FT.

29 maj
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Resebranschens kris
Arkivbild: Tomt i Strömstads gästhamn. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska turistmål på nålar inför norskt resebeslut

40 miljarder kronor. Så mycket räknar branschorganisationen Visita med att tappa i intäkter om utländska turister uteblir från svenska turistmål i sommar, rapporterar Ekot.

Strömstad i norra Bohuslän är en stad som till stor del hålls flytande av framför allt norska turister. Huruvida norrmännen kommer att få resa till Sverige i sommar eller ej kommer att avgöras nästa vecka.

Att de norska turisterna hittills har uteblivit märks tydligt, säger kommundirektören Mats Brocker.

– Vi lever ju på våra norska besökare och de är inte här nu, konstaterar han.

30 maj
Illustrationsbild. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Berlin och Bryssel överens om miljardstöd – ja från Lufthansa

Tyskland och EU-kommissionen har kommit överens om ett gigantiskt räddningspaket för den krisande tyska flygjätten Lufthansa. Det rapporterar AFP och hänvisar till både en talesperson för kommissionen och en källa nära förhandlingarna.

Enligt planen går Berlin in med 9 miljarder euro – motsvarande strax över 94 miljarder kronor – och tar en andel i flygjätten, med option på ytterligare aktier. Det skulle göra den tyska regeringen till den största aktieägaren i bolaget, skriver AFP.

I ett pressmeddelande skriver Lufthansa att man inom ramen för räddningspaketet kommer att avstå en rad start- och landningsrättigheter på flygplatserna i Frankfurt och München.

Under lördagsförmiddagen godkändes planen även av Lufthansas styrelse, skriver Reuters.

30 maj
Läs mer om Coronaviruset