Nati Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Buffetts investeringar

Warren Buffett köper livsmedel och säljer bank

Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway har under det senaste halvåret minskat sitt innehav i amerikanska bankerna Wells Fargo och Goldman Sachs, skriver Finwire med hänvisning till Reuters.

I stället har bolaget köpt aktier i livsmedelskedjan Kroger till ett värde av 549 miljoner dollar.

Berkshire har också tagit en position värd 192 miljoner dollar i läkemedelsbolaget Biogen.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Kristin Magnusson Bernard är i dag makrochef på Nordea,  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska krisåtgärder

Nya AP1-chefen: Måste inse att staten inte kan rädda alla jobb

Regeringen har hittills presenterat krisåtgärder till ett värde av omkring 100 miljarder kronor för att mildra coronakrisens effekter. En del tycker att det är för lite, men Kristin Magnusson Bernard – i dag makrochef på Nordea, i höst ny chef för Första AP-fonden – varnar för att ta i för mycket.

– Vi måste inse att vi inte kommer att kunna skydda alla arbetstillfällen, säger hon till SvD Näringsliv.

Hon pekar bland annat på risken för att investerare blir nervösa och kräver högre ränta om Sveriges statsskuld blir alltför hög.

1 tim
Illustrationsbild: Butiksstråk i Gallerian i Stockholm.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fastighetsägare tvekar om sänkt hyra trots miljardlöfte

Ge företag i utsatta branscher en hyresrabatt på upp till 50 procent. Det var förslaget som regeringen la fram förra veckan. Men förslaget är inte klubbat än, vilket skapar förvirring och frustration bland företag och fastighetsägare, skriver SvD Näringsliv.

Tidningen har talat med flera fastighetsföretag, som sammantaget ger bilden av att de inte vet vad som gäller.

– Osäkerheten gäller både om det verkligen blir ett stöd och vilka branscher som i så fall omfattas, säger advokaten Johan Tollgerdt.

Idag 07:27
Illustrationsbild. Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Debattör: ”Gesell-pengar” kan få fart på ekonomin

Att stimulera privatkonsumtionen är viktigare än att stödja krisande företag om Sverige vill ta sig ur coronakrisen, skriver Roger Svensson, docent vid Institutet för näringslivsforskning (IFN) på Expressen Debatt.

Han anser därför att regeringen bör dela ut omkring 10 000 kronor till varje vuxen och 5 000 kronor till varje barn. Men helikopterpengar är inte ett bra alternativ eftersom dessa kan sparas undan eller spenderas på livsmedel, där pengarna inte behövs, resonerar Svensson.

Han menar i stället att staten bör betala ut pengarna i en tillfällig valuta, Gesell-pengar, som kopplas till ett digitalt kort. Pengarna kommer sedan att minska i värde varje vecka, vilket ska öka viljan att spendera dem snabbt. De ska också i första hand kunna användas för sällanköpsprodukter och tjänster och inte för köp i matbutiker, skriver Svensson.

”De kontinuerligt beskattade Gesell-pengarna har fördelen att de stimulerar konsumtion i många led under överskådlig tid”, lyder ett av resonemangen.

4 tim
Läs mer om Svenska krisåtgärder
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Illustrationsbild.  JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Reaktioner på pandemin

British Airways sist ut att ställa in alla flyg till Storbritannien

Alla kommersiella direktflyg mellan Sverige och Storbritannien stoppas från och med torsdag den 9 april. Det skriver Storbritanniens ambassad i Stockholm på sociala medier.

Det är British Airways som nu gör detsamma som rivalerna redan har gjort och ställer in sina flighter mellan länderna.

”Om du bor i Storbritannien och önskar återvända, bör du arrangera din hemresa så snart som möjligt. Undvik risken att bli strandad”, skriver ambassaden.

Hur länge flygstoppet kan komma att gälla framgår inte.

3 tim
Mette Frederiksen. MARTIN SYLVEST / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Danmark på väg att lätta på restriktioner

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kommer under måndagen att meddela att landet gradvis kan börja återgå till det normala, enligt uppgifter till Berlingske och danska TV2.

Vilka restriktioner som kan lättas upp i ett första skede är inte känt, men enligt Berlingske kan det handla om att öppna skolorna för de yngsta barnen så att deras föräldrar kan återgå till arbetet.

Frederiksen gav beskedet om skarpa restriktioner den 11 mars, bland annat att skolorna och gränserna skulle stängas.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild.  FAYEZ NURELDINE / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Aramcos aktie skakar av sig priskriget – åter på IPO-nivå

Oljejätten Saudi Aramcos aktie steg runt 3 procent på börsen i Riyad på söndagen. För första gången på en månad handlades den över teckningskursen 32 riyal, vilket innebär att värderingen nu åter är uppe på motsvarande 1 700 miljarder dollar, skriver Bloomberg.

Aramco står för närvarande mitt i ett priskrig, på grund av en konflikt med Ryssland om minskade produktionsvolymer. Under priskrigets gång har Aramcos aktie rasat med omkring 27 procent.

Bloomberg kopplar söndagens uppgång till Aramcos löfte för tre veckor sedan att man fortfarande – trots rådande läge – har för avsikt att skifta ut minst 75 miljarder dollar till aktieägarna.

4 tim
Arkivbilder: USA:s president Donald Trump skakar hand med Saudiarabiens kronprins Muhammed bin Salman, Rysslands president Vladimir Putin.
undefined

Analytiker spår nytt ras för oljepriserna på måndag

Oljepriserna ligger risigt till när handeln sätter igång igen på måndag, spår John Kilduff vid Again Capital enligt CNBC.

Oljekartellen Opec och dess samarbetsländer – tillsammans kallat Opec+ – sköt i går upp sitt extrainkallade krismöte, från måndag till torsdag. Enligt uppgift behöver medlemsländerna mer tid på sig för förberedande förhandlingar om ett nytt produktionstak.

I lördags växlade dessutom ordkriget mellan Saudiarabien och Ryssland upp ytterligare. Båda två är faktorer som lär väga tungt på oljepriserna på måndagen, menar John Kilduff.

– Det fanns mycket optimism inprisat i oljan på torsdagen och fredagen. Med det här nya bråket mellan Saudiarabien och Ryssland ser det inte ut som att det blir något av [Opecmötet], säger han till CNBC.

Idag 06:45
Amrita Sen.  Energy Aspects
undefined

Expert om Opec-möte: USA kan inte få Ryssland till bords

Oljeexperten Amrita Sen, chefsanalytiker på Energy Aspects Ltd, är tveksam till att Donald Trump kan få till en oljeuppgörelse vid Opecs krismöte nästa vecka.

”Vi är fortsatt skeptiska [...] eftersom amerikanska producenter inte kan tvingas att minska sin produktion”, säger hon till Bloomberg.

Hon menar att om amerikanska producenter inte är villiga att kapa produktion är det svårt att få Ryssland att göra det. Och i så fall sitter man i ett dödläge i priskriget mellan Saudiarabien och Ryssland.

I USA uppges bolagen vara splittrade, där jättar som Exxon Mobile och Chevron motsätter sig marknadsinterventioner medan mindre skifferproducenter vill se en uppgörelse, skriver Wall Street Journal.

Financial Times skriver att tanken på att amerikanska oljebolag tillsammans sänker produktionen tidigare var helt otänkbar. Samtidigt är det också en juridisk fråga om vad bolagen kan komma överens om utan att bryta mot kartellbildningslagar, menar FT.

Igår 20:30
Läs mer om Oljeraset
Coronaviruset Näringslivets åtgärder
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Näringslivets åtgärder

Källor: Forskare arbetar med en svensk corona-app

Svenska forskare håller på att ta fram en corona-app till smarta telefoner, uppger källor för SVT Nyheter.

Appar har använts med framgång i coronabekämpningen i bland annat Singapore och både Tyskland och Norge är på väg att ta fram sina egna. Tanken är att mobilanvändarens platsdata ska samlas in, och om personen blir sjuk kan samtliga som haft närkontakt med personen få besked om att man bör sätta sig i karantän.

SVT har talat med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som säger att ”samarbete pågår kring detta med berörda aktörer, vi kommer snart kunna berätta mer”.

2 tim
Stockholm maraton 2019. I år har evenemanget skjutits upp.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

ARN: Konsumenter har rätt till återbetalning

När konserter och idrottsevenemang ställs in eller skjuts upp har kunderna rätt till återbetalning, säger Allmänna Reklamationsnämndens chef Marcus Isgren till Ekonomiekot Extra.

Många bolag väljer att inte ge ersättning eller ge andra typer av kompensation, men det finns ingen rätt för bolagen att göra så, säger Isgren. Att bolagen hänvisar till force majeure är inte korrekt menar han, när evenemangen ligger långt fram i tiden. Dessutom krävs det att avtalet till kunden har en sådan klausul.

Samtidigt säger Isgren att det kan löna sig för kunden att ta emot exempelvis ett tillgodokvitto, eftersom kunden går lottlös om bolagen blir så pressade att de går i konkurs.

Igår 12:39
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild: Oljepumpar i Midland, Texas.  Nick Oxford / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA

”Krävs WTI-pris på 40 dollar för att ducka konkursrusning”

Den amerikanska oljeindustrin är tungt belånad och antalet konkurser riskerar att öka till rekordnivåer om inte oljepriset hålls över 30 dollar per fat. Det är kontentan i en rapport från konsultbyrån Rystad Energy, som släpptes i veckan.

Över 70 oljebolag riskerar att gå omkull redan inom de närmaste månaderna vid dagens låga oljeprisnivåer, uppger Rystad och hänvisar till historisk data.

– Vi behöver ett WTI-pris på 40–45 dollar per fat för att eliminera den förestående explosionen i antalet amerikanska olje- och prospekteringsbolag som hamnar i ekonomisk knipa, säger Rystads analyschef Artem Abramov i en kommentar.

Efter ett par dagars rusning stängde WTI-oljan på fredagen på 28,79 dollar fatet, efter en rusning på 16,5 procent.

Idag 06:42
Illustrationsbild.  Nathan Lindstrom / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Startup-bolag fruktar att bli utan USA:s nya nödlån

USA:s finansdepartement har justerat reglerna för vilka bolag som kan få ta del av Washingtons nya nödlån för coronadrabbade bolag. Regeländringen skulle öppna för att även de minsta bolagen ska kunna söka stöd, men branschexperter flaggar för att små startups fortfarande kan hamna utanför eftersom de ofta har en enda investerare i ryggen – vilket gör att bolaget just nu inte är berättigat till nödlån, rapporterar Wall Street Journal.

– De regler som startup-bolagen ville att skulle förenklas har inte förenklats, säger startupjuristen Peter Werner till tidningen.

Vita huset har aviserat att 350 miljarder dollar ska gå till ett låneprogram för företag med färre än 500 anställda. Om pengarna tar slut kommer president Donald Trump ”omedelbart” att söka ytterligare finansiering hos kongressen, säger Trump själv.

– När vi öppnar igen vill vi göra det med starta företag som är i full gång, sa han under en pressträff på lördagen enligt CNBC.

17 min
Donald Trump.  Tom Brenner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump öppnar för strafftullar på olja från Saudiarabien och Ryssland: ”Gör vad som krävs”

USA kan komma att införa strafftullar på råolja importerad från Saudiarabien och Ryssland om de två inte snabbt löser sin tvist och går med på produktionsbegränsningar. Det sa president Donald Trump på en pressträff på lördagen, enligt Reuters.

– Om jag måste införa tullar på olja som kommer in utifrån eller om jag måste göra något för att skydda våra tiotusentals energiarbetare och våra fantastiska företag som ser till att alla dessa jobb finns, så gör jag vad som än krävs, sa han.

I fredags uppgav USA:s president Donald Trump att strafftullar på saudisk olja är ”ett verktyg i verktygslådan”, men att det inte var något han övervägde.

Idag 06:01
Läs mer om Trumps USA
Coronaviruset Smittspridningen
Johan Carlson. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Johan Carlson: Vi får facit först efter fyra-fem år

Det kommer ta lång tid innan vi får se facit på hur länder klarade coronakrisen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i en stor intervju med DN.

Carlson säger att man måste väga in hela hälsosituationen och titta på hur det gick för patienter med andra sjukdomar under coronaepidemin och hur barnens psykiska hälsa påverkades.

– Facit är inte antalet människor som dör av coronaviruset. Facit är vad vi ser efter fyra-fem år, säger han.

6 tim
En av Folkhälsomyndighetens pressträffar. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stor eftersläpning i de svenska officiella dödstalen

De officiella dödstalen i covid-19 från Folkhälsomyndigheten har haft en stor eftersläpning. En granskning som TT har gjort visar att det verkliga antalet döda har visat sig vara högre efter korrigering.

Den 25 mars redovisade Folkhälsomyndigheten att 42 personer dött i covid-19. Men efter att myndigheten reviderat siffran visade det sig att den var 97 redan då. Dagen efter rapporterades 66 avlidna, men efter revidering 124.

Myndigheten har hela tiden sagt att siffran inte är dagsaktuell och väntas öka. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att även den senaste siffran, 373, kommer att visa sig vara högre. Men han tillägger att man nu jobbar mer systematiskt och att eftersläpningen därför blir mindre.

– Det är absolut inte så att vi försöker dölja någonting. Men vi får heller inte skapa en felaktig bild av att det finns en massa dödsfall därute som vi inte hittar. Vi hittar dem, men ibland hittar vi dem lite sent, säger Tegnell.

6 tim
undefined

WHO:s officiella siffror: Över en miljon smittade

Antalet smittade av coronaviruset har nått 1 051 635, skriver WHO i sin senaste dygnsrapport. 79 332 nya bekräftade smittfall registrerades under det senaste dygnet. Över 6 600 dog, vilket innebär att dödssiffran globalt är knappt 57 000.

Siffrorna kommer från WHO:s senaste dygnsrapport som har en viss eftersläpning. Den kan därför skilja sig från andra rapporter om siffror.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 4 april. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni 5 april klockan 08.00.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset