Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Expertröster Din ekonomi

Wörmann: Unga förtjänar få höra om dina förlustaffärer

Yngre bostadsköpare vill i högre grad än äldre köpa billigt och sälja dyrt. Men de har inte levt i en tid av kraftigt stigande räntor och likadels kraftigt sjunkande priser.

I en gästkrönika uppmanar Claudia Wörmann, sparekonom vid SBAB, erfarna bostadsägare att berätta hela sanningen om bostadsmarknaden för de yngre generationerna. Du som var med på 1990-talet – lyft på tabut, dela din förlustaffär!

Yngre vill köpa billigt och sälja dyrt, äldre vill trivas. SBAB ville ta reda på vad svenska folket anser är en bra bostadsaffär. 79 procent av de tillfrågade sätter likhetstecken mellan trivsel och en bra bostadsaffär.

För 68 procent innebär en bra bostadsaffär att den inte kostar för mycket, att det finns utrymme i ekonomin till annat än att bo. För 15 procent innebär en bra affär att kunna köpa billigt och sälja dyrt.

De yngre i undersökningen har en avvikande uppfattning jämfört med äldre. Det är en mycket större andel yngre som anser att en bra bostadsaffär är den där man köper billigt och säljer dyrt. 33 procent av de yngsta i undersökningen tycker att det betecknar en bra bostadsaffär. 16 procent i åldern 35 till 55 år delar den uppfattningen och bara 5 procent i åldern 56 till 79 år.
Att sätta likhetstecken mellan en bra bostadsaffär och trivsel samt att den ekonomiskt möjliggör att göra annat än
att bo är både jordnära och mänskligt.

Det är inte så förvånande, men inte helt problemfritt, att de yngre i högre utsträckning än övriga generationer menar att en bra bostadsaffär karaktäriseras av att köpa billigt och sälja dyrt.
Är man ung i dag har man aldrig varit med om kraftigt sjunkande priser, kraftigt stigande räntor, och historierna om bostadsaffärer som innebär vinst hörs oftare än de som inneburit en ekonomisk förlust.

All form av investering innebär en viss risk, priser kan gå upp, ned eller stå stilla, det är viktigt att påminna i synnerhet de unga om att det gäller även för bostadsmarknaden.

Så var du med på 90-talet eller har i närtid sålt bostad med förlust, lyft på det tabut och berätta om det för dina
unga vänner.

Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET

Bakgrund | Claudia Wörmann
• Boendeekonom SBAB.
• Har arbetat på SBAB sedan 2015, men har haft fokus på bostadsmarknaden sedan 2001. Har tidigare jobbat på Mäklarsamfundet och Svensk Nyproduktion.
• Skriver om privatekonomi med fokus på boendefrågor varannan fredag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Läs mer om och av Claudia Wörmann:

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Villor nära Enskede gård i Stockholm. HASSE HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Villapriserna föll i december – borätterna låg stilla

Priserna på bostäder backade med 0,8 procent på riksnivå i december, enligt Valueguards Hox-index som publiceras under morgonen. Och det var villapriserna som stod för raset: Ner 1,4 procent, medan bostadspriserna stod stilla.

December är ofta en svag månad på bostadsmarknaden och rensat för säsongseffekter ökade Hox-index med 0,6 procent. Det justerade bostadsrättsindexet för riket steg med 0,7 procent medan villaindex ökade 0,5 procent.

– December är aldrig någon bra månad att dra för långtgående slutsatser på. Många gör annat än att köpa och sälja bostad, vi firar jul och nyår i stället, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i en kommentar.

Under första halvan av januari har priserna på borätter stigit något i både Stockholm och Göteborg, enligt Valueguard.

2 tim
Claudia Wörmann. Illustrationsbild. Magnus Sandberg/AFTONBLADET //TT
undefined

Bopriserna steg under året – 2020 spås ingen stor dramatik

December månads siffror från Valueguard under morgonen betyder att priserna på bostadsrätter steg totalt 4,6 procent under 2019, medan priserna på villor ökade 4,4 procent.

Det betyder också att priserna på bostadsrätter steg under alla månader utom två – oktober och december. Villapriserna steg samtliga månader utom fyra då de backade: juni, juli, oktober och december.

– Min prognos för 2020 är att vi kommer att få se små prisrörelser, ingen större dramatik. Med större skillnad mellan bra och mindre bra bostäder, säger SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann i en kommentar.

Erik Olsson Fastigheter bedömer att Riksbankens räntehöjning i december minskat nervositeten på marknaden eftersom räntehöjningar nu blivit en ickefråga.

2 tim
Arkivbilder. TT
undefined

Mäklaren: En och annan korrigering är bara sunt

Medan priserna på bostadsrätter stod relativt stilla i de tre storstäderna under december föll villapriserna med hela 1,8 procent i Göteborg. Även Malmö fick ett tapp, på 0,6 procent, medan villapriserna i Stockholm steg 0,2 procent. Det visar färsk statistik från Valueguard.

Trots nedgången ser Bjurfors i Göteborg ett ökat köpsug än för ett år sedan, enligt regionchefen Sven-Erik Kristensen.

– Att det sedan kommer en och annan korrigering är bara sunt för att det inte ska skapas en övertro som kan riskera stabiliteten på marknaden, säger han i en kommentar.

Under första halvan av januari har priserna på bostadsrätter stigit med 1 procent i Stockholm och med 2 procent i Göteborg.

2 tim
Läs mer om Bopriserna
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Asienbörserna stiger – Samsung lyfter Sydkorea

Börserna i Asien stiger mestadels på måndagsmorgonen. Mest stiger Seoul-börsen som är upp nästan 1 procent vid 05.20-tiden svensk tid då ledande index står som följer:
• Nikkei: +0,22 %
• Shanghai: + 0,43 %
• Shenzhen: +0,72%
• Hongkong: -0,4 %
• Kospi: +0,8 %
Inför handelsdagen kom nyheten att Kinas centralbank i ett nytt beslut valt att inte förändra ettårsräntan eller femårsräntan.

– Vi väntar oss fortfarande förändringar av räntan vid något senare tillfälle i år, säger Kevin Leung, investmentstrateg på Haitong International Securities, till CNBC.

Leung säger att Kina troligtvis inväntar att kunna bedöma effekterna av den nya, initiala handelsuppgörelsen med USA.

Sydkoreas börs, som steg mest, drevs bland annat uppåt av Samsung Electronics som på söndagen annonserade förändringar i organisationen, bland annat en ny mobilchef för att ta upp kampen med kinesiska konkurrenter som Huawei.

3 tim
Arkivbild: Människor passerar utanför New York Stock Exchange SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

”Har blivit Apple, Microsoft och Alphabet mot resten”

Flera analytiker har förklarat Wall Streets senaste rekordrally med en relativ brist på aktier i marknaden kombinerat med mekaniken bakom köpordrarna. Och visst kanske det ligger något idet, skriver CNBC:s marknadskommentator Michael Santoli.

Men, menar han, det som det verkligen råder brist på är stora, pålitliga, investeringar som investerarna tror kommer att överleva ekonomisk turbulens och ständigt nya tekniksprång.

Enligt Santoli har det skapat en splittrad marknad, med ovanligt stor spridning mellan hur de dyraste aktierna, med Apple, Microsoft och Alphabet i täten värderas i relation till de billigaste.

Igår 08:10
Illustrationsbilder. TT
undefined

Analytiker: Är ingen bubbla än men går i den riktningen

New York-börserna har fortsatt att stiga på förhoppningar om högre vinster under rapportsäsongen och en starkare global ekonomi – två saker som inte lär hända, skriver CNBC.

Tvärt om spår analytiker i Refinitvs snittestimat att bolagens vinster backar för andra kvartalet i rad.

Enligt Miller Tabaks chefsstrateg Matt Maley är det ”uppenbart” att vinsterna står still, medan börsen går upp.

– Jag vill inte kallade det en bubbla än, men det går i den riktningen, säger han till CNBC.

Även The Sevens Reports grundare Tom Essaye tror att investerare är för optimistiska på kort sikt.

18 jan
Läs mer om Dagens börs internationellt