USA:s president Donald Trump samt en bild på Vita huset. Arkivbilder. TT
Riksrättsprocessen mot Trump

Vita huset samarbetar inte med riksrättsutredningen

Vita huset kommer inte att samarbeta med riksrättsutredningen, skriver Washington Post.

Vita husets advokat Pat Cipollone skriver i ett brev till Demokraternas ledning i representanthuset att man inte på något vis kommer samarbeta med en ”grundlös, icke-konstitutionell” utredning. Han beskriver utredningen som en form av oacceptabel partipolitik, skriver tidningen.

Pat Cipollone anser att Trump hamnar i en situation där han inte har något annat val än att vägra delta om han ska ”kunna utföra sin plikt gentemot det amerikanska folket, konstitutionen, statsförvaltningen och alla framtida innehavare av presidentämbetet”, står det i brevet.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Hövding
Dagens bolagsnyheter

Hövding löstes aldrig ut – marknadsföringen ändras

Hövding ändrar sin marknadsföring efter en granskning av Danmarks Radios program Detektor.

Programmet granskar påståendet att Hövding är åtta gånger säkrare än traditionella hjälmar. Detta efter att 30-årige Carl Lindahls cykelairbag från det Malmöbaserade bolaget inte löstes ut i samband med en krock.

I programmet kan Hövding bara hänvisa till en vetenskaplig studie från Stanford som stödjer påståendet. Men Stanford-forskare som DR talat med säger att den slutsatsen inte nödvändigtvis kan dras även om Hövding klarade sig bäst i testet från 2016.

Hövdings vd Fredrik Carling uppger att man kommer att ändra sin marknadsföring för att minska risken för missförstånd.

1 tim
TT.
undefined

Lauritz.com vinstvarnar för helåret

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Danska auktionsfirman Lauritz.com, som är listade på First North i Stockholm, sänker sin prognos för helåret och spår nu att intäktstillväxten blir mellan 0 procent och -2 procent, jämfört med tidigare +5 procent till +7 procent. Ebitda-resultatet väntas hamna i intervallet 10-15 miljoner danska kronor, jämfört med tidigare 15-25 miljoner danska kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande på torsdagskvällen.

Auktionsomsättningen för helåret väntas öka med 1-3 procent.

"Vi är påverkade av en mer konkurrensutsatt marknadssituation där vi var tvungna att höja nivån på rabatter till säljare i vissa delar av verksamheten för att kunna behålla vår marknadsposition", skriver Lauritz.com.

Vidare uppger bolaget att de Fine Art-auktionerna som ägde rum under den sista veckan av november och i december inte nådde upp till förväntningarna.

2 tim
Läs mer om Dagens bolagsnyheter
JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
SAS / Bolagsnyheter

SAS kapar personalens bonus efter strejken: Rejält besvikna

SAS skär ner på sin utlovade bonus till de anställda från 100 till 29 miljoner kronor efter ett styrelsebeslut, rapporterar Expressen.

Bakgrunden är dels att flygbolaget inte nådde flera av sina finansiella mål för helåret, och dels den veckolånga pilotstrejken i våras.

– Det är klart att vi är rejält besvikna. Personalen straffas för pilotstrejken, säger en anonym flygvärdinna till Expressen.

SAS presschef Freja Annamatz anser att bolaget varit tydligt med att bonusen baseras på resultatet för helåret.

1 tim
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS vd: En verklighet vi inte sett sedan Lehmankraschen

SAS varnar för sämre tider i samband med rapporten för det fjärde kvartalet. Svagare konjunktur, pressad svensk krona och klimatdebatt väntas sätta käppar i hjulet.

– Nu har vi en minskande flygmarknad i Sverige och det är en verklighet vi inte sett sedan Lehmankraschen, säger Rickard Gustafson till SvD Näringsliv.

Tvärtemot konkurrenterna Norwegian och Ryanair väntas SAS inte dra in några flyglinjer på grund av marknadsläget, uppger vd:n.

Igår 10:48
Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Piloter risar SAS planer på nytt bolag: ”Krigsförklaring”

SAS överväger att beställa en mindre modell av flygplan, som kan förläggas i en ny ”självständig enhet”. Med det följer i så fall också nya kollektivavtal för piloter och kabinpersonal som jobbar på de nya modellerna, rapporterar norska Dagens Næringsliv.

Planerna faller inte i god jord hos pilotfacket SAS Pilot Group.

– Om det är vägen som SAS skulle önska att ta, så är det en krigsförklaring mot SAS-piloterna, säger fackbasen Christian Laulund till tidningen.

I våras gick pilotfacket ut i en veckolång strejk, i protest mot bland annat anställningsvillkoren.

Igår 12:43
Läs mer om SAS / Bolagsnyheter
Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens aktierekar

Morgonens rekar: Clas Ohlson sänks efter rusningen

Här är ett urval av fredagens aktieråd från Direkts och Finwires nyhetsflöden:

Kepler Cheuvreux sänker sin rekommendation för Clas Ohlson till behåll från tidigare köp. Riktkursen höjs dock till 115 kronor från 110 kronor.

Aktien rusade drygt 22 procent efter onsdagens kvartalsrapport. I går föll den tillbaka något och stängde på 109,80 kronor.

ABG Sundal Collier sänker riktkursen för Sportamore till 70 från 80 kronor, men upprepar köp. E-handelsbolaget vinstvarnade i går kväll för helåret efter att försäljning i oktober varit svagare än väntat.

DNB Markets sänker sin rekommendation för SAS till behåll från köp. Riktkursen sänks till 18 från 20 kronor. SAS fjärde kvartal var i linje med förväntningarna men utsikterna var en besvikelse, skriver DNB.

13 min
undefined

Redeye höjer riktkursen för Stillfront

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Redeye höjer sin värdering av gamingbolaget Stillfront i ett så kallat basscenario till 415 kronor, upp från tidigare 395 kronor.

Det framgår av en analysuppdatering efter den kapitalmarknadsdag som Stillfront höll i förra veckan.

Aktien stängde på 359:50 kronor på torsdagen.

Redeyes analyser är vanligen uppdragsanalyser, där bolaget betalar för bevakningen, och analytikerna som följer Stillfront äger själva aktier i bolaget.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Clas Ohlson på väg in i värmen men säljrek upprepas

Hemfixarkedjan Clas Ohlson rusade på börsen under onsdagen. Bolaget verkar därmed vara ute ur kylan, skriver Börsplus i en analys som citeras av Direkt.

Börsplus målar upp bästa respektive sämsta tänkbara scenario. I det bättre lyckas bolaget nå en rörelsemarginal på 8 procent, men högre än så tror inte Börsplus är möjligt.

”Det finns också ett blodigt scenariot där bolaget hamnar i en negativ rea-spiral och attackeras av Amazon på den svenska hemmamarknaden”, skriver analystjänsten.

Om marknaden håller fast vid det mer positiva scenariot tror Börsplus att aktien kan fortsätta stiga uppemot 130–140 kronor.

”På lite längre sikt tror vi ändå det är en dålig idé att köpa Clas Ohlson på de här nivåerna. Vi fortsätter upprepa säljrådet”, skriver de i sin slutsats.

På torsdagen handlas företagets aktie för 117,50 kronor.

Igår 13:32
Läs mer om Dagens aktierekar
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

L redo slakta Centerns AF-reform: Finns ingen majoritet

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är beredd att tillgodose Moderaternas och Kristdemokraternas krav om Arbetsförmedlingens framtid, skriver DI.

Sabuni är bland annat villig att göra avkall på den privatisering av myndigheten som Centerpartiet drev igenom i januariavtalet.

– Det finns ingen majoritet för vissa delar av den här reformen i riksdagen och då är det viktigt att vi januaripartier hörsammar det, säger Nyamko Sabuni till DI.

2 tim
Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Opinionsläget ett skäl till att S inte vill ha nyval”

Genom att stödja Vänsterpartiets misstroendehot, men samtidigt ställa två krav på regeringen försöker Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) att ta initiativet från Jonas Sjöstedt. Det menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i en analys.

Den här metoden för att påverka i en politisk sakfråga är enligt honom också ovanlig. I vanliga fall försöker man gå ihop i riksdagen för att rösta igenom en förändring i sakfrågan, men nu tycker man det skulle ta för lång tid. I stället vill man att regeringen drar tillbaka förslaget om lagen om valfrihet – och som motprestation får man behålla sin arbetsmarknadsminister, menar Ramberg.

Ewa Stenberg på DN menar att hotet om ett extraval skulle kunna läggas fram de närmaste dagarna, men att det också finns flera faktorer som talar emot det – bland annat Socialdemokraternas opinionssiffror.

I stället tror hon att ”regeringens mästerförhandlare” kommer få ta plats på scenen över helgen.

Igår 18:47
Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M och KD stöttar misstroende mot arbetsmarknadsminister

Moderaterna och Kristdemokraterna ställer sig bakom en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, säger Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson på en gemensam pressträff.

Busch Thor och Kristersson säger att myndigheten måste reformeras men tillägger att det finns delar av reformeringen som saknar stöd i riksdagen. Dels är tidsplanen inte trovärdig, dels kan inte reformeringen bygga på Lov, Lagen om valfrihetssystem, säger man.

– Vi brukar inte vara överens med Vänsterpartiet men i den här frågan tycker vi lika och vi kommer att agera gemensamt, säger Ulf Kristersson.

Man ger regeringen fram till på tisdag på sig att visa att man lyssnat på invändningarna, annars går man vidare med misstroendet.

Även Sverigedemokraterna har meddelat att man ställer sig bakom Vänsterpartiets misstroendeförklaring mot Nordmark.

Igår 14:09
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid