Annika Winsth, chefekonom Nordea. Magnus Sandberg
Expertröster Din ekonomi

Winsth: Hoppas Riksbanken står emot kritikstormen

Inflationsmålet kommer att ligga långt under målet i år och många kommer att argumentera för en räntesänkning, skriver Annika WInsth i en gästkrönika.

De rösterna ska inte Stefan Ingves lyssna på, anser Nordeas chefekonom.

”Riskerna med negativa räntor är större än vinsterna”, skriver hon.

Riksbanken chocksänker inflationsprognosen och förutser nu en inflation på 1,3 procent under innevarande år. Det är långt under målet på 2 procent. Samtidigt väljer banken att låta reporäntebanan ligga still, vilket betyder att den inte avser att vidta åtgärder via räntan för att nå inflationsmålet.

Det är svårt att tolka på något annat sätt än att Riksbanken kastar in handduken.

Den nya inflationsprognosen är i stort sett copy paste på den prognos Nordea presenterade i början av året. Skälet till att inflationen blir så låg beror i mångt och mycket på varmt väder och låga energipriser. För hushållen som behöver betala mindre för uppvärmning av sina bostäder är det bra, för Riksbanken blir det ett dilemma.

Å ena sidan är det inte rimligt att föra penningpolitik efter volatila energipriser. Å andra sidan var det precis det Riksbanken gjorde under 2018.

Det var nämligen höga energipriser som då kraftigt bidrog till att inflationen låg på målet. Rensat för energi var inflationen under stora delar av 2018 snarare 1,5 procent än de 2 som Riksbanken lutade sig mot.

Riksbanken har vid flertalet tillfällen påtalat att den politik de fört har varit lyckad i bemärkelsen att de nått målet. Det kommer nu tillbaka som en boomerang när energipriserna drar åt andra hållet. Mycket talar för att KPIF-inflationen kommer att ligga långt under målet under stora delar av 2020. Då lär det finnas många som igen argumenterar för att Riksbanken ska sänka räntan.

Jag hoppas att Riksbanken står emot den stormen och låter räntan vara. Riskerna med negativa räntor är större än vinsterna, vilket jag påtalat flera gånger i denna spalt.

Men det är inte utan att det hade varit önskvärt att Riksbanken tidigare varit lite mer ödmjuk inför svårigheterna att kontrollera inflationen.

Annika Winsth, chefekonom Nordea. Magnus Sandberg

Bakgrund | Annika Winsth
• Chefekonom Nordea.
• Har varit storbankens chefekonom sedan 2008 och deltar aktivt i den ekonomisk-politiska debatten.
• Skriver brett om makrofrågor varannan torsdag.

Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Mer om och av Annika Winsth

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Bezos anslöt sig i höstat till ”the Climate Pledge”, med målet att uppfylla kraven i Parisavtalet tio år i förväg Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Jeff Bezos satsar miljarder på klimatfond

Amazongrundaren Jeff Bezos kommer att skänka 10 miljarder dollar, motsvarande nära 100 miljarder kronor, för att stödja forskare, aktivister och organisationer som arbetar för att minska effekterna av klimatförändringarna.

”Klimatförändringarna är det största hotet mot vår planet. Jag vill arbeta tillsammans med andra både för att stärka kända sätt och utforska nya sätt att bekämpa de förödande effekterna”, skriver han på Instagram.

Amazon, där Bezos är vd, är en stor utsläppare av koldioxid, rapporterar CBS News. Förra året släppte bolaget ut lika mycket koldioxid som Hongkong. Förra året meddelade Amazon att man ska arbeta mot att 100 procent av dess energianvändning ska komma från förnyelsebara källor.

Igår 22:24
Illustrationsbild.  Sergei Karpukhin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rosneft lovar miljarder till miljövänliga projekt

Rysslands största oljeproducent Rosneft lovar att investera runt 5 miljarder dollar – motsvarande omkring 48,5 miljarder kronor – i diverse miljövänliga projekt de kommande fem åren. Det rapporterar Reuters.

Enligt Rosneft kommer man bland annat att investera i projekt som minskar utsläpp av koldioxid. Dessutom vill man minska utsläppen av växthusgaser med 8 miljoner ton till 2022.

Beskedet kommer efter att en av bolagets större ägare, brittiska BP, aviserade sina ambitioner att kraftigt minska sina koldioxidutsläpp till 2050.

Igår 08:40
Läs mer om Klimatförändringarna
Illustration.  Chiang Ying-ying / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD ändrar rekommendation om Kinaresor – avråder helt

Utrikesdepartementet skärper sina reserekommendationer till Kina med anledning av spridningen av coronaviruset covid-19. Numera avråder man från alla icke nödvändiga resor till hela landet – med undantag för Hongkong och Macao. Det rapporterar flera medier.

– Sjukvården i flera provinser är svårt belastad och det kan vara svårt att få vård vid behov, säger UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

Tidigare avrådde UD från resor till Hubei-provinsen. Rekommendationerna gäller tills vidare.

Igår 18:17
Läs mer om Nya coronaviruset
Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
Brittiska EU-utträdet

Johnsons brexitförhandlare: Vi måste få stifta egna lagar

Storbritannien är redo för en ”Australien-lik” handelsuppgörelse med EU efter övergångstiden. Det sa den brittiska förhandlaren David Frost i ett tal i Bryssel på måndagen.

Australien har inget frihandelsavtal med EU, så en sådan överenskommelse skulle i praktiken bli en relation baserad på WTO-regler, konstaterar Reuters.

Storbritannien har sagt att man vill ha en frihandelsuppgörelse likt den Kanada har med EU. Men för att få det har EU krävt att britterna accepterar det som brukar kallas en jämn spelplan, vilket bland annat innebär att London godkänner gemensamma regler med EU rörande bland annat arbetsrätt, statsstöd och miljökrav.

Men att tro att London kommer att acceptera dessa regler rakt av innebär att man inte förstår vad hela brexitprocessen går ut på, menar Frost.

– Det är avgörande för vår vision att vi har möjlighet att stifta lagar som passar oss, att kräva den rätt som alla andra icke EU-länder i världen har, säger Frost enligt AFP.

Igår 20:07
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. TT
undefined

Franske ministern om brexit: Kommer riva isär varandra

Storbritannien får räkna med en tuff kamp med EU i förhandlingarna om att få tillgång till den inre marknaden efter brexit. Det sa Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian under den pågående säkerhetskonferensen i München på söndagen, skriver AFP.

Parterna står långt ifrån varandra och kommer att få svårt att enas före årets slut då nuvarande handelsrelation upphör.

– Jag tror att vi kommer att riva isär varandra, sa Le Drian och fortsatte:

– Men det är en del av förhandlingarna, alla kommer att försvara sina egna intressen.

16 feb
Läs mer om Brittiska EU-utträdet