Swedbanks it-problem

Vissa av Swedbanks tjänster fungerar efter stort haveri

Swedbank har haft omfattande it-problem sedan i natt och alla bankens tjänster har varit påverkade – såsom internetbank, betalkort, Swish och den egna telefonin. Under förmiddagen har vissa tjänster börjat fungera igen men det går inte att genomföra transaktioner, enligt TT.

– Kortbetalningarna fungerar och kundcenter är igång, men det är begränsad kapacitet och köer kan förekomma, säger presschefen Unni Jerndal.

Swish har meddelat att deras tjänster kopplat till Swedbank åter är i drift.

Jerndal säger till TT att det inte rör sig om någon cyberattack som riktats mot banken.

– Det är ett internt fel, säger hon.

Swedbank har 8 miljoner privatkunder, varav 4 miljoner i Sverige, och 600 000 företagskunder i Sverige, Estland, Lettland och Litauen.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Varslen i näringslivet
Arkivbilder: Drottninggatan i Stockholm / Carl Bennet. TT
Coronaviruset Varslen i näringslivet

Bennet till regeringen: Inför moratorium för lokalhyror

Regeringen måste gräva djupare i verktygslådan och ta i mer om det svenska näringslivet ska gå att rädda. Det säger industriprofilen Carl Bennet i en intervju med SvD Näringsliv.

Ett förslag han har är att företag ska slippa betala hyran för sina lokaler i tre månaders tid, för att krisande verksamheter ska slippa en del av bördan.

Förslaget har han även dryftat för finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det skulle ge andrum och en möjlighet för bolag som går på knäna att hitta en lösning, säger han.

21 min
Arkivbild: Svensk Handels vd Karin Johansson. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sätter fingret på att vi behöver akuta stödåtgärder”

Företagen inom sällanköpshandeln behöver fler riktade insatser för att undvika den stundande konkursvågen. Det menar arbetsgivarorganisationen Svensk Handels vd Karin Johansson.

Insatser för att minska trycket från hyres- och personalkostnader är någonting som sektorn är i skriande behov av, menar hon.

Enligt en ny studie som organisationen har gjort uppger tre av tio handlare att de bara klarar sig två månader till om läget inte förbättras.

– Det sätter fingret på att vi behöver akuta stödåtgärder, säger Karin Johansson till SR Ekot.

2 tim
Illustrationsbild. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rapport: Var tredje butik kan tvingas stänga före sommaren

Likviditetskrisen blir allt svårare för Sveriges sällanköpshandlare. Om nuvarande situation fortsätter riskerar tre av tio butiker att tvingas stänga sin verksamhet inom de närmaste två månaderna. Den skriver branschorganisationen Svensk Handel i en ny rapport.

Enligt Svensk Handels undersökning uppger varannan butik i sällanköpsvaruhandeln att de har tappat minst 40 procent av sin försäljning. Var tionde butik har tappat 80 procent.

– Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Penningstinna idrotten
AIK-spelare/IFK Göteborgs Robin Söder. Bildbyrån
Coronaviruset Penningstinna idrotten

Analyser: Tre klubbar blir extra drabbade av krisen

IFK Göteborg, Hammarby och AIK är ”fruktansvärt illa ute” om herrallsvenskan 2020 skulle spelas utan publik. Det skriver Sportbladets reporter Robert Laul i en analys.

I Hammarbys och AIK:s fall kommer en eventuellt publiklös säsong, som ser mer och mer troligt ut, att slå hårt mot ekonomin. IFK Göteborg har budgeterat för spelarförsäljningar, något som kommer att bli svårare under 2020, skriver Laul.

Skälet till att försäljningar blir svårare är att spekulationsekonomin i fotobollsvärlden har spruckit i och med coronakrisen, skriver ekonomen Kristof Vogel i ett blogginlägg på Fotboll Sthlm.

”Bubblan spricker nu med en smäll. Fotbollen står inför sin egensnickrade finanskris”, skriver han.

40 min
Illustrationsbild. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sveriges rikaste fotbollsklubb MFF permitterar personal

Allsvenska premiären är uppskjuten och nu väljer Sveriges rikaste fotbollsklubb MFF att korttidspermittera personal. Det meddelar klubben på sin hemsida.

Syftet är att skydda MFF:s ekonomi, som omsatte 372 miljoner förra året, mot negativ påverkan av coronakrisen.

Beslutet innebär att berörd personal går ner i arbetstid med upp till 60 procent från och med 1 april. Spelarna i herr- och damelitlagen påverkas inte.

– Händelserna i omvärlden har gjort att stora delar av vår verksamhet står helt stilla, säger Anders Pålsson, ordförande för Malmö FF:s styrelse.

31 mar
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska jobben
Arkivbild: Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska jobben

SN: 350 000 fler arbetslösa – bara genom konkurser

Antalet arbetslösa i Sverige kan öka med 350 000 personer till hösten – och det bara genom konkurser. Det skriver Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke på DN Debatt.

Enligt organisationens beräkningar finns det i dag omkring 30 000 företag som skulle ha svårt att undvika en konkurs vid en månadslång nedstängning, trots de statliga räddningspaket som hittills har presenterats.

Han menar att regeringens krisåtgärder har en ”bra huvudinriktning”, men att de behöver skruvas upp till storleksordningen 200 miljarder kronor för att kunna stötta näringslivet på ett effektivt sätt.

”Regeringen måste agera nu och den måste agera kraftfullt. Kostnaden för att inte göra det och därmed administrera de ekonomiska och sociala konsekvenserna av företagsdöd och massarbetslöshet kommer att bli mycket större”, skriver han.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Professor: Bredda a-kassan på rätt sätt

Just nu behöver politikerna sträcka ut räckvidden i ersättningssystemen, skriver Oskar Norström-Skans, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, på bloggen Ekonomistas.

Han menar att fler kan ta del av a-kassan är vitalt och att nya regler bör implementeras månad för månad i stället för ”en generell marginell uppluckring av reglerna för att få tillträde till årslånga ersättningsperioder”. Detta för att kunna skala tillbaka utvidgningarna snabbt.

”På så sätt kan man både tillhandahålla en nödvändig tillfällig ersättning för väldigt många och hålla sökviljan uppe”‚ skriver han.

Igår 14:02
Läs mer om Coronaviruset
Saudiarabiens utrikesminister prins Faisal bin Farhan. Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Riyad och Moskva i ordfejd om oljebråket: ”Helt falskt”

Den senaste tidens ras i oljepriserna beror på att Saudiarabien drog sig ur en överenskommelse inom Opec att minska sitt oljeutbud, menar Ryssland. Lögn, anser Saudiarabien, som i två separata uttalanden på lördagen kritiserar Moskva och energiminister Alexander Novak.

”Ryssland var den som vägrade att godkänna överenskommelsen, medan kungadömet och 22 andra länder försökte övertala Ryssland att minska sin produktion”, uppger den saudiske utrikesministern prins Faisal bin Farhan enligt AP.

Enligt nyhetsbyrån har Ryssland också anklagat Saudiarabien för att vilja ”svälta ut skifferproducenterna”, som till stor del utgör USA:s oljeproduktion.

”[Det] är helt falskt, vilket våra ryska vänner också vet”, heter det i uttalandet från Farhan.

3 tim
Trump har sagt sig vilja medla mellan Ryssland och Saudiarabien. På bild Vladimir Putin och Donald Trump. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kudlow: USA:s oljejättar tvingas inte kapa produktion

Donald Trump kommer inte att tvinga amerikanska oljejättar att minska sin produktion, säger Vita Husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow, rapporterar Reuters. Uttalandet kommer inför att Trump på fredagen träffar ledare för flera oljeföretag, och inför att Trump sagt sig vilja medla i priskriget mellan Ryssland och Saudiarabien.

Samtidigt sa Kudlow att det är sunt förnuft att minska produktionen och att han tror att bolagen inser det.

Igår 19:11
Equinors rigg vid oljefältet Johan Svedrup. CARINA JOHANSEN / NTB Scanpix
undefined

Equinor-vd förbereder sig på ett oljepris under 20 dollar

Equinors vd Eldar Sætre förbereder verksamheten för ett oljepris under 20 dollar, säger han i en intervju med E24. Han säger samtidigt att han tror att ett sådant scenario skulle bli kortvarigt.

– Det är en extrem situation. Vi känner av kraften av det här dramatiska fallet, säger han.

Eldar Sætre menar att efterfrågan nu är mycket låg, samtidigt som länderna i Opec+ fortfarande inte har lyckats enas om produktionsrestriktioner. Equinor har ställt in utdelningen och gjort flera besparingar, men samtidigt menar vd:n att investeringar mot mer förnybar teknik måste fortgå.

Igår 17:11
Läs mer om Oljeraset
Coronaviruset Tesla / Bolagsnyheter
Arkivbild: En anställd arbetar på Teslas Model S i fabriken i Fremont. Paul Sakuma / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Tesla / Bolagsnyheter

Källor: Hundratals får gå från Teslas fabriker i USA

Tesla river kontrakten med hundratals tillfälligt anställda vid fabrikerna i Kalifornien och Nevada, sedan det beslutats att fabrikerna ska hålla stängt ytterligare en tid på grund av virusutbrottet. Det rapporterar CNBC och hänvisar till källuppgifter och intern dokumentation.

Nedskärningarna kommer bara dagarna efter att elbilstillverkaren rapporterat fler levererade fordon än analytikerna hade räknat med i första kvartalet, vilket fick aktien att stiga på ett i övrigt sjunkande Wall Street på fredagskvällen.

Varken Tesla eller de berörda bemanningsföretagen har kommenterat uppgifterna.

1 tim
BRENDAN SMIALOWSKI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Teslas respiratorer är mot sömnapné – kan sprida corona

På något sätt satt elbilstillverkaren Tesla på över 1 000 respiratorer som de kunde skänka till sjukhus mitt i den globala bristen. Men det var inget mirakel. Vd:n Elon Musk hade köpt in andningshjälpmedel för sömnapné och satt Tesla-klistermärken på lådorna, rapporterar Financial Times.

Sjukhus världen över jagar nu desperat efter andningshjälpmedel till patienter som insjuknat i covid-19. Det kan ändå finnas skäl till att Musk lyckades komma över sitt parti med andningshjälpmedel.

Organisationen för USA:s anestesiläkare har redan avrått från att använda maskiner av Musks typ vid covid-19, skriver FT. Andningshjälpmedel av den typen kan sprida coronaviruset genom att blåsa ut virussmittad aerosol i rummet som patienten vistas i.

Igår 10:03
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Helg | Långläsning
Illustrationsbild: I slutet av mars packade mäklarna från New York-börsens handelsgolv ihop sina datorer för att jobba hemifrån. LUCAS JACKSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experten tveksam: Ska vi någonsin återgå till kontoret?

När coronapandemin nu tvingat en betydande del av världens sysselsatta arbetskraft att jobba hemifrån i ett par veckor, väcks frågan om vad som händer när virusutbrottet slutligen har falnat – återgår hemmajobbarna till sina kontor och tar vid där de var när de blev hemskickade? Nej, troligtvis inte. Det säger affärskonsulten Steve King till Newsweek, som försöker sia om arbetslivet post-corona.

King pekar på att det redan före virusutbrottet fanns en trend som gick mot mer hemmaarbete.

– Om det redan finns en trend eller ett skifte som växer sig starkare tenderar en chock som coronapandemin att stötta den förändringen, och snabba på den, säger han.

Läs reportaget via länken nedan.

1 tim
Sjöko. Reid, Jim P, U.S. Fish and Wildlife Service, Creative Commons
undefined

Stängning av kolkraftverk hotar havets hippies

Sjökor är havets veganhippies – utan naturliga fiender har evolutionen gjort dem till tjocka, närsynta och nästan döva flytande matsmältningsmaskiner.

Men i stället för gräs gillar de kolkraftverk. En utsatt population i Florida står nu inför ett nytt hot när hela kolindustrin stängs ner steg för steg. Och ingen vet hur de ska vänja av sjökorna från kolkraftverk, skriver Bloomberg Businessweek.

Läs reportaget via länken nedan.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Läget i världsekonomin
Porträtt av Kinas president Xi Jinping i Shanghai. Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Läget i världsekonomin

Världsbanken vill få Kina att frysa skuldkrav på u-länder

Över 90 länder har sökt krisstöd från Internationella valutafonden, IMF, för att bekämpa de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. Det är nästan hälften av fondens 189 medlemsländer, konstaterar Reuters.

I ett blogginlägg skriver Världsbankens ordförande David Malpass att man står redo att slussa ut sammanlagt 160 miljarder amerikanska dollar de närmaste åren för att hjälpa världens länder i kampen mot pandemin.

Dessutom arbetar man tillsammans med IMF för att få stora långivare som Kina att skjuta upp sina betalningskrav på de fattigaste länderna från och med den 1 maj, och minst ett år framåt. Förslaget ska behandlas på vårmötet i mitten av april.

4 tim
IMF-chefen Kristalina Georgieva. NICHOLAS KAMM / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF: Coronakrisen en kris som inte liknar något annat

Coronapandemin har lett till en tvärnit för den globala ekonomiska aktiviteten och knuffat världsekonomin in i en recession som kommer att bli ”mycket värre” än finanskrisen i slutet av 2000-talet. Den dystra prognosen ger Internationella valutafonden (IMF), enligt Reuters.

– Det här är en kris som inte liknar någon annan, konstaterade IMF-chefen Kristalina Georgieva under en gemensam presskonferens med Världshälsoorganisationen WHO.

– Det här är, under min livstid, den mörkaste stunden för mänskligheten – ett stort hot mot hela världen – och det kräver att vi står raka i ryggen, enade och skyddar de mest sårbara, sa hon.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Materielkampen
Kanadas vice premiärminister Chrystia Freeland. BLAIR GABLE / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Materielkampen

Kanada: ”Misstag” att blockera maskexport – vi kan hämnas

Det är ett ”misstag” av USA och president Donald Trump att blockera exporten av 3M:s andningsmasker till vårdpersonal, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau enligt Reuters.

På fråga om Kanada kan komma att hämnas om det amerikanska exportstoppet går igenom, svarade vice premiärminister Chrystia Freeland att Ottawa kommer att ”göra vad som än krävs för att skydda våra nationella intressen”.

Ontarioledaren Doug Ford skrev på Twitter på fredagskvällen att han talat med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer om blockeringen.

”[N]u måste våra länder samarbeta mer än någonsin för att bekämpa covid-19”, skriver han.

Ontarios folkhälsomyndighet spår 80 000 bekräftade virusfall och 1 600 dödsfall till följd av covid−19 i slutet av april.

5 tim
Donald Trump. JIM WATSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kampen om skyddsmasker hårdnar – USA anklagas för ”vilda västern-metoder”

Den globala kampen om skyddsmasker och medicinsk utrustning blir allt mer infekterad. USA:s försök att säkra tillräckligt till sig själv har lett till att landet använder ”vilda västern-metoder”, säger Andreas Geisel, inrikesminister i delstaten Berlin.

Det amerikanska företaget 3M uppgav på fredagen att USA stoppat alla transporter av munskydd till Kanada och Latinamerika. USA ska också ha beslagtagit 200 000 masker från 3M i Thailand som var på väg till Berlin.

”Det här är som modernt sjöröveri”, uppger Geisel i ett uttalande.

5 tim
Vita husets koordinator för coronaepidemin, Deborah Birx, visar upp en av 3M:s masker för vicepresident Mike Pence. Glen Stubbe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

3M: Trumps krav på exportstopp kan få humanitära följder

3M riktar kritik mot Trump-administrationen efter att Trump har krävt att bolaget ska stoppa sin export av andningsmasker till Kanada och Latinamerika. 3M skriver i ett pressmeddelande att det skulle få ”betydande humanitära följder”.

Bolaget skriver samtidigt att man jobbar aktivt med regeringen för att både öka importen av andningsmasker som 3M producerar på annat håll och för att prioritera amerikanska ordrar, vilket administrationen krävt tidigare i veckan.

Igår 20:07
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittspridningen
Man i ansiktsmask i Tokyo. ISSEI KATO / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Oro för spridning i Tokyo: ”En nedstängning är trolig”

Antalet nya bekräftade virusfall per dag i Tokyo har fördubblats senaste veckan, vilket gör att många befarar att coronaviruset fått spridning på allvar, rapporterar flera medier. I slutet av mars rapporterades ett 40-tal nya fall dagligen – senaste dagarna ligger den siffran runt 90.

Nu befarar experter att även japanska huvudstaden kan komma att stängas ner.

– En nedstängning av Tokyo är trolig om siffrorna fortsätter att öka kraftigt under den kommande veckan, säger Harumi Taguchi, chefsekonom på analysföretaget IHS Markit, till Dagens Industri.

3 tim
Anders Wallensten. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare 51 svenskar har dött i covid-19: ”Stigning”

Ytterligare 51 personer i Sverige har dött i covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten. Totalt ligger nu dödssiffran på 333 personer. 469 vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelningar.

– Kurvan fortsätter upp, det är en stigning nu, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten, vid dagens pressträff med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På frågan om Wallensten ser några tecken på om Stockholm börjat nå toppen svarar han:

– Nej, som vi har sett på siffrorna nu så ser vi ingen ingen peak än, tyvärr.

Totalt har 6 078 personer konstaterats smittade i Sverige.

Igår 12:00
Borgmästare Bill de Blasio tar emot en kartong ansiktsmasker som New York fått av FN TT
undefined

Uppmanar New York-bor att täcka sina ansikten

New Yorks borgmästare Bill de Blasio uppmanar alla invånare i staden att täcka sina ansikten när de rör sig utomhus. På så sätt hoppas New York kunna bromsa spridningen av coronaviruset.

Borgmästaren vill dock inte att invånarna ska bära professionella ansiktsmasker – de bör bara användas av sjukvårdsarbetare och blåljuspersonal. I stället råder de Blasio New York-borna att tänka kreativt.

– Det kan vara en halsduk. Det kan vara något som du själv konstruerar hemma. Det kan vara en bandana, säger han enligt AFP.

Igår 05:08
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset USA:s tillväxt
Bara duvor syns på Wall Street, när New York är satt i karantän. SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset USA:s tillväxt

Trots dramatiska jobbsiffran: ”Den verkliga skräckscenen kommer först i aprils rapport”

Trots att USA:s sysselsättning visade ett av de största fallen i historien på fredagen är den verkliga utvecklingen långt värre. Flera medier pekar på att datan är samlad innan flera större uppsägningar och innan flera stora butikskedjor stängde igen, skriver Bloomberg. Siffrorna fångar inte de senaste veckornas ”extrema uppsägningar” säger Credit Suisse chefekonom James Sweeney till nyhetsbyrån.

– Den verkliga skräckscenen kommer i aprils rapport, säger han.

Market Watch skriver att siffrorna även under den berörda perioden är i underkant jämfört med verkligheten, eftersom vissa exempelvis inte blir uppsagda utan bara slutar få timmar.

Aprils siffror kommer 8 maj.

Igår 21:35
Flor Hernandez är en av alla amerikaner som förlorat sitt jobb under krisen. APU GOMES / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sysselsättningen i USA sjunker för första gången sedan september 2010

För första gången sedan september 2010 sjunker sysselsättningen i USA. Dagens siffror från amerikanska arbetsmarknadsdepartementet visar att sysselsättningen utanför jordbrukssektorn sjönk med 701 000 personer i mars. Analytikerna väntade sig ett fall på 100 000.

Trots att det är ett av de största fallen i historien är siffrorna i underkant, enligt Marketwatch. April månads siffror kommer troligen bli betydligt högre.

Under mars steg arbetslösheten från 3,5 procent till 4,4 procent.

Igår 12:35
Justin Wolfers. Creative Commons / AFP
undefined

Expert: Är läget för tre veckor sedan – blir mycket värre

Sysselsättningsraset i den färska marsstatistiken visar bara läget i USA:s ekonomi för tre veckor sedan. Det är ”en evighet”, skriver ekonomiprofessorn Justin Wolfers på Twitter.

I statistiken har arbetslösheten stigit till 4,4 procent från 3,5 procent månaden före.

”Men verkligheten är mycket värre. Mina beräkningar antyder att under de tre följande veckorna innan siffrorna så har arbetslösheten stigit till 13 procent”, skriver Wolfers.

Det är en nulägesbild, poängterar Wolfers. I april kommer arbetslösheten att vara ännu högre, spår han.

Igår 12:57
Läs mer om Coronaviruset