Arkivbild: Villor nära Enskede gård i Stockholm. HASSE HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Villapriserna föll i december – borätterna låg stilla

Priserna på bostäder backade med 0,8 procent på riksnivå i december, enligt Valueguards Hox-index som publiceras under morgonen. Och det var villapriserna som stod för raset: Ner 1,4 procent, medan bostadspriserna stod stilla.

December är ofta en svag månad på bostadsmarknaden och rensat för säsongseffekter ökade Hox-index med 0,6 procent. Det justerade bostadsrättsindexet för riket steg med 0,7 procent medan villaindex ökade 0,5 procent.

– December är aldrig någon bra månad att dra för långtgående slutsatser på. Många gör annat än att köpa och sälja bostad, vi firar jul och nyår i stället, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i en kommentar.

Under första halvan av januari har priserna på borätter stigit något i både Stockholm och Göteborg, enligt Valueguard.

Valueguards Hox-index i korthet

Riket:

 • Bostadsrätter: +/-0,0 procent
 • Villor: −1,4 procent

Stockholm:

 • Bostadsrätter: −0,1 procent
 • Villor: +0,2 procent

Göteborg:

 • Bostadsrätter: +0,1 procent
 • Villor: −1,8 procent

Malmö:

 • Bostadsrätter: +0,1 procent
 • Villor: −0,6 procent

(Förändringarna är på månadsbasis, mellan november och december 2019.)

Mer om

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Aktiespararnas vd Joacim Olsson. Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turerna kring PPM-systemet

Aktiespararna: Förslaget löser inga problem – det skapar nya

Även Aktiespararna sågar Finansinspektionens förslag att banta antalet fonder i PPM-systemet till 10–15 fonder. Förslaget löser inga problem, men skapar desto fler, menar man. Och de åtgärder som redan genomförts bör först utvärderas, skriver vd Joacim Olsson i remissvaret till regeringens utredare.

– Utredaren vill genom att försvåra valet av de fonder som blir kvar styra pensionskapitalet till AP7 och tycks tro att det leder till både lägre risk och högre avkastning för landets premiepensionssparare, säger Olsson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Men att statligt anställda förvaltare över tid skulle vara bättre på att skapa bra riskjusterad avkastning än privata aktörer saknar helt belägg.

Tidigare har bland annat Fondbolagens förening och sparekonomer sågat förslaget.

1 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Fonder sågar förslaget: Blir slutet för premiepensionen

Finansinspektionens förslag att banta antalet fonder i PPM-systemet med minst 97 procent till 10–15 fonder väcker ont blod hos fondcheferna, rapporterar DI.

– Det innebär slutet för premiepensionen. Det vore tråkigt då fondtorget bevisligen har levererat högre pensioner, säger Öhmangruppens koncernchef Johan Malm till tidningen.

Även Enter Fonders vd Henrik Lindquist är kritisk och menar att ”Finansinspektionen navelskådar hårt kring konsumentskyddet”, trots att det inte finns några brister i skyddet.

Carnegie Fonders vd Hans Hedström varnar för koncentrationsrisken, skriver DI.

14 feb
Läs mer om Turerna kring PPM-systemet
Illustrationsbild. TYRONE SIU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hongkongs varning: Virus ger rekordstort budgetunderskott

Hongkong riskerar att drabbas av flera ”tsunamiliknande” ekonomiska chocker och kan komma att visa upp ett rekordstort underskott för nästa räkenskapsår. Det säger regionens finansminister Paul Chan enligt Bloomberg.

Knappt hade de månadslånga protesterna dämpats förrän coronaviruset bröt ut – båda två faktorer som väger tungt på regionens ekonomiska utveckling.

I ett blogginlägg skriver Chan att lokalregeringen kommer att använda sina reserver för att stötta upp tillväxten och stabilisera sysselsättningen framåt, men att tiden efteråt kan komma att präglas av åtstramningar för att få statskassan i balans igen.

Idag 07:46
Illustrationsbild: En anställd vid en bank i Nantong, Jiangsu-provinsen, sorterar yuan-sedlar. CHINA DAILY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina tvättar sedlar från virus med uv-strålar

Kinesiska myndigheter har beslutat att stoppa alla fysiska transaktioner med äldre sedlar till och från de mest drabbade provinserna i landet, på grund av risken för smittspridning. Centralbanken ska nu tvätta sedlarna, rapporterar Bloomberg.

Enligt folkbankens viceordförande Fan Yifei ska sedlarna desinficeras med hjälp av uv-ljus och låsas in i minst två veckor innan de distribueras igen.

Sedlar från områden som inte drabbats lika hårt av viruset ska sättas i karantän i en vecka.

Idag 06:19
Läs mer om Reaktioner på coronautbrottet
Arbetare rensar skogen utanför Berlin från gamla bomber. Arkivbilder: Varg och Teslas grundare Elon Musk. TT
Tesla / Bolagsnyheter

Vargar och fladdermöss sätter stopp för Teslas fabriksbygge

Teslas måste omedelbart upphöra med skogsavverkningen utanför Berlin där man ska bygga sin nya europeiska jättefabrik, skriver Bloomberg. Bakgrunden är att miljöorganisationen Grüne Liga Brandenburg har krävt att byggnationen stoppas och nu har en tysk domstol tillfälligt upphävt en dom i en lägre instans tills man fattar beslut inom de närmaste dagarna, rapporterar nyhetsbyrån.

Enligt tyska miljöregler måste byggherrar skrämma bort eller omlokalisera vargar i området, liksom övervintrande fladdermöss, ormar och ödlor, tills konstruktionen är klar, skriver nyhetsbyrån.

Bygget måste dessutom sätta i gång före mitten av mars – innan djurens parningsperiod inleds, har Handelsblatt tidigare rapporterat.

3 tim
undefined

Experter avslöjar sina Tesla-strategier: ”Har funkat bra”

Proffsen har olika strategier för att hantera Teslas volatila resa på börsen – CNBC har pratat med ett par av dem för att få reda på hur de daytradar elbilstillverkaren.

Market Rebellions medgrundare Jon Najarian säger att investerare parerar aktiens skarpa kurvor med hjälp av minusoptioner. Men eftersom volatiliteten har ökat till runt 70 procent från 45 procent i november kan detta bli ett kostsamt alternativ, skriver CNBC.

Mike Katz firma Seven Points Capital har en annan strategi: De använder gårdagens högsta och lägsta kurs som punkter för när de går in och ut ur aktien.

– Det har fungerat väldigt bra, säger han till kanalen.

Igår 19:18
Läs mer om Tesla / Bolagsnyheter
Arkivbild: Malin Ekholm, chef för Volvo Cars säkerhetscenter, under en pressträff. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Volvo Cars börsplaner

Mätning: En av fem vill köpa aktier i Volvo Cars+Geely

Runt en femtedel av svenskarna skulle kunna tänka sig att köpa aktien om Volvo Cars och Geely gör verklighet av sina planer på samgående och notering. Det framgår av en enkät som webbpanelen Yougov gjort för Nordnet, skriver DI.

Högst var intresset i åldersgruppen 18–29 år, och markant lägre i åldersgruppen 60+. Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt kan diskrepansen möjligen förklaras av tradition.

– [U]nga är mindre nostalgiska kring Volvo som svensk industriklenod, säger hon till tidningen.

Idag 12:13
Arkivbild: Li Shufu och Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. KARIN OLANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinakännaren: Inte mer orolig för Volvo Cars nu

Planerna på att slå ihop Volvo Cars med den kinesiska ägarens biltillverkare, Geely Automobile Holdings, fick både ris och ros när de offentliggjordes tidigare i veckan.

Kinaexperten Frédéric Cho säger till SvD Näringsliv att han inte har några som helst betänkligheter kring affären.

– Jag är inte mer orolig för Volvo nu än jag var förra veckan.

SvD har kartlagt Geelyordföranden Li Shufus liv och bakgrund. Cho beskriver honom som ”sympatisk och påläst” med en klar ambition för sin koncern.

Igår 08:59
Krocktest från fabriken i Göteborg Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinas intåg i Volvo – en känslig fråga för Göteborg

Geelys planer på att bilda ett nytt jättebolag för börsnotering är en känslig fråga för Göteborg, skriver SvD Näringsliv.

Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé anser att beskedet är väntat och logiskt. Geelys ordförande Li Shufu har verkligen ”släppt tigern lös”, säger Trouvé.

Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande (M) i Göteborg, är positiv till satsningen.

– Vi försöker att skilja på staten Kina och kinesiskt ägda företag. Det är olika saker, säger Axel Josefson till SvD Näringsliv.

GT:s ledarskribent Csaba Perlenberg är dock orolig.

”De senaste 20 årens charad om att bilföretaget skulle vara ett svenskt bolag är över. Förverkligas samgåendet blir Volvo en diktaturbil”, skriver Perlenberg.

11 feb
Läs mer om Volvo Cars börsplaner
Nooshi Dadgostar. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i Vänsterpartiet

Stödet för Dadgostar växer – elva distrikt står bakom

Nooshi Dadgostar får stöd av ytterligare två V-distrikt. Den här gången rör det sig om Gotland och Västerbotten, rapporterar TT. Därmed har Dadgostar än så länge fått stöd av elva distrikt.

Ordföranden i Gotland, Peter Barnard, lyfter fram att Dadgostar är väl insatt i den politik som Vänsterpartiet vill föra och att hon varit med och byggt upp partiet med bland andra Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson.

– Det känns som att hon är beredd att fortsätta på den linjen, och den har visat sig vara väldigt framgångsrik.

4 tim
Dadgostar och Svenneling. TT
undefined

Svenneling nominerad som ny partiledare för Vänstern

Vänsterpartiet i Värmland nominerar hela fyra namn till partiledarposten. Det handlar bland annat om Nooshi Dadgostar som redan nominerats av flera distrikt, men också om partiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling.

Han säger till TT att han ännu inte vill ge något besked om huruvida han kandiderar eller ej. Distriktet nominerar även Ali Esbati och Hanna Gedin som båda har tackat nej sedan tidigare.

– Eftersom det är en öppen nomineringsprocess fram till nomineringsstoppet har vi ändå valt att skicka en signal till valberedningen om vilka namn som är bra framtidsnamn, säger distriktsordföranden Madeleine Nyvall.

Nyvall kallar Svenneling en ”mångsidig och kunnig politiker”.

Igår 15:57
Nooshi Dadgostar. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stormar mot ledarplatsen – Dadgostars stöd växer

Vänsterpartiets distrikt i Örebro och Gävleborg ställer sig till en bred skara av V-distrikt som vill att Nooshi Dadgostar tar över som partiledare efter Jonas Sjöstedt. Distrikten nominerade Dadgostar till posten under lördagen, enligt TT.

Ordföranden i Örebro, Maria Odheim Nielsen, beskriver Dadgostar som en ”väldigt intelligent” kandidat som har rätt förutsättningar att leda Vänsterpartiet framåt.

Länge sågs Tamara Spiric som en utmanare till Dadgostar. Hon har däremot meddelat att hon inte kandiderar. I nuläget är Dadgostar den enda som sagt sig vara villig att leda partiet.

Igår 12:58
Läs mer om Maktskiftet i Vänsterpartiet