Magnus Sandberg
Expertröster Din ekonomi

Bornold: Inte bara Trumps fel att börsen skakar

Donald Trump och världens kanske mest kända twitterkonto har påverkat aktiemarknaderna på slutet. Men det finns betydligt fler faktorer som gör att marknaden vikt av, enligt Joakim Bornold, sparekonom vid Söderberg & Partners och ny krönikör i Omni Ekonomi.

Årets börsuppgång har varit den kraftigaste sedan 2010. För att uppgången skulle vara hållbar hade vi behövt se en rekyl i inköpschefsindex, skriver Bornold.

Senaste tiden känns det som att de globala finansmarknaderna helt och hållet styrts av Donald Trumps twitterkonto.

Börserna har gått från att under flera år totalt ignorerat politisk risk till att allt fokus nu hamnar just där. Oron för ett upptrappat handelskrig har spridit sig som en löpeld över de finansiella marknaderna nu när ett förväntat handelsavtal mellan USA och Kina ser allt mer svårförhandlat ut.

Aktiemarknadens rekordstarka uppgång har kommit av sig rejält och börsen har dykt betänkligt sista tiden. Men handlar detta bara om handelskriget? Är allt Trumps fel? Nja, det finns fler orsaker till att marknaden viker av och jag tänkte att vi skulle titta på en av dem.

Vi har i princip just klarat av årets första kvartalsrapportering och det är väl ingen som säger emot att det såg väldigt bra ut för våra bolag, inte minst för de svenska exportberoende bolagen som levererar höga vinster på en fortsatt hög försäljning till en allt svagare krona. Bolagen själva vittnar om fortsatt bra konjunkturläge och orderingången ser även den fortsatt stark ut.


Men det är någonting som skaver här och det kan vara en orsak till att börsens mod sviker. Trots starka kvartalsrapporter får vi oroväckande signaler från inköpscheferna inom industrin. Efter årets börsrally skulle vi behövt en rekyl i inköpschefsindex. I stället så föll konjunkturindikatorn för 12:e månaden i rad, och uppenbart är det så att börsuppgången snarare fått stöd av de fallande räntorna, än styrka i makrostatistiken.

Även om rapportsäsongen visade på styrketecken gav det inte tillräckligt bränsle för att driva aktiemarknaderna vidare uppåt utan konjunkturoron har än en gång tagit över.

Den starkaste fasen i den ekonomiska cykeln ligger sannolikt bakom oss och marknaden är förstås fullt medveten om det, men trots det blir börsen nervös när konjunkturindikatorerna kommer in svagare än tidigare.


Kanske har aktiemarknaden varit lite för snabb med prisa in att vi har nått botten i den globala industricykeln och att vi ska få en rekyl i inköpschefsindex för industrin. När globala inköpschefssiffror för industrin kom in svagt, ifrågasatte investeringskollektivet den väntade cykliska återhämtningen och framförallt tidseffekten av det globala genomslaget från bland annat Kinas stimulanser.

Efter att vi haft den snabbaste och mest kraftfulla börsuppgången sedan 2010, skulle vi behövt se en rekyl i inköpschefsindex, för att börsuppgången skulle vara hållbar.

Magnus Sandberg

Bakgrund | Joakim Bornold
• Sparekonom Söderberg & Partners.
• Började jobba på Söderberg & Partners i december. Har också jobbat på bland annat Nordnet och Nasdaq.
• Kommer att skriva om börs och marknad varannan fredag,
Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Fotnot: Skribenten representerar ett företag som är aktör med egna intressen på marknaden.

Läs mer om och av Joakim Bornold

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Flygmässan i Dubai.  Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Boeing och Alibaba åt olika håll i öppningen på Wall Street

Förnyad handelsoro och delårsrapporter från detaljhandlare sänker indexen i öppningen på Wall Street, rapporterar CNBC.

Flygplanstillverkaren Boeing stiger något efter att ha slutfört en affär med Förenade arabemiratens flygbolag Emirates om 30 stycken 787 Dreamliner-plan i samband med flygmässan i Dubai. Affären uppges vara värd 9 miljarder dollar.

Båda varuhuskedjorna Home Depot och Kohls bommade förväntningarna när delårsrapporterna presenterades i går. Aktierna dök och hela sektorn tyngdes. Även på onsdagen fortsätter bolagens aktier ner.

I dag överträffade rivalerna Target och Lowes förväntningarna i sina rapporter. Target stiger 8 procent och Lowes är upp 6 procent.

Kinesiska e-handelsjätten Alibabas Hongkong-notering väntas bli den största i år, enligt en källa till CNBC. Aktien faller dock kring en procent i öppningen på Wall Street.

28 min
Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Target och Lowe väntas ge kursrekyl för detaljhandeln

Både Home Depot och Kohl’s dök i tisdagshandeln på Wall Street sedan varuhuskedjorna rapporterat lägre resultat än förväntat. På onsdagen ser det ut att bli rekyl för den amerikanska detaljhandeln, ledd av starka rapporter från Target och Lowes.

Target spår nu en vinst inom intervallet 6,25–6,45 dollar per aktie för helåret, att jämföra med tidigare estimat på 5,90–6,20 dollar. Väntat var en höjning till i snitt 6,18 dollar, skriver Direkt med hänvisning till Bloombergs analytikerenkät.

Varuhuskedjan ökade e-handeln med 31 procent i kvartalet och leveranser av varor samma dag ökade med 80 procent.

För Lowes räkning höjdes prognosen till intervallet 5,63-5,70 dollar. Tidigare var prognosen 5,45-5,65 dollar. Väntat var en höjning till 5,67 dollar.

Target är upp över 9 procent i förhandeln på börsen. Lowe har stigit 3,6 procent.

2 tim
TT.
undefined

Helröda index i Asien efter Trumps förnyade tullhot

Handelsoro och svag makrodata sänkte Asiens ledande börser på onsdagen. Vid stängning visade ledande index:
• Nikkei: −0,6%
• Shanghai: −0,8%
• Shenzhen: −0,7%
• Hongkong: −0,8%
• Kospi: −1,3%
I går kväll upprepade USA:s president Donald Trump sitt hot om en tullhöjning i december ifall de två ekonomiska supermakterna inte lyckas komma överens om en mini-deal eller fas ett-avtal. Deadline för nästa tullsalva är den 15 december, skriver CNBC.

Nyhetskanalen konstaterar samtidigt att kineserna uttryckt pessimism om möjligheten att få till ett avtal just på grund av bristande samsyn kring tidigare uttalanden om ömsesidigt tillbakadragande av tullar eller tullhot.

Gokul Laroia, vd för Morgan Stanleys Stillahavskontor säger till CNBC att såväl penningpolitiska som finanspolitiska åtgärder kommer att bli mer effektiva med ett handelsavtal på plats.

På onsdagsmorgonen sänkte den kinesiska centralbanken räntan 0,05 procent på ettåriga och femåriga lån.

I Japan tyngs index av data från handelsdepartementet som visar att landets export sjönk 9,2 procent i oktober, klart mer än väntade 7,6 procent enligt Reuters enkät.

5 tim
Läs mer om Dagens börs internationellt
Swedbanks vd Jens Henriksson. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på Swedbank-avslöjandet

Jurist: Sanktionsbrott mycket, mycket värre än penningtvätt

Att medverka till brott mot sanktioner ses av amerikanska myndigheter som ”mycket, mycket värre” än att bryta mot penningtvätts- och korruptionslagar. Det säger advokat Peter Utterström, expert på antikorruption och regelefterlevnad, till DN.

Enligt Utterström anser USA att banker lätt kan kontrollera vilka namngivna personer, företag och länder som är uppsatta på sanktionslistan.

– Har man handlat med fel person i sanktionsavseende är man rökt, säger Utterström och spår ”väldigt saftiga böter” för Swedbank.

5 tim
Stefan Ingves. TT.
undefined

Ingves: Penningtvätten en rejäl läxa för bankerna

Riksbankschef Stefan Ingves varnar för att det kommer ta lång tid att reda ut de penningtvättsskandaler som nu håller på att nystas upp och att de naggar bankernas förtroende. Det rapporterar TT.

– Det här blev en rejäl hemläxa, säger han men betonar samtidigt att det är ”komplex materia” och att han inte kan uttala sig om enskilda fall såsom Swedbank.

Ingves fick frågor om den pågående skandalen i anslutning till att Riksbanken presenterade sin senaste finansiella stabilitetsrapport.

4 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Avslöjandet lär inte ge någon effekt på aktien”

Uppdrag gransknings senaste avslöjande om Swedbank lär inte bli en chock för aktiemarknaden. Det säger DI:s analytiker Ulf Petersson.

Han menar att marknaden redan tagit höjd för att det förekommit överföringar av smutsiga pengar i Swedbank och att det nu inte rör sig om några stora belopp.

Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold är inne på samma linje.

– Jag har jag svårt att se att det skulle få någon större effekt på aktiekursen, säger han till SvD Näringsliv.

Danske Banks analytiker Andreas Håkansson skriver på Twitter att Uppdrag gransknings Swedbank-show är över. Han förväntar sig heller inte någon negativ reaktion på börsen eftersom stora böter redan är inprisat i aktiekursen.

Idag 06:57
Läs mer om Reaktioner på Swedbank-avslöjandet
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot penningtvätten

Visselblåsare överklagar utredning om Nordea

Finansmannen Bill Browder överklagar norska ekobrottsmyndigheten Økokrims beslut att lägga ner penningtvättsutredningen kring Nordea, skriver norska E24.

– Vi anser inte att det här är slarvigt skött. Vi har dessutom fått in mer information efter att den första anmälan lämnades in, och kommer nyttja alla juridiska verktyg som finns tillgängliga för att få till en grundlig genomgång, säger han.

Browder var en av visselblåsarna i härvan om penningtvätt för nordiska banker.

16 min
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Intern FI-rapport: Arbetet mot penningtvätt inte bra nog

Finansinspektionen har inte arbetat på ett tillräckligt bra sätt i arbetet mot penningtvätt. Det anser myndighetens internrevision, enligt Dagens Industri.

Internrevisionen har granskat sex områden inom tillsynen av penningtvätt och inte på något område har det fungerat bra nog. Fyra får omdömet ”bör förbättras” och resterande två klassas ”otillräcklig”, enligt den rapport som DI tagit del av.

I rapporten konstateras bland annat att penningtvättsavdelningens anställda inte haft en gemensam metod för hur man genomför undersökningar.

Chefen för FI-avdelningen för operativa risker, Åsa Thalén, säger till DI att myndigheten ”hela tiden utvärderar hur vi kan bli ännu bättre”.

Igår 18:34
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UG om Swedbank: Ett av de allvarligaste brotten en bank kan begå

Uppdrag gransknings nya program kommer att sändas i morgon onsdag och innehålla nya avslöjanden om Swedbank, uppger SVT.

Den fortsatta granskningen gäller även den penningtvätt. SVT skriver i ett pressmeddelande att det har gått nio månader sedan de första avslöjandena om Swedbank och penningtvätten. Swedbanks årsstämma beslutade att inte tillsätta en oberoende särskild granskning av penningtvätten, och beslutet uppges vara skälet till att UG bestämde sig för att för att ”göra det jobb den oberoende utredaren skulle ha gjort”.

”Det leder till ett nytt spår som rör ett av de allvarligaste regelbrotten en bank kan begå”, skriver SVT.

Igår 08:05
Läs mer om Kampen mot penningtvätten
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

”Höga privata skulder största risken i svenska systemet”

Trots ett förbättrat läge kvarstår riskerna med hushållens höga skuldsättning, säger riksbankschef Stefan Ingves på en pressträff efter att Riksbankens stabilitetsrapport publicerats.

Riksbanken ser bekymrat på att skuldsättningen i den privata sektorn har ökat samtidigt som svenska statsskulden har minskat.

Om 75 procent av bankernas utlåning har bostäder eller kommersiella fastigheter som mål är detta den största risken i det svenska systemet, menar man.

– Storleken på skuldstocken kommer inte vändas på något kvartal, och det förblir en risk för svensk ekonomi, säger Ingves.

3 tim
Illustrationsbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksbanken: Riskerna för finansiell stabilitet har ökat

Riskerna för den finansiella stabiliteten har ökat sedan i våras, enligt Riksbankens stabilitetsrapport.

I en miljö med förväntningar på låg ränta och expansiv penningpolitik globalt kan marknadsaktörer öka sitt risktagande, vilket i sin tur leder till att tillgångar blir övervärderade och skuldsättningen ökar på ett ohållbart sätt, skriver centralbanken.

Handelskonflikten mellan USA och Kina samt oklarheterna kring brexit bidrar till att det är osäkert hur konjunkturen kommer att utvecklas framöver, konstaterar man vidare.

Riksbanken noterar även att klimatförändringarna och omställningen till en mindre fossilbaserad ekonomi kan innebära risker för det internationella finansiella systemet.

Idag 09:03
Läs mer om Riksbanken vs inflationen