ToppnyheterSenaste nyttBevakningar
Bli medlem

Nya Omni Ekonomi ger dig ännu mer!

Förutom allt du redan gillar med Omni Ekonomi får du nu fördjupning från internationella affärsmedier, dagliga expertkommentarer och aktieanalyser varje vardag.

Förutom allt du redan gillar med Omni Ekonomi får du nu fördjupning från Financial Times, The Economist och Bloomberg. Dessutom dagliga expertkommentarer och aktieanalyser. Och mycket, mycket mer.

Remdesivir används mot covid trots WHO:s avrådan

Sverige fortsätter att köpa in och behandla covidpatienter med det omtalade läkemedlet remdesivir – trots att WHO avråder från det, skriver TT. Enligt WHO har läkemedlet ingen effekt på dödligheten, men enligt Läkemedelsverket har det effekt på andra aspekter.

Remdesivir har bevisad effekt på vårdtiden för en specifik patientgrupp. De som är i ett tidigt skede i sjukdomen och som kan få syrgastillskott kan åka hem från sjukhus flera dagar tidigare om de får medicinen, enligt Läkemedelsverket.

– Vi tror att det fortfarande finns en plats för remdesivir, säger Charlotta Bergqvist, gruppchef och vaccinkoordinator vid Läkemedelsverket.

6 min
Remdesivir. Zsolt Czegledi / TT NYHETSBYRÅN

Bayer kan hjälpa Curevac att tillverka covid-vaccin

Den tyska läkemedelsjätten Bayer undersöker möjligheterna att hjälpa sektorkollegan Curevac att tillverka dess experimentella vaccin mot covid-19. Det säger Bayers vd Werner Baumann i en intervju med Welt am Sonntag.

– Vi är redo att göra allt i vår makt. […] Det handlar inte i första hand om finansiella överväganden, utan om att göra vaccinet tillgängligt så snabbt som möjligt, säger han till tidningen.

Curevacs vaccin – som Bayer sedan ett par veckor tillbaka är med och utvecklar – har testats i långt framskridna kliniska studier, men har ännu inte godkänts av myndigheterna.

9 min
Illustrationsbild.  Andreas Gebert / TT NYHETSBYRÅN

Pfizers besked: Leveranser enligt plan från 25 januari

Pfizer/Biontech ger lugnande besked efter att Sverige och flera andra länder i Europa har uttryckt oro kring förseningarna av vaccindoser. Doserna kommer återigen att levereras enligt tidsschemat från och med den 25 januari, uppger företagen enligt AFP.

Arbetet pågår nu för att öka produktionen i Belgien. Enligt ett uttalande kommer produktionen att öka ”signifikant” under det andra kvartalet.

10 min
96-årige belgaren Jos Hermans ger tummen upp efter att ha fått vaccinsprutan den 28 december. Dirk Waem / TT NYHETSBYRÅN

Chefsekonomens dystra bild av världsekonomin efter Trump och covid-19: ”Är i ett djupt hål”

Världsekonomin kommer att behöva många år för att helt och fullt återhämta sig från fyra år med Donald Trump vid det amerikanska rodret och skadorna efter coronakrisen. Det säger den amerikanska storbanken Citis chefsekonom Catherine Mann till TT.

– Trumpregeringens motvilja mot multilaterala lösningar och den väldigt aggressiva retoriken och handelspolitiken har fört oss ned i ett djupt hål, säger hon till nyhetsbyrån.

Enligt Mann kommer det att ta ytterligare 3–4 år innan man kan tala om en verklig återhämtning i ekonomin.

– Nu måste Bidenregeringen ta sig upp ur detta djupa hål som Trump har grävt, med fokus på multilaterala lösningar och med en förståelse för att det behövs samarbete kring handelsfrågor med allierade, säger hon.

25 min
Arkivbild: Catherine Mann, 2019. Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frankrikes uppmaning till Biden: Vapenvila i tullkriget

USA och EU bör komma överens om ett tillfälligt moratorium i tullkriget parterna emellan, för att få tid att snabbt lösa de underliggande konflikterna. Det säger Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian i en intervju med franska Journal du Dimanche.

Ministern beskriver relationen mellan USA och EU under president Donald Trumps tid som ”godtycklig, osäker, tidvis konfliktriden och oorganiserad”.

EU och USA har – med WTO:s godkännande – belagt en rad av varandras varor med tullar, som ett led i en segdragen konflikt om statsstöd till flygplanstillverkarna Boeing och Airbus.

1 tim
Arkivbild: Tillträdande president Joe Biden och vice-president Kamala Harris.  Matt Slocum / TT NYHETSBYRÅN

Efter torkan 2018 – nu råder köttbrist i flera butiker

Det råder brist på svenskt nötkött i flera av landets butiker, rapporterar P4 Skaraborg.

Anledningen är torkan 2018 som ledde till att färre kalvar föddes. Eftersom det dröjer innan kalvarna blir slaktklara har inte bristen märkts förrän nu.

– Det kommer att vara utmaningar ända in i maj, först då kanske situationen kan normaliseras något, säger Mats Heljestrand, kategorichef för kött på Ica Sverige till P4.

1 tim
Illustrationsbild. Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN

Bitcoinägarens kodfadäs blev viral: ”Tiden läker alla sår”

Programmeraren Stefan Thomas blev viral tidigare i veckan, sedan New York Times rapporterat att han tappat bort lösenordet till sin digitala plånbok med bitcoin för motsvarande 1,8 miljarder kronor.

I en intervju med lokaltv-kanalen KGO-TV säger han att han förlikade sig med tanken på den potentiella miljardförlusten för länge sedan. Det är nu nio år sedan han insåg att han tappat lösenordet.

Han berättar att han i början var desperat och började ifrågasätta sitt egenvärde när han insåg att lösenordet var borta. Men, säger han, ”tiden läker alla sår”. Nu beskriver han det hela som en viktig milstolpe i livet.

– Jag insåg liksom hur jag skulle definiera mitt egenvärde framåt. Det skulle inte handla om hur mycket pengar jag har på mitt bankkonto, säger han.

2 tim
Illustrationsbild.  Dado Ruvic / TT NYHETSBYRÅN

Lista: Efter utdelningstorkan – nu väntar miljardrullning

Coronakrisen och den omgärdande osäkerheten gjorde att många aktiebolag valde att dra i nödbromsen för aktieutdelningarna i fjol. Men i år räknar analytikerna med miljardrullning när utdelningskranarna återigen väntas öppna, skriver TT.

– Utgångspunkten är att balansräkningarna nu är starkare än vid samma tidpunkt förra året, delvis på grund av att bolagen inte delade ut så mycket som man då tänkte göra. Sedan har det varit positiva kassaflöden trots fallande vinster, säger SEB:s aktiestrateg Stefan Cederberg.

I nyhetsbyråns genomgång av analytikernas snittprognoser finns en rad bolagsjättar som väntas gå in för en höjd utdelning i år, bland annat Skanska, Boliden och Investor.

Den sistnämnda sparkar tillsammans med Sandvik igång rapportfloden på torsdag.

3 tim
Arkivbilder TT

DI: Ta hem vinsten i Boozt efter raketrusningen

Sedan botten i mars har e-handlaren Boozts aktie rusat uppemot 370 procent, från drygt 36 kronor upp till 170 kronor. För aktieägarna var det som synes en god resa, men nu börjar det bli dags att kliva av och ta hem vinsten. Det skriver DI:s Johan Wendel under vinjetten ”Veckans aktie”.

Enligt Di:s prognoser kommer tillväxttempot som bolaget sett under pandemin att bedarra och återgå till mer normala nivåer, och den branschen så välkända marginalpressen väntas komma som ett brev på posten.

4 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Betydligt färre företag än väntat har sökt omsättningsstöd

Regeringen räknade med att 41 000 enskilda näringsidkare skulle söka omsättningsstöd när bidraget infördes i november. Hittills är det bara drygt en femtedel – runt 8 500 företag – som faktiskt har ansökt, rapporterar SR:s P4 Norrbotten.

Ansökningstiden för stödet löper ut den sista januari i år.

4 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nästa sida »

Mina bevakningar

Investor, Spotify, Hennes & Mauritz eller Tesla?

Du kan lägga upp bevakningar på de bolag och nyheter som intresserar dig mest.

Bli medlem

Aktuella ämnen

Populära ämnen