Davos… ARND WIEGMANN / TT NYHETSBYRÅN
Morning Brief

God morgon, läs nattens viktigaste nyheter på 3 min

• Trump hyllade Ericsson i Davos i går och meddelade att man samarbetar för att öppna upp 5G-frekvenser.
• Stillfront köper den amerikanska mobilspelutvecklaren Storm 8 för 3 miljarder kronor.
• Efter uppgången på 59 procent prisades en SEB-fond i går kväll som fjolårets bästa.

Trump hyllar Ericsson: ”Fantastiskt jobb”

USA samarbetar med Ericsson för att öppna upp frekvenser för bolaget i 5G-nätet. Det sa Donald Trump på en presskonferens i Davos där även Ericssons vd Börje Ekholm deltog. ”Ericsson har gjort ett fantastiskt jobb med 5G”, säger Trump i ett klipp från Fox Business.

Stillfront köper spelstudio för 3 miljarder

Gamingbolaget Stillfront har ingått avtal om att förvärva den amerikanska mobilspelutvecklaren Storm 8. Den initiala köpeskillingen uppgår till cirka 2,9 miljarder kronor. Köpet ”borgar för nya rekordnivåer”, skriver DI:s Johan Wendel i en kommentar.

Bästa fonderna korade – ettan upp 59 procent

SEB Sverigefond småbolag Chans/Risk tilldelas priset som årets fond 2019, alla kategorier. Bakom utmärkelsen står branschsajten Fondmarknaden. Fonden hade en avkastning på 58,6 procent. Norska kapitalförvaltaren Odin Fonder tog hem priset som årets fondbolag.

Vinstlyft för Netflix – pressas i Nordamerika

Användartillväxten i Nordamerika kom in lägre än väntat i ett annars starkt delår från Netflix. Det anses bero på tjänstens prisförändringar samt lanseringar av konkurrerande streamingtjänster. I november lanserades både Apple tv+ och Disney+.

Selin lovar: ”Tar aldrig mer in pengar”

Collectors aktieras på över 20 procent överraskade storägaren och nyföreslagna ordföranden Erik Selin. Men att bolaget gör en så stor nyemission – 1 miljard kronor mot ett börsvärde på knappt 4 miljarder – är också en garanti för att det inte sker igen, menar han.

Källor: bin Salman hackade Bezos telefon

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman tros ha varit delaktig i ett dataintrång mot Amazongrundaren Jeff Bezos telefon, uppger källor för The Guardian. 2018 skickade kronprinsen en videolänk via Whatsapp som tros ha innehållit skadlig kod.

USA:s finanstoppar släpper inte taget

Wall Streets finansjättars vd:ar har suttit på sina poster ovanligt länge, skriver Bloomberg. Jamie Dimon har exempelvis lett JP Morgan Chase i 14 år. Medianlängden för tiden på vd-posten är 4,8 år i USA.

Branschexperter menar att ett av skälen till att banksektorn sticker ut är att bolagen varit i extra stort behov av stabilitet sedan finanskrisen 2008. Det kan också hålla tillbaka ett generationsskifte.

SÅ GICK BÖRSEN I GÅR

Stockholmsbörsen
• OMXSPI: -0,1%
OMXS30: +0,2%
Wall Street
• S&P 500: -0,3%
• Dow Jones: -0,5%
• Nasdaq: -0,2%
Europabörserna
FTSE100: -0,5%
Dax: +0,1%
S&P Europe: -0,3%

DAGENS VIKTIGASTE

• Delår. Essity (07.00), Investor (08.15).

Om Morning Brief

På tre minuter vill vi ge dig en rivstart på dagen. Varje dag måndag till lördag sammanfattar därför Omni Ekonomis redaktörer nattens och morgonens viktigaste ekonominyheter från Sverige och världen i Morning Brief.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Petros Giannakouris / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen i dag

Stockholmsbörsen fortsätter ner – Boozt lyfter tvåsiffrigt

Stockholmsbörsen handlas på minus på fredagen. Fallen tilltog strax efter börsöppning i USA, där samtliga storindex handlades ner nära en procent.

Vid 16-tiden ser de ledande indexen ut så här:
• OMXS30: -0,9%
• OMXSPI: -0,9%
Flera bolag har lämnat kvartalsrapporter under morgonen, bland andra e-handelsbolagen Sportamore och Boozt. Sportamore beskrev fjärde kvartalet 2019 som ett utmanande kvartal och intäkterna minskade. Boozt redovisade i stället ett resultat över förväntan och stod kvar vid sin tillväxtprognos på 15–20 procent för helåret 2020.
Boozt handlas på plus 19,1 i skrivande stund, medan Sportamore handlas i sidled under låg omsättning.

Björn Borg redovisade en minskad vinst och en minskad omsättning i fjolårets sista kvartal och föreslog en minskad utdelning. Aktien är ner runt 8 procent.

Bland andra nyheter har Skanska sålt en kontorsbyggnad i Solna för 3,3 miljarder kronor. Aktien stiger marginellt.

Bland dagens rekar spelbolaget Catena Media fått en köprekommendation medan Elekta fått sänkt riktkurs. Catena Media stiger 8,7 medan Catena Media är upp 1 procent.

16 min
Läs mer om Stockholmsbörsen i dag
Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs internationellt

Kraftiga fall i New York på ny virusoro

New Yorkbörserna öppnar ner på fredagen och återigen är det det nya coronaviruset som sätter tonen. Innan börsens öppning kom uppdaterade siffror om att antalet nya insjuknade ökat, vilket lett till ökad oro för en förlängd påverkan på den globala ekonomin.

Efter omkring 30 minuters handel lyser samtliga stora index rött:


• S&P 500: −0,8%
• Nasdaq: −1,2%
• Dow Jones: −0,8%


Även Stockholmsbörsen dras med i fallen. Storbolagsindex OMXS30 tappar ner till −0,9 procent, efter att tidigare ha handlats omkring minus 0,4%.

Bland aktierna som rör sig märks rapporterande Deere, en Volvokonkurrent inom anläggningsmaskiner, som lyfter nära 8 procent. Dropbox stiger över 20 procent efter att ha redovisat en vinst över förväntan och höjda prognoser.

18 min
Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börserna i Kina steg på återupptagen produktion

Börserna i Fastlandskina steg på fredagsmorgonen medan Sydkorea backade. Vid stängning står ledande index som följer:
• Nikkei: -0,4%
• Shanghai: +0,3%
• Shenzhen: +1,1%
• Hang Seng: -1,1%
• Kospi: -1,5%
Kinas handelsdepartement sa på fredagsmorgonen att produktionen återupptas i allt snabbare takt efter virusutbrottet, bland annat i viktiga områden som Jiangsu och Guangdong, varav den sistnämnda var Kinas största exportkälla under 2019.

I Sydkorea tappade bland annat chiptillverkaren SK Hynix efter att 800 personer på bolaget satts i karantän efter att en medarbetare haft kontakt med en viruspatient.

Japans KPI kom in enligt prognos på morgonen, på plus 0,8 procent i januari jämfört med samma period förra året.

Indiska börser höll stängt på grund av helgdag.

6 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusoro sänkte Wall Street – mediebolag rasade tvåsiffrigt

På förnyad oro för coronaviruset vände de ledande indexen på Wall Street tvärt ner från gårdagens rekordstängningar. S&P 500 var som mest ner 1,2 procent på torsdagen. Under kvällen återhämtade sig indexen och stängde som följer:
• S&P 500: −0,4%
• Nasdaq: −0,7%
• Dow Jones: −0,5%
Samtidigt som börserna sjönk steg guldet till högsta nivån på över sju år. Guldet handlades över 1 620 dollar.

Morgan Stanley, som har köpt nätmäklaren E-trade för 13 miljarder dollar, föll drygt 4,5 procent. E-trade i sin tur rusade 21,8 procent.

Även L Brands, som sålt Victoria's Secret till en privat investmentfirma, föll 3,6 procent.

Mediebolaget ViacomCBS föll hårdast av S&P 500-bolagen och rasade hela 17,9 procent på rapport.

Igår 21:01
Läs mer om Dagens börs internationellt
Näringsminister Ibrahim Baylan (S).  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya coronaviruset

Efter virusutbrottet: Regeringen kallar till sig bolag

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) kallar en rad svenska företag, däribland Volvo och Scania, till möte för att bedöma vilka effekter coronaviruset kan få på svensk ekonomi, skriver TT.

De svenska företag som bjuds in har särskild exponering mot Kina, skriver nyhetsbyrån. Mötet kommer i spåren av att flera bolag, bland annat Scania och Volvo Cars, varnat för att viruset kan orsaka produktionsstopp.

Näringsministern säger att syftet med mötet är att göra en bedömning av vilka åtgärder som kan krävas.

– Även om det inte är särskilt dramatiskt just nu så är det ändå viktigt för regeringen att ha en nära dialog med företagen och få deras bedömning inför våren och sommaren, säger Baylan till TT.

4 tim
KARIN OLANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tvärnit för bilindustrin i Kina: Försäljningen rasar 92 procent

Färska siffror visar att försäljningen av personbilar i Kina störtdyker som en konsekvens av virusutbrottet. Det rapporterar Reuters med hänvisning till Kinas personbilsförening CPCA. Under första halvan av februari noteras ett försäljningsras på 92 procent.

”Väldigt få återförsäljare hade öppet under de första veckorna av februari och de hade väldigt lite kunder”, enligt CPCA rapporterar CNBC.

Kinas handelsministerium har sagt att de planerar åtgärder för att få fart på konsumtionen.

Idag 07:30
Sun Yilei / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mærsks bild av kaoset: Tomt i hamnarna – går inte att lossa

Coronautbrottet skapar industriellt kaos i Kina vilket får känningar världen över. Danska rederijätten Mærsk larmade under torsdagen för att virusets spridning kommer tynga bolagets resultat, skriver Reuters. Vd Søren Skou beskrev situationen i kinesiska hamnar som minst sagt ansträngd.

– Det finns inte tillräckligt med stuveriarbetare för att flytta containrarna, inte tillräckligt många truckchaufförer för att flytta godset och ingen som kan ta emot det i fabrikerna och lagren.

I USA lamslås delar av tillverkningsindustrin av brist på delar som vanligtvis köps från Kina. Illinoisbaserade Morton Industries är ett exempel. Bolaget jagar just nu en inhemsk leverantör för de verktyg och delar som tidigare importerats och man räknar nu med kostnadsökningar på 30 procent, enligt Reuters.

Igår 19:22
Läs mer om Nya coronaviruset
Anna Breman, vice Riksbankschef Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Riksbanken vs inflationen

Elpriserna gäckar Riksbanken: ”Kan bli problematiskt”

Det extremlåga elprisets inverkan på inflationen var ett hett samtalsämne vid det senaste penningpolitiska mötet. Det framgår av Riksbankens protokoll som släpptes på fredagen.

– Den större överraskningen i inflationen rör energipriserna och främst elpriserna, sa vice Riksbankschef Martin Flodén på mötet enligt protokollet.

Energipriserna väntas hålla nere KPIF-inflationen ”ganska påtagligt” de kommande månaderna, sa han vidare.

Andra ledamöter betraktar de nedpressade energipriserna som tillfälliga. Det som dock kan bli problematiskt är om fallande energipriser påverkar inflationsförväntningarna, enligt flera ledamöter bedömning.

Idag 09:12
Nationalekonomen Klas Eklund Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klas Eklund: Inflationen är död – och räntor döende

Riksbanken måste sänka sitt inflationsmål. Det skriver nationalekonomen Klas Eklund i en debattartikel i Dagens Industri efter de svaga inflationssiffrorna.

Han menar att ”inflationen är död och räntorna är döende” i en tid med de lägsta styrräntorna i världshistorien. Eklund lyfter fram gig-ekonomi och digitalisering som faktorer som spelat in – krafter som är ”globala och kraftiga”.

”Om det är något de senaste årens utveckling visar så är det att tvåprocentsmålet är överspelat, och att en politik som strikt riktar in sig på att nå två procent för med sig obehagliga bieffekter”, skriver Eklund.

2 tim
Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Världens ögon på Riksbanken: ”Det är intressant empiriskt”

Sverige är det enda landet som avslutat experimentet med minusränta och centralbanksvärlden följer nu utvecklingen på nära håll, skriver Financial Times.

På tankesmedjan Bruegel, baserad i Bryssel, betraktar man framförallt den svenska makropolitiken som ett ”empiriskt exempel” av intresse för hela världen.

– Den verkliga frågan är om räntehöjningen från minus till noll har en inverkan på inflation och tillväxt, säger byråns chef Guntram Wolff till tidningen.

Igår 15:31
Läs mer om Riksbanken vs inflationen
Danmarks premiärminister Mette Frederiksen. KENZO TRIBOUILLARD / TT NYHETSBYRÅN
Svenska EU-avgiften

”Jag tror inte vi kommer att nå en överenskommelse”

Det är låga förväntningar när EU åter tagit upp sina förhandlingar efter nattmanglingen.

– Jag tror inte vi kommer att nå en överenskommelse, säger Danmarks premiärminister Mette Frederiksen till Reuters.

Nederländerna, Danmark och Österrike och Sverige kräver betydande rabatter på sina EU-avgifter. Och de har ”inte rört sig en tum... så de finns inte så mycket att gå på”, enligt en person med nära insyn till förhandlingarna.

4 tim
Danmarks Mette Frederiksen och hennes svenske motpart Stefan Löfven.  LUDOVIC MARIN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Maratonmöte ska täppa igen brexitgap: ”Kan bli framsteg”

EU-ländernas toppolitiker är samlade i Bryssel för vad SR Ekot beskriver som ett ”maratonmöte” som kan pågå in i helgen, där budgeten för perioden 2021 till 2027 ska avhandlas.

– Jag är övertygad om att vi kan göra framsteg de kommande dagarna, säger Europeiska rådets ordförande Charles Michel enligt radion.

Till förutsättningarna hör ”brexitgapet”, alltså bortfallet av över 80 miljarder euro som det brittiska utträdet medfört. Frankrikes Emmanuel Macron insisterar dock att det inte ska behöva betyda sänkta ambitioner, skriver AFP.

Svenska regeringen motsätter sig liggande förslag eftersom det leder till att EU-avgiften ökar med 14 miljarder kronor om året, enligt egna beräkningar.

– Det är pengar som vi behöver till sjukvården, till skolorna, till pensionerna, till polisen i Sverige, säger statsminister Stefan Löfven (S) till Ekot.

Igår 21:35
Läs mer om Svenska EU-avgiften
Skärmdump Boozt
Kampen om klädköparna

Kundblockeringar nyckeln till Boozt skrällrapport

Att stänga av kunder som returnerar för mycket varor är en av nyckelfaktorerna bakom e-handelsbolaget Boozts succérapport. Det säger bolagets vd Hermann Haraldsson i en intervju med DI-tv.

Totalt har 9 000 kunder blivit blockerade.

– Det är 0,3 procent av alla våra kunder, så de är väldigt få (...) det innebär kostnader för oss, säger Hermann Haraldsson.

Aktien är i skrivande stund upp över 16 procent.

3 tim
Johan Ryding, vd på Sportamore.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sportamores intäkter minskar: ”Utmanande kvartal”

Sportkedjan Sportamores intäkter minskade i det fjärde kvartalet i fjol, jämfört med samma period året före. Bolagets ebit minskade också, enligt fredagsmorgonens bokslutskommuniké.

Sportamores vd Johan Ryding skriver i rapporten att kvartalet var utmanande, präglat av varmt väder och hög kampanjintensitet.

Sett till helåret ökade den totala försäljningen med en tillväxt på 10,5 procent. Det är dock mindre än tillväxten på 25,6 procent under 2018.

Förra veckan lade skohandlaren Footway ett bud på Sportamore som totalt värderar bolaget till cirka 439 miljoner kronor.

Idag 07:18
Läs mer om Kampen om klädköparna