Pressbild, Pernilla Wohlfahrt. H&M
Coronaviruset H&M

Wohlfahrt ny chef för H&M-satsningen Arket

H&M byter chef för varumärket Arket – för tredje gången på tre år, rapporterar Breakit.

Pernilla Wohlfahrt ska nu leda kedjan som säljer kläder och inredningsprodukter och även jobbar med externa varumärken.

Hon ersätter Lea Rytz Goldmann, som i stället ska bli ansvarig för Cos, skriver Breakt och hänvisar till tidningen Habit.

Nyhetsbyrån Direkt skrev tidigare under onsdagen att H&M nu ser större förseningar av sina leveranser på grund av coronaviruset.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset H&M / Bolagsnyheter
H&M:s vd Helena Helmersson. Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset H&M / Bolagsnyheter

Analytiker: H&M:s prognos är mer intressant än kvartalet

När H&M rapporterar delår i morgon kommer fokus inte att vara på kvartalet – utan på klädjättens prognos för andra kvartalet och framåt. Det menar Kepler Cheuvreuxs analytiker Magnus Råman, enligt TT.

Att H&M som pressas hårt av coronapandemin beslutade sig för att slopa utdelningen visar att ledningen ser allvarligt på situationen, säger Danske Banks strateg Maria Landeborn till TT.

DI:s Richard Bråse skrev tidigare i veckan att flera modekedjor kommer att gå under i pandemin, men att H&M kommer att rida ut stormen – och gå starkare ur krisen.

Finwire konstaterar att analytikerna har sänkt sina årsprognoser för H&M:s försäljning och justerade nettoresultat rejält inför delårsrapporten.

2 tim
Arkivbild. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

H&M krävde 70 procent lägre hyra av lokal värd

H&M ville endast betala 30 procent av hyran till det kommunala fastighetsbolaget Faxeholmen i Söderhamn, visar ett brev från klädjätten som DI tagit del av. Mejlväxlingen efteråt avslöjar att parterna gjorde upp om en hyresrabatt på 50 procent.

Eftersom hyran bygger på årsomsättningen är det enligt H&M inte skäligt att betala så mycket eftersom man vet redan nu att Faxeholmen skulle få betala tillbaka.

Enligt tidningen är brevet så allmänt hållet att det ger intrycket av att ha skickats till flera hyresvärdar.

H&M vill inte kommentera uppgifterna för DI innan fredagens delår släpps.

1 tim
H&M:s vd Helena Helmersson. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

DI: H&M permitterar tiotusentals medarbetare

H&M ska masspermittera tiotusentals medarbetare på grund av coronapandemin, avslöjar DI. Senare under dagen väntas klädjätten presentera ett sparpaket som personalen redan ska ha informerats om.

Det innebär att bolaget permitterar omkring hälften av alla anställda på centrala funktioner. En stor del uppges vara anställda i Sverige.

– Dialog med medarbetare om tillfälligt förkortad arbetstid som berör tiotusentals medarbetare globalt har inletts på flera marknader, säger kommunikationsdirektör Kristina Stenvinkel till DI.

I morgon fredag väntas H&M:s kvartalsrapport.

Idag 09:17
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Reaktioner på pandemin
Illustrationsbild: En staty av Storbritanniens forne premiärminister Winston Churchill i London.  Luke MacGregor / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förslaget: Virusdrabbade britter får pausa kreditskuld

Den brittiska finanstillsynsmyndigheten FCA föreslår att konsumenter som drabbats av coronakrisen ska kunna få anstånd med att betala sina lån och kreditkortsskulder. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Förslaget ska nu skickas på en kort remissrunda och träda i kraft om en vecka.

– Dessa åtgärder skulle möjliggöra en förväntad miniminivå av stöd för konsumenter som fram till och med detta varit finansiellt stabila, säger FCA:s tillförordnade generaldirektör Christopher Woolard enligt pressmeddelandet.

Idag 09:53
Mats Persson tillsammans med finansminister Stefan Löfven (S). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Persson: Svenska företag kan bli vinnare när krisen är över

Coronakrisen slår ännu hårdare mot andra ekonomier än Sveriges. Det skapar möjligheter på sikt, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson till Sydsvenskan.

– [O]m vi lyckas hantera det här klokt, utan stora konkurser, så uppstår goda möjligheter för svenska företag att expandera när globala ekonomin vänder och öka sina marknadsandelar, säger han.

Han lägger till att scenariot bygger på att svenska näringslivet inte slås sönder under coronapandemin.

Idag 05:23
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittspridningen
Kvinna med ansiktsmask på tunnelbanan i Los Angeles. MARIO TAMA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgift: Vita huset ändrar riktlinjer – uppmanar till att bära ansiktsskydd

Vita huset väntas inom kort att ändra sina riktlinjer till allmänheten och uppmana alla amerikaner att skydda sina ansikten när de rör sig på offentliga platser, uppger en regeringskälla för Washington Post.

I handlingar som tidningen tagit del av står det att det inte handlar om masker som behövs inom sjukvården, eftersom det råder stor brist på dessa. Istället handlar det om till exempel masker av tyg eller andra typer av ansiktsskydd.

Beslutet grundas på uppgifterna om att det finns tecken på att smitta kan spridas även av personer som inte visar tydliga symptom.

Även New Yorks borgmästare Bill de Blasio uppmanar nu folk att bära ansiktsskydd, skriver Reuters.

Över 230 000 amerikaner har bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset, enligt de senaste siffrorna på torsdagen.

24 min
Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, statsepidemiolog Anders Tegnell och Svante Werger, MSB. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

43 nya dödsfall i covid-19 rapporterade senaste dygnet: ”Ny nivå”

282 personer har dött i covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 43 personer sedan i går.

Det meddelar Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på sin dagliga pressträff.

Sverige har omkring 5 500 bekräftade coronafall, vilket är en ökning med drygt 500. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att Sverige nu är uppe på en ny nivå och att man är orolig för gruppen äldre.

– Kurvan börjar gå uppåt. Nästan hälften av alla fall som läggs in i sjukvården är de äldre av de äldre. Vi har signaler från framför allt Stockholm, men även andra delar av landet, att man får in smittan på äldreboenden.

Idag 12:20
Läs mer om Coronaviruset
Kevin Hagen / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Wall Street vände upp – Trump bakom oljerally

New York-börserna steg på torsdagen under extremt slagig handel när investerare vägde in både positiva och negativa nyheter. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• S&P 500: +2,3 procent
• Nasdaq: +1,7 procent
• Dow Jones: +2,2 procent


Enligt CNBC pekade terminerna länge uppåt inför öppningen, men nyheten om att 6,6 miljoner amerikaner anmälde sig som arbetslösa förra veckan gav röda börsindex. Veckan före var samma siffra 3,3 miljoner, vilket då med råge var den högsta nivå som någonsin uppmätts.

– USA:s arbetsmarknad är i fritt fall, säger Gregory Daco, chefsekonom vid Oxford Economics, till Reuters.

Börserna fick senare en skjuts när Trump twittrade att Ryssland och Saudiarabien väntas presentera rejäla produktionsminskningar av olja inom kort. Uttalandet fick oljepriserna att rusa över 30 procent och energisektorn drev Wall Street uppåt. Ryssland dementerade senare uppgifterna.

Energibolagen blev ändå dagens stora vinnare med en sektoruppgång på 9 procent. Exxon Mobil och Chevron steg 8 respektive 11 procent. Apache lyfte i sin tur 16 procent.

2 tim
undefined

Analytiker: ”Tekniskt sett kan S&P 500 falla 20 procent”

Tekniskt sett är det inte omöjligt att S&P 500 faller ytterligare 15-20 procent från nuvarande nivå. Det menar Anders Elgemyr, teknisk analytiker på Carlsquare, i en intervju med EFN Marknad.

I intervjun visar Elgemyr en graf på S&P 500 där indexet har rekylerat upp till fibonaccitalet 61,8, efter ett ras på drygt 30 procent. Där möter också ett glidande medelvärde på 20 dagar upp.

– Köparna har försökt att bryta sig igenom nivån i flera dagar utan att lyckas, säger Anders Elgemyr som tycker att Fang-bolagen är en bra ledande indikator för var börsen ska ta vägen.

– Köp Apple för det har jag svårt att tro att den ska gå omkull även om aktien inte ser jättevacker ut rent tekniskt, säger han.

Idag 11:39
Illustrationsbild. Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tokyobörsen sjunker vidare – Shenzhen och Kospi på plus

Ledande Asienbörser inledde torsdagens handel med nedåtgående index, men Kina vände upp över nollstrecket igen. Vid 05-tiden svensk tid såg läget ut som följer:
• Nikkei: −0,9%
• Shanghai: +0,5%
• Shenzhen: +0,7%
• Hang Seng: −0,3%
• Kospi: +1,3%

I den inledande handeln var nedgångarna breda och bland annat Hongkongs Hang Seng-index och Seouls Kospiindex var ner runt 1 procent, men båda lyckades återhämta sig.

I går backade Wall Street rejält igen, sedan Vita huset flaggat för att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i coronapandemin. President Donald Trump varnade för att några ”väldigt, väldigt smärtsamma” veckor väntar.

Masayuki Kubota vid Rakuten Securities menar att oron nu är stor för att smittan ska ta ny fart och drabba ännu fler i Japan, som hittills anses ha lyckats begränsa smittspridningen någorlunda.

– De senaste dagarnas siffror har orsakat stor oro, säger han enligt TT.

Idag 03:46
Läs mer om Börsen internationellt
Coronaviruset Svenska skulderna
JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska skulderna

Analyser: Räkna med bråk när amorteringspausen är över

Att sluta amortera på bolånet kan vara bra – för en del, skriver DI:s Jenny Pettersson i en kommentar till FI:s besked om att amorteringskravet slopas fram till nästa sommar.

Om bufferten visar sig vara för liten kan det vara bra att tillfälligt öka på denna i stället för att amortera, menar hon. ”Men att fortsätta amortera om ekonomin tillåter det är inte heller en dum idé.”

DN:s Dan Lucas varnar för ramaskri när FI nästa sommar ska slopa amorteringspausen. Amorteringskravets kritiker var många när det infördes – och när det återinförs kommer de att kräva att det slopas permanent, menar han.

”Och kommer hushållen att stillatigande acceptera att kraven återkommer om 15 månader? Knappast”, skriver Dan Lucas.

3 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Amorteringspaus inte det bästa för alla

Finansinspektionens nya förslag om amorteringsfrihet för bolånekunder är inte nödvändigtvis en bra idé för alla. Det menar Swedbanks privatekonom Arturo Arques, skriver TT.

För den som har råd är det bra på lång sikt att fortsätta amortera, menar han.

– I synnerhet om man har en hög belåningsgrad, säger Arques till TT.

Ju lägre skuld, desto lägre blir då räntekostnaden framöver.

Men för den som inte har en buffert kan amorteringspausen användas för att bygga upp en sådan, menar Arturo Arques.

4 tim
Arkivbilder. TT
undefined

Storbanker låter kunder pausa amorteringar i krisen

Tre av storbankerna har redan sagt ja till att låta kunderna pausa amorteringarna på bolånen: SEB, Swedbank och Danske Bank, skriver DI.

– Självklart kan de räkna med att inte behöva amortera, säger Johanna Norberg, vd för Danske Bank Sverige, till tidningen.

Handelsbanken vill se fler detaljer i Finansinspektionens förslag innan de lovar generell amorteringsfrihet och även Nordea avvaktar med ett sådant besked men uppger att man redan nu har en ”generös tillämpning”, skriver DI.

På torsdagen föreslog FI att bankerna ges grönt ljus att pausa samtliga kunders bolåneamorteringar från och med den 14 april till och med juni nästa år på grund av pandemin.

Idag 14:23
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska krisåtgärder
Finansminister Magdalena Andersson (S). Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärder

EU godkänner Sveriges krispaket på 100 miljarder

EU godkände sent på torsdagskvällen Sveriges krispaket på 100 miljarder kronor till småföretag under coronapandemin. Det skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

– Det svenska garantipaketet på 9,1 miljarder euro kommer att hjälpa företag att täcka omedelbara likviditetsbehov och fortsätta sin verksamhet i dessa svåra tider, säger kommissionens viceordförande Margrethe Vestager i ett uttalande.

1 tim
Magdalena Andersson (S).  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Andersson skulle kunna låna 100 miljarder till

Finansminister Magdalena Andersson (S) skulle kunna låna ytterligare 100 miljarder för att lindra coronavirusets effekter – om hon bara vill. Det skriver SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i en analys, samma dag som Andersson konstaterat att man ”spränger 100-miljardersvallen”.

Lagerström skriver att den svenska statsskulden är den lägsta sedan 1977, och att tunga ekonomer länge menat att Sverige borde låna mer för att investera. Men nu i kristider är läget ett annat – pengarna ska snarare gå till betalningar än till investeringar.

”Det är såklart inte lika hållbart”, skriver hon.

TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson skriver på Facebook att dagens stödpaket till kommunerna har möjliggjorts tack vare att både blåa och röda regeringar länge fokuserat på stabila statsfinanser.

I ett historiskt perspektiv är Sveriges skuld mycket låg, skriver Oscarsson.

4 tim
Stefan Löfven.  TT
undefined

Löfven: Blir värre innan det vänder – tungt ansvar på alla påskresande svenskar

Den som väljer att resa under påskledigheten bär ett tungt ansvar på sina axlar, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff om coronaviruset.

Löfven säger att kulmen över spridningen ännu inte har nåtts, och att det kommer bli värre innan det vänder.

– Jag kan inte nog understryka hur viktigt det nu är med uthållighet.

Enligt Löfven har myndigheterna än så länge dragit sig för att gå ut med en prognos över hur många som väntas avlida i covid-19, eftersom det är väldigt svårt att göra en sådan prognos.

Han säger också att smittan i Östergötland och Sörmland är på nästan samma nivå som i Stockholm om man ser till befolkningsmängden.

– Det som sker i Stockholm kan mycket väl ske i andra delar av landet.

Idag 13:38
Läs mer om Coronaviruset
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Oljeraset

Trumps uttalande avfärdas – förvirring inom Vita huset

Ryssland dementerar Donald Trumps påstående om att Vladimir Putin kommit överens med Saudiarabien om att kapa oljeproduktionen, skriver Bloomberg.

Trumps Twitterinlägg ska även ha skapat stor förvirring inom Vita huset, uppger en källa för nyhetsbyrån. Medarbetarna uppges vara osäkra på vad presidenten menade med sitt uttalande och vad han fått sina siffror ifrån.

Trump skrev att han förväntar sig att Saudiarabien och Ryssland kommer meddela produktionsminskningar på 10 miljoner oljefat. Uttalandet fick WTI-oljan att rusa nära 25 procent – den största procentuella uppgången någonsin, enligt CNBC.

3 tim
Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump tror på vapenvila i oljekriget – priserna rusar

Donald Trump förväntar sig att Ryssland och Saudiarabien kommer att nå en uppgörelse i oljekriget inom kort. Presidenten skriver på Twitter att han nyligen har pratat med Saudiarabiens kronprins, som i sin tur har fört samtal med Vladimir Putin.

”Jag förväntar mig och hoppas att de kommer att kapa produktionen med omkring 10 miljoner fat och kanske betydligt mer”, skriver Trump.

Både WTI- och brentoljan rusade rejält på uttalandet. Vid 16.40-tiden var båda upp cirka 25 procent. Brentoljan handlades kring 30 dollar medan WTI stod i cirka 26 dollar.

Även New York-börserna stärktes tydligt på uttalandet.

Idag 14:37
Arkivbild: Rysslands energiminister Alexander Novak.  ALEX HALADA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryssland och USA i sällsynt energisamtal efter oljekrasch

USA:s energiminister Dan Brouillette uppges ha talat med sin ryske motpart Alexander Novak i vad som beskrivs som ett ”sällsynt” samtal efter den senaste tidens oljeprisras. Det rapporterar Reuters.

De två ministrarna ska ha kommit överens om att tala fler gånger och även involvera andra stora globala oljeproducenter, enligt nyhetsbyrån.

Samtalet ägde rum dagen efter att USA:s president Donald Trump öppnat för att samarbeta med Saudiarabien och Ryssland för att stoppa oljeprisfallet, som i dagsläget riskerar att tränga ut bland annat den amerikanska skifferoljan.

– Det finns så mycket olja och i vissa fall är den troligen mindre värdefull än vatten, sa Trump i går enligt nyhetsbyrån.

Igår 12:39
Läs mer om Oljeraset