Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Expertröster Din ekonomi

Wörmann: Vi måste hjälpa de unga att flytta hemifrån

Ungas problem att flytta hemifrån är ett allvarligt problem och drabbar fler än de själva i samhället. Insatser krävs och det är bråttom, skriver SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann för Omni Ekonomi.

Undersökningar om unga människors brist på tilltro till möjligheten att skaffa en egen bostad och deras dåliga kunskaper om privatekonomi duggar tätt. En del saker lär man sig i livet först när man utsätts för dem. Learning by doing. Först när man ska köpa egen frukost inser man att hårdost är jättedyrt, jag har själv fått ett förlåt- för-osten- samtal – ”jag bara skar och skar när jag bodde hemma” – efter det att ett av barnen skaffat eget hushåll och nu tycker att ost på tub är helt okej.

Men kanske är det på sin plats att i hemkunskapen lägga till ett moment eller två, alla mina barn har fått i skoluppgift att inreda en liten etta för en viss summa. Ingen av dem har via skolan lärt sig hur vägen till den där
ettan ser ut. Att man måste vara disciplinerad och ha en plan, att man måste ställa sig i alla upptänkliga köer som det går, att man måste utnyttja hela sitt kontaktnät, och gärna sina föräldrars, om de har något.
För en del av resan mot den egna bostaden är just förberedelse. Om man tidigt inser att det här kommer inte lösa sig kan man stå bättre förberedd inför den dagen det är dags att köpa egen ost i en bostad. Jag tror att det är många som börjar reflektera och planera när det riktigt brinner i knutarna, när man helt enkelt inte står ut längre, eller fått ett arbete eller kommit in på en utbildning på annan ort.

Nyligen medverkade jag i Studio Ett i Radiohuset om just detta. Med i programmet var Robert, som börjat spara till egen bostad vid 15 års ålder och som nu hade kunnat köpa sin första bostad i Stockholm! F-e-m-t-o-n. Reflektera lite, vad gjorde du när du var 15 år? Jag var långt ifrån att spara till en egen bostad även om jag gärna jobbade. Robert får bli motpolen till den stora grupp unga som får hjälp av sina föräldrar, han klarade det med pannben och noll kontaktnät. Men Robert är också ett unikum. De unga har det svårt, men problemet är större än så. Statistiken visar att svenska unga flyttar hemifrån tidigast i hela Europa. Ett argument som lyfts fram för att visa att så eländigt kan det ju inte vara. Jo. Till vad flyttar de? Och i vilken grad kartlägger man hemvändarna, de som har studieuppehåll, paus i kärleken, är mellan jobb eller som helt enkelt blivit av med sitt dyra andrahandskontrakt för att värdens barn ska flytta in?

Då flyttar de hem till föräldrahemmet igen. Jag vet många vuxna ofrivilliga kollektiv, om än tillfälliga, som sätter alla inblandade på prov. Jag har på nära håll upplevt föräldrar som upplever det som oerhört konstigt att ha en helskäggig man i pojkrummet. Men det blir inte bara mänskliga konsekvenser. Det finns ekonomiska incitament att hjälpa de unga vuxna till en egen beständig bostad i tid, och det exkluderar alla upptänkliga former av andra- och tredjehandsbostäder. Den dåliga rörligheten på bostadsmarknaden diskuteras återkommande. En grupp som är en hämsko för den här rörligheten är just alla föräldrar med unga vuxna som ännu inte helt etablerat sig på bostadsmarknaden.

De bor kvar. Dörren är öppen. De fick barn sent kanske. Barnen etablerar sig sent. Får man barn vid 40, och barnet hittar något eget vid 25. Då sammanfaller pensionen med det att man kan flytta. Hjälper man den unga generationen med riktade insatser i syfte att underlätta deras första bostad är det till gagn för så många fler. Att idag prata om bosparande är 30 år för sent (För 30 år sen visste vi att det föddes ovanligt många barn). Vilka insatser som än krävs så är det bråttom. Helst idag.

Magnus Sandberg / AFTONBLADET / / AFTONBLADET

Bakgrund | Claudia Wörmann
• Boendeekonom SBAB.
• Har arbetat på SBAB sedan 2015, men har haft fokus på bostadsmarknaden sedan 2001. Har tidigare jobbat på Mäklarsamfundet och Svensk Nyproduktion.
• Skriver om privatekonomi med fokus på boendefrågor varannan fredag.
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Läs mer om och av Claudia Wörmann:

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Coronaviruset Supermakternas kamp
Illustrationsbild. JIM URQUHART / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Supermakternas kamp

Kina öppnar för amerikanska flygbolag efter USA:s hämnd

Utländska flygbolag som portats från Kina under coronapandemin kommer att tillåtas flyga igen, meddelar Kinas luftfartsmyndighet enligt TT.

Det innebär att Kina häver det temporära förbudet även för amerikanska flygbolag – bara några dagar efter att USA förbjudit kinesiska flygbolag att verka i landet som hämnd för Kinas inskränkningar.

Kina säger nu att utländska flygbolag kommer att tillåtas trafikera en internationell avgång till Kina per vecka. Passagerarna kommer att testas för covid-19 vid ankomst. De flygsträckor där alla passagerare testar negativt för viruset under tre veckor i följd kommer att utökas med ytterligare en avgång i veckan.

1 tim
Arkivbild. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klart: USA förbjuder kinesiska passagerarplan

Kinesiska flygbolag kommer stoppas från att få flyga in i USA från och med den 16 juni, skriver CNBC.

Det amerikanska beslutet påverkar de kinesiska flygbolagen Air China, China Eastern, China Southern och Xiamen.

Tvisten hänger ihop med Kinas ovilja att tillåta amerikanska flygbolag att återuppta trafiken till Kina efter coronapandemin. Amerikanska flygbolaget Delta har tidigare stöttat amerikanska regeringens åtgärder, enligt Reuters.

Igår 19:14
Donald Trump t.v. Delta t.h. TT
undefined

Källor: USA väntas förbjuda kinesiska flygbolag från inresa

Kinesiska flygbolag kommer stoppas från att få flyga in i USA från och med den 16 juni, enligt källor till Reuters.

Vita husets åtgärder grundar sig i Kinas ovilja att tillåta amerikanska flygbolag att återuppta trafiken till Kina efter coronapandemin.

Amerikanska flygbolagen Delta och United Airlines har bett om att få återuppta sina flygningar till Kina denna månad.

– Vi stöttar och uppskattar den amerikanska regeringens åtgärder för att stärka våra rättigheter och säkerställa rättvisa, säger Delta enligt Reuters.

Igår 15:20
Läs mer om Coronaviruset
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
Börsen internationellt

Trevande handel i Asien efter urstark börsvecka

Asienbörserna tar en andningspaus på torsdagen efter fyra raka uppgångsdagar. Vid 05.10-tiden är utvecklingen blandad med endast försiktiga rörelser i de ledande indexen:
• Nikkei: +0,1 %
• Shanghai: –0,2 %
• Shenzhen: +0,1 %
• Hang Seng: –0,2 %
• Kospi: +/- 0 %
Under gårdagskvällen lyfte New York-börserna, bland annat efter en jobbrapport som visade att 2,76 miljoner amerikaner blev arbetslösa i den privata sektorn i maj – betydligt färre än väntade 8,75 miljoner.

”De senaste 24 timmarna har uppfattningen om att det värsta av coronakrisen ligger bakom oss fått stöd av uppmuntrande makrodata från Kina, Europa och USA”, skriver Rodrigo Catril, valutastrateg på National Australia Bank, enligt CNBC.

2 tim
TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nasdaq-indexet endast 1,4 procent från högsta nivån

Tekniktunga Nasdaq-indexet stängde onsdagens handel på 9683 punkter – endast 1,4 procent från rekordnivån, skriver Market Watch. Därmed har indexet återhämtat så gott som hela coronaraset.

Onsdagens uppgång på 0,8 procent var indexets tredje raka uppgångsdag. Det var bland annat flygbolagen United Airlines, som steg 12,5 procent och American Airlines, med en uppgång på 5,6 procent, som drog upp indexet.

Nasdaqs högsta notering någonsin var den 19 februari då indexet var uppe och vände på 9838 punkter.

Igår 21:07
Illustrationsbild. Courtney Crow / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boeing rusade när optimismen fortsatte på Wall Street

Börsyran fortsatte på Wall Street där de ledande indexen åter handlades med stigande kurser under onsdagen. Uppgången hänger ihop med optimismen över återöppningen av ekonomin, skriver CNBC. Indexen stängde så här:
• S&P 500: +1,4%
• Nasdaq: +0,8%
• Dow Jones: +2,1%

Enligt dagsfärska siffror från ADP Employer Services minskade sysselsättningen med 2,76 miljoner i maj, vilket var betydligt färre än Trading Economics konsensusprognos på 9 miljoner. Återgången till arbete efter coronapandemins nedstängning har gått snabbare än väntat.

Både flyg- och resebranschen men också bankerna gick starkt uppåt. Expedia steg 5,8 procent, American Airlines, 5,6 procent och United Airlines handlades upp hela 12,5 procent. Flygplanstillverkaren Boeing gick bäst av storbolagen och rusade 13 procent. American Express steg över 6 procent, JPMorgan avancerade upp 5,4 procent och Goldman Sachs klättrade 3,2 procent.

Videokonferenstjänsten Zoom lämnade sin kvartalsrapport under tisdagen där resultaten överträffade förväntningarna och trots att aktien redan gått starkt de senaste månaderna så fortsatte den att öka 7,6 procent under onsdagen.

Simon Property stack ut på dagens börs med en uppgång på 14,9 procent. Fastighetsutvecklaren tjänar på återöppnandet av ekonomin då bolaget är den största ägaren av shoppingcenter i USA, enligt CNBC.

Microchip Technology rusade tidigt och höll sig sedan kvar på plus 12 procent. Chiptillverkaren gick upp efter att bolaget gått ut med nyheter om en förbättrad leveranskedja, när restriktioner för Malaysia och Filippinerna har lättat, skriver Market Watch.

På onsdagen introducerades också Warner Music Group på Nasdaq. Aktien prissattes vid introduktionen till 25 dollar och vid stängning hade aktien rusat över 20 procent.

Igår 20:01
Läs mer om Börsen internationellt
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska krisåtgärderna

LO: Kapitalägarna måste betala tillbaka efter krisen

Staten väntas pumpa ut nära 350 miljarder kronor i coronakrisen, varav en stor del går till företagsägare. Det enda rimliga är därför att kräva en motprestation i form av höjda skatter på kapitalinkomster och förmögenheter i framtiden, skriver LO-ekonomerna i en ny rapport enligt TT.

LO menar också att träffsäkerheten i stödpaketen inte är optimal, exempelvis får en Ica-handlare skattebetalarnas pengar direkt ner i fickan utan att ha drabbats av krisen. Ett sätt att förbättra träffsäkerheten vore att staten tar en ägarandel i de bolag som tar emot stöden.

"Detta har ännu inte brukats i denna kris men bör övervägas vid eventuella framtida åtgärder", skriver LO-ekonomerna.

27 min
Illustrationsbilder, förskola och kassapersonal. TT
undefined

Stockholm inleder testning av samhällsviktiga yrken

Nu startar provtagningen av nyckelpersoner inom samhällsviktiga verksamheter som har symptom på covid-19, skriver Region Stockholm i ett utskick.

Exempel på prioriterade verksamheter är el och fjärrvärme, barnomsorg och skola, vatten och avlopp, transport, larmcentraler, kriminalvård, post och livsmedel, skriver Mitti.

Regionens chefläkare Elda Sparrelid uppmanar i utskicket alla inom gruppen som är hemma med symptom att påminna sina chefer om att beställa testning.

– Det är viktigt att alla de som ingår i dessa grupper tar de prover som erbjuds.

Igår 08:51
Läs mer om Coronaviruset
Jim Mattis/protester i Los Angeles. TT
Polisvåldet i USA

Förre försvarsministern: Trump splittrar folket

USA:s tidigare försvarsminister Jim Mattis går till hård attack mot landets president, enligt amerikanska medier. I ett sällsynt uttalande säger Mattis att Donald Trump är ”den första presidenten under min livstid som inte försöker ena det amerikanska folket” utan tvärtom söker splittring.

Han säger sig vara arg och bestört över hur presidenten hanterat den senaste tidens oroligheter i landet.

Kritiken beskrivs som anmärkningsvärd, särskilt eftersom Mattis hållit en låg profil sedan han lämnade sin post i december 2018 i protest mot Trumps Syrienstrategi.

30 min
Mark Esper. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Försvarsministern går emot Trump – vill inte sätta in militären mot protesterna

Den amerikanske försvarsministern Mark Esper motsätter sig att militären sätts in mot människor som demonstrerar runt om i USA, rapporterar Washington Post. Han går därmed emot president Donald Trump som tidigare luftat tanken på att använda militären.

Enligt Esper ska militär bara användas som en absolut sista utväg i en mycket akut eller pressad situation.

– Vi befinner oss inte i en sådan situation just nu, säger Esper.

Igår 15:09
Läs mer om Polisvåldet i USA
Coronaviruset Smittspridningen
Anna Ekström (S). Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittspridningen

Ekström: Aldrig ”särskilt nära” att skolorna stängdes

Det var aldrig ”särskilt nära” att regeringen stängde grundskolorna i våras, men det var inget lätt beslut, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i en intervju med DN. Hon har märkt att det fanns en stor förväntan på att så skulle bli.

– I takt med att beskedet kom och var väl motiverat (...) så uppfattar jag att det är en stor majoritet som tycker att det är bra att vi har hållit skolorna öppna, säger hon och betonar att hon lyssnat på experter och Folkhälsomyndigheten.

Sverige är ett av få länder i världen som hållit grundskolorna öppna genom pandemin.

40 min
Illustrationsbild. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klart: Karantän för alla som reser till Storbritannien

Den brittiske inrikesministern Priti Patel bekräftade i dag att Storbritannien inför två veckors karantän för alla som reser in i landet, skriver brittiska medier. Regeln börjar gälla 8 juni och omfattar alla, både semesterbesökare och britter som återvänder hem efter att ha varit utomlands.

– Åtgärden har stöd i forskningen, allmänheten står bakom den och den kommer att hålla oss säkra, sa Patel.

Igår 16:07
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vi borde ha satt in fler åtgärder redan från början”

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger i en intervju med Ekot att Sverige med facit i hand borde ha vidtagit fler åtgärder mot coronaviruset redan från början.

Tegnell är delvis självkritisk mot den svenska strategin och säger bland annat att det ”finns förbättringspotential” samt att alltför många har tillåtits dö för tidigt.

– Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort, säger Tegnell till Ekot.

Igår 04:27
Läs mer om Coronaviruset