Kevin Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Wall Street vände upp – Trump bakom oljerally

New York-börserna steg på torsdagen under extremt slagig handel när investerare vägde in både positiva och negativa nyheter. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: +2,3 procent
• Nasdaq: +1,7 procent
• Dow Jones: +2,2 procent


Enligt CNBC pekade terminerna länge uppåt inför öppningen, men nyheten om att 6,6 miljoner amerikaner anmälde sig som arbetslösa förra veckan gav röda börsindex. Veckan före var samma siffra 3,3 miljoner, vilket då med råge var den högsta nivå som någonsin uppmätts.

– USA:s arbetsmarknad är i fritt fall, säger Gregory Daco, chefsekonom vid Oxford Economics, till Reuters.

Börserna fick senare en skjuts när Trump twittrade att Ryssland och Saudiarabien väntas presentera rejäla produktionsminskningar av olja inom kort. Uttalandet fick oljepriserna att rusa över 30 procent och energisektorn drev Wall Street uppåt. Ryssland dementerade senare uppgifterna.

Energibolagen blev ändå dagens stora vinnare med en sektoruppgång på 9 procent. Exxon Mobil och Chevron steg 8 respektive 11 procent. Apache lyfte i sin tur 16 procent.

New York-börserna i går
S&P 500: –4,4 %
Nasdaq: –4,4 %
Dow Jones: –4,4 %

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Nasdaq-indexet endast 1,4 procent från högsta nivån

Tekniktunga Nasdaq-indexet stängde onsdagens handel på 9683 punkter – endast 1,4 procent från rekordnivån, skriver Market Watch. Därmed har indexet återhämtat så gott som hela coronaraset.

Onsdagens uppgång på 0,8 procent var indexets tredje raka uppgångsdag. Det var bland annat flygbolagen United Airlines, som steg 12,5 procent och American Airlines, med en uppgång på 5,6 procent, som drog upp indexet.

Nasdaqs högsta notering någonsin var den 19 februari då indexet var uppe och vände på 9838 punkter.

20 min
Illustrationsbild. Courtney Crow / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boeing rusade när optimismen fortsatte på Wall Street

Börsyran fortsatte på Wall Street där de ledande indexen åter handlades med stigande kurser under onsdagen. Uppgången hänger ihop med optimismen över återöppningen av ekonomin, skriver CNBC. Indexen stängde så här:
• S&P 500: +1,4%
• Nasdaq: +0,8%
• Dow Jones: +2,1%

Enligt dagsfärska siffror från ADP Employer Services minskade sysselsättningen med 2,76 miljoner i maj, vilket var betydligt färre än Trading Economics konsensusprognos på 9 miljoner. Återgången till arbete efter coronapandemins nedstängning har gått snabbare än väntat.

Både flyg- och resebranschen men också bankerna gick starkt uppåt. Expedia steg 5,8 procent, American Airlines, 5,6 procent och United Airlines handlades upp hela 12,5 procent. Flygplanstillverkaren Boeing gick bäst av storbolagen och rusade 13 procent. American Express steg över 6 procent, JPMorgan avancerade upp 5,4 procent och Goldman Sachs klättrade 3,2 procent.

Videokonferenstjänsten Zoom lämnade sin kvartalsrapport under tisdagen där resultaten överträffade förväntningarna och trots att aktien redan gått starkt de senaste månaderna så fortsatte den att öka 7,6 procent under onsdagen.

Simon Property stack ut på dagens börs med en uppgång på 14,9 procent. Fastighetsutvecklaren tjänar på återöppnandet av ekonomin då bolaget är den största ägaren av shoppingcenter i USA, enligt CNBC.

Microchip Technology rusade tidigt och höll sig sedan kvar på plus 12 procent. Chiptillverkaren gick upp efter att bolaget gått ut med nyheter om en förbättrad leveranskedja, när restriktioner för Malaysia och Filippinerna har lättat, skriver Market Watch.

På onsdagen introducerades också Warner Music Group på Nasdaq. Aktien prissattes vid introduktionen till 25 dollar och vid stängning hade aktien rusat över 20 procent.

1 tim
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Breda lyft på Asienbörserna – uppgångssviten fortsätter

Asienbörserna fortsatte upp på onsdagen för fjärde handelsdagen i rad. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• Nikkei: +1,3 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +/-0 %
• Hang Seng: +1,2 %
• Kospi: +2,9 %
Industrijätten Samsung Electronics agerade draglok i Sydkorea med en uppgång på 6 procent. Den sydkoreanska börsen stärktes av att landets regering aviserat ett nytt stimulanspaket på 29 miljarder dollar.

Analytiker på National Australia Bank konstaterar att investerarnas optimism håller i sig mot bakgrund av en hittills smärtfri återöppning av världsekonomin samt en stabilisering av virusspridningen.

Idag 03:21
Läs mer om Börsen internationellt
Coronaviruset Jakten på vaccin
Illustrationsbild. TT
Coronaviruset Jakten på vaccin

Astra Zeneca bland Vita husets fem corona-finalister

Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Merck och Pfizer tillhör de fem läkemedelsbolag som Trump-administrationen utsett till vaccin-finalister. Bolagen kan därmed få tillgång till statliga medel, enligt källor inom Vita huset skriver New York Times.

De tre förstnämnda har redan fått 2,2 miljarder dollar av federala pengar i coronavaccinjakten men ytterligare tillskott kan vänta. Pengarna ska hjälpa till att genomföra kliniska tester och även till att bygga en tillverkningsbas innan det ens står klart vilken av läkemedelsjättarnas vaccin, om ens något, kommer att fungera.

Genom att utse fem toppkandidater hoppas Vita huset att snabbt kunna identifiera vilka som ligger i framkant, för att påskynda en massproduktion av ett coronavaccin, skriver tidningen.

2 tim
Hydroxiklorokintabletter. Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny studie: Malariamedicin varken verksam eller farlig

Malariamedicinen hydroxiklorokin tycks inte förhindra att personer som utsätts för det nya coronaviruset ska bli sjuka i covid-19. Det visar en ny studie som flera medier rapporterar om.

Enligt studien var medicinen inte mer effektiv än placebopreparat. Men medicinen hade heller inte några allvarliga bieffekter.

Medicinen som bland annat har förespråkats av Donald Trump har väckt hård debatt. En tidigare studie visade att den rent av kunde vara farlig, men den studien har senare visat sig ha flera brister.

– Jag tror inte att någon sida, varken de som säger att medicinen fungerar eller de som säger att den är farlig, har rätt, säger David Boulware, en av forskarna bakom nya studien.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens bolagsnyheter

DI: Statens godståg blöder ekonomiskt – behöver 2,2 miljarder kronor i tillskott

Godstransportföretaget Green Cargo behöver 2,2 miljarder kronor av den svenska staten för att undvika ekonomisk kris. Detta enligt en hemligstämplad rapport från KPMG som DI har tagit del av.

”Utan kapitaltillskott riskerar bolaget att hamna i kontrollbalansräkning redan under fjärde kvartalet 2020”, skriver KPMG i rapporten till Näringsdepartementet.

På grund av ett negativt rörelseresultat mellan 0,8–1 miljard kronor och en nettoskuld på 1,4 miljarder skulle det kosta skattebetalarna uppemot 2,4 miljarder att sälja Green Cargo, skriver tidningen.

3 tim
Jörgen Durban. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Nya storägare vill röra om i Haldex styrelse

Fordonsunderleverantören Haldex har haft det kämpigt på börsen senaste åren. Sedan ordföranden Jörgen Durban tillträdde 2017 har bolagets aktie rasat närmare 70 procent och nu väntas stora förändringar i styrelsen, skriver DI.

Enligt uppgifter till tidningen arbetar de nya storägarna AMF och AFA med att rekrytera nya medlemmar till bolagets styrelse i samband med årsstämman den 23 juni.

Jörgen Durban säger till DI att han står till förfogande för omval av ordförandeposten.

– Börjar man jobba med ett bolag så fortsätter man till jobbet är klart eller till det att någon säger att det är dags att sluta.

4 tim
undefined

Immunovia gör riktad nyemission – ska ta in halv miljard

(Direkt) Diagnostestbolaget Immunovia avser genomföra en riktad nyemission om cirka 15 procent av kapitalet, med möjlighet att utöka nyemissionen, genom ett accelererat bookbuilding-förfarande som inleds omedelbart. Likviden avses användas för att tillgodose bolagets investeringar i en accelererad kommersialisering av Immray PanCan-d och för allmänna löpande kostnader i enlighet med Immunovias kommunicerade strategi.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Immunovia har gett Kempen & Co, Danske Bank och Vator Securities i uppdrag att utreda förutsättningarna för den riktade emissionen.

"Under förutsättning att den riktade emissionen ger bolaget en bruttolikvid om cirka 470 miljoner kronor, bedömer styrelsen för Immunovia att bolagets kassa räcker till tredje kvartalet 2022", heter det i pressmeddelandet.

Immunovia-aktien stängde vid 159:40 kronor på onsdagen. Bolaget har för närvarande i storleksordningen 20 miljoner utestående aktier, varför emissionen planeras omfatta i runda tal 3 miljoner aktier.

Utfallet väntas offentliggöras innan handeln börjar på Nasdaq Stockholm vid 9-tiden på torsdagsmorgonen.

5 tim
Läs mer om Dagens bolagsnyheter
Coronaviruset Supermakternas kamp
Arkivbild. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Supermakternas kamp

Klart: USA förbjuder kinesiska passagerarplan i landet

Kinesiska flygbolag kommer stoppas från att få flyga in i USA från och med den 16 juni, skriver CNBC.

Det amerikanska beslutet påverkar de kinesiska flygbolagen Air China, China Eastern, China Southern och Xiamen.

Tvisten hänger ihop med Kinas ovilja att tillåta amerikanska flygbolag att återuppta trafiken till Kina efter coronapandemin. Amerikanska flygbolaget Delta har tidigare stöttat amerikanska regeringens åtgärder, enligt Reuters.

2 tim
Donald Trump t.v. Delta t.h. TT
undefined

Källor: USA väntas förbjuda kinesiska flygbolag från inresa

Kinesiska flygbolag kommer stoppas från att få flyga in i USA från och med den 16 juni, enligt källor till Reuters.

Vita husets åtgärder grundar sig i Kinas ovilja att tillåta amerikanska flygbolag att återuppta trafiken till Kina efter coronapandemin.

Amerikanska flygbolagen Delta och United Airlines har bett om att få återuppta sina flygningar till Kina denna månad.

– Vi stöttar och uppskattar den amerikanska regeringens åtgärder för att stärka våra rättigheter och säkerställa rättvisa, säger Delta enligt Reuters.

Idag 15:20
Nordeas makro- och räntestrateg Andreas Steno Larsen, Swedbanks ekonom Maija Kaartinen och Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.  Bilder från Nordea, Swedbank och Carnegie.
undefined

Experter: Tydlig varning – Kina höjer insatserna

Rapporterna om att Kina pausat inköpen av amerikanska sojabönor är en tydlig upptrappning av spänningarna mellan USA och Kina, säger Nordeas makro- och räntestrateg Andreas Steno Larsen till Omni Ekonomi.

Utvecklingen är också ett tecken på att Kina är redo att dra in fas ett-avtalet i maktkampen om Hongkong och därmed höja sina insatser, säger Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking. Han tror att det nu är 50 procents risk för att vapenvilan i handelskonflikten mellan de två länderna spricker innan presidentvalet i USA i höst.

Men Swedbanks ekonom Maija Kaartinen tror inte på en fortsatt eskalering i närtid, eftersom det skulle vara riskabelt för båda länderna mitt i coronakrisen.

Läs mer om de tre experternas syn på frågan nedan.

Igår 13:21
Läs mer om Coronaviruset
Mark Esper. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarsministern går emot Trump – vill inte sätta in militären mot protesterna

Den amerikanske försvarsministern Mark Esper motsätter sig att militären sätts in mot människor som demonstrerar runt om i USA, rapporterar Washington Post. Han går därmed emot president Donald Trump som tidigare luftat tanken på att använda militären.

Enligt Esper ska militär bara användas som en absolut sista utväg i en mycket akut eller pressad situation.

– Vi befinner oss inte i en sådan situation just nu, säger Esper.

Idag 15:09
USA 1968 och 2020. TT
undefined

Tumultartade 1968 på väg att upprepa sig – även på börsen

Våldsamma gatuprotester, pandemi, rymduppdrag och ett hett presidentval. USA 2020 har slående likheter med det tumultartade 1968 då Hongkonginfluensan krävde 100 000 amerikanska liv, skriver Yahoo Finance.

Till och med årets börsutveckling liknar 1968 års, då Wall Street föll i det första kvartalet för att sedan rekylera upp 24 procent.

Fundstrat-analytikern Tom Lee konstaterar att de båda åren därmed också delar den bristande kopplingen mellan aktiemarknaden och den dystra verkligheten.

”Lärdomen är att börsen inte alltid faller i tider av politisk turbulens och globala pandemier”, skriver Lee.

Men det finns samtidigt en viktig skillnad – 1968 utgjorde ett starkt år för både tillväxten och den amerikanska arbetsmarknaden. Hittills i år har omkring 40 miljoner amerikaner blivit arbetslösa.

Idag 08:26
Läs mer om Polisvåldet i USA
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Verkstadsjättar bakom kraftig börsuppgång i Stockholm

Stockholmsbörsen fortsatte veckans segertåg med nya klara uppgångar. OMXS30 steg över 2 procent på onsdagen och handlas nu över 1700 punkter igen – för första gången sedan den 5 mars. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +2,4 procent
• OMXS30: +2,6 procent
Bland de största pjäserna var det konjunkturbolag som Sandvik, SKF och Volvo som gick starkast. SKF har fått höjd rekommendation av Morgan Stanley och steg över 3,5 procent. Sandvik rusade över 6 procent.

Vitrolife meddelade att försäljningen börjat återhämta sig och kan nå 40–50 procent av fjolårsnivån under andra kvartalet. Aktien steg nästan 6 procent.

Clas Ohlsons fjärde kvartal (februari-april) innebar mindre förluster än analytikerna hade väntat sig på förhand och aktien klättrade över 7 procent.

Elekta föll kraftigt i öppningen efter gårdagskvällens nyhet att vd:n Richard Hausmann avgår med omedelbar verkan. Under förmiddagen hade aktien återhämtat sig något men stängde ner drygt 6 procent.

Sectra stärkte resultatet i bolagets sista kvartal men varnade samtidigt för ett svagt första kvartal i det brutna räkenskapsåret. Aktien backade nära 5 procent.

SEB upprepar köp för Netent och höjer riktkursen. Aktien steg 7 procent.

OMXS30 har i och med senaste dagarnas uppgångar stigit över 35 procent sedan botten den 16 mars.

6 tim
Illustrationsbild. DARREN STAPLES / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljeaktier rusar efter att oljepriserna stigit

De stigande oljepriserna ledde till uppgångar för flera av Stockholmsbörsens oljeaktier på onsdagen.

Under förmiddagen steg priset på brentolja till över 40 dollar fatet för första gången sedan i mars. Det följde uppgångar på onsdagskvällen efter uppgifter att Opec+ överväger att förlänga nedskärningarna i produktionen.

Vid 10.50-tiden var IPCO och Maha Energy upp över 10 procent för dagen. Enquest hade stigit cirka 7 procent medan Lundin Energy, som under morgonen fick en köprek av Carnegie, var upp över 4 procent.

Idag 08:52
TT
undefined

Swedbank och H&M vinnare på glad Stockholmsbörs

Det positiva humöret höll i sig på Stockholmsbörsen under tisdagen och vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• OMXSPI: +1,2 %
• OMXS30: +1,1 %
Dagens vinnare var Swedbank som klättrade 4,1 procent. H&M och SSAB avslutade också klart positivt med uppgångar på 4 procent vardera.

Medicinteknikbolaget Bactiguard rusade 24,2 procent efter att bolaget fått bekräftat att det desinficerande medlet Hydrocyn är effektivt mot coronaviruspartiklar.

Sämre gick det för SAS efter ett säljråd från HSBC, som varnar för en långsam återhämtning. Aktien tappade 1,7 procent. Även SCA föll 1,1 procent efter att Jefferies sänkt aktien till underperform efter den senaste tidens uppgång.

Kredithanteringsbolaget Intrum steg 12,8 procent under hög omsättning, utan några kända nyheter. Kontantbolaget Loomis var i sin tur upp 13,3 procent.

Gruvutrustningsbolaget Epiroc lyfte 2,6 procent efter att ha varslat 425 personer om uppsägning på grund av låg efterfrågan.

Även i övriga Europa samt i USA var det muntra miner på aktiemarknaderna. Kapitaljätten Blackrocks strateger förklarar det med att investerare tycks ta intryck av de senaste veckornas makrosiffror som tyder på att den värsta ekonomiska krisen är över. Kravallerna i USA och landets upptrappade konflikt med Kina pekas samtidigt ut som orosmoln av flera bedömare.

Igår 15:30
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Coronaviruset Samhällseffekterna
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Samhällseffekterna

Företagare på Gotland väntar på coronabesked: ”Jättejobbigt”

Regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut om huruvida svenskarna måste hålla sig hemma eller inte i sommar blir helt avgörande för Gotlands företagare, skriver TT.

Årligen omsätter besöksnäringen på Gotland 4,4 miljarder kronor där 75 procent av omsättningen sker i juni-augusti. Utan turismen väntar en växande arbetslöshet och flera företag kan gå i konkurs.

– Vi vill ha ett besked om vad det blir för sommar på Gotland. Den här väntan är jättejobbig, framför allt för våra sommarjobbare som inte vet om de kommer få jobba eller inte, säger Björn Wallenström, vd för Gotlands Cykeluthyrning.

3 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

CSN: 100 000 fler väntas få studiemedel i höst

Omkring 550 000 personer väntas få studiemedel i höst – en ökning med 100 000 jämfört med höstterminen 2019. Det visar en prognos från CSN, rapporterar Sveriges Radio.

CSN:s avdelningschef Kristina Ericson säger det är ett nytt rekord och en tydlig coronaeffekt.

Enligt myndigheten väntas 40 procent av ökningen bero på att fler studerar på grund av arbetslöshet. De resterande 60 procenten väntas tillkomma på grund av att regeringen har tagit bort fribeloppet.

– Så att man både kan studera och tjäna mer pengar än förut samtidigt, förklarar Ericson.

Idag 04:05
Läs mer om Coronaviruset