Kvinna med ansiktsmask på tunnelbanan i Los Angeles. MARIO TAMA / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Vita huset ändrar riktlinjer – väntas uppmana alla att bära ansiktsskydd

Vita huset väntas inom kort att ändra sina riktlinjer till allmänheten och uppmana alla amerikaner att skydda sina ansikten när de rör sig på offentliga platser, uppger en regeringskälla för Washington Post.

I handlingar som tidningen tagit del av står det att det inte handlar om masker som behövs inom sjukvården, eftersom det råder stor brist på dessa. Istället handlar det om till exempel masker av tyg eller andra typer av ansiktsskydd.

Beslutet grundas på uppgifterna om att det finns tecken på att smitta kan spridas även av personer som inte visar tydliga symptom.

Även New Yorks borgmästare Bill de Blasio uppmanar nu folk att bära ansiktsskydd, skriver Reuters.

Över 230 000 amerikaner har bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset, enligt de senaste siffrorna på torsdagen.

Bakgrund

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pressade bostadsbyggarna

Revisorernas varning: Är beroende av försäljningar

Oscar Properties fortsatta verksamhet är beroende av försäljningar. Det skriver revisorn i en särskild upplysning i årsredovisningen som presenterades på fredagen. Det rapporterar Direkt och Dagens Industri.

Den särskilda revisorupplysningen rör ”väsentliga osäkerhetsfaktorer avseende antagandet om fortsatt drift”.

”Skulle inte de åtgärder som styrelsen planerar att genomföra kunna genomföras finns en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten. Vårt uttalande är inte modifierat i detta avseende”, skriver revisorerna enligt Direkt.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Intäktsras för Oscar Properties – sålde endast en bostad

Oscar Properties sålde endast en bostad under årets första kvartal. Det framgår av delårsrapporten som publicerades klockan 23.00 på torsdagskvällen.

Bolaget hade vid utgången av perioden 184 bostäder i pågående produktion samtidigt som inga produktionsstarter gjordes under kvartalet.

Omsättningen rasade med nära 75 procent och bolaget uppger att 36,5 miljoner kronor i likvida medel återstår.

Enligt rapporten har bostadsutvecklaren ingått avtal om att sälja tre tomter på Dalarö för 5 miljoner, med en tilläggsköpeskilling om ytterligare 16 miljoner.

Igår 21:07
Oscar Engelbert. Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oscar Properties förbereder stämning mot Stockholm stad

Oscar Properties vill fortfarande bygga skyskrapan ”Gasklockan” på Norra Djurgården och har nu hamnat i storbråk med Stockholms stad om det, skriver SvD Näringsliv.

– Vi vill gå ut med ett underlag till en ny anbudstävling om vad som ska byggas och av vem, säger Staffan Lorentz som är projektledare för Stockholms stads exploatering i Norra Djurgårdsstaden till SvD.

Samtidigt har Oscar Properties vd Oscar Engelbert anlitat två separata juridiska ombud som bedömt att bolaget kan återvinna de 180 miljoner som redan lagts på projektet. Det skulle då handla om ett skadeståndskrav på Stockholms stad.

Igår 17:51
Läs mer om Pressade bostadsbyggarna
Donald Trump i dag. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Supermakternas kamp

Uppgifter: Trump lämnar inte fas 1-avtalet

Alldeles strax håller USA:s president Donald Trump en pressträff som väntas handla om landets relation med Kina.

Få detaljer finns om vad Trump ska prata om, men enligt uppgifter till Bloomberg kommer USA inte att dra sig ur fas 1-avtalet med Kina. Det skriver Bloombergs reporter Mike Dorning på Twitter inför pressträffen.

Världens börser föll under fredagen efter beskedet om Trumps pressträff. Investerare oroar sig för att relationen mellan länderna ska komma att försämras ytterligare.

Pressträffen skulle ha börjat 20.00, men vid 20.25 hade den ännu inte inletts. Följ pressträffen via länken nedan.

14 min
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Marknaderna nervösa: Är handelsavtalet på väg att falla?

Donald Trump skrämde slag på marknaderna i går kväll när han meddelade att han kommer att hålla en pressträff om USA:s relationer med Kina under fredagen.

Uttalandet kom med 45 minuter kvar av börsdagen och gjorde att Dow Jones föll 300 punkter och slutade på minus. Både Fox Business och CNBC skriver att oron för att Trump ska riva upp fas ett-avtalet med Kina blir allt starkare.

De senaste veckorna har ordkriget mellan länderna ökat i styrka, bland annat på grund av konflikter om coronavirusets ursprung och Kinas agerande i Hongkong.

Idag 05:13
Till vänster: USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping möts i Osaka. Till höger: Demonstranter i Hongkong. TT
undefined

Kina förbereder sig på ”värstascenario” med USA

Kina förväntar sig att spänningarna med USA eskalerar som en följd av att landet godkänt nya omstridda säkerhetslagar i Hongkong. Det uppger rådgivare till regeringen för South China Morning Post.

– Vi är förberedda för ett värstascenario, säger Ruan Zongze, senior researcher vid en tankesmedja med kopplingar till landets utrikesdepartement, till tidningen.

USA väntas svara i form av nya sanktioner, vilket Vita huset flaggat för. Amerikanska företag vädjar till Donald Trump att gå varsamt fram, rapporterar Reuters.

Igår 11:01
Läs mer om Supermakternas kamp
Viasat Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slaget om sport-rättigheterna: ”Är vi som är jätten, inte Telia”

Viaplays ägare Nent ser sig fortfarande som störst inom sport även efter att man förlorat rättigheterna till Champions League till konkurrenten Telia.

– De är inte så stora inom sport om man tittar på ett nordiskt perspektiv. Så just inom sporten är det väl vi som är jätten och inte Telia, säger Nents vd Anders Jensen till Dagens Industri.

Bundesligaåterkomsten lockade 75 procent fler unika tittare än den mest sedda matchen innan coronakrisen. Det har funnits ett uppdämt behov, förklarar Nents vd Anders Jensen tittarsuccén.

Igår 20:07
Martin Scorsese och Robert De Niro. Joel C Ryan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WSJ: Apple blåser Netflix på Scorseses nästa film

Apple har köpt rättigheterna till regissören Martin Scorseses nästa film ”Killers of the flower moon”, uppger källor för Wall Street Journal.

Teknikjätten drog längsta strået i rättighetsstriden med bland andra Netflix, som hade rättigheterna till Scorseses förra film ”The irishman”.

Det är den andra stora filmsatsningen på kort tid för Apple som häromdagen köpte rättigheterna till ”Greyhound”, en film om andra världskriget med Tom Hanks.

Igår 09:26
Läs mer om Streamingkriget
FRANCOIS LENOIR / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

EU-förhandlarens pik: Är inte vi som lämnar Storbritannien

Britterna förstår inte, eller vill inte förstå, att brexit har konsekvenser för dem. Det säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier till tyska Deutschlandfunk inför nästa veckas förhandlingsrunda.

– Det behövs mer realism i London om de vill få till ett ordnat utträde ur den inre marknaden och tullunionen, säger han.

Storbritanniens chefsförhandlare David Frost har krävt att EU omarbetar sina ståndpunkter i förhandlingarna, men det kommer inte att ske, säger Barnier i intervjun.

– Det är de som lämnar EU, inte vi som lämnar Storbritannien.

2 tim
En miniatyrmodell av britternas premiärminister Boris Johnson slår ner en skylt med budskapet ”Get brexit done” på Mini Europa-parken i Bryssel med modeller över Europeiska huvudstäder. JOHN THYS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lågt hopp inför brexitmöte: Får förhandla i sommar

Förväntningarna är låga inför nästa veckas förhandlingsrunda mellan EU och Storbritannien om den framtida relationen efter brexit, rapporterar Direkt.

Förhandlingarna är de sista inför högnivåmötet senare i juni, då EU och Storbritannien ska bestämma sig för om övergångsperioden ska förlängas.

I juli väntas nya förhandlingar, men de är ännu inte inplanerade. Om det sedan blir så som EU-sidan förväntar sig så blir det paus under augusti – och det skulle innebära att september och oktober blir avgörande, skriver Direkt.

Stefaan de Rynck, rådgivare till EU-förhandlaren Michel Barnier, säger att han inte är så optimistisk inför den kommande rundan, skriver Reuters.

–Vi kommer att få förhandla i sommar. Det kommer att behöva ske i en snabbare takt.

2 tim
Läs mer om Storbritanniens framtid
Coronaviruset Näringslivets åtgärder
Pressbild
undefined

Feelgood varslar 50 anställda

Hälsovårdsbolaget Feelgood varslar runt 50 medarbetare och hänvisar till att coronautbrottet lär minska efterfrågan i år. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Osäkerheten avseende efterfrågan och hur lång tid det tar att anpassa organisationen innebär att Feelgood måste agera proaktivt. Det ger Feelgood flexibiliteten att snabbt skala upp verksamheten när efterfrågan återkommer, men också att vidta ytterligare åtgärder om återhämtningen tar längre tid än förväntat”, skriver bolaget.

Nedragningarna sker över hela landet.

Idag 10:25
Jan-Olof Jacke. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskt Näringsliv storsatsar för att ta Sverige ur krisen

Svenskt Näringsliv kommer att ta fram tre stora reformpaket med stimulanser som ska ta Sverige ur den ekonomiska kris som coronapandemin inneburit, skriver Dagens Industri.

– Det är oerhört viktigt att vi gör allt vi kan för att återstarta viljan att anställa, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke till tidningen.

Det är oklart hur mycket pengar det handlar om, men Jacke benämner det som ”förmodligen den största” kraftsamlingen som organisationen gjort någonsin.

Igår 16:33
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Börsen avslutar nedåt efter veckans rally – Autoliv i botten

Stockholmsbörsen sjönk under fredagens handel efter fyra raka handelsdagar på plus. Vid stängning står index som följer:
• OMXS30: −1,7%
• OMXSPI: −0,7%
Med få undantag är det rött över hela linjen på OMXS30-listan. Kinnevik, Getinge, och SCA är de enda storbolagen klart på plus, med uppgångar på mellan 1,3 och 2,3 procent.

Astra Zeneca har på morgonen presenterat positiva studieresultat för cancerläkemedlet Tagrisso, men handlades i slutet av dagen på −0,8 procent.

Autoliv intar jumboplatsen bland storbolag med ett kurstapp på drygt 5 procent. Bolaget har tecknat ett nytt miljardlån från Svensk exportkredit efter att försäljningen kollapsat på bolagets största marknader Amerika och Europa.

Oscar Properties rasade inledningsvis tvåsiffrigt efter att till slut ha släppt sin försenade delårsrapport, som visar intäktsras och endast en såld bostad under Q1. Vid lunch hade aktiekursen återhämtat sig och på fredagskvällen handlades den drygt 6 procent upp.

Elekta slog i sin tur förväntningarna med sin rapport. Men aktiens inledande uppgång på 7 procent kom av sig på förmiddagen och aktien föll över 3 procent. Det kan bero på att vd:n flaggade för fortsatt viruspåverkan vid en telefonkonferens.

3 tim
Illustrationsbild. OLI SCARFF / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Glädjeskutt för Nent efter datum för brittisk fotboll

Viaplay-ägaren Nent lyfter 5 procent på en i övrigt dyster börs efter beskedet att engelska fotbollsligan Premier League kommer att starta igen den 17 juni, enligt ett pressmeddelande.

Nent har de nordiska sändningsrättigheterna för ligan som varit pausad sedan 13 mars.

Under morgonen har även SEB pekat ut aktien som köpvärd i en färsk analys, rapporterar Direkt. Nent är en förvärvskandidat när nordiska telekkomkartan ritas om, enligt SEB som pekar ut Tele2 och Telenor som potentiella köpare.

Idag 08:24
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
NICHOLAS KAMM / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

USA-börserna sjunker i väntan på Trumps Kina-linje

Fredagens börshandel i USA inleds med blandade rörelser. Efter en knapp timmes handel har samtliga de ledande indexen backat.


• S&P 500: −0,5%
• Nasdaq: −0,3%
• Dow Jones: −0,6%


Marknaden blev oroad på torsdagskvällen svensk tid när president Donald Trump meddelade att han ska hålla en presskonferens om relationerna med Kina senare i dag.

Skulle relationen mellan USA och Kina försämras rejält i spåren av den senaste Hongkongkrisen kan det betyda att börsen är illa ute, menar JP Morgan-strategen Marko Kolanovic.

”Ett totalt sammanbrott i leveranskedjor och internationell handel, primärt mellan de två största ekonomierna, skulle rättfärdiga drastiskt lägre aktiekurser”, skriver Kolanovic enligt CNBC.

Under förmiddagen i USA kom också siffror som visade att konsumentförtroendet steg i maj jämfört med april, så var det under marknadens förväntan.

Bland aktier som rör sig märks Dell Technologies, som i går meddelade att man sett ett lyft inom vissa sektorer i spåren av coronapandemin. Aktien stiger över 7 procent.

Cannabisbolaget Canopy Growht rasar omkring 20 procent. Detta efter att förlusten för det fjärde kvartalet var större än väntat.

4 tim
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spretigt på Asiens börser i väntan på USA:s motdrag

Aktiemarknader i Asien rör sig sig åt olika håll i fredagens tidiga handel. Vid stängning stod index som följer:
• Nikkei: −0,2 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: +0,9 %
• Hang Seng: −0,7 %
• Kospi: +0,1 %
I fokus är konflikten mellan USA och Kina som trappats upp efter att nya kontroversiella säkerhetslagar i Hongkong klubbats igenom i går. Vita huset väntas svara med nya sanktioner. Donald Trump har utlovat en presskonferens i dag fredag, rapporterar CNBC.

Investerare i regionen reagerade olika på händelseutvecklingen. Kinesiska Shenzhen- och Shanghai-index handlades uppåt, medan Hang Seng i Hongkong föll tydligt.

”Spänningarna mellan USA:s och Kinas regeringar i frågan om Hongkongs säkerhetslagar väntas fortsätta eskalera”, skriver Joseph Capurso, chef på Commonwealth Bank of Australia, enligt CNBC.

Förutom Hongkong är även coronaviruset och Sydkinesiska havet konfliktfrågor, lägger han till.

Idag 03:37
Illustrationsbild TIMOTHY A. CLARY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump sänkte Wall Street – oro för upptrappad konflikt

Wall Street steg inledningsvis på torsdagen men vände ner efter att Donald Trump kallat till pressträff med anledning av Kinas agerande i Hongkong. Vid stängning noterades indexen som följer:
• S&P 500: –0,2 %
• Nasdaq: –0,5 %
• Dow Jones: –0,6 %
Färska siffror visar att 2,1 miljoner amerikaner skrev in sig som arbetslösa förra veckan, vilket var en minskning jämfört med veckan före. Analytiker menar att det signalerar att ekonomin nu har bottnat, skriver CNBC.

– Den amerikanska ekonomin är nu på väg upp ur hålet från april och det är goda nyheter, säger Bank of Americas vd Brian Moynihan till nyhetskanalen.

S&P 500 var som mest upp 1,1 procent under dagen, trots ökade spänningar efter att Kina gått vidare med en nationell säkerhetslag i Hongkong. Börshumöret dämpades betydligt när Trump meddelade att han kommer hålla en pressträff om Kina och Hongkong under fredagen.

– Om USA:s svar till Kina innefattar breda sanktioner så blir problemet genast mycket större och något som marknaden inte kan ignorera, säger Adam Crisafulli på Vital Knowledge.

Twitter och Facebook backade 4 respektive 2 procent. Enligt medieuppgifter planerar Donald Trump att hämnas på Twitters faktakontroll genom att häva vissa juridiska skydd för sociala medie-jättar.

Igår 20:01
Läs mer om Börsen internationellt
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna
Stefan Löfven.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna

Stefan Löfven slår tillbaka: Folk förstår inte kategorier

Statsminister Stefan Löfven slår tillbaka mot oppositionens kritik om att för få personer har testats för covid-19.

– Låt oss inte bråka om någon kategori 3 eller 4, det förstår inte folk vad det är för någonting. Vi ska testa så många som möjligt, säger Löfven efter dagens möte med partiledarna.

Enligt Folkhälsomyndighetens teststrategi delas de prioriterade grupperna in i fyra kategorier, där kategori 3 och 4 består av personal inom övrig samhällsviktig verksamhet utanför sjukvården och övriga viktiga delar av samhället.

Regionerna har tidigare sagt att man inte har ansvar för att testa personer ur den tredje och fjärde kategorin medan regeringen har hävdat det motsatta.

1 tim
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Politisk borgfred håller på att spricka

Den starka uppslutningen bakom regeringens politik verkar nu ha bytts ut mot en mer kritisk hållning.

Det menar Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron när han analyserar dagens mätning från Sifo som visar att förtroendet för regeringen sjunkit till 48 procent.

– Den breda opinionen är nog mer avvaktande nu än vad man var för några veckor sedan, säger han i Expressen TV.

Svenska Dagbladets politiska kommentator Göran Eriksson är inne på samma spår och skriver i en analys att regeringen Löfven är på väg att förlora sin politiska immunitet.

Han menar att tonen i dagens särskilda riksdagsdebatt om äldreomsorgen och kraven på en coronakommission är två tecken på att borgfreden är på väg att spricka.

4 tim
Arkivbilder TT
undefined

Beskedet: Gymnasier och högskolor kan öppna igen

Gymnasierna öppnar på nytt från 15 juni, meddelar regeringen vid en pressträff.

– Coronaviruset har påverkat oss alla, livet har förändrats. Alla elever och studerande har verkligen fått en annorlunda vardag. Men till hösten kommer gymnasieskolor, högskolor, universitet och annan vuxenutbildning kunna återgå till mer av en ordinarie verksamhet, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Även universiteten kommer att återgå till normal undervisning till hösten, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

– Gränsen på 15 juni är satt för att det ska vara möjligt för gymnasierna att arrangera sommarskola samt underlätta för skolorna att förbereda sig för höstterminen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Idag 09:39
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild: Ann Linde Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Hongkong

Linde: Svenska sanktionskrav kan ge kinesisk motreaktion

Om Sverige som enda land i EU lyfter frågan om sanktioner mot Kina så finns en risk att Kina reagerar negativt. Det säger utrikesminister Ann Linde, rapporterar Direkt.

Uppdraget från EU-nämnden var att vid mötet be att EU:s utrikestjänst ska börja titta på åtgärder som inkluderar sanktioner, mot bakgrund av Pekings agerande i Hongkong.

– Det fanns inget stöd för det. Inget annat land var i närheten, säger Linde enligt Direkt.

4 tim
Utrikesminister Ann Linde. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen överkörd – ska jobba för EU-sanktioner mot Kina

Sverige ska arbeta för EU-sanktioner mot Kina under fredagens webbmöte mellan EU-ländernas utrikesministrar. Det beslutet har EU-nämnden fattat – mot regeringens vilja, skriver TT.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet men blev överkörda av en majoritet i nämnden.

– Det som har skett den senaste tiden i Hongkong och gårdagens beslut i den kinesiska folkkongressen har gjort att det är väldigt viktigt att EU är tydliga mot Kina om det inte är business as usual, säger EU-nämndens andra vice ordförande Jessika Roswall (M) till TT.

Idag 10:01
Raab. ANDREW PARSONS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

315 000 Hongkongbor kan få brittiskt medborgarskap

Om Kina går vidare med sin nationella säkerhetslag kommer Storbritannien att erbjuda 315 000 Hongkongbor en chans att få brittiskt medborgarskap. Det meddelar utrikesminister Dominic Raab, skriver Financial Times.

Storbritannien utfärdade särskilda pass till hundratusentals Hongkongbor innan kolonin återlämnades till Kina 1997. Det är dessa passinnehavare som den brittiska regeringen nu vill ge utökade visumrättigheter. Rent konkret skulle det innebära att de berörda ges rätt att studera eller arbeta i Storbritannien under tolv månader.

– Och det skulle ge dem en väg mot ett framtida medborgarskap, säger Raab.

Igår 19:06
Läs mer om Protesterna i Hongkong